Hangyál borok Húsvétkor

Húsvét a legnagyobb ünnepünk, és ilyenkor mindenki igyekszik kitenni magáért a saját családja és a húsvét hétfői vendégjárás kiszolgálása céljából. Természetes, hogy már most tele van az internet a különböző receptekkel, étel-ajánlókkal, a bloggerek sürögnek-forognak. Gondolkodtam, mennyiféle étel kerül az asztalra ilyenkor; elég nagy a választék. A sonka füstölt, a torma csípős, de a tojás és a francia saláta az előzőekkel szemben nem túl karakteres, viszont nem kizárható, hogy egyesek gyenge újhagymát is harapnak hozzá. Azután ott vannak a sütemények is, mákos kalács, zserbó, aprósütemények - egyszóval nagyon széles ízpaletta bontakozik ki, és nem lehet hozzá annyiféle bort ajánlani, ahány típusú íz van. Ide valami univerzális kell, olyan, ami mindegyikkel jól dolgozik együtt.

És akkor eszembe jutott, hogy a VinCE-n végigkóstoltam a nyúli (pannonhalmi) Hangyál Balázs szortimentjét.

Hangyál Balázs amúgy meg a pannonhalmi hegybíró, akitől hüledezve hallottam, hogy saját borára persze csak éjszaka ér rá, úgyhogy gyakorta hajnali 2-ig dolgozik a pincében. Borain érezni is a maximális elkötelezettséget, a tudatos vevőközpontúságot, a kiemelkedő technológiai tisztaságot és a rengeteg törődést. Ő pontosan azt az univerzális stílust vitte tökélyre, ami a húsvéti asztalra (is) kell. Lássuk csak, mi mindent kóstoltam nála.

Pinot blanc 2015. Világos szalmaszín, a trendnek tekintett teljesen reduktív iskolázástól eltérően 2,5 hónapot 500l-es fahordóban töltött, sőt, abban erjedt, és ráadásul nem fajélesztővel, hanem spontán. Finomseprőjét keverték, hogy nagyobb komplexitást kapjon. Kapott. Illata az amúgy eléggé neutrális fajtához képest intenzív, elsősorban vegetális, zöldfűszeres, de érzek mellette gyógyfüves jelleget is, kicsit pemetefű cukorka illata van, és egy karakteres, de sajnos általam közelebbről meg nem határozott gyógyfűé is feltűnik. Lecsengésében kielégítő, zamatos mézesség jelentkezik, a tökéletesen érett alapanyagra utalva. Teste arányos és egyöntetű, nagyon jó, és kicsit sem harsány bor, ami mellett érvényesülni fognak a húsvéti lakoma ízei. Kifejezetten kísérőnek való.

Nem kevésbé jó választás a 2016-os évjáratú chardonnay. Hangyál Balázs könnyű, szerkezet nélküli, homokos de lösz alapon álló talajra telepítette a chardonnay ültetvényt, ahogy meséli. "Először mindig a gyökeret választom – mondja – és utána döntöm el, hogy milyen nemes fajta legyen rajta. Ezért vannak tartalmas boraink." Tényleg tartalmas, amihez hozzájárul az R8-as klón használata, amit elmondása szerint talán az egész országban egyedül ő használ. A bor érettebb szalmaszín, aromatikája rendkívül modern, főként sárgadinnyés felhangokat hoz az elvárt citrus-alap mellé. Érdekessége, hogy megjelenik benne egy füstösség, ami azért különös, mert a bor teljesen reduktív. Ezt a klón és a termőhely adja hozzá. Épp elegendő sósságot-ásványosságot hoz ahhoz, hogy izgalmasan összetett borrá váljon. Az a pici füstösség gyönyörűen kísérheti a sonkát, anélkül, hogy ránehezedne a tojásra. Savai pedig szépen elbírják a tejfölös-majonézes, zsírosabb francia salátát.

Az irsai olivér ezek után is képes meglepetéssel szolgálni. Halvány szalmaszín. Populáris-parfümös illattal köszönt, amelyben enyhe füstösség jelenik meg, amit egyértelműen tömjénnek azonosítok. Vadélesztős bor ez is, az irsai virágos arcánál így még többet mutat. Ahogy az eddigieknél, e bor teste is tökéletesen arányos, hiánytalan. 2 gramm maradékcukor van benne, ami még nem tolja bele az "off-dry" kategóriába, de annyira kerekké teszi, hogy az eddigi három közül a nők kedvencévé avatom. Ha végigettük mellette a vacsorát (nem tévedés, disznóhús mellé akár a német stílusú félszáraz borokat is szokták ajánlani!), a könnyű desszerteket is szépen alá tudja támasztani majd.

A borászat elsősorban a vendéglátó szektornak dolgozik, és jól tudják, hogy ide "rugalmas" borokat kell alkotni. "Jó esetben a férfi rendeli ki a bort egy étkezéshez és udvariasan olyat igyekszik választani, ami a nőnek is ízleni fog. Viszont tudja azt is nagyon jól, hogy az egész palackból jó, ha másfél decit fogyaszt majd el a nő, a többit neki kell meginnia - mondja Hangyál Balázs nevetve - így aztán olyat kell kérnie, ami neki is ízleni fog. Mi ezt a szegmenst célozzuk meg." Pontosan ezért jutott eszembe a húsvéti ételek változatosságáról a Hangyál borászat.

Hogy ne csak fehéreket tudjak ajánlani, bemutatom még a 2015-ös „Csillag” fantázianevű merlot-t is. Vérbeli bisztroborként jellemezhető, a flexibilitás magasiskolája. "Uniszex bor" - ha szabad ilyen jelzőt alkotnom. Sötét rubinszín, fekete maggal. Érett illata tele van melegséggel. Intenzív, bársonyos illata fűszeres, lágy, modern. Jó arányban mutatja meg a gyümölcsöket és a fűszert. A kötelező szilvásság mellett vérnarancs kandikál ki belőle, és pici dohány gazdagítja. Szájban is bársonyos, fűszeres, precízen ismétli az illatot, nem okoz csalódást, nincs "lyuk" - ismét egy tökéletes szerkezetű testtel van dolgunk. Tanninja nagyon alacsony és nem szárító, nem keserű, ezért is lehet vörösborként is a hölgyek kedvence. Komplexitásához képest könnyű inni, nem tolakodik, kísérő bornak ideális.

Egyetlen kérdés marad csupán, ha valaki a fentiek olvastán kedvet kapott volna megkóstolni. Hol fogja tudni beszerezni? Ahogy a VinCE magazinban februárban megjelent cikkben olvastam ugyanis, a borokat a győri vendéglátóhelyek szinte az utolsó palackig felszívják. Megoldásnak marad a honlap. hangyalpinceszet.hu/

Újdonságok

Vylyan Bogyólé 2020

Ahogyan Dúzsi Tamás az évek során a rozé koronázatlan királyává vált, vagy újabban Garamvári igazi pezsgőnagyhatalommá nőtte ki magát, úgy a Vylyan is szisztematikusan kitaposta, talán stílszerűbben kipréselte, a legjobb beaujolais-típusú újbor készítő pincészet címét magának. Legalábbis véleményem...
Teljes cikk

Gólyamentés újborokkal

Szívügyem a bor is (ráadásul kit ne ragadna meg Molnár Titi személyisége?), a madarak is, szeretettel ajánlom a kettő kombinációját promotáló hírt. Hagyományosan Márton-napra érkeznek az új évjárat első hírnökei, így van ez a Soproni borvidéken is, ahol a Vincellér Borbirtok dolgozik. Az idei...
Teljes cikk

MAD wine - Furmint 2016

Megvallom, egy ilyen jelentős névtől többet vártam. Ez egy alapbor, világos, és rossznak nem is mondható, de mégiscsak egy olyan névtől való, aki utóvégre brit piaci jelenléttel és a világ legjobb édesborával...
Teljes cikk

Gilvesy - Bohém 2018

A Balaton-felvidék egy olyan egyedülálló kincs, amelyhez hasonló nincs még egy a világon. A Szent-György hegy ezen belül is olyan helyet foglal el, újabban talán kiemeltebbet is, mint a Badacsony. Mi lehet ennek az oka? Gilvesy Róbert úgy fogalmazza meg a honlapján, hogy: Ha ügyesek vagyunk, akkor...
Teljes cikk

Bolyki Egri Csillag 2019

Végre! Egy Egri Csillag, amiben nem érzem az alapborok házasítását kényszerházasságnak, hanem valóban összhanggá válik a négy szőlőfajta interakciója. Az egri csillag törvényi szabályozása szerint az illatos fajták nem képviselhetnek 30%-nál magasabb arányt, emellett legalább 50%-ot el kell érnie...
Teljes cikk

Figula - Rozé cuvée 2019

Csupa alsópolcos bort támadtam meg az utóbbi időben, nagy nevektől. Nem véletlenül. Filozófiám, hogy nem csak a prémium tételeket kell értékelni, hanem írni kell bizony a hétköznapi, a "folyó" tételekről is, mégpedig azért, mert sokat elárulnak a pincészetről, a hozzáállásáról, a borászról, s nem...
Teljes cikk

Bodri Pincészet - Bodrikutya 2019

Kézenfekvő, hogy Bodri vezetéknévvel kutyás vonalon utazzon egy borász. Szekszárdon egy fekete puli pedig miért ne lehetne éppen Bodrikutya. Etimológiailag a Bodri név a tekervényes, göndör jelentésű bodor szóból ered, ezek után nem is tehettek volna talán más kutyát a cimkére (képzeljünk el egy...
Teljes cikk

Feind Shiraz Rosé (NV) Extra Brut

Az átlagos ember pezsgőt akkor fogyaszt, ha valamit ünnepel. Ennyiben igaza van Dom Pérignonnak, aki a pezsgő feltalálásakor úgy nyilatkozott: "Je bois des étoiles" - vagyis csillagokat iszom. Azért van szükségünk a csillagokra, mert éppen bennünk sziporkázik a kedély, az érzelem és a hév, s a...
Teljes cikk

Aleksandrovic - Trijumf Gold 2018

Egy gondosan elkészített bor, kétségtelenül, de furcsán más, mint amihez mi szokva vagyunk itt, kis hazánkban. Mondjuk nem nevezhetném nagy bornak abban az értelemben, ahogy például nagy Gál Lajos Kántor-tagja, vagy bármelyik száraz hegyaljai furmint. Egy nagyágyúnak szánt fehérbort nálunk...
Teljes cikk

Geszler pince - móri zenit 2019

A 2019-es zenit. Már az emlékek is szépek, amiket ébreszt, hiszen a korábbi évjáratok zenitje kirobbanó ízbomba volt, a megszokott markáns móri savak támasztékán. Ezt a zenitet azonban több hőmérsékleten is meg kell kóstolni. Roppanós, lendületes, áradó és kontúros, de mégis más és más. Ez a bor...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk