Royal Tokaji Furmint 2013

Sokat és sokan írtak már erről a borról és a pincészetről, nem akarom azokat ismételni. A Royal Tokaji nyilvánvalóan magas minőséget képvisel, úttörője a száraz furmint stílusnak. Hugh Johnson neve ráadásul záloga annak, hogy nemzetközileg is érthető, eladható, nemzetközi közízlésnek megfelelő borok kerülnek ki a pinceajtón. Nem volt semmi baj a Royal furmintjával eddig sem, most sincs. Amiért érdemes írni róla (amellett, hogy jó borról élvezet írni), az a borbecsüs szempontjából két tényező.

Egyrészt - most megkímélem a részletes érzékszervi leírástól az olvasót - és csak kiemelem azt, hogy ez a két éves bor irtózatos jó formában van. Személyes értékelésem szerint túl korán dobták piacra, még egy évet várhatott volna, de így is jó. Viszont az is biztos, hogy további öt évet, de talán még tizet is képes lesz palackban érlelődni. Azazhogy... vajon képes lesz-e, miután csavarzáras palackban jött ki, amiben közismerten nem jut oxigénhez a bor? Ez nagy kérdés a szememben, és nem tudok dönteni, hogy beszerezzek-e belőle 8-10 palackkal, mert máskülönben olyan nyomott áron kapható, hogy ez már önmagában különlegessé teszi. Pszt! ne szóljanak a pincészetnek, de megítélésem szerint mélyen alul árazták, dupláját lehetne kérni érte, amint azt a külföldi piacokon egyébként meg is teszik (USA-ban 15 dollár a kisker ára, angliában 9.99 font). Márpedig a csavarzár azt sugallja, hogy azonnali fogyasztásra szánják, nem érlelésre.

A másik, árnál fontosabb dolog, az a borstílus. A száraz furmint, mint tudjuk, viszonylag fiatal "találmány", legalábbis a nagyon magas minőségek, a dűlőszelektált, stb. az utóbbi tíz évben kezdenek igazán divatba jönni. Jó ez. Csak jöjjenek divatba, Tokaj tényleg képes egy fontos "másik", meghatározó arcát megmutatni ezen keresztül. Mármost ahogy kóstoltam ezt a fejlődése elején lévő, lendületes, nagyon zamatos, komoly ásványossággal díszített bort, azért nekem valami nagyon hiányzott. (Most tegyük félre, hogy szerintem a hátcímke szerint szőlővirágos-nak és gyümölcsösnek leírt ízvilágnak semmi köze e két szó tartalmához, mert nemigen van itt értelme megpróbáli gyümölcsösségen keresztül leírni ezt a gyönyörűen összeérett, egységes textúrájú bort, úgy járnánk, mintha egy jól összeérett franciasalátát elkezdenénk elemezni, hogy micsoda szép zöldborsó, meg répa, meg alma, meg uborka ízjegyeket hoz -- egyszerűen csúcs jó franciasaláta, és mindenki tudja, miről beszélünk.) Ami nekem hiányzott, az talán a Royal Tokaji által meghatározott stílus sajátossága, tudniilik, hogy nem barrique-olt bor. Ha látott hordót, mint a 2010-es évjárat, az nem állandó karakterjegye ennek a tételnek. Ezt azért sajnáltam leginkább, mert a bor annyira emlékeztetett egy Bourgogne Beaune-ra, hogy számban fájdalmasan kiáltott a kishordós érlelés ízjegyei, egy kis vajasság, füstösség után. Az ásványossága az, ami számomra ezt a kis kiegészítést megkívánná. Kezembe akadt a Debreceni Borozó 2015 tavaszi kiadása, ebben 91 pontra értékelik (bocsánat, az ott a 2012-es évjárat). Én ilyen messzi nem mennék, de 87-et adnék neki, a maradék négyet meg a vajasság vitte el (azt meg biztosan a cica, de a cicát most hagyjuk, mert ez átvezetne a Doromborba). Meg is van. Joseph Drouhin Beaune Clos des Mouches volt az, ami beugrott róla, és ők azt állítják, hogy 25%-ban újhordót használtak. Pont ennyi kellene ennek a szép furmintnak is.

Végül is nincs - hát nincs, de így is élvezetes, ezen az áron, ha 10-et nem is, de még 3-at biztosan veszek.

A termelő saját korábbi évjáratait így jellemzi: www.royal-tokaji.com/hu/furmint.php

Ami eszembe jutott róla, az pedig itt érhető el: www.drouhin.com/en/#/FicheVin/32/2006



Újdonságok

Párhuzamok, nem ellentétek

Szeretem az összehasonlításokat. Nem azért, hogy keményen szembesítsem az összehasonlított tételeket: melyik jobb, miért jobb, és hasonlók. A borok is megsértődhetnénk, de ők nem teszik; csak szépen, hallgatagon és odaadóan fekszenek a palackban összehasonlítás után. Mégis, nem volna velük szemben...
Teljes cikk

Crémant de Luxembourg

Ki ne hallott volna a luxemburgi borokról?   – Na jó, kezdem előlről. Luxemburg borászati hagyományai világszerte ismertek...   – Rendben, látom, hogy más megközelítést kell választanom. Luxemburg, ez a kicsiny nyugat-európai ország – hiszik, vagy sem – jelentős borkészítési...
Teljes cikk

Nem minden arany, ami fénylik

Ez egy poszt, összesen 5 tanulsággal. Nyár van, ilyenkor könnyű bort kíván az ember, gyakran szódával feldobva, mindenesetre hidegen. Sokan a rozéra esküsznek és van is benne valami: légies tud lenni, aromatikája általában gyümölcsös, és magas savtartalma miatt rendkívül jó szomjoló. Ez lenne a...
Teljes cikk

Geszler Zenit 2022

Nem tudom, a kedves olvasó számára mond-e valamit az az étel, hogy  salátafőzelék. Igen, friss fejes salátából, egy kevés húsos szalonnán megfuttatva, fokhagymával és tejföllel. Általában véve is nehéz kérdés, hogy a magyar asztalok tipikus hétköznapi fogásához milyen bort lehet inni....
Teljes cikk

Maróti Attila Pinot Noir 2021

Pinot Noir mátrai módra és főként Maróti Attila lendületével. Igen, ő az, aki magáról úgy fogalmazott, hogy "a saját rabszolgám vagyok. minden nap hajnali ötkor kelek" és ezt a lendületet viszi bele a boraiba. A többi itt...
Teljes cikk

Thummerer Egri Bikavér Superior 2017

Végre egy jó bor. Mély rubinszín, feketés maggal, padlizsánlila villanásokkal. Telt testre utaló, szép glicerines templomablakok futnak le a pohár oldalán.  Illatában először cassis. Érdemes sokat hagyni gyűlni a pohárban az illatot. Én Riedel bordeaux-i pohárból kóstoltam. Megérte elővenni a...
Teljes cikk

Halasi Gergely - Villány, "Phoenix" 2014

A vélemény szabad. A szakértői vélemény ezzel szemben nem szabad. Nagyon is kötött.  A büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény szerint: 188. § (1) Ha a bizonyítandó tény megállapításához vagy megítéléséhez különleges szakértelem szükséges, szakértőt kell alkalmazni. 191. § (1)...
Teljes cikk

Beconcini Chianti Riserva 2017

A toscanamania.hu holnap 41 olyan filmet sorol fel, amelyikben Toszkánáé a főszerep, de azt gyanítom, hogy ennél sokkal több hollywoodi bóvli film létezhet még, amelyek a "szerelem Toszkánában" és hasonló sztereotíp témák körül forognak. Kíváncsian várom, hogy mikor készül az első ilyen film...
Teljes cikk

Vylyan Bogyólé 2022

Az idei Bogyólé! Igazi meglepetésként ért, hogy már ilyen korán a polcokra került. Riválisa, a Beaujolais Nouveau en Primeur csak november 17-én folyik hivatalosan a poharakba. Ilyenkor szoktam megemlékezni arról, hogy régebben a portugieser vitte a prímet ebben a borban, és milyen jó döntés volt...
Teljes cikk

Kékfrankos hangjai (Sopron)

Tegye fel a kezét, aki már hallott a soproni Horváth Imi borászatról, vagy kóstolta a kékfrankosukat, syrah-jukat, netán cabernet franc-jukat. Vagy aki már járt a Bruckner borászatnál. És azt tudta valaki, hogy az Etyeki Kúria vörösborai Sopronból származnak és hamarosan Soproni Kúria néven is...
Teljes cikk

Blog

Mire való a borbecsüs?

Ért egy rossz élmény nemrégiben, a Váci utcában, egy magyar üzletlánc kiemelt boltjának borospincéjében. Azazhogy nagyon jó élmény volt, és mégis rossz. Megmagyarázom.Betévedtem, és a földszinti választék szegénysége arra sarkallt, hogy lenézzek a pincébe. Ez a pince egyszerűen...
Teljes cikk

Helyünk a világ bor-térképén

Aligha kérdőjelezhető meg, hogy amilyen képet a londoni WSET (Wine and Spirits Education Trust) közvetít egy országnak a borokvilágában elfoglalt helyéről, az erősen hat az adott ország megítélésére, legalábbis a szakértő(bb) nemzetközi fogyasztók körében.A minap belelapoztam a WSET...
Teljes cikk

Ár-érték arány

Most kaptam a hírt, hogy a Tamellini Soave 2013-as évjáratát leárazták és jelenleg 8,49 angol font áron lehet hozzájutni London egyik menő borkereskedésében. Gyors fejszámolást követően rádöbbentem, hogy ez a "fantasztikus" ajánlat 3500 Ft-ot takar, az eredeti 4800 Ft körüli összeg helyett. Valaha...
Teljes cikk