három bio bor - Gróf Degenfeld

Nem tudok zongorázni. Az én hangszerem a basszusgitár. Mégis, sok évvel ezelőtt egy – nem túl jelentős – szerelmem kedvéért megtanultam néhány taktust, hogy el tudjam játszani a lány nagy kedvencét, John Lennon Imagine c. számát egy soron következő házibulin. Nem mondhatom, hogy őrülten bonyolult dal, ezért sikerült fél nap gyakorlással megtanulni, mégsem adott életre szóló lökést a zongorázás irányába.

A dal hivatalos videójának közepe felé Yoko Ono elkezdi kinyitogatni a fehér zongoraszoba spalettáit, és a terem megtelik fénnyel, az ablakon árad be a szórt brit „napsütés”, már csak néhány vitorlavászonként dagadó, széltől lengedező hófehér vászonfüggöny hiányzik ahhoz, hogy teljes legyen a tisztaság e videón megjelenített allegóriája, ami talán nem is áll oly távol a rendező, meg Lennon eredeti szándékaitól és a dal üzenetétől. www.youtube.com/watch?v=4g0UVCgnUL8

Na, pont ez a világosan ragyogó tisztaság jutott eszembe a Gróf Degenfeld három bio borának kóstolásakor, sorrendben a ’18-as hárslevelű, ’17-es muscat blanc és ’17-es furmint sorozat után. Három testvér: két lány és egy fiú. Üdék, könnyedek, karcsúak, nagyon egyívásúak. Egyáltalán: már a korábbi kóstoláskor is megállapítottam (Gróf Degenfeld 5 puttonyos aszú 2014), hogy a Degenfeld rendkívül egyöntetű stílusú, feminin borokat készít. Nézzék, milyen báj árad a birtok fényképéből is.

Hárslevelű ’18

A hárslevelű például az idősebb néne. Komoly, felelősségteljes, gondoskodó. Világos szalmasárga zöldes reflexekkel. Színre szinte halványzöld bor. Telt extraktra utaló gazdag templomablakok csorognak le a pohár falán.

Virágos, üde illata primer szőlő, szőlővirág, kevéske exotikus fehér gyümölcs kavalkádja. Szájban is nagyon fiatal, korai fogyasztásra szánt, harmonikus, de alacsonyabb savtartalommal rendelkező, krémes textúrájú, üde bor. Kicsit vaníliás, igazán népszerűre hangolt, laza szerkezetű tétel. Egy csekélyke széndioxid jól állna neki, ezért pár csepp szódával felpezsdíthetjük. Kibontakozó komplexitása friss és vonzó. Fehér húsúak, főleg zamatos és lédús őszibarack bukkan fel. Közepes intenzitású, kellemes, kifejezetten nyári bor. Ügyeljünk a megfelelő hőmérsékletre (8-10°C) mert akkor nyújt maximális élvezetet.

 

Muscat blanc ’17

A kisebbik királylány. 

Cserfes, örökmozgó szőkeség nefelejcskék szemekkel. Borszerűbb meghatározásban forrásvíz színű, elsődlegesen muskotályos, parfümös illatú bor. Virágpor, jázmin. Fel-felvillan benne a tejszín ízű puding krémes illata is. 

Szájban is vezeti a maradékcukor, citromtorta jut eszünkbe, mazsola, halványan egy kis tömjén, kandírozott gyümölcsök (fehér őszi, licsi). Simogatóan finom, kezdő borkedvelőknek is kiváló választás.

 

 

Furmint ’17

A királyfi, aki még nem tudja magáról, hogy sárkányölő lesz. Semleges, kifejezetten étterembe való stílusú bor. Korrektül citrusos ízképlet, érintésnyi körtével. Pár gramm maradékcukorral válik kerekké, behízelgővé. Közepesnél kisebb testét ízletes savak határozzák meg. Nem kemény, mégis egy cseppnyi rajnai rizlinget idéző petrolossággal karaktert kapnak a gyümölcsök. Az édes füstösség nyilván a termőterületek riolitos ásványosságát tükrözi. Ez részletgazdaggá és vonzóvá teszi. Egy jó kézműves sonka mellé ezt ajánlanám.

 

Nézegetem a palackokat, rajtuk a kis diszkrét BIO jelölést. Érdekes ez a bio termelési kérdés. Kezdetben csak divat volt, de az utóbbi 15 év alatt egyre jobban megmutatkozott, hogy tényleges tartalommal bír. Számos cikkben vitatkoznak egymással a szakírók, hogy a bio termesztésű szőlő ízében érezhető-e valamiféle eltérés, a „hagyományosan”, szintetikus vegyszerekkel kezelt szőlőkével ellentétben. Nyilvánvalóan a vegyszeres növényvédelem nem jelenti azt, hogy a végtermékben – a borban – ebből bármilyen káros mennyiségű visszamaradt anyag megengedett lenne. Erre a megfelelő hivatali ellenőrzési mechanizmusok megfelelően figyelnek. A bio termelésről a borászok a leggyakrabban úgy szoktak nyilatkozni, hogy előnyét leginkább abban látják, hogy az ilyen növény gyorsabban képes felállni egy-egy sokk után. Sokk alatt értjük a nagyobb természeti megterhelést, kártevő-inváziót vagy hasonlót. Magam úgy fogalmaznék, hogy a monokultúrás termelés hátrányait a bio gazdálkodás természetközeli egyensúlyi állapot kialakításával igyekszik ellensúlyozni, és úgy tűnik, nem eredménytelenül. Kétségkívül munkaigényesebb, költségesebb mód, de ha a növény meghálálja? Az biztos, hogy ezek a borok nagyon természetes érzetet sugároznak, s ez bizony származhat részben a termelési mód természetességéből. A természetesség mellett az üde tisztaságérzet egy részét is bizonyára a bio művelés eredményeképp kapjuk. Elvégre a tyúk is sárgább tojást tojik, ha kukoricán, cserebogáron, gilisztán él, mint ha csak tápot kap és ketrecben kucorog.

Ha tehát e három bor az Imagine tisztaságának megfogalmazása bor formájában, úgy illik, hogy ne maradjak adós a zongorás történet végével sem. A házibuli csúcsán, kora hajnaltájt, kikecmeregtem a basszusgitár vállpántja alól, sokak meglepetésére odaültem a zongorához és elénekeltem az Imagine-t. A lány ábrándosan végighallgatta, majd számomra máig felfoghatatlan indíttatásból odalépett az egyik zenésztársamhoz (mondjuk igaz, hogy neki is volt mikrofon a szája előtt), és olvadozva odafuvolázta neki: „Miklós, milyen szépen énekelted az Imagine-t!”.

Amiben tehát a Degenfeld borok mégis gyökeresen különböznek ettől az élménytől, az az, hogy még soha nem okoztak csalódást.

 

Újdonságok

Garamvári evolution rozé brut nature 2008

Így év vége felé, vagy év elején, egyszóval Szilveszer környékén előkerülhetnek rejtett tartalékok. Mint amilyen ez a 2008-as, 2016-ban degorzsált Garamvári brut nature rozé pezsgő. Különösen, mert évtizedváltás következett be, s ez sokakat nagyobb ünneplésre sarkall(t). Garamváriék...
Teljes cikk

Németh Attila Syrah "Föld és ég" 2018

A legnagyobb borok egyértelműen a kiváló egyensúlyról ismerszenek meg. A szakírók is ezt hajhásszák, keresik minden borban, az eleganciának is ez a legfontosabb eleme. Egyensúly. Könnyű azt mondani: a test, a sav, az extrakt, az alkoholtartalom, az aromaképlet legyenek egymással arányban,...
Teljes cikk

Primőrbor párbaj (Beaujolais - Portugieser 4:0)

Talán kicsit későn kaptam észbe a primőrborok kóstolásakor. Tudom, a Beaujolais Nouveau napja elmúlt, de az en primeur borokat is további három hónapig lehet még árusítani, ezekben a ködös, nyálkás decemberi napokban talán nagyobb élmény kicsattanó primőrborokat kóstolni, mint a globális...
Teljes cikk

Pannon Tokaj - Édes Szamorodni 2016

Kezdhetném azzal, hogy a „Pannon Tokaj nagyon ért a nők nyelvén”, de ez még korántsem minden. Nyári László tulajdonos és Krimin Attila főborász semmit nem engednek ki a kezük közül úgy, hogy ne érte volna el a tökéletes állapotát. Boraik általában érem-esőt tarolnak, és az érmek garmada arany...
Teljes cikk

Vojtek Gewurztraminer 2018

Oh, this wine is such a beauty.  Golden pale colour. Reductive winemaking ensures a fresh and charming nose with the elegantly moderate, yet remarkably outlined, scent of mild rose petals, a keynote of the variety. The palate shows a peach and passionfruit core surrounded by exotic spices and...
Teljes cikk

Árpád-hegyi pince - Szamorodni 2013 (édes)

Megemlékeztem már az Árpád-hegy pincéről röviden egy korábbi cikkemben itt Tokaji helyzetkép, de azóta is itt motoszkál ízlelőbimbóimban és agyamban az a szamorodni, amit a Tokaji Márciuson kóstoltam – az egyetlen édesbor volt – és markáns nyomot hagyott bennem. Azt az erőt és vitalitást nem...
Teljes cikk

Nyakas budai chardonnay 2018

Mindig rajongója voltam dr. Pühra Beáta borainak. Sőt, elmondhatom, hogy már Maya Ernő idejében is látogattam a pincészetet, ahol szombatonként egy mindig undok férfi teljesített szolgálatot és töltötte pisztolyból a csodás Aligváromot a műanyag kannákba. Azután akkurátusan rányalta a zárjegyet a...
Teljes cikk

Medveálom - Maczkó Rozé 2018

Annyira cuki ez a bor - mondta a feleségem, és tényleg, megragadó a sapkás jeges, de őrült jó ötlet a pohár-orrú, kicsit szomorkásan-néző-mackós csavarzár is, a kisfiam meg rögtön le akarta áztatni a címkét. Persze alighogy felmerült az ötlet, a többieknek is azonnal kellett, úgyhogy most...
Teljes cikk

Kortárs festmények az új Soltész borokon

Az egri Ostoros Családi Pincészet Soltész borcsaládja három prémium vörösborral lepi meg ősszel a borkedvelőket. A palackok nemcsak a tartalmuk miatt izgalmasak, a címkékre a Munkácsy-díjas, elismert képzőművész, Bukta Imre egy-egy alkotása került. A második generációs családi borászat már több...
Teljes cikk

A magnumpalack titka

Alcím: avagy hogyan lett ilyen népszerű a Borháló, és miért szerettem meg (Szubjektív piacértékelés az üzletben értékesített fine wine piacán Magyarországon.) Immár közel 6 éve élünk együtt és borozunk együtt a Kathona Krisztián fémjelezte Borhálóval, akik meredek ívben törtek be a hazai...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk