Hangyál borok Húsvétkor

Húsvét a legnagyobb ünnepünk, és ilyenkor mindenki igyekszik kitenni magáért a saját családja és a húsvét hétfői vendégjárás kiszolgálása céljából. Természetes, hogy már most tele van az internet a különböző receptekkel, étel-ajánlókkal, a bloggerek sürögnek-forognak. Gondolkodtam, mennyiféle étel kerül az asztalra ilyenkor; elég nagy a választék. A sonka füstölt, a torma csípős, de a tojás és a francia saláta az előzőekkel szemben nem túl karakteres, viszont nem kizárható, hogy egyesek gyenge újhagymát is harapnak hozzá. Azután ott vannak a sütemények is, mákos kalács, zserbó, aprósütemények - egyszóval nagyon széles ízpaletta bontakozik ki, és nem lehet hozzá annyiféle bort ajánlani, ahány típusú íz van. Ide valami univerzális kell, olyan, ami mindegyikkel jól dolgozik együtt.

És akkor eszembe jutott, hogy a VinCE-n végigkóstoltam a nyúli (pannonhalmi) Hangyál Balázs szortimentjét.

Hangyál Balázs amúgy meg a pannonhalmi hegybíró, akitől hüledezve hallottam, hogy saját borára persze csak éjszaka ér rá, úgyhogy gyakorta hajnali 2-ig dolgozik a pincében. Borain érezni is a maximális elkötelezettséget, a tudatos vevőközpontúságot, a kiemelkedő technológiai tisztaságot és a rengeteg törődést. Ő pontosan azt az univerzális stílust vitte tökélyre, ami a húsvéti asztalra (is) kell. Lássuk csak, mi mindent kóstoltam nála.

Pinot blanc 2015. Világos szalmaszín, a trendnek tekintett teljesen reduktív iskolázástól eltérően 2,5 hónapot 500l-es fahordóban töltött, sőt, abban erjedt, és ráadásul nem fajélesztővel, hanem spontán. Finomseprőjét keverték, hogy nagyobb komplexitást kapjon. Kapott. Illata az amúgy eléggé neutrális fajtához képest intenzív, elsősorban vegetális, zöldfűszeres, de érzek mellette gyógyfüves jelleget is, kicsit pemetefű cukorka illata van, és egy karakteres, de sajnos általam közelebbről meg nem határozott gyógyfűé is feltűnik. Lecsengésében kielégítő, zamatos mézesség jelentkezik, a tökéletesen érett alapanyagra utalva. Teste arányos és egyöntetű, nagyon jó, és kicsit sem harsány bor, ami mellett érvényesülni fognak a húsvéti lakoma ízei. Kifejezetten kísérőnek való.

Nem kevésbé jó választás a 2016-os évjáratú chardonnay. Hangyál Balázs könnyű, szerkezet nélküli, homokos de lösz alapon álló talajra telepítette a chardonnay ültetvényt, ahogy meséli. "Először mindig a gyökeret választom – mondja – és utána döntöm el, hogy milyen nemes fajta legyen rajta. Ezért vannak tartalmas boraink." Tényleg tartalmas, amihez hozzájárul az R8-as klón használata, amit elmondása szerint talán az egész országban egyedül ő használ. A bor érettebb szalmaszín, aromatikája rendkívül modern, főként sárgadinnyés felhangokat hoz az elvárt citrus-alap mellé. Érdekessége, hogy megjelenik benne egy füstösség, ami azért különös, mert a bor teljesen reduktív. Ezt a klón és a termőhely adja hozzá. Épp elegendő sósságot-ásványosságot hoz ahhoz, hogy izgalmasan összetett borrá váljon. Az a pici füstösség gyönyörűen kísérheti a sonkát, anélkül, hogy ránehezedne a tojásra. Savai pedig szépen elbírják a tejfölös-majonézes, zsírosabb francia salátát.

Az irsai olivér ezek után is képes meglepetéssel szolgálni. Halvány szalmaszín. Populáris-parfümös illattal köszönt, amelyben enyhe füstösség jelenik meg, amit egyértelműen tömjénnek azonosítok. Vadélesztős bor ez is, az irsai virágos arcánál így még többet mutat. Ahogy az eddigieknél, e bor teste is tökéletesen arányos, hiánytalan. 2 gramm maradékcukor van benne, ami még nem tolja bele az "off-dry" kategóriába, de annyira kerekké teszi, hogy az eddigi három közül a nők kedvencévé avatom. Ha végigettük mellette a vacsorát (nem tévedés, disznóhús mellé akár a német stílusú félszáraz borokat is szokták ajánlani!), a könnyű desszerteket is szépen alá tudja támasztani majd.

A borászat elsősorban a vendéglátó szektornak dolgozik, és jól tudják, hogy ide "rugalmas" borokat kell alkotni. "Jó esetben a férfi rendeli ki a bort egy étkezéshez és udvariasan olyat igyekszik választani, ami a nőnek is ízleni fog. Viszont tudja azt is nagyon jól, hogy az egész palackból jó, ha másfél decit fogyaszt majd el a nő, a többit neki kell meginnia - mondja Hangyál Balázs nevetve - így aztán olyat kell kérnie, ami neki is ízleni fog. Mi ezt a szegmenst célozzuk meg." Pontosan ezért jutott eszembe a húsvéti ételek változatosságáról a Hangyál borászat.

Hogy ne csak fehéreket tudjak ajánlani, bemutatom még a 2015-ös „Csillag” fantázianevű merlot-t is. Vérbeli bisztroborként jellemezhető, a flexibilitás magasiskolája. "Uniszex bor" - ha szabad ilyen jelzőt alkotnom. Sötét rubinszín, fekete maggal. Érett illata tele van melegséggel. Intenzív, bársonyos illata fűszeres, lágy, modern. Jó arányban mutatja meg a gyümölcsöket és a fűszert. A kötelező szilvásság mellett vérnarancs kandikál ki belőle, és pici dohány gazdagítja. Szájban is bársonyos, fűszeres, precízen ismétli az illatot, nem okoz csalódást, nincs "lyuk" - ismét egy tökéletes szerkezetű testtel van dolgunk. Tanninja nagyon alacsony és nem szárító, nem keserű, ezért is lehet vörösborként is a hölgyek kedvence. Komplexitásához képest könnyű inni, nem tolakodik, kísérő bornak ideális.

Egyetlen kérdés marad csupán, ha valaki a fentiek olvastán kedvet kapott volna megkóstolni. Hol fogja tudni beszerezni? Ahogy a VinCE magazinban februárban megjelent cikkben olvastam ugyanis, a borokat a győri vendéglátóhelyek szinte az utolsó palackig felszívják. Megoldásnak marad a honlap. hangyalpinceszet.hu/

Újdonságok

Crémant de Luxembourg

Ki ne hallott volna a luxemburgi borokról?   – Na jó, kezdem előlről. Luxemburg borászati hagyományai világszerte ismertek...   – Rendben, látom, hogy más megközelítést kell választanom. Luxemburg, ez a kicsiny nyugat-európai ország – hiszik, vagy sem – jelentős borkészítési...
Teljes cikk

Nem minden arany, ami fénylik

Ez egy poszt, összesen 5 tanulsággal. Nyár van, ilyenkor könnyű bort kíván az ember, gyakran szódával feldobva, mindenesetre hidegen. Sokan a rozéra esküsznek és van is benne valami: légies tud lenni, aromatikája általában gyümölcsös, és magas savtartalma miatt rendkívül jó szomjoló. Ez lenne a...
Teljes cikk

Geszler Zenit 2022

Nem tudom, a kedves olvasó számára mond-e valamit az az étel, hogy  salátafőzelék. Igen, friss fejes salátából, egy kevés húsos szalonnán megfuttatva, fokhagymával és tejföllel. Általában véve is nehéz kérdés, hogy a magyar asztalok tipikus hétköznapi fogásához milyen bort lehet inni....
Teljes cikk

Maróti Attila Pinot Noir 2021

Pinot Noir mátrai módra és főként Maróti Attila lendületével. Igen, ő az, aki magáról úgy fogalmazott, hogy "a saját rabszolgám vagyok. minden nap hajnali ötkor kelek" és ezt a lendületet viszi bele a boraiba. A többi itt...
Teljes cikk

Thummerer Egri Bikavér Superior 2017

Végre egy jó bor. Mély rubinszín, feketés maggal, padlizsánlila villanásokkal. Telt testre utaló, szép glicerines templomablakok futnak le a pohár oldalán.  Illatában először cassis. Érdemes sokat hagyni gyűlni a pohárban az illatot. Én Riedel bordeaux-i pohárból kóstoltam. Megérte elővenni a...
Teljes cikk

Halasi Gergely - Villány, "Phoenix" 2014

A vélemény szabad. A szakértői vélemény ezzel szemben nem szabad. Nagyon is kötött.  A büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény szerint: 188. § (1) Ha a bizonyítandó tény megállapításához vagy megítéléséhez különleges szakértelem szükséges, szakértőt kell alkalmazni. 191. § (1)...
Teljes cikk

Beconcini Chianti Riserva 2017

A toscanamania.hu holnap 41 olyan filmet sorol fel, amelyikben Toszkánáé a főszerep, de azt gyanítom, hogy ennél sokkal több hollywoodi bóvli film létezhet még, amelyek a "szerelem Toszkánában" és hasonló sztereotíp témák körül forognak. Kíváncsian várom, hogy mikor készül az első ilyen film...
Teljes cikk

Vylyan Bogyólé 2022

Az idei Bogyólé! Igazi meglepetésként ért, hogy már ilyen korán a polcokra került. Riválisa, a Beaujolais Nouveau en Primeur csak november 17-én folyik hivatalosan a poharakba. Ilyenkor szoktam megemlékezni arról, hogy régebben a portugieser vitte a prímet ebben a borban, és milyen jó döntés volt...
Teljes cikk

Kékfrankos hangjai (Sopron)

Tegye fel a kezét, aki már hallott a soproni Horváth Imi borászatról, vagy kóstolta a kékfrankosukat, syrah-jukat, netán cabernet franc-jukat. Vagy aki már járt a Bruckner borászatnál. És azt tudta valaki, hogy az Etyeki Kúria vörösborai Sopronból származnak és hamarosan Soproni Kúria néven is...
Teljes cikk

Kaiken Ultra Cabernet Sauvignon 2018

James Suckling és a marketing, avagy mennyit ér 93 pont? Kaiken és Montes Alpha, nagy nevek. James Suckling nagy név. Bortársaság (aki forgalmazza), nagy név. És akkor a magyar fogyasztó leveszi a pocról és kifizet érte 6850 forintot. A jamessuckling.com-on pedig prémium előfizetéssel...
Teljes cikk

Blog

Mire való a borbecsüs?

Ért egy rossz élmény nemrégiben, a Váci utcában, egy magyar üzletlánc kiemelt boltjának borospincéjében. Azazhogy nagyon jó élmény volt, és mégis rossz. Megmagyarázom.Betévedtem, és a földszinti választék szegénysége arra sarkallt, hogy lenézzek a pincébe. Ez a pince egyszerűen...
Teljes cikk

Helyünk a világ bor-térképén

Aligha kérdőjelezhető meg, hogy amilyen képet a londoni WSET (Wine and Spirits Education Trust) közvetít egy országnak a borokvilágában elfoglalt helyéről, az erősen hat az adott ország megítélésére, legalábbis a szakértő(bb) nemzetközi fogyasztók körében.A minap belelapoztam a WSET...
Teljes cikk

Ár-érték arány

Most kaptam a hírt, hogy a Tamellini Soave 2013-as évjáratát leárazták és jelenleg 8,49 angol font áron lehet hozzájutni London egyik menő borkereskedésében. Gyors fejszámolást követően rádöbbentem, hogy ez a "fantasztikus" ajánlat 3500 Ft-ot takar, az eredeti 4800 Ft körüli összeg helyett. Valaha...
Teljes cikk