Royal Tokaji Furmint 2013

Sokat és sokan írtak már erről a borról és a pincészetről, nem akarom azokat ismételni. A Royal Tokaji nyilvánvalóan magas minőséget képvisel, úttörője a száraz furmint stílusnak. Hugh Johnson neve ráadásul záloga annak, hogy nemzetközileg is érthető, eladható, nemzetközi közízlésnek megfelelő borok kerülnek ki a pinceajtón. Nem volt semmi baj a Royal furmintjával eddig sem, most sincs. Amiért érdemes írni róla (amellett, hogy jó borról élvezet írni), az a borbecsüs szempontjából két tényező.

Egyrészt - most megkímélem a részletes érzékszervi leírástól az olvasót - és csak kiemelem azt, hogy ez a két éves bor irtózatos jó formában van. Személyes értékelésem szerint túl korán dobták piacra, még egy évet várhatott volna, de így is jó. Viszont az is biztos, hogy további öt évet, de talán még tizet is képes lesz palackban érlelődni. Azazhogy... vajon képes lesz-e, miután csavarzáras palackban jött ki, amiben közismerten nem jut oxigénhez a bor? Ez nagy kérdés a szememben, és nem tudok dönteni, hogy beszerezzek-e belőle 8-10 palackkal, mert máskülönben olyan nyomott áron kapható, hogy ez már önmagában különlegessé teszi. Pszt! ne szóljanak a pincészetnek, de megítélésem szerint mélyen alul árazták, dupláját lehetne kérni érte, amint azt a külföldi piacokon egyébként meg is teszik (USA-ban 15 dollár a kisker ára, angliában 9.99 font). Márpedig a csavarzár azt sugallja, hogy azonnali fogyasztásra szánják, nem érlelésre.

A másik, árnál fontosabb dolog, az a borstílus. A száraz furmint, mint tudjuk, viszonylag fiatal "találmány", legalábbis a nagyon magas minőségek, a dűlőszelektált, stb. az utóbbi tíz évben kezdenek igazán divatba jönni. Jó ez. Csak jöjjenek divatba, Tokaj tényleg képes egy fontos "másik", meghatározó arcát megmutatni ezen keresztül. Mármost ahogy kóstoltam ezt a fejlődése elején lévő, lendületes, nagyon zamatos, komoly ásványossággal díszített bort, azért nekem valami nagyon hiányzott. (Most tegyük félre, hogy szerintem a hátcímke szerint szőlővirágos-nak és gyümölcsösnek leírt ízvilágnak semmi köze e két szó tartalmához, mert nemigen van itt értelme megpróbáli gyümölcsösségen keresztül leírni ezt a gyönyörűen összeérett, egységes textúrájú bort, úgy járnánk, mintha egy jól összeérett franciasalátát elkezdenénk elemezni, hogy micsoda szép zöldborsó, meg répa, meg alma, meg uborka ízjegyeket hoz -- egyszerűen csúcs jó franciasaláta, és mindenki tudja, miről beszélünk.) Ami nekem hiányzott, az talán a Royal Tokaji által meghatározott stílus sajátossága, tudniilik, hogy nem barrique-olt bor. Ha látott hordót, mint a 2010-es évjárat, az nem állandó karakterjegye ennek a tételnek. Ezt azért sajnáltam leginkább, mert a bor annyira emlékeztetett egy Bourgogne Beaune-ra, hogy számban fájdalmasan kiáltott a kishordós érlelés ízjegyei, egy kis vajasság, füstösség után. Az ásványossága az, ami számomra ezt a kis kiegészítést megkívánná. Kezembe akadt a Debreceni Borozó 2015 tavaszi kiadása, ebben 91 pontra értékelik (bocsánat, az ott a 2012-es évjárat). Én ilyen messzi nem mennék, de 87-et adnék neki, a maradék négyet meg a vajasság vitte el (azt meg biztosan a cica, de a cicát most hagyjuk, mert ez átvezetne a Doromborba). Meg is van. Joseph Drouhin Beaune Clos des Mouches volt az, ami beugrott róla, és ők azt állítják, hogy 25%-ban újhordót használtak. Pont ennyi kellene ennek a szép furmintnak is.

Végül is nincs - hát nincs, de így is élvezetes, ezen az áron, ha 10-et nem is, de még 3-at biztosan veszek.

A termelő saját korábbi évjáratait így jellemzi: www.royal-tokaji.com/hu/furmint.php

Ami eszembe jutott róla, az pedig itt érhető el: www.drouhin.com/en/#/FicheVin/32/2006



Újdonságok

Szó szerint: Jammertal Borbirtok - Koh-I-Noor CS

Ez a mostani nagy meleg nem az állócsillag-minőségű vörösborokhoz megfelelő időjárás - szoktuk mondani, hogy nagy melegben könnyebb bort kell választani - de ellenvetek: mindig az állócsillag minőségű vörösborok ideje van, amikor fontos, hogy megtapasztaljuk az élet mélységes szépségét és van...
Teljes cikk

Etyeki Kúria "Pláne" frizzante white

A gyöngyözőbor egyre divatosabb kategória, gondolom a gasztróban, meg a fiatalok körében népszerű elsősorban. Nagyjából öt éve figyeltem fel rá, ma már minden magára valamit adó borászat számára obligát termék. Régen elrugaszkodtunk már az egyszerű és édes lambruscók világától, nincs...
Teljes cikk

Pannonhalmi Apátság - Tricollis 2017

Zöldbe hajló szalmaszín. Fiatal és friss illat, amiben elsősorban a tramini dominál, pedig az összetételben mindössze 15%. Mindamellett az az érzésem, hogy jót tenne neki egy kis érleltség, izgalmasabb lenne mondjuk két év múlva. Csakhogy addigra nem fog maradni. Az Apátsági borok divatosak is, jók...
Teljes cikk

7. röpcikk: Kősziklás borászat - királyleányka 2017

Két éve volt, hogy a neszmélyi Kősziklás borászattól egy csodálatos sauvignon blanc-t kóstoltam. Forró nyár volt éppen, pontosabban nyárutó, és a frissítő savak mellett a tökéletes arányokat dicsértem akkor, a gazdag aromatikát és a test arányosságát. Most a VinCE-n beszéltem is...
Teljes cikk

6. röpcikk: Pálffy Szőlőbirtok - tramini 2016

Aranyba hajló sötét szalmaszín ital. Kirobbanó és bódító rózsaillattal fogad. Mint egy méhecske, úgy szagolgatom. Mély és édes, elandalít. Ahogy az lenni szokott, tudatban máris felkészülök a kontrasztra, amit a csodás virágos illat és a száraz bor közötti illat-ízbeli érzékszervi különbség okozni...
Teljes cikk

5. röpcikk: Borbély Családi Pincészet - Kéknyelű selection 2015

A kéknyelűről fogok írni, de mert bevezetésként a muskotályt is megkóstoltam, egy pár szót arról is szólnom kell. "Gabriella" muscat ottonel 2017. Nagyon világos szalmaszínű ital. Csodás precizitás az illatban: roppanós, ízig-vérig modern ottonel. Erősen ásványos, köves...
Teljes cikk

4. röpcikk: Kovács és Lánya - "Kisfrancia" Viognier 2017

A viognier hazánkban fehér holló ritkaságú tünet, talán még a nevét sem tudjuk jól kiejteni (vionyié). Francia fajta, az Észak-Rhône völgyéből származik. Gazdag, krémes textúrájú borokat ad. Ez a bor teljesen reduktív. Nagyon világos, bodzaszörpre emlékeztető szalmaszín. Üde, diszkrét,...
Teljes cikk

3. röpcikk: Villa Sandahl

"Maguk tényleg nagyon értenek a rajnai rizlinghez" - ezekkel a szavakkal búcsúztam el a VinCE-n a Villa Sandahl stand mögött álló hölgytől. Impresszív sort kóstoltatott végig. 2016-es évjárattól indult a "countdown", vagyis visszaszámlálás, egészen 2013-ig, és a sor egyre mélyült, egyre...
Teljes cikk

2. röpcikk: Geszler pinot noir rozé 2017

A 2018-as VinCE legnyugalmasabb pontja a "for professionals only" feliratú üvegajtón túl helyezkedett el, ahol a pince körülményeket idéző nyers téglából rakott boltívek alatt hosszában elhelyezett fehér asztalokon legalább 25 rozébor sorakozott egymás mellett. A gyorskóstolás e szentélye...
Teljes cikk

Gróf Grassalkovich (Nagygombos): Gamay Noir rozé 2016

Aki olvasta korábbi cikkeimet, tudja, hogy egyik vesszőparipám a gamay kontra portugízer újbor jelenség. Néhány korábbi cikkemben le is írtam (Vylyan Bogyólé 2016, Vylyan Bogyólé 2015), hogy Magyarországon is ki kellene próbálni a gamay szőlőfajtát, annyira más ugyanis, annyira ismeretlen aromákat...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk