Marlborough again - Auntsfield Estate Chardonnay 2009

You know - there are the plus size models. The ones that look like normal women, they aren't utterly slim (not to say skeleton) and don't need to do plastic surgery in order to have something round shaped in their body. And if you think about it, they are nicely dressed in cloths that are taylor made for them, and in fact we do think they look nice because they are good looking, healthy and curvy.

This wine reminds me of plus size models, indeed.

Auntsfield Estate is the oldest producer of Marlborough - at least according to their website, Est. 1873 - they must have had enough time to practice winemaking to perfection.... Indeed, the Chardonnay 2009, after a promising peach-perfume nose, almost explodes in mouth with its overwhelming complexity and intensiveness. After the must-have citrusses (orange and tangerine) peach, nectarine, sweet aromas of shortbread from French oak fill the palate. The wine is so corpulent, you can only take small sips at one time, it really stretches the mouth. Everything here is in perfect balance, acids, fruit, barrique, and the whole just rushes into the tastebuds in a pace that is unheard of. However it does not become heavy at all, due to tingling acids.

This wine is so New-World, the Tesco's I wrote about earlier feels literally thin in comparison. Pity that it is unavailable in Hungary, I won't tease the readers with how I got hold of it. Just in case by miracle you'd  meet this wine in your glass - do drink it now, don't age it any longer.

The website is quite slow but worth checking auntsfield.co.nz/wine/single-vineyard-chardonnay/. Some stunning New Zealand views and many interesting facts are out there.


Újdonságok

Mayer Róbert - Villányi Cabernet Franc 2015

Nehéz, nagyon nehéz. A fergeteges 2012-es évjárat után jó vörösbort találni egyre nehezebb. 2013 túl gyorsan öregedik, 2015 pedig számomra túl lágy, valahogy nincs karaktere, amolyan zöm évjárat. Ezek a borok... mint a legtöbb van. Természetesen tisztelet a kivételnek. A cabernet franc pedig a...
Teljes cikk

DR. Dula Bence - Gőzmalmos kékfrankos 2009

Az egri vöröseket nagyon szeretem. Talán ki merem jelenteni, hogy az egri termőterületekről érkezik az általam legmagasabbra becsült, legelegánsabbnak tartott borok többsége. Elbűvöl, mint táj és környezet - balra a Mátra csodás vonulatai, jobbra a Nagy Eged, mögötte a Bükk mindig havasnak tűnő...
Teljes cikk

Még egyszer a terroir-ról: Káli Kövek Kavics 2017

Köveskál aprócska főutcáján a Káli Kövek borszat körülbelül félúton helyezkedik el, nagy terasszal hívogat, meg is állnak az átutazók szép számmal. A Káli medencének egyébként is varázsos világa van, de Köveskál és környéke különösen egyedi így augusztusban: vadvirágos pusztákra hajazó,...
Teljes cikk

Szó szerint: Jammertal Borbirtok - Koh-I-Noor CS

Ez a mostani nagy meleg nem az állócsillag-minőségű vörösborokhoz megfelelő időjárás - szoktuk mondani, hogy nagy melegben könnyebb bort kell választani - de ellenvetek: mindig az állócsillag minőségű vörösborok ideje van, amikor fontos, hogy megtapasztaljuk az élet mélységes szépségét és van...
Teljes cikk

Etyeki Kúria "Pláne" frizzante white

A gyöngyözőbor egyre divatosabb kategória, gondolom a gasztróban, meg a fiatalok körében népszerű elsősorban. Nagyjából öt éve figyeltem fel rá, ma már minden magára valamit adó borászat számára obligát termék. Régen elrugaszkodtunk már az egyszerű és édes lambruscók világától, nincs...
Teljes cikk

Pannonhalmi Apátság - Tricollis 2017

Zöldbe hajló szalmaszín. Fiatal és friss illat, amiben elsősorban a tramini dominál, pedig az összetételben mindössze 15%. Mindamellett az az érzésem, hogy jót tenne neki egy kis érleltség, izgalmasabb lenne mondjuk két év múlva. Csakhogy addigra nem fog maradni. Az Apátsági borok divatosak is, jók...
Teljes cikk

7. röpcikk: Kősziklás borászat - királyleányka 2017

Két éve volt, hogy a neszmélyi Kősziklás borászattól egy csodálatos sauvignon blanc-t kóstoltam. Forró nyár volt éppen, pontosabban nyárutó, és a frissítő savak mellett a tökéletes arányokat dicsértem akkor, a gazdag aromatikát és a test arányosságát. Most a VinCE-n beszéltem is...
Teljes cikk

6. röpcikk: Pálffy Szőlőbirtok - tramini 2016

Aranyba hajló sötét szalmaszín ital. Kirobbanó és bódító rózsaillattal fogad. Mint egy méhecske, úgy szagolgatom. Mély és édes, elandalít. Ahogy az lenni szokott, tudatban máris felkészülök a kontrasztra, amit a csodás virágos illat és a száraz bor közötti illat-ízbeli érzékszervi különbség okozni...
Teljes cikk

5. röpcikk: Borbély Családi Pincészet - Kéknyelű selection 2015

A kéknyelűről fogok írni, de mert bevezetésként a muskotályt is megkóstoltam, egy pár szót arról is szólnom kell. "Gabriella" muscat ottonel 2017. Nagyon világos szalmaszínű ital. Csodás precizitás az illatban: roppanós, ízig-vérig modern ottonel. Erősen ásványos, köves...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk