Le Beaujolais Nouveau est arrivé!

Ez a nap is eljött.

Beaujolais Nouveau-t azért iszunk, mert újbort inni öröm. Így november tájt az időjárás már általában - most kivételesen nem - ködös, köd reggel, gyakran köd napközben, nem is beszélve az estékről, amelyek hosszúak, és sokszor nyálkás szitálás is kíséri a ködöt. Szóval ilyenkor jó előre tekinteni, és valami fiatal, új, zizegős, friss bor inni, és a primőr borok pont ilyenek, a Beaujolais Nouveau pedig ezek mintapéldája. Most hagyjuk, hogy már ők maguk is kicsit snassznak és kevésnek tartják, hogy a Beaujolais vidékhez csak (vagy inkább elsősorban) ez a divat kapcsolódik, ma van a napja, hát örüljünk, és ilyenkor kötelező kóstolni.

Korábban főként a Dufouleur, meg a Louis Jadot borait lehetett itthon megszerezni, ma már elég széles a paletta, a legnagyobb magánkézben lévő szaküzlet-hálózatban pl. négy termelőtől lehet kapni, de amit én találtam, azt még nem kóstoltam korábban: Paul Sapin: Beaujolais Nouveau 2015.

Hát itt van. Rubinszín, gyönyörű, fényes. Kifejezetten intenzív, fiatal illat, benne a szénsavas maceráción keresztül ment szőlő jellegzetes illatával. A szénsavas maceráció: a borszakírók kedvence. Ilyenkor mindig részletesen el lehet mondani, lel lehet írni, hogy a szénsavas maceráció azért eredményez ilyen koncentrált illatokat, mert az egészben szüretelt fürtöket bogyózás után CO2-vel árasztják el, és az erjedés a bogyókban indul el, majd amikor elérte a maximumát, akkor a felgyűlt belső feszültség szétveti a bogyókat. Ez kedvez a gyümölcsös illatok-ízek kioldódásának, de nem sok tannint old bele a borba, amitől az ital igazán könnyen iható lesz, "jól csúszik".

Paul Sapin, akinek - akiknek, merthogy ez egy cég - így ismeretlenül is a távolból gratulálok, a technológiát kiválóan alkalmazta, és egy igen vonzó tételt készített. Az illatban frissítő és kerek kék áfonya dömping, málnák (skót bíborszínű és gurulós), mentás jegyekkel kiegészülve. Szájban az extraktédesség köszön először, aztán málna-málna-málna (jé, mintha ezt egy korábbi posztban ugyanígy írtam volna a közelmúltban). Komolykodó test, de persze nem "nagy", a lecsengése pedig közepesnél kisebb. Csakhogy ez nem zavaró, hiszen a beaujolais nouveaut azért isszuk, hogy igyuk, vagyis úgyis hamarosan küldjük az előző után a következő kortyot. Merthogy itatja magát, és nagyon jól esik. Egy icipici tannin van benne csak, épp annyi, hogy legyen vörösboros jellege, meg komolyan lehessen venni. Jól áll neki. Ízben megjelenik egy virágos jelleg is, olyan kék virágos, szerintem ibolya. A meglepetés az üres pohárban köszön: az édes jelleg itt határozott JUHARSZIRUP érzetet hoz, csodaszép és vonzó.

Ez a Paul Sapin első ránézésre kábé akkora vállalat lehet, mint mondjuk itthon a BB, úgyhogy most nem fogok elkezdeni sznobkodni azzal, hogy milyen talajról, meg milyen dűlőkből szüretelt, itt úgysem ez a lényeg. Tökéletes technolgia, nyilván jó alapanyag, és a fogyasztó elvárása a lényeg, s ennek szépen megfelel.

A polcon ott volt a Vylyan Bogyólé is, a Paul Sapin mellett. Azt hiszem, nemsokára azt is meg kell majd kóstolnom összehasonlításképpen.

à la vôtre !

www.paul-sapin.com/en/our-wines/the-signature/the-paul-sapin-collection

Újdonságok

St. Andrea - Szeretettel 2016 Pinot Noir Rosé

Sokan gondolják újabban, hogy amit csinálnak, az egy misszió. Tanárok úgy beszélnek a tanításról, mint misszió. Informatikusok arról beszélnek, hogy az informatikai biztonságtudatosság megteremtése egy misszió. A modern minőségi borágazat megteremtése is egy misszió Magyarországon. De hogy ezen...
Teljes cikk

Mikóczi Pincészet - Cabernet Sauvignon 2011

Szűztermés, de hogy két éves tőkékről szüretelték, az igazán meglepett, mert úgy tudtam, hogy a szőlő legkorábban 3-4 évesen fordul termőre. Ha egy bor öreg tőkékről származik, azt azért szoktuk kiemelni, mert az idős szőlő már nem törekszik annyi termést hozni, a természetes hozamkorlátozás...
Teljes cikk

Dubicz Borászat - 1014 Mátrai Szürkebarát (2016)

In medias res kezdem, mert ez a legfontosabb ahhoz, hogy méltó helyén tudjuk értékelni: ez a bor a fehérboroktól megszokottnál magasabb hőmérsékletet kíván. Meglátásom szerint 14-15°C fokon fogyasztandó, mert ekkor mutatkozik meg a legszebben az aromavilága.Világos szalmaszín. Nem tolakodó,...
Teljes cikk

Kovács Nimród Winery - Monopole NOIR 2011

Van egy olyan közkeletű nézet, hogy férfinak nehéz olyan ajándékot találni, aminek igazán örül. Szerintem viszont pofon egyszerű: elég hozzá egy palack igazán jó bor, mondjuk egy Kovács Nimród "Noir" a Monopole sorozatból. Akitől kaptam a bort nem is tudta, hogy bennem már eleve él egy pozitív...
Teljes cikk

L. Simon Borászat - Rozsdás csuk 2016

Valentin nap közeleg, és elárasztotta a médiát a Valentin-napi értékesítési láz. Többek között azt harsogják mindenfelé a fülembe és a szemembe, hogy Valentin-napkor rózsa helyett valami más rózsaszínűvel is meg lehet lepni a Kedvesünket. Miért is ne épp egy rozé borral?Nem átallok helyeselni, bár...
Teljes cikk

Dubicz Irsai Olivér 2016 - English

When you get what you’ve expected, it can go two ways. Should you be expecting something bad – than it’s bad, but at least you cannot complain, being prepared for it. When you expect something good and it happens – it is just pure pleasure. I felt the latter tasting Dubicz’s Irsai Olivér 2016....
Teljes cikk

Dubicz Irsai Olivér 2016

Amikor az ember azt kapja, amire számít, az kétféle lehet. Ha rosszra számít, akkor kellemetlen, de legalább nem panaszkodhat, hiszen felkészülten éri az élmény. Ha jóra számít, akkor viszont valódi öröm. Utóbbi ért a Dubicz pincészet 2016-os Irsai Olivérével.Először is dohognom kell amiatt, mert a...
Teljes cikk

Egy iható műemlék - Tokaji szamorodni 1983

Az utóbbi időben többen kerestek meg azzal, hogy mondanám meg, mennyit ér a múzeális tokaji aszújuk. Látom a Vaterán, hogy a régi tokajiknak magánemberek között is van egyfajta másodpiaca. Akár több tízezer forintért is kínálnak egyes palackokat, a vélt értékétől, régiségétől függően.Nem egyszerű...
Teljes cikk

Műemlék

Az alábbi gyönyörű szimbolikájú köztéri kőkeresztet Kőbányán fényképeztem, a Kada utcai postánál. A Megfeszített kezéből érett szőlőfürtök csüngenek alá, hiszen Krisztus a szőlőtő, és áldozata megtermi gyümölcsét. Vére egyben az utolsó vacsora bora (ami az ókeresztény idők óta vörösbor, az ortodox...
Teljes cikk

Németh János - Sygno Szekszárdi Bikavér 2013

Jaj, nagyon szeretem a céges karácsonyi ajándékozás szokását! Mivel férfi vagyok, így az üzleti partnerektől ilyenkor általában egy-egy üveg bort szoktam kapni. Idén a WSH Kft. jóvoltából ismerkedtem meg a szekszárdi Németh János nevével és borával.Ez a bor - a Sygno - nem is csupán egy rövid...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk