3. röpcikk: Villa Sandahl

"Maguk tényleg nagyon értenek a rajnai rizlinghez" - ezekkel a szavakkal búcsúztam el a VinCE-n a Villa Sandahl stand mögött álló hölgytől. Impresszív sort kóstoltatott végig. 2016-es évjárattól indult a "countdown", vagyis visszaszámlálás, egészen 2013-ig, és a sor egyre mélyült, egyre komplexebb, egyre ásványosabb és egyre "rajnaibb" borokat vonultatott fel. Így került poharamba a Tie Mania, Chicken Year, a Bella Sunrise, a Wet Stones és a Countdown. Terroir borok, ez vitán felül áll. Érdekes lehet így játszogatni a szőlővel, a területekkel, a hűtött lassú erjesztéssel, a különböző intenzitású préslevek elegyítésével. Nekünk, fogyasztóknak, mindenesetre így a legizgalmasabb, sorba téve, de úgy látom, a tulajdonos is ezt élvezi igazán: az összehasonlítást évről-évre, dűlőről dűlőre. www.villasandahl.com/

A 2016-os Tie Mania belépő tétel, de már ez is felvillantja a rajnai tiszta, citrusos karakterét, igaz, nem akar ennél tovább menni, és 6,5 gramm természetes maradékcukrával egy kabinett típusú német rajnaira emlékeztetett leginkább. Kellemes, virágos jegyeivel, könnyű testével és egy érintésnyi illatosítóra emlékeztető komplexitásával igényes alaptételnek tekinthető. A Chicken year összetettebb, karakteresebb, almás alapra épülő, jó italú, valamivel nagyobb testű bor. Zamatos, erőteljes savak és a palackos érlelés ígéretes jegyeinek kibontakozó karaktere jellemzik. Rizsköretes csirkés ételek mellé délután egy verőfényes teraszon biztosan ezt innám.

A Bella Sunrise már a rajnai érettebb arcát mutatja, erősen citrusos, érett citrom és alma, szép tisztaság és lekerekítettség jellemzi. A Wet Stones pedig igazán komoly bor, a palackos érlelés aromákat gazdagító hatása már tisztán érezhető, és a sorban idáig érve kiütközik a pincészet rajnairól alkotott felfogása is. A mineralitás kiemelkedő a szárazpróbában. Nagyon németes érzetű bor. Van benne botrytisz és egy hangyányi kesernyésség, ami frissé teszi. Ugyanakkor már a belépő tételekben is, de az érlelteken kifejezetten, van egy-egy meglepetés íz- vagy illatjegy, ami különlegessé, izgalmassá teszi a borokat. 

A Bear Glue a mandulára emlékeztető illatáról kapta a nevét (mert Svédországban van egy olyan ragasztó, aminek keserűmandula illata van), bár szerintem inkább marcipánt idéz, meg talán a modern, amerikai gyurmák illatát. Tisztán a bazalt leve ez, olyan minerális, és fűszeressége meglepően vegetás, mintha egy menzán járnánk. A rajnai karaktere persze itt is szilárd alapot ad a nedűnek, de a precízen megformált lime és virágos felületen a díszítések jelentik az igazi érdekességet.

Végül a 2013-as a Countdown-t kapom, ami már aranyba hajlóan szalmaszínű ital. Zöldalmás, petrolos, beton szilárdságú rajnai fajtajellegén mintha csillámként futkározna végig a bazalt ásványossága. Őrületes jó formában van, megkérdőjelezhetetlenül fiatalos, lendületes, de már érlelődik. Évtizedes potenciál van benne. Nagyon egyben lévő tétel, mandulás, marcipános, füstös, ásványos, zöldalmás, nagy testű és  végtelenül hosszú lecsengésű bor. Botrytis teszi még komplexebbé és kerekebbé. Jó befejezés a sor végén és méltó párja a nagy német rajnai rizlingeknek.

Közös jellemzője ezeknek a boroknak az egyre fokozódóan izgalmas ásványosság, a rajnai fajtajellegének csengő tisztaságú kidomborítása, és az a játékos kísérletezés, ami a dűlő- és préslé-szelekciókat, illetve házasításokat jellemzi a pincészetnél. Nagy borok, kétségtelen, érdekes kísérletek szakértőknek. Szerettem.

 

Újdonságok

Mayer Róbert - Villányi Cabernet Franc 2015

Nehéz, nagyon nehéz. A fergeteges 2012-es évjárat után jó vörösbort találni egyre nehezebb. 2013 túl gyorsan öregedik, 2015 pedig számomra túl lágy, valahogy nincs karaktere, amolyan zöm évjárat. Ezek a borok... mint a legtöbb van. Természetesen tisztelet a kivételnek. A cabernet franc pedig a...
Teljes cikk

DR. Dula Bence - Gőzmalmos kékfrankos 2009

Az egri vöröseket nagyon szeretem. Talán ki merem jelenteni, hogy az egri termőterületekről érkezik az általam legmagasabbra becsült, legelegánsabbnak tartott borok többsége. Elbűvöl, mint táj és környezet - balra a Mátra csodás vonulatai, jobbra a Nagy Eged, mögötte a Bükk mindig havasnak tűnő...
Teljes cikk

Cékla és bor - Nagygombos rozé

Beköszöntött az ősz, és ugyan elmúlt a nyári hőség és a jeges italok ideje, de a rozék népszerűsége ilyenkor is töretlen. Kicsit visszaidézik a nyarat, de a szezonális fogások mellé is remekül párosíthatóak, a Nagygombos Borászat legalábbis kitartóan hisz abban, hogy a rozé nem egy egyévszakos...
Teljes cikk

Még egyszer a terroir-ról: Káli Kövek Kavics 2017

Köveskál aprócska főutcáján a Káli Kövek borszat körülbelül félúton helyezkedik el, nagy terasszal hívogat, meg is állnak az átutazók szép számmal. A Káli medencének egyébként is varázsos világa van, de Köveskál és környéke különösen egyedi így augusztusban: vadvirágos pusztákra hajazó,...
Teljes cikk

Szó szerint: Jammertal Borbirtok - Koh-I-Noor CS

Ez a mostani nagy meleg nem az állócsillag-minőségű vörösborokhoz megfelelő időjárás - szoktuk mondani, hogy nagy melegben könnyebb bort kell választani - de ellenvetek: mindig az állócsillag minőségű vörösborok ideje van, amikor fontos, hogy megtapasztaljuk az élet mélységes szépségét és van...
Teljes cikk

Etyeki Kúria "Pláne" frizzante white

A gyöngyözőbor egyre divatosabb kategória, gondolom a gasztróban, meg a fiatalok körében népszerű elsősorban. Nagyjából öt éve figyeltem fel rá, ma már minden magára valamit adó borászat számára obligát termék. Régen elrugaszkodtunk már az egyszerű és édes lambruscók világától, nincs...
Teljes cikk

Pannonhalmi Apátság - Tricollis 2017

Zöldbe hajló szalmaszín. Fiatal és friss illat, amiben elsősorban a tramini dominál, pedig az összetételben mindössze 15%. Mindamellett az az érzésem, hogy jót tenne neki egy kis érleltség, izgalmasabb lenne mondjuk két év múlva. Csakhogy addigra nem fog maradni. Az Apátsági borok divatosak is, jók...
Teljes cikk

7. röpcikk: Kősziklás borászat - királyleányka 2017

Két éve volt, hogy a neszmélyi Kősziklás borászattól egy csodálatos sauvignon blanc-t kóstoltam. Forró nyár volt éppen, pontosabban nyárutó, és a frissítő savak mellett a tökéletes arányokat dicsértem akkor, a gazdag aromatikát és a test arányosságát. Most a VinCE-n beszéltem is...
Teljes cikk

6. röpcikk: Pálffy Szőlőbirtok - tramini 2016

Aranyba hajló sötét szalmaszín ital. Kirobbanó és bódító rózsaillattal fogad. Mint egy méhecske, úgy szagolgatom. Mély és édes, elandalít. Ahogy az lenni szokott, tudatban máris felkészülök a kontrasztra, amit a csodás virágos illat és a száraz bor közötti illat-ízbeli érzékszervi különbség okozni...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk