Tokaji Március Nagykóstoló - 2016.03.19.

Ha jól érzékelem, én vagyok az első, aki a Tokaji Március rendezvényről beszámol. Nem titkolt szándékom is, hogy így legyen.

Nagyszabású, kiváló rendezvény volt a Tokaji Március a Corinthia Szállóban. Széles, bár nem átfogó képet adott Tokaj-Hegyalja borairól, termelőiről, erőfeszítéseikről és munkájuk irányáról. 68 borászat állított ki, vagyis állt standon. Közöttük nagy, ismert nevek és ismeretlenek egyaránt előfordultak. Csalódás volt számomra azonban - és megvallom, Tokajról szóló bármilyen rendezvényt egyáltalán nem tudok elképzelni - hogy a 68 között nem szerepelt a Disznókő, a Pannon Tokaj, vagy például Árvay János. Nagyon hiányoltam. Nem tudom, miért maradtak távol, és feltételezésekbe sem akarok bocsátkozni, de úgy gondolom, hogy nélkülük az átfogó kép Tokajról jelentősen csorbul. A másik, ide tartozó gondolatom, hogy ha a Royal Tokaji, meg a Sauska megtette, hogy standdal állt ki a rendezvényen, akkor igazán megtehette volna Lenkey Géza, meg a Kikelet Pince is.

Tokajról több elképzelés él az átlagember és a szakmabeliek gondolkodásában. Lépten-nyomon azt halljuk-olvassuk, hogy a száraz furmint a jövő, ugyanakkor Áts Károly arról nyilatkozott, hogy az aszú mindig is Tokaj zászlós bora, fő terméke marad. Jól van ez így, nem kell beskatulyázódni sem a közgondolkodás, sem a divatok áramlataiba. Megújulni is mindig tudni kell, meg az elért eredményeket megmutatni és az elismerésben fürdeni. Egy valamit nem lehet soha abbahagyni: a munkát, az pedig Tokajban is folyamatosan jelen van, és a borászok derekasan végzik a dolgukat.

Ennyit előrebocsátva a kóstolóról bennem kialakult összképről szeretnék beszámolni.

Rövidke idő állt rendelkezésemre, hogy megismerkedjek a felhozatallal. Mindössze két óra, s ezalatt 18 pincészettől tudtam kóstolni, volt, akiknél több tételt is. Összesen 25 tételre volt időm. Mindenhol kerestem a száraz furmintot, és igyekeztem prémium tételt kóstolni. Ahol a furmint - vagy ezzel egyenértékű házasítás - rendben volt, ott főbort is kóstoltam.

Legfontosabb kritikai észrevételem, hogy a borász társadalom nem felkészült a megmérettetések színvonalának felmérésére. Kérem, tisztelet a kivételnek, ki kell mondani az igazságot: egyészen nagy, és ismert borászatok tételei is - a kicsi és ismeretlen borászatoké pedig jellemzően - valamilyen hibában szenvedett. Leggyakrabban az oxidáció jelentkezett, a darabon tartás íze. Hogy erre miért kellene nagyon odafigyelni, arról elmondok egy történetet.

Ott álltam 2009 nyarán egy tekintélyes londoni internetes borkereskedő irodájában és tokajit kóstoltattam. Az egyik kedves boromat töltöttem neki éppen, egy prémium tételt, azután talpig elsápadtam, mert beleszagolt és ezt mondta kimért hangon "This wine is oxidised. I cannot serve this to clients". A tétel ennyi volt részéről, ment a kiöntő edénybe. A boron az oxidáció olyan csekély mértékben volt érezhető, hogy ennyi miatt ezen a Tokaji Március kóstolón egy másodpercre sem emeltem volna fel a szavam. "But that's part of the style" - próbálkoztam, de szárazon letorkollt: "this is not a sherry, it must not be oxidised at all". Az élmény annyira élénken él még bennem, hogy filmszerűen látom a történetet magam előtt. Pedig ez az ember nem egy MW, és az ügyfélköre még kevésbé MW (a Square Mile közönségének jó 80%-a egyszerű mennyiségi borfogyasztó, más kérdés, hogy minőségből mennyiségi). Hogy mégis üzlet lett a kóstoltatásból, azt az aszúk kiemelkedő minősége és a kereskedő nem kis jóindulata biztosította. Megvallom, hogy ott és akkor szorult helyzetben éreztem magam. Azóta tanulság számomra, és örülnék, ha más számára is az lenne: csak azt mutatjuk meg, ami 100%-os. Főpróbán még elmegy, ha a súgó néha segít a szövegben, de a nyilvános főpróbán már nem tolerálható.

Az oxidáció mellett több fáradt, szétesőben lévő, vagy szétesett tétellel is találkozhattam, például az egyik nagy reménységemmel, egy fordítással. Ugyanis kevesen hoztak olyan különlegességet, mint a fordítás, amit azután természetes kíváncsiságomnál hajtva meg kellett kóstolnom. Nem örültem az élménynek. További problémákat okozott az ecet, az illó, és mindezek egy olyan presztízsű rendezvényre hozott borokban, amit a Corinthia Szállóban tartanak. Borászok, figyelem! You cannot serve this to clients!

Másik konklúzióm, hogy igazodni kellene a fogyasztói igényhez. Ma, amikor minden csapból az folyik, hogy Tokaj jövője a száraz furmint, akkor nem érzem helyénvalónak, ha furmint utáni érdeklődésemre azt válaszolják a standon, hogy "egy száraz sárgamuskotályt / száraz hárslevelűt tudok mutatni". Megkóstoltam, és nem is volt rossz, de a sárgamuskotály nem furmint. Még azzal is jobban ki lennék békülve, ha azt válaszolják, hogy "borászatunk egy furmintra épülő házasítással mutatja be ezt a kategóriát", vagy valami hasonló. És még ha nem ez a fő profilja, akkor is. Meg kell érteni az idők hívó szavát és azzal kell csatába indulni, amit megkíván. A lengyel lovasság 1939-ben a német tankok ellen érdemben harba bocsátkozni nem tudott, csak lemészároltatni tudta magát.

Szóljak pár szóta a szép élményekről is. Nem tévedett a zsűri, amikor a Mádi Borház "iMÁDlak" Tokaji Cuvée 2013 tételét a legjobb házasítások élén jelentette meg. Tőlük amúgy még ennél is jobb tételt is lehetett kóstolni. Ugyancsak felüdülés volt a Tállya Wines standjánál kóstolni, és ért szép élmény a Tokajicumnál. Ezekről majd külön is írok.

 

Újdonságok

Hilandar szerb kolostor (Áthosz hegy) - "Savino Pole" 2010

Az Áthosz-hegyi (XI. században alapított, többször bővített) Hilandar szerb monostor 2004-ben leégett. Mivel a monostort a szerb lelkiség központjának tartják, a szerb kormány számos adománnyal igyekezett fellendíteni a monostor helyreállítását. Ezek egyike volt a monostor modern borászatának...
Teljes cikk

Rózsa György pincészete, Tállya - Együtt 2017 (furmint)

„A bor lényege az ember, aki termeszti a szőlőt, félti, gondozza, mint gyermekét” – vallja Rózsa György Péter, tállyai borász honlapja derekán. Hosszú évek alatt arra lettem figyelmes, hogy a borsznobok (khm, bocsánat: borértők) mindig arra a legkíváncsibbak, hogy hogyan készül az adott tétel....
Teljes cikk

Egyedülálló palack az Egri borvidéken

Az Egri borvidék idén nyártól már a saját palackjával büszkélkedhet, a borkedvelők pedig nemsokára találkozhatnak is vele. Egy helyi, tradicionális üveget terveztek újra, amibe a jövőben a magasabb presztízsű egri borok kerülhetnek. Nekem tetszik, bár azt nem tudom elképzelni, hogy a Kovács Nimród...
Teljes cikk

három bio bor - Gróf Degenfeld

Nem tudok zongorázni. Az én hangszerem a basszusgitár. Mégis, sok évvel ezelőtt egy – nem túl jelentős – szerelmem kedvéért megtanultam néhány taktust, hogy el tudjam játszani a lány nagy kedvencét, John Lennon Imagine c. számát egy soron következő házibulin. Nem mondhatom, hogy őrülten bonyolult...
Teljes cikk

Petrény Winery - Borgundi 2012 (bikavér)

Ajándékba kaptam, nagy ünnepre nyitottam ki. Ez a bor már túl van a csúcsán. Illata még viszonylag gyümölcsös, érlelt, de szájban már barnás ízek, földes jegyek jelentkeznek. Teste kicsit üres, valahogy hiányzik a közepe. Szilvás, meggyes, avaros ízei jelzik, hogy valamikor jobb lehetett ennél. Nem...
Teljes cikk

Kecze-Hady Kézműves Pincészet - Zsófia 2016

Jaj, nagyon szeretem a családi történeteket, amikből kiderül, hogy miként, miért lesz valakiből borász, hogyan tagozódik be a társadalom azon szűk szeletébe, akik a kemény munkát többre becsülik a gyors sikernél, és meglátják a szőlőben, ebben a sok gondoskodást igénylő növényben a szépséget...
Teljes cikk

Vojtek Pincészet (Villány) - #Flancos 2018

Visszavonhatatlanul eljött a tavasz, így jó lesz megnyitni a rozéborok kóstolásának sorát, hogy tudjuk, milyen palackról tekerjük le a csavarzárat, ha egy kellemes, laza estéhez akarunk bort párosítani. A villányi Vojtek pincészet #Flancos nevű rozé házasításával kezdődött...
Teljes cikk

Tokaji helyzetkép

Szombaton lezajlott a Tokaji Március kóstoló a Corinthiában, mint minden évben. A már-már reprezentatívnak tekinthető kóstolón ezúttal 59 borászat vett részt és a rendezvény népszerűségét mutatja, hogy 18 órakor már volt olyan pincészet, aki nem tudta valamennyi kiállított borát kóstoltatni, mert...
Teljes cikk

Ezt jólesik látni

Jancis Robinson egy élő legenda, kár lenne tagadni. Nagyjából egyfajta bor-origó, karöltve Hugh Johnsonnal. Ha valaki alaposan körülnéz Jancis Robinson honlapján mainapság, szívet melengető látványban lesz része. Breaking news... idemásolom. Ugye látják ott a jobb felső sarokban? Top scoring...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk