Belward Pincészet - Olaszrizling (2015 és 2013)

Közismert, hogy az egyetemista léthez mennyire hozzá tartozik a borivás. Hazánkban nagy szerencse, hogy minden fő egyetemi városunk el van látva legalább egy tisztességes borvidékkel. Győr: pannonhalmi, Budapest: etyeki és neszmélyi, Eger: egri, Miskolc: egri és a tokaji, Debrecen az utóbbihoz elég közel van, Szeged: csongrádi, Pécsen pedig ott a pécsi, vagy, ha kicsit odébb sétálunk a szekszárdi és a villányi is. Pécs tehát a leginkább ellátott ebből a szempontból. A pécsieket ráadásul a Belward pincészet külön  elkényezteti, rájuk gondolva egész borcsaládot indított útnak "Campus" néven. A jól azonosítható, trendi, friss és illatos fajtákat zárják ilyen palackba, amelyek méltán népszerűségnek örvendenek.

Az ünnepek környékén azonban az egyetemisták is hazatérnek, otthon pedig elmélyültebben lehet a borral foglalkozni, pláne, ételek mellé adjuk föl az asztalra, ahol együtt a család. A Belward pince ilyenkor sem hagyja cserben a fogyasztót. Én két évjáratot is kóstolhattam a pincészet zászlósborából, az olaszrizlingből.

Letisztult, értéket sejtető dizájn, és nagyon elegáns, meglepően praktikus kapszula fogad a palackokon. Igazi öröm egy mozdulattal nyitni a sok más bornál nehezen nyiszálható fém kapszulát. Az ilyen apró figyelmességek sokat számítanak. Ahogy az évjárat jelzése is, ami mindkét palackon római számmal szerepel. Igazán ízléses. 

A 2015-ös évjárat világos aranyszínű enyhén rózsaszínesbe hajló. Komoly extraktra utal a pohár falán lefutó vastag templomablakok sora. Illat intenzitása közepes, de szépen rétegzett. Egyértelműen érezni az érlelt, hordózott jegyeket, ugyanakkor dinamikus és fiatalos is egyszerre. A bor felerészt reduktív, másik felében ászkolt tételek blendje. Illatában méz, és virágpor érezhető, és propolisz kellemes-kesernyés aromája. Tovább boncolgatva, a fajtajelleget úgy hozza, mintha érett fürtbe harapnánk. Aromatikája almás alapra épül, citrusok mellett exotikus gyümölcsök is megjelennek, számomra  elsősorban kandírozott papaya. A hordózás jegyei mellett újból és újból felvillan a bor üdesége, ez nyilván a felerészben reduktívan erjesztett, amúgy fajélesztővel kierjesztett alapborok összjátékának köszönhető. A frissességet a feldolgozás során szárazjég használatával, a szüretelt szőlő hűtésével őrzik meg préselésig. A virgonc illatok elé azután újból és újból, filmszerűen leereszkedik egy jellegzetes és finom olvasztott cukor (karamella) és dió illat. Mindezeket díszíti az orgona - bár az olaszrizlinget a rezedáról szokták ismerni - számomra mégis tavaszi, lila orgonát idéz. Szájban a savak kerekek, nem harsányak. Citrusos, barackos, tiszta ízvilág jellemzi a szőlő mustossága mellett. Közepes lecsengése a gyümölcsösségre erősít rá, szárazpróbájában megjelenik a tiszta, csorranó méz illata.

Egyéni és vonzó stílust mutat fel ez a bor. A címkén szereplő "classic" szó jelentését ezen a stíluson keresztül értem meg. Most nem minőségi kategóriaként (pl. villányi classicus bor), hanem a borász felfogását tükrözően jelenik meg. Érezhető szándékának megfelelően ez a bor az olaszrizling klasszikus stílusát tárja elénk. Úgy is fogalmazhatnék, hogy a mai rohanó trenddel szemben (vagy vegyük akár magát a Campus borokat) "borosabb bor", aminek az igazi élvezeti értéke étel mellett mutatkozik meg a  legszebben. Karácsonyi pulykasült mellé remek választásnak érzem. Akár a gesztenyével töltött, akár más töltelékkel készített szárnyas mellé. A fahordós ízjegyek kiegészítik majd az étel sült jellegét, a gyümölcsös jegyek pedig jól eljátszanak a töltelék aromáival.

A 2013-as bor - ahogy várható is - valamivel sötétebb színű, de még ezt is világos aranyszínnek mondja a szakirodalom. Illata "térhálósabb", kötöttebb a 2015-ösénél, ami nyilván az eltelt idő, az érlelés hatása. Fejlődő illatában már a palackos érlelés jegyei is megjelentek. Gyümölcsössége elsősorban tiszta grapefruit, érett, rózsaszín belű gyümölcs. Kiegészül őszivel, ami a 2015-ösénél komolyabb, szinte édeskésebb arcot mutat. Ászkolt karaktere szépen keretbe foglalja ezt a gyümölcsösséget. Szájban hűen ismétli az illatban megismert jegyeket, és kiegészül egy zamatos mineralitással. Lecsengésében
megjelenik egy kis foszforos jelleg, mint a friss gyufa illata. Virágossága is erőteljes, szemben a 2015-össel ezt valóban rezeda jellegűnek mondanám. Kerek bor, élvezetes korty. Egy picit több savval még szebb lenne. Pécs város borává vált, azt hiszem méltán. Közeledik a csúcsához, ideje kibontani. Ahhoz a már
említett pulykához jól illeszthető, de akkor sem járunk rosszul, ha fogas orly módra, vagy rántott harcsa mellé isszuk.

Újdonságok

Gólyamentés újborokkal

Szívügyem a bor is (ráadásul kit ne ragadna meg Molnár Titi személyisége?), a madarak is, szeretettel ajánlom a kettő kombinációját promotáló hírt. Hagyományosan Márton-napra érkeznek az új évjárat első hírnökei, így van ez a Soproni borvidéken is, ahol a Vincellér Borbirtok dolgozik. Az idei...
Teljes cikk

MAD wine - Furmint 2016

Megvallom, egy ilyen jelentős névtől többet vártam. Ez egy alapbor, világos, és rossznak nem is mondható, de mégiscsak egy olyan névtől való, aki utóvégre brit piaci jelenléttel és a világ legjobb édesborával...
Teljes cikk

Gilvesy - Bohém 2018

A Balaton-felvidék egy olyan egyedülálló kincs, amelyhez hasonló nincs még egy a világon. A Szent-György hegy ezen belül is olyan helyet foglal el, újabban talán kiemeltebbet is, mint a Badacsony. Mi lehet ennek az oka? Gilvesy Róbert úgy fogalmazza meg a honlapján, hogy: Ha ügyesek vagyunk, akkor...
Teljes cikk

Bolyki Egri Csillag 2019

Végre! Egy Egri Csillag, amiben nem érzem az alapborok házasítását kényszerházasságnak, hanem valóban összhanggá válik a négy szőlőfajta interakciója. Az egri csillag törvényi szabályozása szerint az illatos fajták nem képviselhetnek 30%-nál magasabb arányt, emellett legalább 50%-ot el kell érnie...
Teljes cikk

Figula - Rozé cuvée 2019

Csupa alsópolcos bort támadtam meg az utóbbi időben, nagy nevektől. Nem véletlenül. Filozófiám, hogy nem csak a prémium tételeket kell értékelni, hanem írni kell bizony a hétköznapi, a "folyó" tételekről is, mégpedig azért, mert sokat elárulnak a pincészetről, a hozzáállásáról, a borászról, s nem...
Teljes cikk

Bodri Pincészet - Bodrikutya 2019

Kézenfekvő, hogy Bodri vezetéknévvel kutyás vonalon utazzon egy borász. Szekszárdon egy fekete puli pedig miért ne lehetne éppen Bodrikutya. Etimológiailag a Bodri név a tekervényes, göndör jelentésű bodor szóból ered, ezek után nem is tehettek volna talán más kutyát a cimkére (képzeljünk el egy...
Teljes cikk

Feind Shiraz Rosé (NV) Extra Brut

Az átlagos ember pezsgőt akkor fogyaszt, ha valamit ünnepel. Ennyiben igaza van Dom Pérignonnak, aki a pezsgő feltalálásakor úgy nyilatkozott: "Je bois des étoiles" - vagyis csillagokat iszom. Azért van szükségünk a csillagokra, mert éppen bennünk sziporkázik a kedély, az érzelem és a hév, s a...
Teljes cikk

Aleksandrovic - Trijumf Gold 2018

Egy gondosan elkészített bor, kétségtelenül, de furcsán más, mint amihez mi szokva vagyunk itt, kis hazánkban. Mondjuk nem nevezhetném nagy bornak abban az értelemben, ahogy például nagy Gál Lajos Kántor-tagja, vagy bármelyik száraz hegyaljai furmint. Egy nagyágyúnak szánt fehérbort nálunk...
Teljes cikk

Geszler pince - móri zenit 2019

A 2019-es zenit. Már az emlékek is szépek, amiket ébreszt, hiszen a korábbi évjáratok zenitje kirobbanó ízbomba volt, a megszokott markáns móri savak támasztékán. Ezt a zenitet azonban több hőmérsékleten is meg kell kóstolni. Roppanós, lendületes, áradó és kontúros, de mégis más és más. Ez a bor...
Teljes cikk

Szentpéteri - Generosa 2019

A mai napig a COVID-19 miatt erősen ínséges időket éltünk bor tekintetében. Abból a szempontból legalábbis, hogy mint mindent, a borkóstolást is online kellett megélnünk. Persze ennek nem sok értelme van, ugyanezért nem nagyon hiszek a borkóstolási v-logokban sem. Mert ugyan mit ér felnyitni egy...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk