VinCE 2016 - átfogó kép a magyar borkínálatról

Bármennyire igyekeztem, több kiállító standját hagytam ki, mint ahányhoz eljutottam kóstolni. Valójában elmondhatom, hogy esélyem sem volt jelentősebb lefedettséget produkálni. Ez a VinCE tényleg nagy boros esemény, tényleg átfogó, és ráadásul eléggé jól pozícionált, jól szervezett. Nem túl szakmai, és nem is túl marketinges, nem szemforgatóan sznob, de azért csillogó-villogó és luxus-ízű.

Az összesen 125 boros standból - ami nem ugyanennyi kiállító, mert a kis pincészetek sokan együtt kaptak egy standot, a nagyok közül meg páran többet is elfoglaltak - 15-höz sikerült eljutnom és érdemben körülszaglásznom (szó szerint is), ami egy délután alatt nem is rossz teljesítmény. Éppen 30 tételt kóstoltam meg, és a közeljövőben sokat fogok írni ezekről, mert minden irányban értek meglepetések és sok tanulságot szűrtem le. Borászokról, borokról (fajtákról), árakról, fogyasztókról, ítéletekről és előítéletekről.

A borok általános színvonala jó volt, középmagas. Ez azt jelenti, hogy a termelők ilyennek pozícionálják az eseményt, tehát a jobbik boraikból hoznak. Az én megítélésem szerint kiemelkedő volt a nagy vörösök - bikavér superior, bordeaux típusú házasítások - minősége, és a hozott fehér boroké is általában. Kivétel ez utóbbi kategóriában a kistermelők bora volt, mert ezeknek minőségével általában elégedetlen voltam.

Továbbiakban erről szeretnék írni.

Nem volt olyan kistermelői stand, ahol a kóstolt fehérboroknak ne lett volna legalább halványan, de sokaknál inkább határozottan, egy szúrós, esetenként picit ecetes illata-íze. Sajnos több olyat is kóstoltam, akiknél ez teljesen rátelepedett a bor más illat- és ízjegyeire, és emiatt számomra értékelhetetlen volt a bor. Nem kénezés miatti szúrósságra gondolok, azt én máshol érzem (a hörgőim azonnal összeugranak a kicsit magasabb kéntartalomtól és fulladok tőle), de nem is az ecetes vagy tejsavas erjedés szúrósságára. Egy olyan szúrósságra, amely időről-időre kiszellőzik, azután újból megjelenik és megtölti a pohár öblét - egy olyan szúrósság, amely véleményem szerint a hordóhasználatból ered. Fássá, kesernyés-szúróssá teszi az italt, de ha pörgetjük, nyúzzuk, akkor előhozható mögüle a bor igazi arca, csak éppen újra meg újra rátelepszik. Én ezt borhibának veszem. És véleményem róla az, hogy nagyon sajnálatos, mert a kis kézműves pincék komoly potenciált jelenthetnének - már csak nagy számuk miatt is - a jövő naggyá váló pincéinek csíráiként, de így, hogy technológiailag nem tökéletesen tiszta a boruk, így sajnos nem.

Éreztem ezt ismertebb tokaji pincészet száraz furmint boránál éppúgy, mint somlói termelő juhfarkjánál, de benne volt mátraaljai merlot-ban is, neszmélyi borban is - pincészetek nevét szándékosan nem adom közre. Ez alapján tehát közkeletű betegségnek gondolom, és egyértelműen a kisebb, kézműves jellegű borászatokat érinti, akiknek bizonnyal azért, mert nem rendelkeznek kellő tőkével a technológiai tisztaság tökéletes fenntartásához, nem sikerül kiküszöbölniük ezt a kisebb-nagyobb mértékben zavaró szúrós mellék-illatot.

De nem akarom negatív gondolatokkal befejezni ezt az első cikket. Nagyon jó volt a megmérettetést, a rendezvény méretét, a felhozott borok sokszínűségét, a szakmai közönség érdeklődésének magas fokát látni, nagyon jó volt beszélgetni a borokról a termelőkkel, borászokkal, marketingesekkel, és szívet melengető érzés volt azt látni, hogy a verseny ebben a "szektorban" is előre visz, hogy évről évre egyre teltebb, gazdagabb, érettebb a kínálat, és hogy van, lesz utánpótlás bőven a magyar borok palettáján az elkövetkező évtizedekben.

Újdonságok

Hetényi pince - Motoros róka (motor riding fox) siller

There is much of a debate on the internet about the origin of 'siller' wine. Some say it is of Serbian origin, but anyone who has ever tasted the typical light red wines of Baden and Württemberg will certainly recognise the identical style. 'Schiller' means glittering in German then why would...
Teljes cikk

Villány nagykóstoló (2. felvonás)

Ezekben a karanténos időkben már nagyon ki vagyunk éheztetve - pontosabban szomjaztatva - a társasági eseményekre, mint amilyen egy jó borkóstoló. Tegnap tartottam egyet, szigorúan a karantén-szabályok figyelembe vételével, s mert külföldi vendégek is szép számmal részt vettek, Villányt szemeltem...
Teljes cikk

Maróti (Mátrai) Zenit 2019

Nem sok erőfeszítésbe telt kitalálni, mi legyen a 2020-as évet záró cikk témája. Az utóbbi hetek legmeghatározóbb boros élménye számomra a visontai Maróti Attila Zenit édesbora volt. Nem mintha újdonságként ért volna, hiszen a 2018-as évjáratot is kóstoltam már és az a bor díjat is kapott. Attila...
Teljes cikk

Pannonhalmi Apátság - Hemina Vörös 2019

A hemina szó jelentésének magyarázatát semmiképp nem hagyhatom ki ebből a cikkből. Nursiai Szent Benedek regulája a 40. cikkében fogalmaz úgy, hogy "credimus eminam vini per singulos sufficere per diem" - azt tartjuk, hogy minden egyesnek elég lesz napjában egy hemina bor. Hortobágyi Cirill...
Teljes cikk

Vylyan Bogyólé 2020

Ahogyan Dúzsi Tamás az évek során a rozé koronázatlan királyává vált, vagy újabban Garamvári igazi pezsgőnagyhatalommá nőtte ki magát, úgy a Vylyan is szisztematikusan kitaposta, talán stílszerűbben kipréselte, a legjobb beaujolais-típusú újbor készítő pincészet címét magának. Legalábbis véleményem...
Teljes cikk

Gólyamentés újborokkal

Szívügyem a bor is (ráadásul kit ne ragadna meg Molnár Titi személyisége?), a madarak is, szeretettel ajánlom a kettő kombinációját promotáló hírt. Hagyományosan Márton-napra érkeznek az új évjárat első hírnökei, így van ez a Soproni borvidéken is, ahol a Vincellér Borbirtok dolgozik. Az idei...
Teljes cikk

MAD wine - Furmint 2016

Megvallom, egy ilyen jelentős névtől többet vártam. Ez egy alapbor, világos, és rossznak nem is mondható, de mégiscsak egy olyan névtől való, aki utóvégre brit piaci jelenléttel és a világ legjobb édesborával...
Teljes cikk

Gilvesy - Bohém 2018

A Balaton-felvidék egy olyan egyedülálló kincs, amelyhez hasonló nincs még egy a világon. A Szent-György hegy ezen belül is olyan helyet foglal el, újabban talán kiemeltebbet is, mint a Badacsony. Mi lehet ennek az oka? Gilvesy Róbert úgy fogalmazza meg a honlapján, hogy: Ha ügyesek vagyunk, akkor...
Teljes cikk

Bolyki Egri Csillag 2019

Végre! Egy Egri Csillag, amiben nem érzem az alapborok házasítását kényszerházasságnak, hanem valóban összhanggá válik a négy szőlőfajta interakciója. Az egri csillag törvényi szabályozása szerint az illatos fajták nem képviselhetnek 30%-nál magasabb arányt, emellett legalább 50%-ot el kell érnie...
Teljes cikk

Figula - Rozé cuvée 2019

Csupa alsópolcos bort támadtam meg az utóbbi időben, nagy nevektől. Nem véletlenül. Filozófiám, hogy nem csak a prémium tételeket kell értékelni, hanem írni kell bizony a hétköznapi, a "folyó" tételekről is, mégpedig azért, mert sokat elárulnak a pincészetről, a hozzáállásáról, a borászról, s nem...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk