Egy iható műemlék - Tokaji szamorodni 1983

Az utóbbi időben többen kerestek meg azzal, hogy mondanám meg, mennyit ér a múzeális tokaji aszújuk. Látom a Vaterán, hogy a régi tokajiknak magánemberek között is van egyfajta másodpiaca. Akár több tízezer forintért is kínálnak egyes palackokat, a vélt értékétől, régiségétől függően.

Nem egyszerű dolog, mondhatni külön szakma a múzeális borok értékbecslése, ezért soha nem szoktam vállalni ilyen felkérést. A legtöbb érdeklődőt amúgy is el kellene keserítenem, hiszen évtizedek óta vitrinben, szobahőmérsékleten, állva tárolt boruk valószínűleg élvezeti értékéből már a szakszerűtlen tárolás miatt jócskán veszített - ha nem vesztette el teljesen - piaci értéke pedig éppen amiatt csekély, hogy nem ellenőrizhető forrásból származik, tárolási körülményei kétségesek, megmaradt minősége kérdéses. Ezért szakmai indokokra hivatkozva udvariasan el szoktam utasítani az ilyen felkéréseket.

A hóhért azonban akasztják időről-időre, és tegnap engem éppen akasztottak. Valami nagy ünnep kapcsán előkerült egy 1983-as évjáratú tokaji szamorodni (kombinátos), és úgy döntöttem, hogy ezt meg fogjuk kóstolni. A címkézés követelményei akkoriban meg sem közelítették a maiakat, így a szamorodniról nem lehet tudni édes-e, száraz-e, alkoholfoka mekkora, termőhelye hol volt. Pusztán annyi biztos, hogy a Tokaj Hegyaljai Állami Gazdaság Borkombinát palackozta Tolcsván, és kissé pironkodva elárulom azt is, hogy ezt a palackot állítólag az én egészségemre töltötték meg (nagyon "gagyi" szokásnak tartom a névre szóló boroscimkéket - elnézést azoktól, akiknek tetszik).

Erősen üledékes, tükrössége már enyhén homályossá vált, borostyán-színű ital. Fejlett illata gazdagnak mondható, tele pörkölt, érlelt aromákkal, aszalt gyümölcsökkel. Intenzitása megfelelő. Bíztató kezdés, ezért lendületesen áttértünk a korty ízlelésére. Ekkor ért az első hatalmas meglepetés. A bor csontszáraz, mégpedig érezhetően a három és fél évtized alatt lefolyt lassú kierjedés következtében. Ez tehát egy édes szamorodni lett volna eredetileg. Ecetesség minimálisan, mondhatni alig fedezhető fel, ami igen nagy
szerencse, tekintettel a tárolás nehézségeire. Megjegyzem a dugó is jó állapotban volt, az állítva tárolás ellenére nedves volt és még viszonylag szoros. A palack amúgy még felső vállig volt tele.

A család többi tagja ekkor letette a bort, én azonban ekkor kezdtem csak igazán izgalomba jönni. Savai még mindig elég szépen tartják, és alapkaraktere élvezhető citrusokra épül. A szamorodnit ép, és botritizálódott szemek egybe szüretelésével állítják elő, érthető tehát, hogy botrytiszes jegyeket is kerestem, ezek azonban a cukorral együtt maradéktalanul eltűntek. Amit maguk után hagytak, az az érlelt sherrykre jellemző ízvilág, amelyben az oxidáció és a palackos fejlődés jótékony jegyei együtt alakítják a bor karakterét. Kérdéses szamorodnink tökéletesen jó irányba fejlődött, és leginkább egy vékonyabb testű olorosora hasonlít. Pörkölt földimogyorós jelleget kapott, gazdag, aszalt gyümölcsös felcsillanásokkal. Füge, mazsola (ebből is inkább a nagy szemű, kaliforniai sárga), aszalt sárgabarack, valamint egy jellegzetesen "kásás" érzetű, leginkább aszalt körtére emlékeztető aroma jelent meg benne. Mondom, mindez viszonylag élénk citrusosság hátán. Tulajdonképpen nem is okozott volna csalódást, ha eleve aperitifként, száraz borként beharangozva kínálom fel. Lecsengése közepes, amiben a citrusok dominálnak, az aszalt gyümölcsök kissé háttérbe szorultak. Étvágygerjesztő, egészen könnyen iható, kellemes idős bor lett belőle. Kíváncsi volnék, hogy ki az a borász, akinek a keze munkáját dícséri.

Saját italom példáján láttam, milyen kockázatos egy régi tokaji, mekkora változást okoz az idő és a palackban lezajló kémiai folyamatok. Érthető, hogy oly nagy érdeklődés övezte az 1956-os évjáratú aszú újrapalackozását is, amelyről itt olvashatni bővebben. https://www.agrarszektor.hu/bor-italok/ujrapalackozzak_az_56_os_evjaratu_tokaji_aszukat.6506.html

Természetesen a szakszerű tárolási körülmények annak a bornak minden esélyt megadtak, hogy 60 év távlatából is kiváló, potens, hibátlan borként kerülhessen a poharakba. 215.900 ft-os árával semmiképpen nem a mindennapokra való ital, de 34 éves "kistestvére" sem okozott óriási csalódást a poharunkban. Remélem, valamikor nekem is megadatik majd, hogy az 56-osat is megkóstolhassam, és  írhassak róla.

https://tokajiborbolt.hu/termek/tokaj-kereskedohaz-tokaji-aszu-5-puttonyos-1956/?age-verified=fc8a02e9cc



Újdonságok

Medveálom - Maczkó Rozé 2018

Annyira cuki ez a bor - mondta a feleségem, és tényleg, megragadó a sapkás jeges, de őrült jó ötlet a pohár-orrú, kicsit szomorkásan-néző-mackós csavarzár is, a kisfiam meg rögtön le akarta áztatni a címkét. Persze alighogy felmerült az ötlet, a többieknek is azonnal kellett, úgyhogy most...
Teljes cikk

Kortárs festmények az új Soltész borokon

Az egri Ostoros Családi Pincészet Soltész borcsaládja három prémium vörösborral lepi meg ősszel a borkedvelőket. A palackok nemcsak a tartalmuk miatt izgalmasak, a címkékre a Munkácsy-díjas, elismert képzőművész, Bukta Imre egy-egy alkotása került. A második generációs családi borászat már több...
Teljes cikk

A magnumpalack titka

Alcím: avagy hogyan lett ilyen népszerű a Borháló, és miért szerettem meg (Szubjektív piacértékelés az üzletben értékesített fine wine piacán Magyarországon.) Immár közel 6 éve élünk együtt és borozunk együtt a Kathona Krisztián fémjelezte Borhálóval, akik meredek ívben törtek be a hazai...
Teljes cikk

Vylyan Kakas 2018

Nyár van, ilyenkor természetes, hogy könnyű rozéhoz nyúl az ember. Rozékultúránk fejlődését nem csak a mennyiségi kínálat folyamatosan növekvő mértéke jelzi, hanem a tartalmi fejlődés is, s a szamóca-málna-cseresznye-gumicukor tengelyre felhúzott borok mellett egyre-másra felbukkannak...
Teljes cikk

Hilandar szerb kolostor (Áthosz hegy) - "Savino Pole" 2010

Az Áthosz-hegyi (XI. században alapított, többször bővített) Hilandar szerb monostor 2004-ben leégett. Mivel a monostort a szerb lelkiség központjának tartják, a szerb kormány számos adománnyal igyekezett fellendíteni a monostor helyreállítását. Ezek egyike volt a monostor modern borászatának...
Teljes cikk

Rózsa György pincészete, Tállya - Együtt 2017 (furmint)

„A bor lényege az ember, aki termeszti a szőlőt, félti, gondozza, mint gyermekét” – vallja Rózsa György Péter, tállyai borász honlapja derekán. Hosszú évek alatt arra lettem figyelmes, hogy a borsznobok (khm, bocsánat: borértők) mindig arra a legkíváncsibbak, hogy hogyan készül az adott tétel....
Teljes cikk

Egyedülálló palack az Egri borvidéken

Az Egri borvidék idén nyártól már a saját palackjával büszkélkedhet, a borkedvelők pedig nemsokára találkozhatnak is vele. Egy helyi, tradicionális üveget terveztek újra, amibe a jövőben a magasabb presztízsű egri borok kerülhetnek. Nekem tetszik, bár azt nem tudom elképzelni, hogy a Kovács Nimród...
Teljes cikk

három bio bor - Gróf Degenfeld

Nem tudok zongorázni. Az én hangszerem a basszusgitár. Mégis, sok évvel ezelőtt egy – nem túl jelentős – szerelmem kedvéért megtanultam néhány taktust, hogy el tudjam játszani a lány nagy kedvencét, John Lennon Imagine c. számát egy soron következő házibulin. Nem mondhatom, hogy őrülten bonyolult...
Teljes cikk

Petrény Winery - Borgundi 2012 (bikavér)

Ajándékba kaptam, nagy ünnepre nyitottam ki. Ez a bor már túl van a csúcsán. Illata még viszonylag gyümölcsös, érlelt, de szájban már barnás ízek, földes jegyek jelentkeznek. Teste kicsit üres, valahogy hiányzik a közepe. Szilvás, meggyes, avaros ízei jelzik, hogy valamikor jobb lehetett ennél. Nem...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk