Le Beaujolais Nouveau est arrivé!

Ez a nap is eljött.

Beaujolais Nouveau-t azért iszunk, mert újbort inni öröm. Így november tájt az időjárás már általában - most kivételesen nem - ködös, köd reggel, gyakran köd napközben, nem is beszélve az estékről, amelyek hosszúak, és sokszor nyálkás szitálás is kíséri a ködöt. Szóval ilyenkor jó előre tekinteni, és valami fiatal, új, zizegős, friss bor inni, és a primőr borok pont ilyenek, a Beaujolais Nouveau pedig ezek mintapéldája. Most hagyjuk, hogy már ők maguk is kicsit snassznak és kevésnek tartják, hogy a Beaujolais vidékhez csak (vagy inkább elsősorban) ez a divat kapcsolódik, ma van a napja, hát örüljünk, és ilyenkor kötelező kóstolni.

Korábban főként a Dufouleur, meg a Louis Jadot borait lehetett itthon megszerezni, ma már elég széles a paletta, a legnagyobb magánkézben lévő szaküzlet-hálózatban pl. négy termelőtől lehet kapni, de amit én találtam, azt még nem kóstoltam korábban: Paul Sapin: Beaujolais Nouveau 2015.

Hát itt van. Rubinszín, gyönyörű, fényes. Kifejezetten intenzív, fiatal illat, benne a szénsavas maceráción keresztül ment szőlő jellegzetes illatával. A szénsavas maceráció: a borszakírók kedvence. Ilyenkor mindig részletesen el lehet mondani, lel lehet írni, hogy a szénsavas maceráció azért eredményez ilyen koncentrált illatokat, mert az egészben szüretelt fürtöket bogyózás után CO2-vel árasztják el, és az erjedés a bogyókban indul el, majd amikor elérte a maximumát, akkor a felgyűlt belső feszültség szétveti a bogyókat. Ez kedvez a gyümölcsös illatok-ízek kioldódásának, de nem sok tannint old bele a borba, amitől az ital igazán könnyen iható lesz, "jól csúszik".

Paul Sapin, akinek - akiknek, merthogy ez egy cég - így ismeretlenül is a távolból gratulálok, a technológiát kiválóan alkalmazta, és egy igen vonzó tételt készített. Az illatban frissítő és kerek kék áfonya dömping, málnák (skót bíborszínű és gurulós), mentás jegyekkel kiegészülve. Szájban az extraktédesség köszön először, aztán málna-málna-málna (jé, mintha ezt egy korábbi posztban ugyanígy írtam volna a közelmúltban). Komolykodó test, de persze nem "nagy", a lecsengése pedig közepesnél kisebb. Csakhogy ez nem zavaró, hiszen a beaujolais nouveaut azért isszuk, hogy igyuk, vagyis úgyis hamarosan küldjük az előző után a következő kortyot. Merthogy itatja magát, és nagyon jól esik. Egy icipici tannin van benne csak, épp annyi, hogy legyen vörösboros jellege, meg komolyan lehessen venni. Jól áll neki. Ízben megjelenik egy virágos jelleg is, olyan kék virágos, szerintem ibolya. A meglepetés az üres pohárban köszön: az édes jelleg itt határozott JUHARSZIRUP érzetet hoz, csodaszép és vonzó.

Ez a Paul Sapin első ránézésre kábé akkora vállalat lehet, mint mondjuk itthon a BB, úgyhogy most nem fogok elkezdeni sznobkodni azzal, hogy milyen talajról, meg milyen dűlőkből szüretelt, itt úgysem ez a lényeg. Tökéletes technolgia, nyilván jó alapanyag, és a fogyasztó elvárása a lényeg, s ennek szépen megfelel.

A polcon ott volt a Vylyan Bogyólé is, a Paul Sapin mellett. Azt hiszem, nemsokára azt is meg kell majd kóstolnom összehasonlításképpen.

à la vôtre !

www.paul-sapin.com/en/our-wines/the-signature/the-paul-sapin-collection

Újdonságok

Geszler pince - móri zenit 2019

A 2019-es zenit. Már az emlékek is szépek, amiket ébreszt, hiszen a korábbi évjáratok zenitje kirobbanó ízbomba volt, a megszokott markáns móri savak támasztékán. Ezt a zenitet azonban több hőmérsékleten is meg kell kóstolni. Roppanós, lendületes, áradó és kontúros, de mégis más és más. Ez a bor...
Teljes cikk

Szentpéteri - Generosa 2019

A mai napig a COVID-19 miatt erősen ínséges időket éltünk bor tekintetében. Abból a szempontból legalábbis, hogy mint mindent, a borkóstolást is online kellett megélnünk. Persze ennek nem sok értelme van, ugyanezért nem nagyon hiszek a borkóstolási v-logokban sem. Mert ugyan mit ér felnyitni egy...
Teljes cikk

Nimfeum - rajnai rizling 2018

Nem biztos, hogy barátokat szerzek ezzel a cikkel. De nem baj, tegnap ezt mondta a pap a prédikációban: "az igazságot nem lehet legyőzni". Jézus Krisztus az Igazság (az Élet és az Út is, mint tudjuk) - ezek a mennyei igazságok, amelyeknek a Földön is érvényesülniük kell(ene). A Földön azután...
Teljes cikk

Szentpéteri borpince - Néró siller 2019

Őszinte leszek: nem vagyok nagy rajongója az illatos vörös fajtáknak, úgyismint Néró, Turán, Medina, stb. Sajnálom. Számomra ezek túl különlegesek, "túlhungarikumok". Szűk szegmens, sok félreértelmezett tétellel. Most mégis megszólított a Szentpéteri Borpince Néró sillerbora, elsősorban azért, mert...
Teljes cikk

Miklóscsabi - Nem férünk a bőröndbe 2018

A móri borvidék fejlődik és lendületben van, csak valahogy észrevétlenül, mert méltatlanul kevés móri bort látni, s ez nem feltétlenül a borvidék kis méretének tudható be. Paulusék, mint óriás, persze mindenfelé láthatóak, de rajtuk kívül igazán kevés a közismert név, illetve kevés a megjelenés....
Teljes cikk

A. Gere - Olaszrizling 2019

Oké, értek mindent: nézzünk rá a dizájnra. Ez egy nemzetközi piacra készített bor. Elsőrangú, letisztult címke, talán amerikai stílusúnak mondanám. Sokat jelent a külső, de nem mindent. A palack beltartalma a lényeg. Nem várunk mást, mint egy villányi olaszrizlinget 2000 ft alatti áron. Ez azért...
Teljes cikk

Rózsa Péter - Együtt 2018 (furmint)

Szerencsésnek mondhatom magamat, hogy egy nagy bor születését figyelemmel kísérhetem. 2019 tavaszán már megkóstolhattam a néhány hónapja érlelődő Együtt 2018-as évjáratát, akkor egynéhány ígéretes gondolatot írtam róla itt Rózsa Péter - Együtt 2018 (furmint). Azóta alkalmam volt együtt dolgozni a...
Teljes cikk

Garamvári evolution rozé brut nature 2008

Így év vége felé, vagy év elején, egyszóval Szilveszer környékén előkerülhetnek rejtett tartalékok. Mint amilyen ez a 2008-as, 2016-ban degorzsált Garamvári brut nature rozé pezsgő. Különösen, mert évtizedváltás következett be, s ez sokakat nagyobb ünneplésre sarkall(t). Garamváriék...
Teljes cikk

Németh Attila Syrah "Föld és ég" 2018

A legnagyobb borok egyértelműen a kiváló egyensúlyról ismerszenek meg. A szakírók is ezt hajhásszák, keresik minden borban, az eleganciának is ez a legfontosabb eleme. Egyensúly. Könnyű azt mondani: a test, a sav, az extrakt, az alkoholtartalom, az aromaképlet legyenek egymással arányban,...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk