Tokaji Március Nagykóstoló - 2016.03.19.

Ha jól érzékelem, én vagyok az első, aki a Tokaji Március rendezvényről beszámol. Nem titkolt szándékom is, hogy így legyen.

Nagyszabású, kiváló rendezvény volt a Tokaji Március a Corinthia Szállóban. Széles, bár nem átfogó képet adott Tokaj-Hegyalja borairól, termelőiről, erőfeszítéseikről és munkájuk irányáról. 68 borászat állított ki, vagyis állt standon. Közöttük nagy, ismert nevek és ismeretlenek egyaránt előfordultak. Csalódás volt számomra azonban - és megvallom, Tokajról szóló bármilyen rendezvényt egyáltalán nem tudok elképzelni - hogy a 68 között nem szerepelt a Disznókő, a Pannon Tokaj, vagy például Árvay János. Nagyon hiányoltam. Nem tudom, miért maradtak távol, és feltételezésekbe sem akarok bocsátkozni, de úgy gondolom, hogy nélkülük az átfogó kép Tokajról jelentősen csorbul. A másik, ide tartozó gondolatom, hogy ha a Royal Tokaji, meg a Sauska megtette, hogy standdal állt ki a rendezvényen, akkor igazán megtehette volna Lenkey Géza, meg a Kikelet Pince is.

Tokajról több elképzelés él az átlagember és a szakmabeliek gondolkodásában. Lépten-nyomon azt halljuk-olvassuk, hogy a száraz furmint a jövő, ugyanakkor Áts Károly arról nyilatkozott, hogy az aszú mindig is Tokaj zászlós bora, fő terméke marad. Jól van ez így, nem kell beskatulyázódni sem a közgondolkodás, sem a divatok áramlataiba. Megújulni is mindig tudni kell, meg az elért eredményeket megmutatni és az elismerésben fürdeni. Egy valamit nem lehet soha abbahagyni: a munkát, az pedig Tokajban is folyamatosan jelen van, és a borászok derekasan végzik a dolgukat.

Ennyit előrebocsátva a kóstolóról bennem kialakult összképről szeretnék beszámolni.

Rövidke idő állt rendelkezésemre, hogy megismerkedjek a felhozatallal. Mindössze két óra, s ezalatt 18 pincészettől tudtam kóstolni, volt, akiknél több tételt is. Összesen 25 tételre volt időm. Mindenhol kerestem a száraz furmintot, és igyekeztem prémium tételt kóstolni. Ahol a furmint - vagy ezzel egyenértékű házasítás - rendben volt, ott főbort is kóstoltam.

Legfontosabb kritikai észrevételem, hogy a borász társadalom nem felkészült a megmérettetések színvonalának felmérésére. Kérem, tisztelet a kivételnek, ki kell mondani az igazságot: egyészen nagy, és ismert borászatok tételei is - a kicsi és ismeretlen borászatoké pedig jellemzően - valamilyen hibában szenvedett. Leggyakrabban az oxidáció jelentkezett, a darabon tartás íze. Hogy erre miért kellene nagyon odafigyelni, arról elmondok egy történetet.

Ott álltam 2009 nyarán egy tekintélyes londoni internetes borkereskedő irodájában és tokajit kóstoltattam. Az egyik kedves boromat töltöttem neki éppen, egy prémium tételt, azután talpig elsápadtam, mert beleszagolt és ezt mondta kimért hangon "This wine is oxidised. I cannot serve this to clients". A tétel ennyi volt részéről, ment a kiöntő edénybe. A boron az oxidáció olyan csekély mértékben volt érezhető, hogy ennyi miatt ezen a Tokaji Március kóstolón egy másodpercre sem emeltem volna fel a szavam. "But that's part of the style" - próbálkoztam, de szárazon letorkollt: "this is not a sherry, it must not be oxidised at all". Az élmény annyira élénken él még bennem, hogy filmszerűen látom a történetet magam előtt. Pedig ez az ember nem egy MW, és az ügyfélköre még kevésbé MW (a Square Mile közönségének jó 80%-a egyszerű mennyiségi borfogyasztó, más kérdés, hogy minőségből mennyiségi). Hogy mégis üzlet lett a kóstoltatásból, azt az aszúk kiemelkedő minősége és a kereskedő nem kis jóindulata biztosította. Megvallom, hogy ott és akkor szorult helyzetben éreztem magam. Azóta tanulság számomra, és örülnék, ha más számára is az lenne: csak azt mutatjuk meg, ami 100%-os. Főpróbán még elmegy, ha a súgó néha segít a szövegben, de a nyilvános főpróbán már nem tolerálható.

Az oxidáció mellett több fáradt, szétesőben lévő, vagy szétesett tétellel is találkozhattam, például az egyik nagy reménységemmel, egy fordítással. Ugyanis kevesen hoztak olyan különlegességet, mint a fordítás, amit azután természetes kíváncsiságomnál hajtva meg kellett kóstolnom. Nem örültem az élménynek. További problémákat okozott az ecet, az illó, és mindezek egy olyan presztízsű rendezvényre hozott borokban, amit a Corinthia Szállóban tartanak. Borászok, figyelem! You cannot serve this to clients!

Másik konklúzióm, hogy igazodni kellene a fogyasztói igényhez. Ma, amikor minden csapból az folyik, hogy Tokaj jövője a száraz furmint, akkor nem érzem helyénvalónak, ha furmint utáni érdeklődésemre azt válaszolják a standon, hogy "egy száraz sárgamuskotályt / száraz hárslevelűt tudok mutatni". Megkóstoltam, és nem is volt rossz, de a sárgamuskotály nem furmint. Még azzal is jobban ki lennék békülve, ha azt válaszolják, hogy "borászatunk egy furmintra épülő házasítással mutatja be ezt a kategóriát", vagy valami hasonló. És még ha nem ez a fő profilja, akkor is. Meg kell érteni az idők hívó szavát és azzal kell csatába indulni, amit megkíván. A lengyel lovasság 1939-ben a német tankok ellen érdemben harba bocsátkozni nem tudott, csak lemészároltatni tudta magát.

Szóljak pár szóta a szép élményekről is. Nem tévedett a zsűri, amikor a Mádi Borház "iMÁDlak" Tokaji Cuvée 2013 tételét a legjobb házasítások élén jelentette meg. Tőlük amúgy még ennél is jobb tételt is lehetett kóstolni. Ugyancsak felüdülés volt a Tállya Wines standjánál kóstolni, és ért szép élmény a Tokajicumnál. Ezekről majd külön is írok.

 

Újdonságok

Párhuzamok, nem ellentétek

Szeretem az összehasonlításokat. Nem azért, hogy keményen szembesítsem az összehasonlított tételeket: melyik jobb, miért jobb, és hasonlók. A borok is megsértődhetnénk, de ők nem teszik; csak szépen, hallgatagon és odaadóan fekszenek a palackban összehasonlítás után. Mégis, nem volna velük szemben...
Teljes cikk

Crémant de Luxembourg

Ki ne hallott volna a luxemburgi borokról?   – Na jó, kezdem előlről. Luxemburg borászati hagyományai világszerte ismertek...   – Rendben, látom, hogy más megközelítést kell választanom. Luxemburg, ez a kicsiny nyugat-európai ország – hiszik, vagy sem – jelentős borkészítési...
Teljes cikk

Nem minden arany, ami fénylik

Ez egy poszt, összesen 5 tanulsággal. Nyár van, ilyenkor könnyű bort kíván az ember, gyakran szódával feldobva, mindenesetre hidegen. Sokan a rozéra esküsznek és van is benne valami: légies tud lenni, aromatikája általában gyümölcsös, és magas savtartalma miatt rendkívül jó szomjoló. Ez lenne a...
Teljes cikk

Geszler Zenit 2022

Nem tudom, a kedves olvasó számára mond-e valamit az az étel, hogy  salátafőzelék. Igen, friss fejes salátából, egy kevés húsos szalonnán megfuttatva, fokhagymával és tejföllel. Általában véve is nehéz kérdés, hogy a magyar asztalok tipikus hétköznapi fogásához milyen bort lehet inni....
Teljes cikk

Maróti Attila Pinot Noir 2021

Pinot Noir mátrai módra és főként Maróti Attila lendületével. Igen, ő az, aki magáról úgy fogalmazott, hogy "a saját rabszolgám vagyok. minden nap hajnali ötkor kelek" és ezt a lendületet viszi bele a boraiba. A többi itt...
Teljes cikk

Thummerer Egri Bikavér Superior 2017

Végre egy jó bor. Mély rubinszín, feketés maggal, padlizsánlila villanásokkal. Telt testre utaló, szép glicerines templomablakok futnak le a pohár oldalán.  Illatában először cassis. Érdemes sokat hagyni gyűlni a pohárban az illatot. Én Riedel bordeaux-i pohárból kóstoltam. Megérte elővenni a...
Teljes cikk

Halasi Gergely - Villány, "Phoenix" 2014

A vélemény szabad. A szakértői vélemény ezzel szemben nem szabad. Nagyon is kötött.  A büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény szerint: 188. § (1) Ha a bizonyítandó tény megállapításához vagy megítéléséhez különleges szakértelem szükséges, szakértőt kell alkalmazni. 191. § (1)...
Teljes cikk

Beconcini Chianti Riserva 2017

A toscanamania.hu holnap 41 olyan filmet sorol fel, amelyikben Toszkánáé a főszerep, de azt gyanítom, hogy ennél sokkal több hollywoodi bóvli film létezhet még, amelyek a "szerelem Toszkánában" és hasonló sztereotíp témák körül forognak. Kíváncsian várom, hogy mikor készül az első ilyen film...
Teljes cikk

Vylyan Bogyólé 2022

Az idei Bogyólé! Igazi meglepetésként ért, hogy már ilyen korán a polcokra került. Riválisa, a Beaujolais Nouveau en Primeur csak november 17-én folyik hivatalosan a poharakba. Ilyenkor szoktam megemlékezni arról, hogy régebben a portugieser vitte a prímet ebben a borban, és milyen jó döntés volt...
Teljes cikk

Kékfrankos hangjai (Sopron)

Tegye fel a kezét, aki már hallott a soproni Horváth Imi borászatról, vagy kóstolta a kékfrankosukat, syrah-jukat, netán cabernet franc-jukat. Vagy aki már járt a Bruckner borászatnál. És azt tudta valaki, hogy az Etyeki Kúria vörösborai Sopronból származnak és hamarosan Soproni Kúria néven is...
Teljes cikk

Blog

Mire való a borbecsüs?

Ért egy rossz élmény nemrégiben, a Váci utcában, egy magyar üzletlánc kiemelt boltjának borospincéjében. Azazhogy nagyon jó élmény volt, és mégis rossz. Megmagyarázom.Betévedtem, és a földszinti választék szegénysége arra sarkallt, hogy lenézzek a pincébe. Ez a pince egyszerűen...
Teljes cikk

Helyünk a világ bor-térképén

Aligha kérdőjelezhető meg, hogy amilyen képet a londoni WSET (Wine and Spirits Education Trust) közvetít egy országnak a borokvilágában elfoglalt helyéről, az erősen hat az adott ország megítélésére, legalábbis a szakértő(bb) nemzetközi fogyasztók körében.A minap belelapoztam a WSET...
Teljes cikk

Ár-érték arány

Most kaptam a hírt, hogy a Tamellini Soave 2013-as évjáratát leárazták és jelenleg 8,49 angol font áron lehet hozzájutni London egyik menő borkereskedésében. Gyors fejszámolást követően rádöbbentem, hogy ez a "fantasztikus" ajánlat 3500 Ft-ot takar, az eredeti 4800 Ft körüli összeg helyett. Valaha...
Teljes cikk