Kecze-Hady pincészet - Zsófia és Zsombor 2015

A Tisztelt Olvasó már az előző cikkből kitalálhatta, hogy  portfolió kóstolón voltam az aszófői Kecze-Hady pincénél. Igen, ez még 2018-ban volt, a Corinthia szállóban rendezett Bordói November nagykóstolón. Ott találkoztunk először, és onnan jöttem el a legkiválóbb emlékekkel, amikre most ráfejelt az újrakóstolás élményanyaga. Annyira friss, olyan őszintén természetes borokat ismertem meg, amikre a legjobb értelemben alkalmazandó a 'kézműves borok' kifejezés.

A fehérborok nagyon szép, egységes stílusú hordózását az előző cikkben (Kecze-Hady Pincészet - Rizlingli (rizlingszilváni) 2017) már méltattam, és ez vonatkozik az Örökség chardonnay-ra és a Bor'Dame olaszrizlingre is. Most a vörösek vannak soron, mert ne feledjük, hogy a filoxéra előtt a Balaton-felvidék is (nem csak a Dél-Balaton) jelentős vörösbortermő vidék volt, hiszen kiváló adottságai miatt a késői szőlőfajták teljes érettségét is biztonsággal el lehet érni. Ma még van tere az ilyen irányú változásnak, így - dacára annak, hogy nagyon ismert északi-parti termelők évente megrendezik a Vörös Balaton kóstolót - a vörösborok még különösen izgalmas felfedezendő újdonságot jelentenek. Ennek két szép példáját mutatom be most, és még egy következő cikkre is marad anyagom...

Zsófia cuvée 2015

Mosolygós és élettel teli bor, eléggé feminin. Csillogó rubinszín ital, jelentős extraktot sejtető templomablakokkal. Illatban, ízben egyaránt csupa piros szín, napfény és derű. Gyümölcsössége annyira primer, hogy még így 4 év után is kiérződik a franc elsődleges, erjedés utáni ízvilága, bár portugieser is gazdagítja a küvét, ettől lesz annyira fiatalos és kerekded. Fő zamatai töppedt meggy, fekete szeder. Lágyan és édesen öleli körbe a hordó vaníliája, s elő-előrukkol egy-egy tűhegynyi murcis csípősség. Csodásan koncentrált, szépen egybeérett és még fejlődő textúrát mutat, de könnyű tud maradni. Egészen szekszárdias stílusú bor, biztosan a portugieser miatt. Keves, púderos tannin teszi teljessé és támasztja meg a zamatos gyümölcsösséget. Burgundis pohárból kezdtem a kóstolást, de ez felerősítette a savakat. Egyenes falú bordói pohár bizonyult számára megfelelőnek, így tudnak elmélyülni a piros bogyós zamatok. Közepes lecsengése kicsit sem lekváros, hanem friss marad és élő. Erre mondják, hogy vibráló bor. Csak a megfelelő pohárból kóstoljuk!

Zsombor cuvée 2015

Sötétebb bíborszín, néhol meg-megvillanó lilás reflexekkel. Ennél a bornál fogalmazódott meg bennem, hogy végre egy pincészet, akinél karaktere van a 2015-ös évjáratnak. Tartása van, nem kenődik el és lágyul szét, mint a 15-ös évjárat oly sok másik pincénél. 2015-ben nagyon jól kötött a szőlő virágzáskor - magyarázza Kecze Zoltán - így aki ennek megörülve mennyiségre ment, és nem dobált le sok fürtöt, annak valamelyest eljellegtelenedhetett a bora. Szóban forgó borunknál erről szó sincs. Kicsit szigorúbb, mint a Zsófia, talán olaszosabb hangvételűnek mondanám, de a szellőztetéssel szépen kerekedik és egyre rétegzettebb lesz. Gurulós meggyes ízei felidézik a Zsófiát, de ebben a borban erőteljesebben érvényesül a cabernet sauvignon, így sötétebb tónusú, főként feketeribiszkés az ízkép, amit a franc meggyessége csak gazdagít. Annyi bizonyos, hogy ez a nagy testvér, a báty a Zsófia mellett, maszkulin, jelentősebb - de szépen beérett, fekete teás érzetű - de cseppet sem szárító vagy tolakodó tanninnal. Hatására azonban a gasztrobor irányába mozdul el az összkép. Illata még mindig fejlődő, de még bőven az elején. Szerintem 2-3 év múlva lesz a csúcsán a fűszeresség. Összességében gondosan megszerkesztett, még kiválóan érlelhető tétel, ami már most jól megközelíthető.

 

 

Újdonságok

Németh Attila Syrah "Föld és ég" 2018

A legnagyobb borok egyértelműen a kiváló egyensúlyról ismerszenek meg. A szakírók is ezt hajhásszák, keresik minden borban, az eleganciának is ez a legfontosabb eleme. Egyensúly. Könnyű azt mondani: a test, a sav, az extrakt, az alkoholtartalom, az aromaképlet legyenek egymással arányban,...
Teljes cikk

Primőrbor párbaj (Beaujolais - Portugieser 4:0)

Talán kicsit későn kaptam észbe a primőrborok kóstolásakor. Tudom, a Beaujolais Nouveau napja elmúlt, de az en primeur borokat is további három hónapig lehet még árusítani, ezekben a ködös, nyálkás decemberi napokban talán nagyobb élmény kicsattanó primőrborokat kóstolni, mint a globális...
Teljes cikk

Pannon Tokaj - Édes Szamorodni 2016

Kezdhetném azzal, hogy a „Pannon Tokaj nagyon ért a nők nyelvén”, de ez még korántsem minden. Nyári László tulajdonos és Krimin Attila főborász semmit nem engednek ki a kezük közül úgy, hogy ne érte volna el a tökéletes állapotát. Boraik általában érem-esőt tarolnak, és az érmek garmada arany...
Teljes cikk

Vojtek Gewurztraminer 2018

Oh, this wine is such a beauty.  Golden pale colour. Reductive winemaking ensures a fresh and charming nose with the elegantly moderate, yet remarkably outlined, scent of mild rose petals, a keynote of the variety. The palate shows a peach and passionfruit core surrounded by exotic spices and...
Teljes cikk

Árpád-hegyi pince - Szamorodni 2013 (édes)

Megemlékeztem már az Árpád-hegy pincéről röviden egy korábbi cikkemben itt Tokaji helyzetkép, de azóta is itt motoszkál ízlelőbimbóimban és agyamban az a szamorodni, amit a Tokaji Márciuson kóstoltam – az egyetlen édesbor volt – és markáns nyomot hagyott bennem. Azt az erőt és vitalitást nem...
Teljes cikk

Nyakas budai chardonnay 2018

Mindig rajongója voltam dr. Pühra Beáta borainak. Sőt, elmondhatom, hogy már Maya Ernő idejében is látogattam a pincészetet, ahol szombatonként egy mindig undok férfi teljesített szolgálatot és töltötte pisztolyból a csodás Aligváromot a műanyag kannákba. Azután akkurátusan rányalta a zárjegyet a...
Teljes cikk

Medveálom - Maczkó Rozé 2018

Annyira cuki ez a bor - mondta a feleségem, és tényleg, megragadó a sapkás jeges, de őrült jó ötlet a pohár-orrú, kicsit szomorkásan-néző-mackós csavarzár is, a kisfiam meg rögtön le akarta áztatni a címkét. Persze alighogy felmerült az ötlet, a többieknek is azonnal kellett, úgyhogy most...
Teljes cikk

A magnumpalack titka

Alcím: avagy hogyan lett ilyen népszerű a Borháló, és miért szerettem meg (Szubjektív piacértékelés az üzletben értékesített fine wine piacán Magyarországon.) Immár közel 6 éve élünk együtt és borozunk együtt a Kathona Krisztián fémjelezte Borhálóval, akik meredek ívben törtek be a hazai...
Teljes cikk

Vylyan Kakas 2018

Nyár van, ilyenkor természetes, hogy könnyű rozéhoz nyúl az ember. Rozékultúránk fejlődését nem csak a mennyiségi kínálat folyamatosan növekvő mértéke jelzi, hanem a tartalmi fejlődés is, s a szamóca-málna-cseresznye-gumicukor tengelyre felhúzott borok mellett egyre-másra felbukkannak...
Teljes cikk

Hilandar szerb kolostor (Áthosz hegy) - "Savino Pole" 2010

Az Áthosz-hegyi (XI. században alapított, többször bővített) Hilandar szerb monostor 2004-ben leégett. Mivel a monostort a szerb lelkiség központjának tartják, a szerb kormány számos adománnyal igyekezett fellendíteni a monostor helyreállítását. Ezek egyike volt a monostor modern borászatának...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk