Kecze-Hady pincészet - Zsófia és Zsombor 2015

A Tisztelt Olvasó már az előző cikkből kitalálhatta, hogy  portfolió kóstolón voltam az aszófői Kecze-Hady pincénél. Igen, ez még 2018-ban volt, a Corinthia szállóban rendezett Bordói November nagykóstolón. Ott találkoztunk először, és onnan jöttem el a legkiválóbb emlékekkel, amikre most ráfejelt az újrakóstolás élményanyaga. Annyira friss, olyan őszintén természetes borokat ismertem meg, amikre a legjobb értelemben alkalmazandó a 'kézműves borok' kifejezés.

A fehérborok nagyon szép, egységes stílusú hordózását az előző cikkben (Kecze-Hady Pincészet - Rizlingli (rizlingszilváni) 2017) már méltattam, és ez vonatkozik az Örökség chardonnay-ra és a Bor'Dame olaszrizlingre is. Most a vörösek vannak soron, mert ne feledjük, hogy a filoxéra előtt a Balaton-felvidék is (nem csak a Dél-Balaton) jelentős vörösbortermő vidék volt, hiszen kiváló adottságai miatt a késői szőlőfajták teljes érettségét is biztonsággal el lehet érni. Ma még van tere az ilyen irányú változásnak, így - dacára annak, hogy nagyon ismert északi-parti termelők évente megrendezik a Vörös Balaton kóstolót - a vörösborok még különösen izgalmas felfedezendő újdonságot jelentenek. Ennek két szép példáját mutatom be most, és még egy következő cikkre is marad anyagom...

Zsófia cuvée 2015

Mosolygós és élettel teli bor, eléggé feminin. Csillogó rubinszín ital, jelentős extraktot sejtető templomablakokkal. Illatban, ízben egyaránt csupa piros szín, napfény és derű. Gyümölcsössége annyira primer, hogy még így 4 év után is kiérződik a franc elsődleges, erjedés utáni ízvilága, bár portugieser is gazdagítja a küvét, ettől lesz annyira fiatalos és kerekded. Fő zamatai töppedt meggy, fekete szeder. Lágyan és édesen öleli körbe a hordó vaníliája, s elő-előrukkol egy-egy tűhegynyi murcis csípősség. Csodásan koncentrált, szépen egybeérett és még fejlődő textúrát mutat, de könnyű tud maradni. Egészen szekszárdias stílusú bor, biztosan a portugieser miatt. Keves, púderos tannin teszi teljessé és támasztja meg a zamatos gyümölcsösséget. Burgundis pohárból kezdtem a kóstolást, de ez felerősítette a savakat. Egyenes falú bordói pohár bizonyult számára megfelelőnek, így tudnak elmélyülni a piros bogyós zamatok. Közepes lecsengése kicsit sem lekváros, hanem friss marad és élő. Erre mondják, hogy vibráló bor. Csak a megfelelő pohárból kóstoljuk!

Zsombor cuvée 2015

Sötétebb bíborszín, néhol meg-megvillanó lilás reflexekkel. Ennél a bornál fogalmazódott meg bennem, hogy végre egy pincészet, akinél karaktere van a 2015-ös évjáratnak. Tartása van, nem kenődik el és lágyul szét, mint a 15-ös évjárat oly sok másik pincénél. 2015-ben nagyon jól kötött a szőlő virágzáskor - magyarázza Kecze Zoltán - így aki ennek megörülve mennyiségre ment, és nem dobált le sok fürtöt, annak valamelyest eljellegtelenedhetett a bora. Szóban forgó borunknál erről szó sincs. Kicsit szigorúbb, mint a Zsófia, talán olaszosabb hangvételűnek mondanám, de a szellőztetéssel szépen kerekedik és egyre rétegzettebb lesz. Gurulós meggyes ízei felidézik a Zsófiát, de ebben a borban erőteljesebben érvényesül a cabernet sauvignon, így sötétebb tónusú, főként feketeribiszkés az ízkép, amit a franc meggyessége csak gazdagít. Annyi bizonyos, hogy ez a nagy testvér, a báty a Zsófia mellett, maszkulin, jelentősebb - de szépen beérett, fekete teás érzetű - de cseppet sem szárító vagy tolakodó tanninnal. Hatására azonban a gasztrobor irányába mozdul el az összkép. Illata még mindig fejlődő, de még bőven az elején. Szerintem 2-3 év múlva lesz a csúcsán a fűszeresség. Összességében gondosan megszerkesztett, még kiválóan érlelhető tétel, ami már most jól megközelíthető.

 

 

Újdonságok

Hilandar szerb kolostor (Áthosz hegy) - "Savino Pole" 2010

Az Áthosz-hegyi (XI. században alapított, többször bővített) Hilandar szerb monostor 2004-ben leégett. Mivel a monostort a szerb lelkiség központjának tartják, a szerb kormány számos adománnyal igyekezett fellendíteni a monostor helyreállítását. Ezek egyike volt a monostor modern borászatának...
Teljes cikk

Rózsa György pincészete, Tállya - Együtt 2017 (furmint)

„A bor lényege az ember, aki termeszti a szőlőt, félti, gondozza, mint gyermekét” – vallja Rózsa György Péter, tállyai borász honlapja derekán. Hosszú évek alatt arra lettem figyelmes, hogy a borsznobok (khm, bocsánat: borértők) mindig arra a legkíváncsibbak, hogy hogyan készül az adott tétel....
Teljes cikk

Egyedülálló palack az Egri borvidéken

Az Egri borvidék idén nyártól már a saját palackjával büszkélkedhet, a borkedvelők pedig nemsokára találkozhatnak is vele. Egy helyi, tradicionális üveget terveztek újra, amibe a jövőben a magasabb presztízsű egri borok kerülhetnek. Nekem tetszik, bár azt nem tudom elképzelni, hogy a Kovács Nimród...
Teljes cikk

három bio bor - Gróf Degenfeld

Nem tudok zongorázni. Az én hangszerem a basszusgitár. Mégis, sok évvel ezelőtt egy – nem túl jelentős – szerelmem kedvéért megtanultam néhány taktust, hogy el tudjam játszani a lány nagy kedvencét, John Lennon Imagine c. számát egy soron következő házibulin. Nem mondhatom, hogy őrülten bonyolult...
Teljes cikk

Petrény Winery - Borgundi 2012 (bikavér)

Ajándékba kaptam, nagy ünnepre nyitottam ki. Ez a bor már túl van a csúcsán. Illata még viszonylag gyümölcsös, érlelt, de szájban már barnás ízek, földes jegyek jelentkeznek. Teste kicsit üres, valahogy hiányzik a közepe. Szilvás, meggyes, avaros ízei jelzik, hogy valamikor jobb lehetett ennél. Nem...
Teljes cikk

Kecze-Hady Kézműves Pincészet - Zsófia 2016

Jaj, nagyon szeretem a családi történeteket, amikből kiderül, hogy miként, miért lesz valakiből borász, hogyan tagozódik be a társadalom azon szűk szeletébe, akik a kemény munkát többre becsülik a gyors sikernél, és meglátják a szőlőben, ebben a sok gondoskodást igénylő növényben a szépséget...
Teljes cikk

Vojtek Pincészet (Villány) - #Flancos 2018

Visszavonhatatlanul eljött a tavasz, így jó lesz megnyitni a rozéborok kóstolásának sorát, hogy tudjuk, milyen palackról tekerjük le a csavarzárat, ha egy kellemes, laza estéhez akarunk bort párosítani. A villányi Vojtek pincészet #Flancos nevű rozé házasításával kezdődött...
Teljes cikk

Tokaji helyzetkép

Szombaton lezajlott a Tokaji Március kóstoló a Corinthiában, mint minden évben. A már-már reprezentatívnak tekinthető kóstolón ezúttal 59 borászat vett részt és a rendezvény népszerűségét mutatja, hogy 18 órakor már volt olyan pincészet, aki nem tudta valamennyi kiállított borát kóstoltatni, mert...
Teljes cikk

Várszegi Pincészet Petit Blanc 2015 (Wieland selection)

A borok világában azt szeretem a legjobban, hogy végtelenül változatos. Megunhatatlan. Stílusok, termelők, évjáratok - mind folyamatosan változnak, hoznak újat és mutatnak kísérleteket, kiforrt tételeket és álmokat... A Várszegi pincészet a Borháló jelentős beszállítója, így ismertem meg őket, és...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk