Hangyál borok Húsvétkor

Húsvét a legnagyobb ünnepünk, és ilyenkor mindenki igyekszik kitenni magáért a saját családja és a húsvét hétfői vendégjárás kiszolgálása céljából. Természetes, hogy már most tele van az internet a különböző receptekkel, étel-ajánlókkal, a bloggerek sürögnek-forognak. Gondolkodtam, mennyiféle étel kerül az asztalra ilyenkor; elég nagy a választék. A sonka füstölt, a torma csípős, de a tojás és a francia saláta az előzőekkel szemben nem túl karakteres, viszont nem kizárható, hogy egyesek gyenge újhagymát is harapnak hozzá. Azután ott vannak a sütemények is, mákos kalács, zserbó, aprósütemények - egyszóval nagyon széles ízpaletta bontakozik ki, és nem lehet hozzá annyiféle bort ajánlani, ahány típusú íz van. Ide valami univerzális kell, olyan, ami mindegyikkel jól dolgozik együtt.

És akkor eszembe jutott, hogy a VinCE-n végigkóstoltam a nyúli (pannonhalmi) Hangyál Balázs szortimentjét.

Hangyál Balázs amúgy meg a pannonhalmi hegybíró, akitől hüledezve hallottam, hogy saját borára persze csak éjszaka ér rá, úgyhogy gyakorta hajnali 2-ig dolgozik a pincében. Borain érezni is a maximális elkötelezettséget, a tudatos vevőközpontúságot, a kiemelkedő technológiai tisztaságot és a rengeteg törődést. Ő pontosan azt az univerzális stílust vitte tökélyre, ami a húsvéti asztalra (is) kell. Lássuk csak, mi mindent kóstoltam nála.

Pinot blanc 2015. Világos szalmaszín, a trendnek tekintett teljesen reduktív iskolázástól eltérően 2,5 hónapot 500l-es fahordóban töltött, sőt, abban erjedt, és ráadásul nem fajélesztővel, hanem spontán. Finomseprőjét keverték, hogy nagyobb komplexitást kapjon. Kapott. Illata az amúgy eléggé neutrális fajtához képest intenzív, elsősorban vegetális, zöldfűszeres, de érzek mellette gyógyfüves jelleget is, kicsit pemetefű cukorka illata van, és egy karakteres, de sajnos általam közelebbről meg nem határozott gyógyfűé is feltűnik. Lecsengésében kielégítő, zamatos mézesség jelentkezik, a tökéletesen érett alapanyagra utalva. Teste arányos és egyöntetű, nagyon jó, és kicsit sem harsány bor, ami mellett érvényesülni fognak a húsvéti lakoma ízei. Kifejezetten kísérőnek való.

Nem kevésbé jó választás a 2016-os évjáratú chardonnay. Hangyál Balázs könnyű, szerkezet nélküli, homokos de lösz alapon álló talajra telepítette a chardonnay ültetvényt, ahogy meséli. "Először mindig a gyökeret választom – mondja – és utána döntöm el, hogy milyen nemes fajta legyen rajta. Ezért vannak tartalmas boraink." Tényleg tartalmas, amihez hozzájárul az R8-as klón használata, amit elmondása szerint talán az egész országban egyedül ő használ. A bor érettebb szalmaszín, aromatikája rendkívül modern, főként sárgadinnyés felhangokat hoz az elvárt citrus-alap mellé. Érdekessége, hogy megjelenik benne egy füstösség, ami azért különös, mert a bor teljesen reduktív. Ezt a klón és a termőhely adja hozzá. Épp elegendő sósságot-ásványosságot hoz ahhoz, hogy izgalmasan összetett borrá váljon. Az a pici füstösség gyönyörűen kísérheti a sonkát, anélkül, hogy ránehezedne a tojásra. Savai pedig szépen elbírják a tejfölös-majonézes, zsírosabb francia salátát.

Az irsai olivér ezek után is képes meglepetéssel szolgálni. Halvány szalmaszín. Populáris-parfümös illattal köszönt, amelyben enyhe füstösség jelenik meg, amit egyértelműen tömjénnek azonosítok. Vadélesztős bor ez is, az irsai virágos arcánál így még többet mutat. Ahogy az eddigieknél, e bor teste is tökéletesen arányos, hiánytalan. 2 gramm maradékcukor van benne, ami még nem tolja bele az "off-dry" kategóriába, de annyira kerekké teszi, hogy az eddigi három közül a nők kedvencévé avatom. Ha végigettük mellette a vacsorát (nem tévedés, disznóhús mellé akár a német stílusú félszáraz borokat is szokták ajánlani!), a könnyű desszerteket is szépen alá tudja támasztani majd.

A borászat elsősorban a vendéglátó szektornak dolgozik, és jól tudják, hogy ide "rugalmas" borokat kell alkotni. "Jó esetben a férfi rendeli ki a bort egy étkezéshez és udvariasan olyat igyekszik választani, ami a nőnek is ízleni fog. Viszont tudja azt is nagyon jól, hogy az egész palackból jó, ha másfél decit fogyaszt majd el a nő, a többit neki kell meginnia - mondja Hangyál Balázs nevetve - így aztán olyat kell kérnie, ami neki is ízleni fog. Mi ezt a szegmenst célozzuk meg." Pontosan ezért jutott eszembe a húsvéti ételek változatosságáról a Hangyál borászat.

Hogy ne csak fehéreket tudjak ajánlani, bemutatom még a 2015-ös „Csillag” fantázianevű merlot-t is. Vérbeli bisztroborként jellemezhető, a flexibilitás magasiskolája. "Uniszex bor" - ha szabad ilyen jelzőt alkotnom. Sötét rubinszín, fekete maggal. Érett illata tele van melegséggel. Intenzív, bársonyos illata fűszeres, lágy, modern. Jó arányban mutatja meg a gyümölcsöket és a fűszert. A kötelező szilvásság mellett vérnarancs kandikál ki belőle, és pici dohány gazdagítja. Szájban is bársonyos, fűszeres, precízen ismétli az illatot, nem okoz csalódást, nincs "lyuk" - ismét egy tökéletes szerkezetű testtel van dolgunk. Tanninja nagyon alacsony és nem szárító, nem keserű, ezért is lehet vörösborként is a hölgyek kedvence. Komplexitásához képest könnyű inni, nem tolakodik, kísérő bornak ideális.

Egyetlen kérdés marad csupán, ha valaki a fentiek olvastán kedvet kapott volna megkóstolni. Hol fogja tudni beszerezni? Ahogy a VinCE magazinban februárban megjelent cikkben olvastam ugyanis, a borokat a győri vendéglátóhelyek szinte az utolsó palackig felszívják. Megoldásnak marad a honlap. hangyalpinceszet.hu/

Újdonságok

Szó szerint: Jammertal Borbirtok - Koh-I-Noor CS

Ez a mostani nagy meleg nem az állócsillag-minőségű vörösborokhoz megfelelő időjárás - szoktuk mondani, hogy nagy melegben könnyebb bort kell választani - de ellenvetek: mindig az állócsillag minőségű vörösborok ideje van, amikor fontos, hogy megtapasztaljuk az élet mélységes szépségét és van...
Teljes cikk

Etyeki Kúria "Pláne" frizzante white

A gyöngyözőbor egyre divatosabb kategória, gondolom a gasztróban, meg a fiatalok körében népszerű elsősorban. Nagyjából öt éve figyeltem fel rá, ma már minden magára valamit adó borászat számára obligát termék. Régen elrugaszkodtunk már az egyszerű és édes lambruscók világától, nincs...
Teljes cikk

Pannonhalmi Apátság - Tricollis 2017

Zöldbe hajló szalmaszín. Fiatal és friss illat, amiben elsősorban a tramini dominál, pedig az összetételben mindössze 15%. Mindamellett az az érzésem, hogy jót tenne neki egy kis érleltség, izgalmasabb lenne mondjuk két év múlva. Csakhogy addigra nem fog maradni. Az Apátsági borok divatosak is, jók...
Teljes cikk

7. röpcikk: Kősziklás borászat - királyleányka 2017

Két éve volt, hogy a neszmélyi Kősziklás borászattól egy csodálatos sauvignon blanc-t kóstoltam. Forró nyár volt éppen, pontosabban nyárutó, és a frissítő savak mellett a tökéletes arányokat dicsértem akkor, a gazdag aromatikát és a test arányosságát. Most a VinCE-n beszéltem is...
Teljes cikk

6. röpcikk: Pálffy Szőlőbirtok - tramini 2016

Aranyba hajló sötét szalmaszín ital. Kirobbanó és bódító rózsaillattal fogad. Mint egy méhecske, úgy szagolgatom. Mély és édes, elandalít. Ahogy az lenni szokott, tudatban máris felkészülök a kontrasztra, amit a csodás virágos illat és a száraz bor közötti illat-ízbeli érzékszervi különbség okozni...
Teljes cikk

5. röpcikk: Borbély Családi Pincészet - Kéknyelű selection 2015

A kéknyelűről fogok írni, de mert bevezetésként a muskotályt is megkóstoltam, egy pár szót arról is szólnom kell. "Gabriella" muscat ottonel 2017. Nagyon világos szalmaszínű ital. Csodás precizitás az illatban: roppanós, ízig-vérig modern ottonel. Erősen ásványos, köves...
Teljes cikk

4. röpcikk: Kovács és Lánya - "Kisfrancia" Viognier 2017

A viognier hazánkban fehér holló ritkaságú tünet, talán még a nevét sem tudjuk jól kiejteni (vionyié). Francia fajta, az Észak-Rhône völgyéből származik. Gazdag, krémes textúrájú borokat ad. Ez a bor teljesen reduktív. Nagyon világos, bodzaszörpre emlékeztető szalmaszín. Üde, diszkrét,...
Teljes cikk

3. röpcikk: Villa Sandahl

"Maguk tényleg nagyon értenek a rajnai rizlinghez" - ezekkel a szavakkal búcsúztam el a VinCE-n a Villa Sandahl stand mögött álló hölgytől. Impresszív sort kóstoltatott végig. 2016-es évjárattól indult a "countdown", vagyis visszaszámlálás, egészen 2013-ig, és a sor egyre mélyült, egyre...
Teljes cikk

2. röpcikk: Geszler pinot noir rozé 2017

A 2018-as VinCE legnyugalmasabb pontja a "for professionals only" feliratú üvegajtón túl helyezkedett el, ahol a pince körülményeket idéző nyers téglából rakott boltívek alatt hosszában elhelyezett fehér asztalokon legalább 25 rozébor sorakozott egymás mellett. A gyorskóstolás e szentélye...
Teljes cikk

Gróf Grassalkovich (Nagygombos): Gamay Noir rozé 2016

Aki olvasta korábbi cikkeimet, tudja, hogy egyik vesszőparipám a gamay kontra portugízer újbor jelenség. Néhány korábbi cikkemben le is írtam (Vylyan Bogyólé 2016, Vylyan Bogyólé 2015), hogy Magyarországon is ki kellene próbálni a gamay szőlőfajtát, annyira más ugyanis, annyira ismeretlen aromákat...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk