Maróti (Mátrai) Zenit 2019

Nem sok erőfeszítésbe telt kitalálni, mi legyen a 2020-as évet záró cikk témája. Az utóbbi hetek legmeghatározóbb boros élménye számomra a visontai Maróti Attila Zenit édesbora volt. Nem mintha újdonságként ért volna, hiszen a 2018-as évjáratot is kóstoltam már és az a bor díjat is kapott. Attila akkor büszkén mesélte szép, világos, vidékiesen egyszerű kóstolótermében ülve, hogy mi mindenre kapott aranyérmet. Kékfrankosa, olaszrizlingje és édes zenitje is nyert országos borversenyeken. Idén az olaszrizlingjét az ország legjobbjának választották. Aki látta már a Sárhegy oldalában magasan a csúcs alá meredeken felfutó DK-i kitettségű parcelláit, az azonnal megérti, hogy a legremekebb mátrai alapanyagokkal dolgozik ő. Elhivatottságához és munkabírásához szintén nem fér kétség. Amint mesélte, minden nap ötkor kel, és vagy a traktoron ül, vagy a pincében dolgozik.

A zenitet minden évben kifejezetten édesbornak szánja. Ez speciális gondozást jelent, hiszen nem elég a magas cukorfok elérése, emellett meg kell tartani a lendületes savakat is, hogy élő maradjon az összkép. A 2019-es bor így mindössze 10% alkoholtartalmú, emiatt rezidulális cukortartalma egy aszúéhoz hasonló. A pohárban lustábban, olajosabban perdül, de a jó tartású sav lendületet ad és viszi a hátán a nagyobb cukorterhet, így illatban és ízben egyaránt izgalmas és vibráló.

Különös módon kétartcú bor, egészen más hidegen és szobahőmérsékleten, de mindkét formában élvezetes. Az édes fehérbort hagyományosan 10-12°C-n fogyasztjuk, én azonban mindenkit bíztatok, hogy ezt a bor 18-20 fokon is próbálja ki. Számomra ezen a hőmérsékleten még vonzóbb.

Hidegen illatában exotikus gyümölcs arzenállal nyit, hangyányit kompótos ízekkel. Gerince vérnarancs, mellette licsi, papaya. Savassága vissza-visszatérően sűrű bodzaszörpöt idéz. Illatának díszei távolabbi asszociációként a görög-keleti templomok tömjénfelhőjét idézik. Egy bőséges adag vaníliásság és villanásnyi egres kíséri az összetett és szépen rétegzett ízképet. Közepesen hosszú lecsengése arányos és könnyed, igazi világos tónusú bor, amit édessége ellenére könnyű inni.

Cickafark - Achillea millefolium L.

Melegebben az illatok fő vonulata fehér húsú őszibarack, a háttérben a már említett exotikusokkal. Illatának dísze meglepő módon a cickafarkfű kiütött nedvére emlékeztet. Savérzete így talán kicsit rusztikusabb, de komplexitása és rétegzettsége is magasabb, mert egy érintésnyi kesernye frissítőbbé teszi az édességet. Van itt már édes körte és passiógyümölcs is, és lecsengése is közepesnél hosszabb így. Szárazpróbájában körte és méz.

Mindent összevéve úgy ítélem, hogy Maróti Attila édesbora vetekszik az elzászi traminikkel, amikkel igazán nem szentségtörés összevetni, hiszen az Elzász és a Mátra adottságai mind talajok, mind fekvés, mind éghajlat és csapadék tekintetében nagyon hasonlóak. Az abasári Sárhegy oldala katlanszerű elhelyezkedése miatt olyan ideális amfiteátrumot képez, amilyen világszinten ritkaság. Egyedül a fajta különbözik alapkarakterében: a zenitből teljesen hiányzik a rózsaillat, de beltartalmát, arányait és koncentráltságát illetően, továbbá figyelembe véve az exotikus gyümölcsök éledő divatosságát hazánkban is, ez egy olyan édesbor, amelyre méltán büszkék lehetünk nemzetközi porondon is.

Kiváló záróakkordja egy furcsán terhelt, jót és rosszat ötvöző 2020-as évnek, ami rákényszerített mindenkit, hogy a meglévő dolgait átértékelje és friss szemmel - remélhetőleg acsarkodás helyett hálával, s a nehézségben is lehetőséget látva - tekintsen azokra a változásokra, amik körülveszik. Boldog Új Évet kívánok!

 

Újdonságok

Párhuzamok, nem ellentétek

Szeretem az összehasonlításokat. Nem azért, hogy keményen szembesítsem az összehasonlított tételeket: melyik jobb, miért jobb, és hasonlók. A borok is megsértődhetnénk, de ők nem teszik; csak szépen, hallgatagon és odaadóan fekszenek a palackban összehasonlítás után. Mégis, nem volna velük szemben...
Teljes cikk

Crémant de Luxembourg

Ki ne hallott volna a luxemburgi borokról?   – Na jó, kezdem előlről. Luxemburg borászati hagyományai világszerte ismertek...   – Rendben, látom, hogy más megközelítést kell választanom. Luxemburg, ez a kicsiny nyugat-európai ország – hiszik, vagy sem – jelentős borkészítési...
Teljes cikk

Nem minden arany, ami fénylik

Ez egy poszt, összesen 5 tanulsággal. Nyár van, ilyenkor könnyű bort kíván az ember, gyakran szódával feldobva, mindenesetre hidegen. Sokan a rozéra esküsznek és van is benne valami: légies tud lenni, aromatikája általában gyümölcsös, és magas savtartalma miatt rendkívül jó szomjoló. Ez lenne a...
Teljes cikk

Geszler Zenit 2022

Nem tudom, a kedves olvasó számára mond-e valamit az az étel, hogy  salátafőzelék. Igen, friss fejes salátából, egy kevés húsos szalonnán megfuttatva, fokhagymával és tejföllel. Általában véve is nehéz kérdés, hogy a magyar asztalok tipikus hétköznapi fogásához milyen bort lehet inni....
Teljes cikk

Maróti Attila Pinot Noir 2021

Pinot Noir mátrai módra és főként Maróti Attila lendületével. Igen, ő az, aki magáról úgy fogalmazott, hogy "a saját rabszolgám vagyok. minden nap hajnali ötkor kelek" és ezt a lendületet viszi bele a boraiba. A többi itt...
Teljes cikk

Thummerer Egri Bikavér Superior 2017

Végre egy jó bor. Mély rubinszín, feketés maggal, padlizsánlila villanásokkal. Telt testre utaló, szép glicerines templomablakok futnak le a pohár oldalán.  Illatában először cassis. Érdemes sokat hagyni gyűlni a pohárban az illatot. Én Riedel bordeaux-i pohárból kóstoltam. Megérte elővenni a...
Teljes cikk

Halasi Gergely - Villány, "Phoenix" 2014

A vélemény szabad. A szakértői vélemény ezzel szemben nem szabad. Nagyon is kötött.  A büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény szerint: 188. § (1) Ha a bizonyítandó tény megállapításához vagy megítéléséhez különleges szakértelem szükséges, szakértőt kell alkalmazni. 191. § (1)...
Teljes cikk

Beconcini Chianti Riserva 2017

A toscanamania.hu holnap 41 olyan filmet sorol fel, amelyikben Toszkánáé a főszerep, de azt gyanítom, hogy ennél sokkal több hollywoodi bóvli film létezhet még, amelyek a "szerelem Toszkánában" és hasonló sztereotíp témák körül forognak. Kíváncsian várom, hogy mikor készül az első ilyen film...
Teljes cikk

Vylyan Bogyólé 2022

Az idei Bogyólé! Igazi meglepetésként ért, hogy már ilyen korán a polcokra került. Riválisa, a Beaujolais Nouveau en Primeur csak november 17-én folyik hivatalosan a poharakba. Ilyenkor szoktam megemlékezni arról, hogy régebben a portugieser vitte a prímet ebben a borban, és milyen jó döntés volt...
Teljes cikk

Kékfrankos hangjai (Sopron)

Tegye fel a kezét, aki már hallott a soproni Horváth Imi borászatról, vagy kóstolta a kékfrankosukat, syrah-jukat, netán cabernet franc-jukat. Vagy aki már járt a Bruckner borászatnál. És azt tudta valaki, hogy az Etyeki Kúria vörösborai Sopronból származnak és hamarosan Soproni Kúria néven is...
Teljes cikk

Blog

Mire való a borbecsüs?

Ért egy rossz élmény nemrégiben, a Váci utcában, egy magyar üzletlánc kiemelt boltjának borospincéjében. Azazhogy nagyon jó élmény volt, és mégis rossz. Megmagyarázom.Betévedtem, és a földszinti választék szegénysége arra sarkallt, hogy lenézzek a pincébe. Ez a pince egyszerűen...
Teljes cikk

Helyünk a világ bor-térképén

Aligha kérdőjelezhető meg, hogy amilyen képet a londoni WSET (Wine and Spirits Education Trust) közvetít egy országnak a borokvilágában elfoglalt helyéről, az erősen hat az adott ország megítélésére, legalábbis a szakértő(bb) nemzetközi fogyasztók körében.A minap belelapoztam a WSET...
Teljes cikk

Ár-érték arány

Most kaptam a hírt, hogy a Tamellini Soave 2013-as évjáratát leárazták és jelenleg 8,49 angol font áron lehet hozzájutni London egyik menő borkereskedésében. Gyors fejszámolást követően rádöbbentem, hogy ez a "fantasztikus" ajánlat 3500 Ft-ot takar, az eredeti 4800 Ft körüli összeg helyett. Valaha...
Teljes cikk