Vylyan Kakas 2018

Nyár van, ilyenkor természetes, hogy könnyű rozéhoz nyúl az ember. Rozékultúránk fejlődését nem csak a mennyiségi kínálat folyamatosan növekvő mértéke jelzi, hanem a tartalmi fejlődés is, s a szamóca-málna-cseresznye-gumicukor tengelyre felhúzott borok mellett egyre-másra felbukkannak rózsaszín csiszolt gyémántok, egyre igényesedő (és nem csak a palack megjelenését tekintve) nedűk. Hol van már az az idő, amikor Dúzsi Tamás volt az egyedüli "rozébáró", s amikor nem tudtunk volna elképzelni egy rozébort a Móri borvidékről, vagy éppen Villányból, Uram bocsá' Tokajból? Ma már minden lehetséges, és az igazat megvallva ezzel mi, fogyasztók, biztosan nyerünk. Üde, egyre kifinomultabb, egyre elegánsabb és mind jobban élvezhető rozék egész arzenálját nyerjük, ahogy arról a polcok kínálata, és a VinCE kiállítás különterme is tanúskodik.

Mindezek mellett mégsem számítottam arra, hogy a szinte bárhol kapható borok között egy igazi best-buyra bukkanok. Mondjuk a Vylyan Pincészet neve kezdettől fogva a kikezdhetetlen minőség fogalmával azonosult a fejemben, emlékszem 1998-as évjáratú cabernet sauvignonjukra, ami a hűvös évjárat ellenére olyan bombasztikus bor volt, hogy akkori munkahelyem repi ajándékként osztotta karácsonyra a kiemelt ügyfeleknek 2000-ben - ebből sikerült elcsípni egyet, ami maradandó élménnyé vált - ebben éreztem először, mit kell érteni a lecsengést jellemző "fekete csokoládé ízjegyek" (ahogy a hátcímkén szerepelt) fogalmán.

Levettem tehát egy hipermarketben a Vylyan Kakas nevű 2018-as rozéborát, és nem akartam sem mögégondolni a fajtaösszetételt, sem elmélyülni benne, sőt, egyenesen örvendeztem, hogy a rozékhoz képest is mérsékelt árkategóriában találtam rá ismert és ihatónak ítélt termelő nevére. Csak az esti tábortűz hangulata lebegett a szemem előtt.  Ott ért aztán a szemem kikerekítő élmény.

Sötétebb, szamócásabb rózsaszín. Közepes intenzitás, test, lecsengés, de ennek a bornak nem is ezen tényezőkben áll a lényege. Ennek a bornak legfőbb erénye az arányosság és a rendkívüli módon eltalált üde karakter. Frissítő fanyarságát nem a lecsengés kesernyésségéből meríti - sok más rozénál megszokott módon - hanem a gyümölcsösséget irányította úgy a borász, hogy ízjegyei sugározzák a markánsabb savtartalmú, tökéletesen érett bogyós gyümölcsök ízét, s ezáltal aktivizálja a melegtől megfáradt ízlelőbimbóinkat. Szinte már megszoktuk egy rozénál: szamóca, málna.... Nem! Itt tobzódik a piros és fehér (!) ribiszke, mindezt szépen keretezi a piros egres édessége. Lecsengésben, háttérben: lédús világospiros cseresznye (talán ismerik azt az áttetsző, sárgásabb, üvegszerű, kisszemű fajtát, nagynéném homoki szőlejében volt egy hatalmas, igénytelen fa), s mindez a gyümölcsarzenál mit sem veszít lendületéből kortyról-kortyra. Ez benne a legcsodásabb: a palack elejétől egészen a végéig, kicsit már fellangyosodva is, rendületlenül hozza frissítő gyümölcsöket, savai egy pillanatra sem válnak bántóvá vagy unalmassá, gyümölcsei hébe-hóba fel-felvillantanak néhány további izgalmat is (virágok, gránátalma), míg csak ki nem ürül a palack. Veszélyesen itatja magát, mert veszélyesen összetett és vibráló anyag. Így érti meg az ember, miért került éppen erre a borra a kakas, az éberség szimbóluma, akinek szavára a népmese szerint az ördög elijedt.

Azt hiszem, az utóbbi idők legjobb ár-érték arányú rozéja, haladóknak.

 

 

Újdonságok

Hilandar szerb kolostor (Áthosz hegy) - "Savino Pole" 2010

Az Áthosz-hegyi (XI. században alapított, többször bővített) Hilandar szerb monostor 2004-ben leégett. Mivel a monostort a szerb lelkiség központjának tartják, a szerb kormány számos adománnyal igyekezett fellendíteni a monostor helyreállítását. Ezek egyike volt a monostor modern borászatának...
Teljes cikk

Rózsa György pincészete, Tállya - Együtt 2017 (furmint)

„A bor lényege az ember, aki termeszti a szőlőt, félti, gondozza, mint gyermekét” – vallja Rózsa György Péter, tállyai borász honlapja derekán. Hosszú évek alatt arra lettem figyelmes, hogy a borsznobok (khm, bocsánat: borértők) mindig arra a legkíváncsibbak, hogy hogyan készül az adott tétel....
Teljes cikk

Egyedülálló palack az Egri borvidéken

Az Egri borvidék idén nyártól már a saját palackjával büszkélkedhet, a borkedvelők pedig nemsokára találkozhatnak is vele. Egy helyi, tradicionális üveget terveztek újra, amibe a jövőben a magasabb presztízsű egri borok kerülhetnek. Nekem tetszik, bár azt nem tudom elképzelni, hogy a Kovács Nimród...
Teljes cikk

három bio bor - Gróf Degenfeld

Nem tudok zongorázni. Az én hangszerem a basszusgitár. Mégis, sok évvel ezelőtt egy – nem túl jelentős – szerelmem kedvéért megtanultam néhány taktust, hogy el tudjam játszani a lány nagy kedvencét, John Lennon Imagine c. számát egy soron következő házibulin. Nem mondhatom, hogy őrülten bonyolult...
Teljes cikk

Petrény Winery - Borgundi 2012 (bikavér)

Ajándékba kaptam, nagy ünnepre nyitottam ki. Ez a bor már túl van a csúcsán. Illata még viszonylag gyümölcsös, érlelt, de szájban már barnás ízek, földes jegyek jelentkeznek. Teste kicsit üres, valahogy hiányzik a közepe. Szilvás, meggyes, avaros ízei jelzik, hogy valamikor jobb lehetett ennél. Nem...
Teljes cikk

Kecze-Hady Kézműves Pincészet - Zsófia 2016

Jaj, nagyon szeretem a családi történeteket, amikből kiderül, hogy miként, miért lesz valakiből borász, hogyan tagozódik be a társadalom azon szűk szeletébe, akik a kemény munkát többre becsülik a gyors sikernél, és meglátják a szőlőben, ebben a sok gondoskodást igénylő növényben a szépséget...
Teljes cikk

Vojtek Pincészet (Villány) - #Flancos 2018

Visszavonhatatlanul eljött a tavasz, így jó lesz megnyitni a rozéborok kóstolásának sorát, hogy tudjuk, milyen palackról tekerjük le a csavarzárat, ha egy kellemes, laza estéhez akarunk bort párosítani. A villányi Vojtek pincészet #Flancos nevű rozé házasításával kezdődött...
Teljes cikk

Tokaji helyzetkép

Szombaton lezajlott a Tokaji Március kóstoló a Corinthiában, mint minden évben. A már-már reprezentatívnak tekinthető kóstolón ezúttal 59 borászat vett részt és a rendezvény népszerűségét mutatja, hogy 18 órakor már volt olyan pincészet, aki nem tudta valamennyi kiállított borát kóstoltatni, mert...
Teljes cikk

Várszegi Pincészet Petit Blanc 2015 (Wieland selection)

A borok világában azt szeretem a legjobban, hogy végtelenül változatos. Megunhatatlan. Stílusok, termelők, évjáratok - mind folyamatosan változnak, hoznak újat és mutatnak kísérleteket, kiforrt tételeket és álmokat... A Várszegi pincészet a Borháló jelentős beszállítója, így ismertem meg őket, és...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk