három bio bor - Gróf Degenfeld

Nem tudok zongorázni. Az én hangszerem a basszusgitár. Mégis, sok évvel ezelőtt egy – nem túl jelentős – szerelmem kedvéért megtanultam néhány taktust, hogy el tudjam játszani a lány nagy kedvencét, John Lennon Imagine c. számát egy soron következő házibulin. Nem mondhatom, hogy őrülten bonyolult dal, ezért sikerült fél nap gyakorlással megtanulni, mégsem adott életre szóló lökést a zongorázás irányába.

A dal hivatalos videójának közepe felé Yoko Ono elkezdi kinyitogatni a fehér zongoraszoba spalettáit, és a terem megtelik fénnyel, az ablakon árad be a szórt brit „napsütés”, már csak néhány vitorlavászonként dagadó, széltől lengedező hófehér vászonfüggöny hiányzik ahhoz, hogy teljes legyen a tisztaság e videón megjelenített allegóriája, ami talán nem is áll oly távol a rendező, meg Lennon eredeti szándékaitól és a dal üzenetétől. www.youtube.com/watch?v=4g0UVCgnUL8

Na, pont ez a világosan ragyogó tisztaság jutott eszembe a Gróf Degenfeld három bio borának kóstolásakor, sorrendben a ’18-as hárslevelű, ’17-es muscat blanc és ’17-es furmint sorozat után. Három testvér: két lány és egy fiú. Üdék, könnyedek, karcsúak, nagyon egyívásúak. Egyáltalán: már a korábbi kóstoláskor is megállapítottam (Gróf Degenfeld 5 puttonyos aszú 2014), hogy a Degenfeld rendkívül egyöntetű stílusú, feminin borokat készít. Nézzék, milyen báj árad a birtok fényképéből is.

Hárslevelű ’18

A hárslevelű például az idősebb néne. Komoly, felelősségteljes, gondoskodó. Világos szalmasárga zöldes reflexekkel. Színre szinte halványzöld bor. Telt extraktra utaló gazdag templomablakok csorognak le a pohár falán.

Virágos, üde illata primer szőlő, szőlővirág, kevéske exotikus fehér gyümölcs kavalkádja. Szájban is nagyon fiatal, korai fogyasztásra szánt, harmonikus, de alacsonyabb savtartalommal rendelkező, krémes textúrájú, üde bor. Kicsit vaníliás, igazán népszerűre hangolt, laza szerkezetű tétel. Egy csekélyke széndioxid jól állna neki, ezért pár csepp szódával felpezsdíthetjük. Kibontakozó komplexitása friss és vonzó. Fehér húsúak, főleg zamatos és lédús őszibarack bukkan fel. Közepes intenzitású, kellemes, kifejezetten nyári bor. Ügyeljünk a megfelelő hőmérsékletre (8-10°C) mert akkor nyújt maximális élvezetet.

 

Muscat blanc ’17

A kisebbik királylány. 

Cserfes, örökmozgó szőkeség nefelejcskék szemekkel. Borszerűbb meghatározásban forrásvíz színű, elsődlegesen muskotályos, parfümös illatú bor. Virágpor, jázmin. Fel-felvillan benne a tejszín ízű puding krémes illata is. 

Szájban is vezeti a maradékcukor, citromtorta jut eszünkbe, mazsola, halványan egy kis tömjén, kandírozott gyümölcsök (fehér őszi, licsi). Simogatóan finom, kezdő borkedvelőknek is kiváló választás.

 

 

Furmint ’17

A királyfi, aki még nem tudja magáról, hogy sárkányölő lesz. Semleges, kifejezetten étterembe való stílusú bor. Korrektül citrusos ízképlet, érintésnyi körtével. Pár gramm maradékcukorral válik kerekké, behízelgővé. Közepesnél kisebb testét ízletes savak határozzák meg. Nem kemény, mégis egy cseppnyi rajnai rizlinget idéző petrolossággal karaktert kapnak a gyümölcsök. Az édes füstösség nyilván a termőterületek riolitos ásványosságát tükrözi. Ez részletgazdaggá és vonzóvá teszi. Egy jó kézműves sonka mellé ezt ajánlanám.

 

Nézegetem a palackokat, rajtuk a kis diszkrét BIO jelölést. Érdekes ez a bio termelési kérdés. Kezdetben csak divat volt, de az utóbbi 15 év alatt egyre jobban megmutatkozott, hogy tényleges tartalommal bír. Számos cikkben vitatkoznak egymással a szakírók, hogy a bio termesztésű szőlő ízében érezhető-e valamiféle eltérés, a „hagyományosan”, szintetikus vegyszerekkel kezelt szőlőkével ellentétben. Nyilvánvalóan a vegyszeres növényvédelem nem jelenti azt, hogy a végtermékben – a borban – ebből bármilyen káros mennyiségű visszamaradt anyag megengedett lenne. Erre a megfelelő hivatali ellenőrzési mechanizmusok megfelelően figyelnek. A bio termelésről a borászok a leggyakrabban úgy szoktak nyilatkozni, hogy előnyét leginkább abban látják, hogy az ilyen növény gyorsabban képes felállni egy-egy sokk után. Sokk alatt értjük a nagyobb természeti megterhelést, kártevő-inváziót vagy hasonlót. Magam úgy fogalmaznék, hogy a monokultúrás termelés hátrányait a bio gazdálkodás természetközeli egyensúlyi állapot kialakításával igyekszik ellensúlyozni, és úgy tűnik, nem eredménytelenül. Kétségkívül munkaigényesebb, költségesebb mód, de ha a növény meghálálja? Az biztos, hogy ezek a borok nagyon természetes érzetet sugároznak, s ez bizony származhat részben a termelési mód természetességéből. A természetesség mellett az üde tisztaságérzet egy részét is bizonyára a bio művelés eredményeképp kapjuk. Elvégre a tyúk is sárgább tojást tojik, ha kukoricán, cserebogáron, gilisztán él, mint ha csak tápot kap és ketrecben kucorog.

Ha tehát e három bor az Imagine tisztaságának megfogalmazása bor formájában, úgy illik, hogy ne maradjak adós a zongorás történet végével sem. A házibuli csúcsán, kora hajnaltájt, kikecmeregtem a basszusgitár vállpántja alól, sokak meglepetésére odaültem a zongorához és elénekeltem az Imagine-t. A lány ábrándosan végighallgatta, majd számomra máig felfoghatatlan indíttatásból odalépett az egyik zenésztársamhoz (mondjuk igaz, hogy neki is volt mikrofon a szája előtt), és olvadozva odafuvolázta neki: „Miklós, milyen szépen énekelted az Imagine-t!”.

Amiben tehát a Degenfeld borok mégis gyökeresen különböznek ettől az élménytől, az az, hogy még soha nem okoztak csalódást.

 

Újdonságok

Két bikavér Szekszárdról

Lehet, hogy nem is tisztességes dolog két különböző évjárat bikavéreit összehasonlítani. Ilyenkor mintha egy többismeretlenes egyenletet akarnánk megoldani. Mennyiben vezethető vissza a különbség az évjáratra, mennyiben a borász filozófiájára, mennyiben a termőhelyre?... Hetényi János "Blue Bull"...
Teljes cikk

Cseri pincészet - Tramini 2019

Első pillantásra majdnem a polcon hagytam ezt a bort. Hátrahőköltem. A címkétől! Nem elsősorban Rubens iránti viszolygásom, vagy a barokk iránti általános ellenszenvem miatt, hanem mert annyira valószerűtlen a kagylóhéj-melltartós sellő, egyszerűen oda nem illő, majdhogynem azt mondom: perverz. Mi...
Teljes cikk

Sandeman fino sherry

Nem csodálom, ha keveseket szólít meg Magyarországon a sherry stílusa, bár kétségtelen, hogy ismertségre tesz szert, már csak azért is, mert szinte nincs olyan angolszász irodalmi mű, amelyben ne szerepelne. Gondoljunk csak E.A. Poe Egy hordó amontillado című novellájára (ez is sherry, bár nem...
Teljes cikk

Hetényi pince - Motoros róka (motor riding fox) siller

There is much of a debate on the internet about the origin of 'siller' wine. Some say it is of Serbian origin, but anyone who has ever tasted the typical light red wines of Baden and Württemberg will certainly recognise the identical style. 'Schiller' means glittering in German then why would...
Teljes cikk

Villány nagykóstoló (2. felvonás)

Ezekben a karanténos időkben már nagyon ki vagyunk éheztetve - pontosabban szomjaztatva - a társasági eseményekre, mint amilyen egy jó borkóstoló. Tegnap tartottam egyet, szigorúan a karantén-szabályok figyelembe vételével, s mert külföldi vendégek is szép számmal részt vettek, Villányt szemeltem...
Teljes cikk

Maróti (Mátrai) Zenit 2019

Nem sok erőfeszítésbe telt kitalálni, mi legyen a 2020-as évet záró cikk témája. Az utóbbi hetek legmeghatározóbb boros élménye számomra a visontai Maróti Attila Zenit édesbora volt. Nem mintha újdonságként ért volna, hiszen a 2018-as évjáratot is kóstoltam már és az a bor díjat is kapott. Attila...
Teljes cikk

Pannonhalmi Apátság - Hemina Vörös 2019

A hemina szó jelentésének magyarázatát semmiképp nem hagyhatom ki ebből a cikkből. Nursiai Szent Benedek regulája a 40. cikkében fogalmaz úgy, hogy "credimus eminam vini per singulos sufficere per diem" - azt tartjuk, hogy minden egyesnek elég lesz napjában egy hemina bor. Hortobágyi Cirill...
Teljes cikk

Vylyan Bogyólé 2020

Ahogyan Dúzsi Tamás az évek során a rozé koronázatlan királyává vált, vagy újabban Garamvári igazi pezsgőnagyhatalommá nőtte ki magát, úgy a Vylyan is szisztematikusan kitaposta, talán stílszerűbben kipréselte, a legjobb beaujolais-típusú újbor készítő pincészet címét magának. Legalábbis véleményem...
Teljes cikk

Gólyamentés újborokkal

Szívügyem a bor is (ráadásul kit ne ragadna meg Molnár Titi személyisége?), a madarak is, szeretettel ajánlom a kettő kombinációját promotáló hírt. Hagyományosan Márton-napra érkeznek az új évjárat első hírnökei, így van ez a Soproni borvidéken is, ahol a Vincellér Borbirtok dolgozik. Az idei...
Teljes cikk

MAD wine - Furmint 2016

Megvallom, egy ilyen jelentős névtől többet vártam. Ez egy alapbor, világos, és rossznak nem is mondható, de mégiscsak egy olyan névtől való, aki utóvégre brit piaci jelenléttel és a világ legjobb édesborával...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk