Pannonhalmi Apátság - Hemina Vörös 2019

A hemina szó jelentésének magyarázatát semmiképp nem hagyhatom ki ebből a cikkből. Nursiai Szent Benedek regulája a 40. cikkében fogalmaz úgy, hogy "credimus eminam vini per singulos sufficere per diem" - azt tartjuk, hogy minden egyesnek elég lesz napjában egy hemina bor. Hortobágyi Cirill OSB pannonhalmi főapát úr ezt valahogy úgy magyarázza, ahogyan Hamvas Béla a Bor filozófiájában beszél a mértékről: "Sürgős feladatnak tartom, hogy négy egész két-három tizedes poharakat készítsenek és azokat az egész Földön, főképpen a vendéglátó helyeken rendszeresítsék. Ez körülbelül az az italmennyiség, amelyet az ember legszomjasabb pillanataiban megiszik. Ez a mérték." Ez az egy hemina lenne tehát az a mértékegység, amely az egyénhez szabott, amely alkalmas arra, hogy közelebb vigye az embert Istenhez, de még ne taszítsa az ördög karjaiba. www.bortarsasag.hu/hu/archivum/a-hemina-titka?print=1

Távol álljon tőlem, hogy vitába szálljak Főapát úrral, egykori nyájas, halk szavú és kedvelt földrajz tanárommal, csupán a pontosság kedvéért szögezném le, hogy a hemina régi római űrmérték, melyet Szent Benedek korában (480 körül) még nyilván jól ismertek és használtak. A hemina mai SI mértékegységünkre átszámítva kb. 2,7 dl, vagyis nagyjából egyharmad mai palack bornak felel meg. Egyéni adottságoktól is függően, természetesen, ez a mennyiség valóban felvidítja a szívet és megmelengeti a lelket, de azért jóval kevesebb, mint amiről Hamvas ír. Ez lenne a szerzetesi mértékletesség hatása?...

Hemina vörös 2018

Borunk fiatal és tömör rubinszínű, érdekesen szekszárdias illatú bor. Ezt a cabernet franc és a pannonhalmi dombok barna erdőtalajai, meg fehér agyagos bemosódásai találkozásának számlájára írom. Illatában kiemelkedő az édes és meleg fűszeresség, amely különösen öblös pohárból fogyasztva árad és vaníliás-szegfűszeges-fahéjas-szerecsendiós összetettséggel kíséri a szintén édes és könnyedre hangolt szedres, meggyes gyümölcsösséget. A korty nyárias hangulatú, kellően komplex és közepesen telt, sajátosan lágy az alacsony tannintartalom miatt és kiemelkedően gyümölcsös. Bár nem kishordós érlelésű, mégis egyértelműen vaníliás felhangokat hoz és az illattal párhuzamos fűszerkavalkádba burkolja az erdei gyümölcsök, elsősorban fekete szeder ízeit. Viszonylag könnyű, de nem súlytalan, ráadásul rendkívül sokoldalúnak bizonyult kiválóan kísérve végig a pannonhalmi Viator étterem őszi kínálatának valamennyi húsos ételét. (Egyetlen deciről beszélek, még csak nem is egy heminányiról.)

Ezt a bort némiképpen túlárazottnak érzem 5.000 ft körüli végfogyasztói árával, de ez senkit ne zavarjon, mert az Apátság borait az ember - élvezeti értékük mellett - az Egyház munkájának támogatásaként is fogyasztja. Ha így nézzük, minden forintot visszaforgatnak belénk, s hazánk és fiaink lelki épülésébe.

A heminára visszatérve, úgy hiszem, a nevet a bor minősége indokolja elsősorban. Gondozottabb, érleltebb, teltebb és komplexebb, mint az apátság belépő borai (a Tricollisok), s azt a napsütötte, derűs, könnyű életörömet sugározza, amit a pannonhalmi dombról széttekintve az ember szeme közvetít a nyájas környező tér láttán. Még ilyen csúfos időben is, mint ami nekünk jutott...

Szent Benedek regulájának szövege latinul és magyarul itt:

www.thelatinlibrary.com/benedict.html

bences.hu/data/files/regula_magyar.pdf

Újdonságok

Dorombor (száraz) 2015

10 éves a Dorombor, ez áll a palackokon. Régebben állandó kedvencem volt, hasonlóan, mint a Nyakas Aligvárom, de csak a száraz, vagyis a zöld macska. Az igazság az, hogy ez a bor sem száraz, hanem már-már félszáraz, vagyis off-dry. Nem baj, mert jól áll neki, könnyű inni, élvezetes,...
Teljes cikk

Évértékelő 2017

Így az év utolsó napjaiban egyre több internetes újság hasábjain jelennek meg évértékelő, összefoglaló, visszatekintő írások. Nem akarom kivonni magam e trend diktálta kötelesség alól. Mozgalmas, izgalmas, sok új ismeretséget hozó év volt 2017, számos igazán tartalmas, mi több egynéhány...
Teljes cikk

Malatinszky Primavera 2014

Tudják a Bordói November szervezői is nagyon jól, hogy minél hidegebb van, az ember annál inkább a tartalmasabb, komolyabb vörösborok felé fordul. Én ott voltam ezen a rendezvényen, és vagy harminc tételt végigkóstoltam, szebbnél-szebb 2011-2012-2013-as évjáratokat. Nem ért meglepetésként, de...
Teljes cikk

Malatinszky - Liliomfi 2011

Szokták mondani, hogy a türelem rózsát terem, de egy bor esetében nem rózsát várunk, talán inkább azt, hogy a türelem hozza meg a gyümölcsét, nos éppen ezt kaptam a Malatinszky Liliomfi esetében: a türelem tökéletes bort terem, amiben gyönyörűen előjön a gyümölcs. Íme a recept:...
Teljes cikk

Sauska siller 2016

Hosszú ideje szemeztünk, a Sauska siller és én. Ott álltak a palackok a polcokon, és mert a színe csodás, meg a csomagolás annyira hozzá illik színben és dizájnban, egyszerűen mindig vonzotta a szememet. Eljött a pillanat, hogy ismeretséget kössünk. A sillereket valahogy a rozéborokhoz soroljuk...
Teljes cikk

Szepsy furmint 2015

Nem tudom, mi történhetett, de hetek óta csak tokaji furmintokat kóstolok. Talán a hűvösebb idő beköszöntével esik egyre jobban a komolyabb, ásványosabb fehérbor. Feltettem már két cikket, azonban nem tárgyaltam két másikat, de bevezetésnek pár szóban jók lesznek a Szepsy elé. Grand Tokaj furmint...
Teljes cikk

Sauska furmint 2016

Őrület, mekkora a különbség az előző cikk tokaji furmintja és a 2016-os Sauska tokaji furmint között! Ez most egy hipermarketben 1700 ft-os áron érhető el, míg a Patriciust 1500-ért vettem. Ha ott az ár-érték arány 85% volt, itt 140%. Sötétebb szalmasárga ital. Kiváló kontúrokkal bíró, friss és...
Teljes cikk

Patricius Furmint 2016

Alapbor, nyilván, hiszen 1500 ft, de azért kíváncsi voltam, ugyanis a Patrícius nagyon sok szép eredményt, érmet kapott az utóbbi időben. 2016-ban az év borászata lett, a pályázat fent van az interneten itt: patricius.hu/downloads/palyazat_2016.pdf Ma már nem is komolyan vehető tokaji...
Teljes cikk

Új arculatot kaptak a Bujdosó borok

Facelift - így hívják az autók nyelvén azt, ami történt a dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Matróz sorozatával, melynek címkecsaládja megújult idén ősszel. A téma maradt a Balaton és a vitorlázás, a letisztult grafikai elemekkel és új színvilággal rendelkező címkéket ismét...
Teljes cikk

Várszegi Chardonnay 2016

„Nincs édesebb, mint a méz” – szól a népdal, és folytatódik is: „Ki mit szeret, arra néz” – nos, én a bort szeretem, és remélem a T. Olvasó is – miért olvasná máskülönben ezt a cikket –  ezért most „arra nézek”, és néhány gondolatot megosztok a borban fellelhető mézességről. Ennek elsődleges...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk