három bio bor - Gróf Degenfeld

Nem tudok zongorázni. Az én hangszerem a basszusgitár. Mégis, sok évvel ezelőtt egy – nem túl jelentős – szerelmem kedvéért megtanultam néhány taktust, hogy el tudjam játszani a lány nagy kedvencét, John Lennon Imagine c. számát egy soron következő házibulin. Nem mondhatom, hogy őrülten bonyolult dal, ezért sikerült fél nap gyakorlással megtanulni, mégsem adott életre szóló lökést a zongorázás irányába.

A dal hivatalos videójának közepe felé Yoko Ono elkezdi kinyitogatni a fehér zongoraszoba spalettáit, és a terem megtelik fénnyel, az ablakon árad be a szórt brit „napsütés”, már csak néhány vitorlavászonként dagadó, széltől lengedező hófehér vászonfüggöny hiányzik ahhoz, hogy teljes legyen a tisztaság e videón megjelenített allegóriája, ami talán nem is áll oly távol a rendező, meg Lennon eredeti szándékaitól és a dal üzenetétől. www.youtube.com/watch?v=4g0UVCgnUL8

Na, pont ez a világosan ragyogó tisztaság jutott eszembe a Gróf Degenfeld három bio borának kóstolásakor, sorrendben a ’18-as hárslevelű, ’17-es muscat blanc és ’17-es furmint sorozat után. Három testvér: két lány és egy fiú. Üdék, könnyedek, karcsúak, nagyon egyívásúak. Egyáltalán: már a korábbi kóstoláskor is megállapítottam (Gróf Degenfeld 5 puttonyos aszú 2014), hogy a Degenfeld rendkívül egyöntetű stílusú, feminin borokat készít. Nézzék, milyen báj árad a birtok fényképéből is.

Hárslevelű ’18

A hárslevelű például az idősebb néne. Komoly, felelősségteljes, gondoskodó. Világos szalmasárga zöldes reflexekkel. Színre szinte halványzöld bor. Telt extraktra utaló gazdag templomablakok csorognak le a pohár falán.

Virágos, üde illata primer szőlő, szőlővirág, kevéske exotikus fehér gyümölcs kavalkádja. Szájban is nagyon fiatal, korai fogyasztásra szánt, harmonikus, de alacsonyabb savtartalommal rendelkező, krémes textúrájú, üde bor. Kicsit vaníliás, igazán népszerűre hangolt, laza szerkezetű tétel. Egy csekélyke széndioxid jól állna neki, ezért pár csepp szódával felpezsdíthetjük. Kibontakozó komplexitása friss és vonzó. Fehér húsúak, főleg zamatos és lédús őszibarack bukkan fel. Közepes intenzitású, kellemes, kifejezetten nyári bor. Ügyeljünk a megfelelő hőmérsékletre (8-10°C) mert akkor nyújt maximális élvezetet.

 

Muscat blanc ’17

A kisebbik királylány. 

Cserfes, örökmozgó szőkeség nefelejcskék szemekkel. Borszerűbb meghatározásban forrásvíz színű, elsődlegesen muskotályos, parfümös illatú bor. Virágpor, jázmin. Fel-felvillan benne a tejszín ízű puding krémes illata is. 

Szájban is vezeti a maradékcukor, citromtorta jut eszünkbe, mazsola, halványan egy kis tömjén, kandírozott gyümölcsök (fehér őszi, licsi). Simogatóan finom, kezdő borkedvelőknek is kiváló választás.

 

 

Furmint ’17

A királyfi, aki még nem tudja magáról, hogy sárkányölő lesz. Semleges, kifejezetten étterembe való stílusú bor. Korrektül citrusos ízképlet, érintésnyi körtével. Pár gramm maradékcukorral válik kerekké, behízelgővé. Közepesnél kisebb testét ízletes savak határozzák meg. Nem kemény, mégis egy cseppnyi rajnai rizlinget idéző petrolossággal karaktert kapnak a gyümölcsök. Az édes füstösség nyilván a termőterületek riolitos ásványosságát tükrözi. Ez részletgazdaggá és vonzóvá teszi. Egy jó kézműves sonka mellé ezt ajánlanám.

 

Nézegetem a palackokat, rajtuk a kis diszkrét BIO jelölést. Érdekes ez a bio termelési kérdés. Kezdetben csak divat volt, de az utóbbi 15 év alatt egyre jobban megmutatkozott, hogy tényleges tartalommal bír. Számos cikkben vitatkoznak egymással a szakírók, hogy a bio termesztésű szőlő ízében érezhető-e valamiféle eltérés, a „hagyományosan”, szintetikus vegyszerekkel kezelt szőlőkével ellentétben. Nyilvánvalóan a vegyszeres növényvédelem nem jelenti azt, hogy a végtermékben – a borban – ebből bármilyen káros mennyiségű visszamaradt anyag megengedett lenne. Erre a megfelelő hivatali ellenőrzési mechanizmusok megfelelően figyelnek. A bio termelésről a borászok a leggyakrabban úgy szoktak nyilatkozni, hogy előnyét leginkább abban látják, hogy az ilyen növény gyorsabban képes felállni egy-egy sokk után. Sokk alatt értjük a nagyobb természeti megterhelést, kártevő-inváziót vagy hasonlót. Magam úgy fogalmaznék, hogy a monokultúrás termelés hátrányait a bio gazdálkodás természetközeli egyensúlyi állapot kialakításával igyekszik ellensúlyozni, és úgy tűnik, nem eredménytelenül. Kétségkívül munkaigényesebb, költségesebb mód, de ha a növény meghálálja? Az biztos, hogy ezek a borok nagyon természetes érzetet sugároznak, s ez bizony származhat részben a termelési mód természetességéből. A természetesség mellett az üde tisztaságérzet egy részét is bizonyára a bio művelés eredményeképp kapjuk. Elvégre a tyúk is sárgább tojást tojik, ha kukoricán, cserebogáron, gilisztán él, mint ha csak tápot kap és ketrecben kucorog.

Ha tehát e három bor az Imagine tisztaságának megfogalmazása bor formájában, úgy illik, hogy ne maradjak adós a zongorás történet végével sem. A házibuli csúcsán, kora hajnaltájt, kikecmeregtem a basszusgitár vállpántja alól, sokak meglepetésére odaültem a zongorához és elénekeltem az Imagine-t. A lány ábrándosan végighallgatta, majd számomra máig felfoghatatlan indíttatásból odalépett az egyik zenésztársamhoz (mondjuk igaz, hogy neki is volt mikrofon a szája előtt), és olvadozva odafuvolázta neki: „Miklós, milyen szépen énekelted az Imagine-t!”.

Amiben tehát a Degenfeld borok mégis gyökeresen különböznek ettől az élménytől, az az, hogy még soha nem okoztak csalódást.

 

Újdonságok

1. röpcikk: Kovács és lánya borászat (Gyöngyöstarján) - Syrah 2016

Syrah mintapéldány. Lilásba hajló, sötét bíbor színű bor, szép templomablakokkal. Nagyon gyümölcsre hangolt illata van. Úgy ugrik bele az orrunkba, mintha rugó dobná fel. Intenzív, izgalmas, összetett fekete bogyósokkal nyomul, főként fekete szeder - nyár végi, lédús, árokszélről szedett...
Teljes cikk

Mi az a "röpcikk"?

Nincs mese, annyira sok remek bort kóstoltam a VinCE-n április 6-án, hogy nem írhatok mindegyikről a megszokott méretű összefoglalót, mert egyszerűen nem érnék soha a végére. Elhatároztam tehát, hogy rövid bemutatásokat fogok írni, ezeket hívom "röpcikknek", a röpdolgozat analógiájára. Remélem,...
Teljes cikk

10. IWINETC - Budapest a borturizmus fővárosa négy napig

Magyarországon tartja idén az IWINETC a 10. konferenciáját. A borturizmus e kiemelten fontos szak-konferenciája számos olyan szakértőt vonz, akik nagyágyúnak számítanak. Előadást tartott például Elisabeth Gabay, MW (aki lassan már vádolható hungarofilséggel, hiszen minden nagyobb rendezvényünkön...
Teljes cikk

Jackfall Grand 2007

Úgy dukál, hogy a világhírű zenekar előtt fellépjen egy (vagy több) minőségi előzenekar is. Jackfallék tudják ezt, biztosan ezért kóstoltatta velem Burger Ottília kereskedelmi igazgató először a 2012-es cabernet franc-t, aztán ugyanebből az évjáratból a cabernet sauvignont végül -...
Teljes cikk

Jammertal Borbirtok: Cassiopeia 2011, Gloria 2011

Már megint itt a hideg idő, és ilyenkor az ember önkéntelenül is a testes vörösök felé nyúl, hogy melengesse a szívét-lelkét. Húsvét is közeleg, amikor az ünnep miatt megintcsak komolyabb borok kerülnek elő, esetleg nagy vörösök is. Hálásnak kell lennem a Jammertal Borbirtoknak, amiért annyira...
Teljes cikk

Egri Csillag 2016 - Egri Eszterházy Károly Egyetem

E hasábokon korábban több Egri Csillagot voltam kénytelen savanykás hangvételben jellemezni. (Gál Tibor Egri Csillag 2016, Kovács Nimród Winery - Egri Csillag 2016)) ) Nagy nevektől technológiailag pontos, de nem kellő koncepcióval rendelkező borokat ismertem meg bennük. Valahogy egyik sem...
Teljes cikk

Tesco Finest Sauvignon Blanc 2017

A britek kétségtelenül nagyon sokat adnak arra, hogy a bor, amit isznak, jó legyen. Talán ez az a termék, amelyet minden áruház a legnagyobb presztízsűnek ítél, szinte versenyeznek abban, hogy melyikük kínálja a jobb minőséget. Persze mindez az árakon is meglátszik. S emiatt volt bizalmam a...
Teljes cikk

Lelovits Olaszrizling 2017

Esti laza beszélgetéshez vettem. Kategóriájában kiművelt, jó összetettségű bor. Nagyon világos aranyszín, tartalmat ígérő templomablakokkal. Illata intenzív, friss, őszis, virágos. Kategóriájától (1800 ft) nem várunk nagy komplexitást, mégis érezhető a gondos odafigyelés, magasabb minőségre...
Teljes cikk

Gál Tibor Egri Csillag 2016

Kertelés nélkül kell a témának nekimennem. Nem az első csalódás Egri Csillagokban, és ez alatt nem a könyvet értem, mert az sosem volt csalódás. Gál Tibor 2016-os Egri Csillaga hasonlóan koncepciótlan és értelmezhetetlen alkotás, mint amilyen több másik volt ezen új műfajban. A csalódás fő eleme,...
Teljes cikk

Béres Tokaji Szamorodni (édes) 2013

Úgy alakult, hogy Karácsonykor megkóstoltam a Béres Tokaji Szamorodniját. Nagyapám szokta volt mondogatni a Karácsonyi ebédek után, hogy napi egy pohárka tokaji karbantartja az egészséget. Emlékszem, épp csak túl voltam a halászlé megrázó élményén (akkor még megrázónak számított, különösen, mert...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk