Thummerer Egri Bikavér Superior 2017
Végre egy jó bor.
Mély rubinszín, feketés maggal, padlizsánlila villanásokkal. Telt testre utaló, szép glicerines templomablakok futnak le a pohár oldalán.
Illatában először cassis. Érdemes sokat hagyni gyűlni a pohárban az illatot. Én Riedel bordeaux-i pohárból kóstoltam. Megérte elővenni a tokból. Több pörgetés után a kék szilva is feltűnik, mellé felsorakoznak a hordófűszerek, melyek között elégedetten ismerem fel a borókabogyót is. Itt-ott fenyőtű, simogató édes vanília, szegfűszeg. Később, sokadik szaglászás után édes cseresznye is feltűnik, meg fekete tea.
Szájban igazi melengető bor, közepes testtel, rendkívül sokrétű fűszerességgel és csábító, édes gyümölcsökkel. Nem írom le mindazt, amit az illat kapcsán. Híven ismétli és kiegészíti a palackos érlelés telt ízeivel. Komoly, de nem nehéz, elegáns, de megközelíthető és nagyon élvezhető. Jó, hogy szépen felismerhető a kékfrankos gerinc, de kéz a kézben jár a többi összetevővel (cab. franc, sauvignon, merlot, syrah). Tanninja berkenyés, villanásokban téli körtére emlékeztető fanyarságú. Közepes lecsengésében tiszta kökény, kiteljesedett érettségben. Zamatos, de különösebben nem emlékezetes bor.
Látatlanban 5000 ft-ot adtam volna érte, és tessék: tényleg ennyiért adja a webshop. shop.thummerer.hu/boraink/egri-bikaver-superior-2017/ Mindenesetre bátran megmutathatjuk lengyel barátainknak, ezzel nem rontjuk országunk hírét (szégyellje magát, aki a lengyeleknek azokat a vékony lőre bikavéreket exportálja, amiket ott kapni lehet!).
E bort kortyolgatva azonban abban nem vagyok biztos, hogy a bikavér lesz Eger jövője. Túl klasszikus, túl körülhatárolt ízvilág, és nem is különösebben jellegzetesen egri (mondjuk legalább nagyon magyar, a kékfrankos dominancia miatt). Legalábbis, ami a Nagy-Egeden termett syrahkkal vagy pinot noirokkal, kadarkákkal és kékfrankosokkal való összehasonlítást illeti. Azt hiszem, a magyar, de különösen a külföldi fogyasztó többre, másra, vibráló ízekre, nyugtalanabb karakterű borokra vágyik. Addig is megihatjuk mi, koratavaszi napfényes délutánban vagy más alkalmakkor, ha a nyugalom és a megszokottság érzéseinek biztonságára vágyunk.