Beaujolais pezsgő

Hamarosan itt a Beaujolais Nouveau ideje (november harmadik csütörtöke, idén november 19.), amit mindenképpen kóstolni fogok - és persze írok is majd róla - addig is azonban hadd beszéljünk még egy meglepő hírről, amit a borvidékről hallani lehetett:

-- Beaujolais a pezsgő felé nyit. --

Ezt jelentette be Jean Bourjade, a borvidék "hegyközségi" elnöke az idén. Persze nem úgy pezsgő, mint a chapmagne, a crémant, vagy akár a cava és prosecco. Épp tegnap írtam a Lambrusco, meg a vörös pezsgő közötti különbségről (ld. borbecsus.hu => borleírások => Törley Charmant Rouge), ami a technológia és a borélmény között egyaránt különbséget jelent. Beaujolais a könnyebb kategóriát célozza meg: alacsony alkoholtartalom, részleges kierjesztés, gyümölcsös, buborékos, vidám és főleg: édes tankpezsgőben kíván utazni. Azazhogy tulajdonképpen nem is a jövő időről beszélünk, hanem a jelenről, csak éppen ma még "Vin de France" eredetmegjelöléssel kerül forgalomba az a kb. éves szinten 6-800.000 palack, amit a bejelentés szerint saját eredetmegjelölést kap majd, az adminisztráció átfutási idejétől függően előreláthatóan öt év múlva. Ezzel egyidejűleg pedig a mennyiséget is jócskán, több millió palackra kívánják emelni. Jó, tehát mégis nagyon jövő időben beszélünk. Lássuk, miből maradtunk ki eddig?

A gamay szőlőfajta kékszőlő, valamikor Burgundia fő fajtája volt. Aztán jött egy merész ember, Merész Fülöp herceg (1342-1404), aki a mindig bőven termő, és elég igénytelen gamayt úgy találta, hogy "vil et déloyal plant", vagyis gonosz és hűtlen növény, ezért egy rendeletével Macon településig kivágatta. Így maradt meg végül Beaujolais, vagyis Burgundia déli része számára, és vette át teljesen a helyét Burgundiában az amúgy már jelenlévő pinot noir. Miért volt gonosz és hűtlen ez a fajta? Azért, mert a pinot noir "konkurrense" volt, jóval nagyobb termésátlagokkal, nyilvánvalóan silányabb minőséggel. És mivel már akkoriban is sokszor győzött a mennyiség igénye a minőség felett, egyre inkább ezt telepítették a pinot noir helyett a gazdák.

Visszatérve a borunkra, ebből a kék szőlőből állítanak elő fehér alapbort, ami egyébként a pezsgők világában mindennapos. A gamay alap ízvilága a málna, hogy ebből a héjon áztatás és erjesztés nélkül mit tart meg, azt sajnos nem tudom. (A jelenlegi termelés teljes egészében a hazai piacon fogy el, még a tekintélyes angol beszerzőknél sem akadtam Beaujolais pezsgő kóstolójegyzetre.) Minden bizonnyal valami olyasmit kell elképzelnünk, mint az Asti DOCG. Az északolasz Asti város környéki tankpezsőt szintén csak részben erjesztik ki (igaz, ez muskotályból készül), így gyümölcsös, könnyű, és édes marad, amit aztán a másodlagos erjesztés finom, apró buborékú habzással dúsít fel, és már kész is. Csak palackozás előtt eresztik ki a hűtött acéltartályokból, és megrendelés függvényében palackozzák, vagyis mindig friss, és üde. A német piacon hatalmas népszerűségnek örvend.

Hogy mindezzel mi a cél Beaujolais-ban? Az új termékkel egyrészt egy meglévő piaci rést akarnak kitölteni, a  buliban-igyunk-valami-finomat-de-ne-ártson-meg  gondolkodású fogyasztó igényét kielégíteni, másrészt azonban el akarják terelni a figyelmet a Beaujolais Nouveau-ról, mert van az a szint, amikor a hírnév már árt. Beaujolais-ról automatikusan a nouveau jut mindenkinek az eszébe, és ez már kicsit kellemetlen, hiszen mindenki elfeledkezik az amúgy magas minőséget produkáló 10 faluról (Cru Beaujolais), amelyek érlelhető, komplex vörösborokat állítanak elő.

Egy kicsit hasonlóan a mi Kunsági borvidékünkhöz, ahol néhány termelőnek nagyon sokat kell(ett) tennie azért, hogy változzon az általános (elég rossz) megítélésen. Még egy magyar példa: az egri csillag "kitalálása". Hasonló koncepcióra felfűzve, azt hiszem, elég jó eredményt ért el, már ami a hazai piacot illeti. Gratulálok, Magyarország, ezúttal mi léptünk hamarabb.


(Írta: borbecsüs)


Újdonságok

Kecze-Hady pincészet - Zsófia és Zsombor 2015

A Tisztelt Olvasó már az előző cikkből kitalálhatta, hogy  portfolió kóstolón voltam az aszófői Kecze-Hady pincénél. Igen, ez még 2018-ban volt, a Corinthia szállóban rendezett Bordói November nagykóstolón. Ott találkoztunk először, és onnan jöttem el a legkiválóbb emlékekkel, amikre most...
Teljes cikk

Kecze-Hady Pincészet - Rizlingli (rizlingszilváni) 2017

Felejtsünk el mindent, amit a rizlingszilvániról (más néven Müller Thurgau) tudunk. Például azt, hogy "Mivel nagyon érzékeny a gombabetegségekre és a rothadásra, termelőjét gyakran készteti korai szüretre. Ilyenkor savai nyersek, durvák maradhatnak annak ellenére, hogy teljes érésben szüretelve...
Teljes cikk

Cramele Recas - Nonius 2017

Irigykedni, vagy nem irigykedni - ez itt a kérdés. Vajon akkor nemesb-e a lélek, ha kiszáll tenger kínja ellen, és próbál kákán is csomót keresve tiltakozni az igazsággal szemben, vagy ha csendben belenyugszik a megváltoztathatatlannak látszó igazságba, és elismeri, hogy egy angol ember által...
Teljes cikk

Cramele Recas - két fehér

Ideje körülnézni a határon túl. Nem csupán azért, mert Balla Géza lett az év bortermelője (Ménes), hanem azért, mert úgy látom, divattá vált. Félreértés ne essék, továbbra is a hazai borokat szeretjük nagyon mi magyarok, de kíváncsiak kezdünk lenni, és egyre inkább érdeklődünk a szomszédos országok...
Teljes cikk

Dél-Balatoni borok primőr kóstolója

A 2019-es év legizgalmasabb kóstolóján vettem részt. Nem elírás, ezek a borok csak jövőre kerülnek forgalomba, de idén születtek, a 2018-as év termései. Már amelyik nem korábbi, például az érlelt vörösök és a pezsgők. Milyen lesz az évjárat? Tömören: jó. A Balaton déli oldalán legalábbis. Ebben a...
Teljes cikk

Gróf Degenfeld 5 puttonyos aszú 2014

A leglégiesebb aszú, amit valaha kóstoltam. Mintha a nyári égen úszkáló bárányfelhők töltenénk ki a szánkat, és körbeleng a koranyári virágzás ezernyi illata. Egy egészen modern stílus szélsőségesen impresszionista képviselője, folyékony festmény. De ne szaladjak ennyire előre. A Borháló ünnepi (5...
Teljes cikk

Mayer Róbert - Villányi Cabernet Franc 2015

Nehéz, nagyon nehéz. A fergeteges 2012-es évjárat után jó vörösbort találni egyre nehezebb. 2013 túl gyorsan öregedik, 2015 pedig számomra túl lágy, valahogy nincs karaktere, amolyan zöm évjárat. Ezek a borok... mint a legtöbb van. Természetesen tisztelet a kivételnek. A cabernet franc pedig a...
Teljes cikk

DR. Dula Bence - Gőzmalmos kékfrankos 2009

Az egri vöröseket nagyon szeretem. Talán ki merem jelenteni, hogy az egri termőterületekről érkezik az általam legmagasabbra becsült, legelegánsabbnak tartott borok többsége. Elbűvöl, mint táj és környezet - balra a Mátra csodás vonulatai, jobbra a Nagy Eged, mögötte a Bükk mindig havasnak tűnő...
Teljes cikk

Még egyszer a terroir-ról: Káli Kövek Kavics 2017

Köveskál aprócska főutcáján a Káli Kövek borszat körülbelül félúton helyezkedik el, nagy terasszal hívogat, meg is állnak az átutazók szép számmal. A Káli medencének egyébként is varázsos világa van, de Köveskál és környéke különösen egyedi így augusztusban: vadvirágos pusztákra hajazó,...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk