Hangyál borok Húsvétkor

Húsvét a legnagyobb ünnepünk, és ilyenkor mindenki igyekszik kitenni magáért a saját családja és a húsvét hétfői vendégjárás kiszolgálása céljából. Természetes, hogy már most tele van az internet a különböző receptekkel, étel-ajánlókkal, a bloggerek sürögnek-forognak. Gondolkodtam, mennyiféle étel kerül az asztalra ilyenkor; elég nagy a választék. A sonka füstölt, a torma csípős, de a tojás és a francia saláta az előzőekkel szemben nem túl karakteres, viszont nem kizárható, hogy egyesek gyenge újhagymát is harapnak hozzá. Azután ott vannak a sütemények is, mákos kalács, zserbó, aprósütemények - egyszóval nagyon széles ízpaletta bontakozik ki, és nem lehet hozzá annyiféle bort ajánlani, ahány típusú íz van. Ide valami univerzális kell, olyan, ami mindegyikkel jól dolgozik együtt.

És akkor eszembe jutott, hogy a VinCE-n végigkóstoltam a nyúli (pannonhalmi) Hangyál Balázs szortimentjét.

Hangyál Balázs amúgy meg a pannonhalmi hegybíró, akitől hüledezve hallottam, hogy saját borára persze csak éjszaka ér rá, úgyhogy gyakorta hajnali 2-ig dolgozik a pincében. Borain érezni is a maximális elkötelezettséget, a tudatos vevőközpontúságot, a kiemelkedő technológiai tisztaságot és a rengeteg törődést. Ő pontosan azt az univerzális stílust vitte tökélyre, ami a húsvéti asztalra (is) kell. Lássuk csak, mi mindent kóstoltam nála.

Pinot blanc 2015. Világos szalmaszín, a trendnek tekintett teljesen reduktív iskolázástól eltérően 2,5 hónapot 500l-es fahordóban töltött, sőt, abban erjedt, és ráadásul nem fajélesztővel, hanem spontán. Finomseprőjét keverték, hogy nagyobb komplexitást kapjon. Kapott. Illata az amúgy eléggé neutrális fajtához képest intenzív, elsősorban vegetális, zöldfűszeres, de érzek mellette gyógyfüves jelleget is, kicsit pemetefű cukorka illata van, és egy karakteres, de sajnos általam közelebbről meg nem határozott gyógyfűé is feltűnik. Lecsengésében kielégítő, zamatos mézesség jelentkezik, a tökéletesen érett alapanyagra utalva. Teste arányos és egyöntetű, nagyon jó, és kicsit sem harsány bor, ami mellett érvényesülni fognak a húsvéti lakoma ízei. Kifejezetten kísérőnek való.

Nem kevésbé jó választás a 2016-os évjáratú chardonnay. Hangyál Balázs könnyű, szerkezet nélküli, homokos de lösz alapon álló talajra telepítette a chardonnay ültetvényt, ahogy meséli. "Először mindig a gyökeret választom – mondja – és utána döntöm el, hogy milyen nemes fajta legyen rajta. Ezért vannak tartalmas boraink." Tényleg tartalmas, amihez hozzájárul az R8-as klón használata, amit elmondása szerint talán az egész országban egyedül ő használ. A bor érettebb szalmaszín, aromatikája rendkívül modern, főként sárgadinnyés felhangokat hoz az elvárt citrus-alap mellé. Érdekessége, hogy megjelenik benne egy füstösség, ami azért különös, mert a bor teljesen reduktív. Ezt a klón és a termőhely adja hozzá. Épp elegendő sósságot-ásványosságot hoz ahhoz, hogy izgalmasan összetett borrá váljon. Az a pici füstösség gyönyörűen kísérheti a sonkát, anélkül, hogy ránehezedne a tojásra. Savai pedig szépen elbírják a tejfölös-majonézes, zsírosabb francia salátát.

Az irsai olivér ezek után is képes meglepetéssel szolgálni. Halvány szalmaszín. Populáris-parfümös illattal köszönt, amelyben enyhe füstösség jelenik meg, amit egyértelműen tömjénnek azonosítok. Vadélesztős bor ez is, az irsai virágos arcánál így még többet mutat. Ahogy az eddigieknél, e bor teste is tökéletesen arányos, hiánytalan. 2 gramm maradékcukor van benne, ami még nem tolja bele az "off-dry" kategóriába, de annyira kerekké teszi, hogy az eddigi három közül a nők kedvencévé avatom. Ha végigettük mellette a vacsorát (nem tévedés, disznóhús mellé akár a német stílusú félszáraz borokat is szokták ajánlani!), a könnyű desszerteket is szépen alá tudja támasztani majd.

A borászat elsősorban a vendéglátó szektornak dolgozik, és jól tudják, hogy ide "rugalmas" borokat kell alkotni. "Jó esetben a férfi rendeli ki a bort egy étkezéshez és udvariasan olyat igyekszik választani, ami a nőnek is ízleni fog. Viszont tudja azt is nagyon jól, hogy az egész palackból jó, ha másfél decit fogyaszt majd el a nő, a többit neki kell meginnia - mondja Hangyál Balázs nevetve - így aztán olyat kell kérnie, ami neki is ízleni fog. Mi ezt a szegmenst célozzuk meg." Pontosan ezért jutott eszembe a húsvéti ételek változatosságáról a Hangyál borászat.

Hogy ne csak fehéreket tudjak ajánlani, bemutatom még a 2015-ös „Csillag” fantázianevű merlot-t is. Vérbeli bisztroborként jellemezhető, a flexibilitás magasiskolája. "Uniszex bor" - ha szabad ilyen jelzőt alkotnom. Sötét rubinszín, fekete maggal. Érett illata tele van melegséggel. Intenzív, bársonyos illata fűszeres, lágy, modern. Jó arányban mutatja meg a gyümölcsöket és a fűszert. A kötelező szilvásság mellett vérnarancs kandikál ki belőle, és pici dohány gazdagítja. Szájban is bársonyos, fűszeres, precízen ismétli az illatot, nem okoz csalódást, nincs "lyuk" - ismét egy tökéletes szerkezetű testtel van dolgunk. Tanninja nagyon alacsony és nem szárító, nem keserű, ezért is lehet vörösborként is a hölgyek kedvence. Komplexitásához képest könnyű inni, nem tolakodik, kísérő bornak ideális.

Egyetlen kérdés marad csupán, ha valaki a fentiek olvastán kedvet kapott volna megkóstolni. Hol fogja tudni beszerezni? Ahogy a VinCE magazinban februárban megjelent cikkben olvastam ugyanis, a borokat a győri vendéglátóhelyek szinte az utolsó palackig felszívják. Megoldásnak marad a honlap. hangyalpinceszet.hu/

Újdonságok

Jammertal Blue Sky 2012

Sokszor írtam már a 2012-es évjáratról, ilyen szerintem évszázadonként csak egy van. Minden alkalommal elkápráztat. Kár, hogy csak néhány villányi borászat vállalja fel a hosszas érleléssel járó finanszírozási terhet. Ezek egyike a szenzációs Jammertal borászat. A Blue Sky a Jammertal sorozat...
Teljes cikk

Hétvége a tónál - Strommer pincészet

Északi part vagy déli part? Mélyvíz avagy sekély víz? Egy magyar ember számára nem az a kérdés, hogy szereti-e a Balatont, esetleg csak annyi: melyik oldalt szereti jobban. A Balaton egyike azoknak a nemzeti alapélményeknek, amik mentén meghatározzuk a magyar identitást. Oly sokunknak ismerős...
Teljes cikk

A Hard-seltzer jelenség

Valamikor a nyár elején jelent meg először ez a szó: hard seltzer. De akkor aztán egyszerre és mindenhol, minden felületen. Ez azt jelenti, hogy pénz van mögötte, minden bizonnyal nem kicsi. Az, hogy valami undorító, általában nehezen leplezhető, bár igyekszenek gondosan palástolni, például sok...
Teljes cikk

Aranyérmes Cannes-ban az Ostoros Rozé 2020

A franciaországi Cannes-ban idén nyáron nemcsak a filmcsillagok ragyognak, hanem az Ostoros Családi Pincészet Egri Rozéja is. 2004 óta itt rendezik meg ugyanis minden évben a világ legnagyobb, kifejezetten rozéknak szóló világversenyét, a Mondial du Rosét, ahol az Ostoros 2020-as évjáratú Egri Rozé...
Teljes cikk

Szatmári Családi Pincészet, Szigliget

Feleslegesnek tűnik egy olyan pincészetről írni, amelyik jelenleg zárva tart. Éttermük is üzemel(t) és most átalakítás miatt zárva. Miközben éppen balatoni szezon van... Mivel azonban a borok annyira jók, én hiszek a folytatásban, ahogy a tulajdonos, Szatmári Gábor is, hiszen ő dolgozik rajta! A...
Teljes cikk

Somló nagyágyúja (Györgykovács Tramini 2018)

Sovány vigasz, hogy Györgykovács Imre furmint és hárslevelű ültetvényeit Kreinbacher néven élvezhetjük tovább, mint arról néhány éve értesülhettünk. vinoport.hu/tema/az-utolso-harslevelumet-isszuk-iden/3564. Nem mintha Kreinbacherék nem lennének elég jók. De ahogy Szepsy István neve egy lett...
Teljes cikk

Káli Kövek - Kavics 2019

Hogy egyszerű bor-e a Kavics, ahogy a neve sugallja (kavics = csak valami kis apróság, mi ez a kőhöz képest, pláne egy sziklához képest...), ezt latolgattam hosszan, aztán belevágtam ebbe a cikkbe, mert kezdettől fogva tudom a választ. A borász túl szerény. A Kavics a köveskáli Káli Kövek (Szabó...
Teljes cikk

Vesztergombi Turul 2016

Találomra választottam egy tételt az elmúlt hónapokban tartott online kóstolóim tételei közül. A Vesztergombi Turul egyike volt a közönségkedvenceknek.  Napfényben vizsgálva már téglásodó szélű, csillogó, áttetsző rubinszínű bor. Illata áradó vaníliássággal indít, ami azonban magában felér egy...
Teljes cikk

Haraszthy Sauvignon Blanc 2019

Etyek Budapest szőlőskertje. Ez a beidegződés a rendszerváltás óta fokozatosan épült ki, csúcsát talán az etyeki Kezes-lábossal és a Piknikkel érte el, jól épített az amúgy is zajló/zajlott szuburbanizációra, ami Budapestnek ezt a NY-DNY-i részét elérte a '90-es évektől kezdődően. Errefelé már...
Teljes cikk

Vida prémium és a Lösz

A Vida borok egyértelmű sajátja a derű. Nem túlzás állítani, hogy a Vida borok kivétel nélkül bájosak és napsütéses optimizmust hordoznak. Faggattam róla ifj. Vida Pétert, hogy mi a titka ennek a félreismerhetetlen karakternek, és több mindent is megnevezett. Elsősorban a kíméletes növényvédelmet,...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk