Maróti (Mátrai) Zenit 2019

Nem sok erőfeszítésbe telt kitalálni, mi legyen a 2020-as évet záró cikk témája. Az utóbbi hetek legmeghatározóbb boros élménye számomra a visontai Maróti Attila Zenit édesbora volt. Nem mintha újdonságként ért volna, hiszen a 2018-as évjáratot is kóstoltam már és az a bor díjat is kapott. Attila akkor büszkén mesélte szép, világos, vidékiesen egyszerű kóstolótermében ülve, hogy mi mindenre kapott aranyérmet. Kékfrankosa, olaszrizlingje és édes zenitje is nyert országos borversenyeken. Idén az olaszrizlingjét az ország legjobbjának választották. Aki látta már a Sárhegy oldalában magasan a csúcs alá meredeken felfutó DK-i kitettségű parcelláit, az azonnal megérti, hogy a legremekebb mátrai alapanyagokkal dolgozik ő. Elhivatottságához és munkabírásához szintén nem fér kétség. Amint mesélte, minden nap ötkor kel, és vagy a traktoron ül, vagy a pincében dolgozik.

A zenitet minden évben kifejezetten édesbornak szánja. Ez speciális gondozást jelent, hiszen nem elég a magas cukorfok elérése, emellett meg kell tartani a lendületes savakat is, hogy élő maradjon az összkép. A 2019-es bor így mindössze 10% alkoholtartalmú, emiatt rezidulális cukortartalma egy aszúéhoz hasonló. A pohárban lustábban, olajosabban perdül, de a jó tartású sav lendületet ad és viszi a hátán a nagyobb cukorterhet, így illatban és ízben egyaránt izgalmas és vibráló.

Különös módon kétartcú bor, egészen más hidegen és szobahőmérsékleten, de mindkét formában élvezetes. Az édes fehérbort hagyományosan 10-12°C-n fogyasztjuk, én azonban mindenkit bíztatok, hogy ezt a bor 18-20 fokon is próbálja ki. Számomra ezen a hőmérsékleten még vonzóbb.

Hidegen illatában exotikus gyümölcs arzenállal nyit, hangyányit kompótos ízekkel. Gerince vérnarancs, mellette licsi, papaya. Savassága vissza-visszatérően sűrű bodzaszörpöt idéz. Illatának díszei távolabbi asszociációként a görög-keleti templomok tömjénfelhőjét idézik. Egy bőséges adag vaníliásság és villanásnyi egres kíséri az összetett és szépen rétegzett ízképet. Közepesen hosszú lecsengése arányos és könnyed, igazi világos tónusú bor, amit édessége ellenére könnyű inni.

Cickafark - Achillea millefolium L.

Melegebben az illatok fő vonulata fehér húsú őszibarack, a háttérben a már említett exotikusokkal. Illatának dísze meglepő módon a cickafarkfű kiütött nedvére emlékeztet. Savérzete így talán kicsit rusztikusabb, de komplexitása és rétegzettsége is magasabb, mert egy érintésnyi kesernye frissítőbbé teszi az édességet. Van itt már édes körte és passiógyümölcs is, és lecsengése is közepesnél hosszabb így. Szárazpróbájában körte és méz.

Mindent összevéve úgy ítélem, hogy Maróti Attila édesbora vetekszik az elzászi traminikkel, amikkel igazán nem szentségtörés összevetni, hiszen az Elzász és a Mátra adottságai mind talajok, mind fekvés, mind éghajlat és csapadék tekintetében nagyon hasonlóak. Az abasári Sárhegy oldala katlanszerű elhelyezkedése miatt olyan ideális amfiteátrumot képez, amilyen világszinten ritkaság. Egyedül a fajta különbözik alapkarakterében: a zenitből teljesen hiányzik a rózsaillat, de beltartalmát, arányait és koncentráltságát illetően, továbbá figyelembe véve az exotikus gyümölcsök éledő divatosságát hazánkban is, ez egy olyan édesbor, amelyre méltán büszkék lehetünk nemzetközi porondon is.

Kiváló záróakkordja egy furcsán terhelt, jót és rosszat ötvöző 2020-as évnek, ami rákényszerített mindenkit, hogy a meglévő dolgait átértékelje és friss szemmel - remélhetőleg acsarkodás helyett hálával, s a nehézségben is lehetőséget látva - tekintsen azokra a változásokra, amik körülveszik. Boldog Új Évet kívánok!

 

Újdonságok

Mikóczi Pincészet, Báta - Davand 2018

Egyszer volt, hol nem volt, a szarvasok sétálgattak az erdőben, és addig sétálgattak, amíg beesteledett. Így esett, hogy a 2018-as Davand cuvée címkéjén a két szarvas a sötétkék erdőben akaszkodott egymás agancsába, nem úgy, mint a Mikóczi Pincészet többi borán, ahol fényes nappal, fehér alapon...
Teljes cikk

Jammertal Blue Sky 2012

Sokszor írtam már a 2012-es évjáratról, ilyen szerintem évszázadonként csak egy van. Minden alkalommal elkápráztat. Kár, hogy csak néhány villányi borászat vállalja fel a hosszas érleléssel járó finanszírozási terhet. Ezek egyike a szenzációs Jammertal borászat. A Blue Sky a Jammertal sorozat...
Teljes cikk

Hétvége a tónál - Strommer pincészet

Északi part vagy déli part? Mélyvíz avagy sekély víz? Egy magyar ember számára nem az a kérdés, hogy szereti-e a Balatont, esetleg csak annyi: melyik oldalt szereti jobban. A Balaton egyike azoknak a nemzeti alapélményeknek, amik mentén meghatározzuk a magyar identitást. Oly sokunknak ismerős...
Teljes cikk

A Hard-seltzer jelenség

Valamikor a nyár elején jelent meg először ez a szó: hard seltzer. De akkor aztán egyszerre és mindenhol, minden felületen. Ez azt jelenti, hogy pénz van mögötte, minden bizonnyal nem kicsi. Az, hogy valami undorító, általában nehezen leplezhető, bár igyekszenek gondosan palástolni, például sok...
Teljes cikk

Aranyérmes Cannes-ban az Ostoros Rozé 2020

A franciaországi Cannes-ban idén nyáron nemcsak a filmcsillagok ragyognak, hanem az Ostoros Családi Pincészet Egri Rozéja is. 2004 óta itt rendezik meg ugyanis minden évben a világ legnagyobb, kifejezetten rozéknak szóló világversenyét, a Mondial du Rosét, ahol az Ostoros 2020-as évjáratú Egri Rozé...
Teljes cikk

Szatmári Családi Pincészet, Szigliget

Feleslegesnek tűnik egy olyan pincészetről írni, amelyik jelenleg zárva tart. Éttermük is üzemel(t) és most átalakítás miatt zárva. Miközben éppen balatoni szezon van... Mivel azonban a borok annyira jók, én hiszek a folytatásban, ahogy a tulajdonos, Szatmári Gábor is, hiszen ő dolgozik rajta! A...
Teljes cikk

Somló nagyágyúja (Györgykovács Tramini 2018)

Sovány vigasz, hogy Györgykovács Imre furmint és hárslevelű ültetvényeit Kreinbacher néven élvezhetjük tovább, mint arról néhány éve értesülhettünk. vinoport.hu/tema/az-utolso-harslevelumet-isszuk-iden/3564. Nem mintha Kreinbacherék nem lennének elég jók. De ahogy Szepsy István neve egy lett...
Teljes cikk

Káli Kövek - Kavics 2019

Hogy egyszerű bor-e a Kavics, ahogy a neve sugallja (kavics = csak valami kis apróság, mi ez a kőhöz képest, pláne egy sziklához képest...), ezt latolgattam hosszan, aztán belevágtam ebbe a cikkbe, mert kezdettől fogva tudom a választ. A borász túl szerény. A Kavics a köveskáli Káli Kövek (Szabó...
Teljes cikk

Vesztergombi Turul 2016

Találomra választottam egy tételt az elmúlt hónapokban tartott online kóstolóim tételei közül. A Vesztergombi Turul egyike volt a közönségkedvenceknek.  Napfényben vizsgálva már téglásodó szélű, csillogó, áttetsző rubinszínű bor. Illata áradó vaníliássággal indít, ami azonban magában felér egy...
Teljes cikk

Haraszthy Sauvignon Blanc 2019

Etyek Budapest szőlőskertje. Ez a beidegződés a rendszerváltás óta fokozatosan épült ki, csúcsát talán az etyeki Kezes-lábossal és a Piknikkel érte el, jól épített az amúgy is zajló/zajlott szuburbanizációra, ami Budapestnek ezt a NY-DNY-i részét elérte a '90-es évektől kezdődően. Errefelé már...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk