Le Beaujolais Nouveau est arrivé!

Ez a nap is eljött.

Beaujolais Nouveau-t azért iszunk, mert újbort inni öröm. Így november tájt az időjárás már általában - most kivételesen nem - ködös, köd reggel, gyakran köd napközben, nem is beszélve az estékről, amelyek hosszúak, és sokszor nyálkás szitálás is kíséri a ködöt. Szóval ilyenkor jó előre tekinteni, és valami fiatal, új, zizegős, friss bor inni, és a primőr borok pont ilyenek, a Beaujolais Nouveau pedig ezek mintapéldája. Most hagyjuk, hogy már ők maguk is kicsit snassznak és kevésnek tartják, hogy a Beaujolais vidékhez csak (vagy inkább elsősorban) ez a divat kapcsolódik, ma van a napja, hát örüljünk, és ilyenkor kötelező kóstolni.

Korábban főként a Dufouleur, meg a Louis Jadot borait lehetett itthon megszerezni, ma már elég széles a paletta, a legnagyobb magánkézben lévő szaküzlet-hálózatban pl. négy termelőtől lehet kapni, de amit én találtam, azt még nem kóstoltam korábban: Paul Sapin: Beaujolais Nouveau 2015.

Hát itt van. Rubinszín, gyönyörű, fényes. Kifejezetten intenzív, fiatal illat, benne a szénsavas maceráción keresztül ment szőlő jellegzetes illatával. A szénsavas maceráció: a borszakírók kedvence. Ilyenkor mindig részletesen el lehet mondani, lel lehet írni, hogy a szénsavas maceráció azért eredményez ilyen koncentrált illatokat, mert az egészben szüretelt fürtöket bogyózás után CO2-vel árasztják el, és az erjedés a bogyókban indul el, majd amikor elérte a maximumát, akkor a felgyűlt belső feszültség szétveti a bogyókat. Ez kedvez a gyümölcsös illatok-ízek kioldódásának, de nem sok tannint old bele a borba, amitől az ital igazán könnyen iható lesz, "jól csúszik".

Paul Sapin, akinek - akiknek, merthogy ez egy cég - így ismeretlenül is a távolból gratulálok, a technológiát kiválóan alkalmazta, és egy igen vonzó tételt készített. Az illatban frissítő és kerek kék áfonya dömping, málnák (skót bíborszínű és gurulós), mentás jegyekkel kiegészülve. Szájban az extraktédesség köszön először, aztán málna-málna-málna (jé, mintha ezt egy korábbi posztban ugyanígy írtam volna a közelmúltban). Komolykodó test, de persze nem "nagy", a lecsengése pedig közepesnél kisebb. Csakhogy ez nem zavaró, hiszen a beaujolais nouveaut azért isszuk, hogy igyuk, vagyis úgyis hamarosan küldjük az előző után a következő kortyot. Merthogy itatja magát, és nagyon jól esik. Egy icipici tannin van benne csak, épp annyi, hogy legyen vörösboros jellege, meg komolyan lehessen venni. Jól áll neki. Ízben megjelenik egy virágos jelleg is, olyan kék virágos, szerintem ibolya. A meglepetés az üres pohárban köszön: az édes jelleg itt határozott JUHARSZIRUP érzetet hoz, csodaszép és vonzó.

Ez a Paul Sapin első ránézésre kábé akkora vállalat lehet, mint mondjuk itthon a BB, úgyhogy most nem fogok elkezdeni sznobkodni azzal, hogy milyen talajról, meg milyen dűlőkből szüretelt, itt úgysem ez a lényeg. Tökéletes technolgia, nyilván jó alapanyag, és a fogyasztó elvárása a lényeg, s ennek szépen megfelel.

A polcon ott volt a Vylyan Bogyólé is, a Paul Sapin mellett. Azt hiszem, nemsokára azt is meg kell majd kóstolnom összehasonlításképpen.

à la vôtre !

www.paul-sapin.com/en/our-wines/the-signature/the-paul-sapin-collection

Újdonságok

Jammertal Blue Sky 2012

Sokszor írtam már a 2012-es évjáratról, ilyen szerintem évszázadonként csak egy van. Minden alkalommal elkápráztat. Kár, hogy csak néhány villányi borászat vállalja fel a hosszas érleléssel járó finanszírozási terhet. Ezek egyike a szenzációs Jammertal borászat. A Blue Sky a Jammertal sorozat...
Teljes cikk

Hétvége a tónál - Strommer pincészet

Északi part vagy déli part? Mélyvíz avagy sekély víz? Egy magyar ember számára nem az a kérdés, hogy szereti-e a Balatont, esetleg csak annyi: melyik oldalt szereti jobban. A Balaton egyike azoknak a nemzeti alapélményeknek, amik mentén meghatározzuk a magyar identitást. Oly sokunknak ismerős...
Teljes cikk

A Hard-seltzer jelenség

Valamikor a nyár elején jelent meg először ez a szó: hard seltzer. De akkor aztán egyszerre és mindenhol, minden felületen. Ez azt jelenti, hogy pénz van mögötte, minden bizonnyal nem kicsi. Az, hogy valami undorító, általában nehezen leplezhető, bár igyekszenek gondosan palástolni, például sok...
Teljes cikk

Aranyérmes Cannes-ban az Ostoros Rozé 2020

A franciaországi Cannes-ban idén nyáron nemcsak a filmcsillagok ragyognak, hanem az Ostoros Családi Pincészet Egri Rozéja is. 2004 óta itt rendezik meg ugyanis minden évben a világ legnagyobb, kifejezetten rozéknak szóló világversenyét, a Mondial du Rosét, ahol az Ostoros 2020-as évjáratú Egri Rozé...
Teljes cikk

Szatmári Családi Pincészet, Szigliget

Feleslegesnek tűnik egy olyan pincészetről írni, amelyik jelenleg zárva tart. Éttermük is üzemel(t) és most átalakítás miatt zárva. Miközben éppen balatoni szezon van... Mivel azonban a borok annyira jók, én hiszek a folytatásban, ahogy a tulajdonos, Szatmári Gábor is, hiszen ő dolgozik rajta! A...
Teljes cikk

Somló nagyágyúja (Györgykovács Tramini 2018)

Sovány vigasz, hogy Györgykovács Imre furmint és hárslevelű ültetvényeit Kreinbacher néven élvezhetjük tovább, mint arról néhány éve értesülhettünk. vinoport.hu/tema/az-utolso-harslevelumet-isszuk-iden/3564. Nem mintha Kreinbacherék nem lennének elég jók. De ahogy Szepsy István neve egy lett...
Teljes cikk

Káli Kövek - Kavics 2019

Hogy egyszerű bor-e a Kavics, ahogy a neve sugallja (kavics = csak valami kis apróság, mi ez a kőhöz képest, pláne egy sziklához képest...), ezt latolgattam hosszan, aztán belevágtam ebbe a cikkbe, mert kezdettől fogva tudom a választ. A borász túl szerény. A Kavics a köveskáli Káli Kövek (Szabó...
Teljes cikk

Vesztergombi Turul 2016

Találomra választottam egy tételt az elmúlt hónapokban tartott online kóstolóim tételei közül. A Vesztergombi Turul egyike volt a közönségkedvenceknek.  Napfényben vizsgálva már téglásodó szélű, csillogó, áttetsző rubinszínű bor. Illata áradó vaníliássággal indít, ami azonban magában felér egy...
Teljes cikk

Haraszthy Sauvignon Blanc 2019

Etyek Budapest szőlőskertje. Ez a beidegződés a rendszerváltás óta fokozatosan épült ki, csúcsát talán az etyeki Kezes-lábossal és a Piknikkel érte el, jól épített az amúgy is zajló/zajlott szuburbanizációra, ami Budapestnek ezt a NY-DNY-i részét elérte a '90-es évektől kezdődően. Errefelé már...
Teljes cikk

Vida prémium és a Lösz

A Vida borok egyértelmű sajátja a derű. Nem túlzás állítani, hogy a Vida borok kivétel nélkül bájosak és napsütéses optimizmust hordoznak. Faggattam róla ifj. Vida Pétert, hogy mi a titka ennek a félreismerhetetlen karakternek, és több mindent is megnevezett. Elsősorban a kíméletes növényvédelmet,...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk