Feind Shiraz Rosé (NV) Extra Brut

Az átlagos ember pezsgőt akkor fogyaszt, ha valamit ünnepel. Ennyiben igaza van Dom Pérignonnak, aki a pezsgő feltalálásakor úgy nyilatkozott: "Je bois des étoiles" - vagyis csillagokat iszom.

Azért van szükségünk a csillagokra, mert éppen bennünk sziporkázik a kedély, az érzelem és a hév, s a 'similis simili gaudet' ősi elve alapján ilyenkor 'bent ugyanaz, mint kint, fent ugyanaz, mint lent' (Hermes Trismegistos, vagyis Thot alapján), szóval szükségünk van valamire ami ugyanúgy felemel, mint a saját aktuális érzésvilágunk aktuális állapota, s ott összetalálkozik az egyén és a világ... vagyis érezni akarjuk, hogy a világban van olyan tökéletesség és vígság, felfokozottság és ünnep, ami a lelkünk állapotát tükrözi, és így eggyé válhatunk a minket körülvevő világgal..., s mindez persze nem más mint érzékcsalódás, mert az ember előbbre való a világnál, mert az emberi lélek olyan egyszeri és megismételhetetlen érték, amit csak az Isten adhat és tarthat fenn saját szeretete által, így a valóság az, hogy a világ tükrözi az ember lélekállapotát, ami egyben az Isten lélekállapota is, szóval -

Hitem szerint mindez csak Jézus Krisztusban realizálódhat, minden más csak közelítés, vagy tévút.

A borra rátérve, a Feind Shiraz rosé pezsgő méthode classique eljárással készül, vagyis abban a palackban születik, amiben forgalomba hozzák. Érződik is ez a gondoskodás. A beköszönő illat felséges: valódi vajas keksz, hamisítatlan pezsgős, sőt - nem túlzás kimondani - sampányer illat érződik. Kiművelt, profi, igazi másodlagos erjesztéses jegyek, a legfinomabb fajtából. Ízléses, kecses, könnyed, és vonzó kekszesség. 

Ezután jön a száj, "la bouche", nos, itt már vannak kifogásaim is. De azért nem annyira jelentősek, hogy ezt a pezsgőt mindent összevéve ne tudnám kielégítőnek, izgalmasnak mondani. Csak a profik érzik azt, amit most leírok.

A Shiraz Magyarországon idegen fajta, hiszen ez a Rhône vidék fő fajtája, ergo több napfényt és meleget kíván, mint ami nálunk éri. Nem volna ez nagy baj, hiszen a globális felmelegedés már hazánkat a mediterrán országok éghajlatával egyenlővé tette. Gondoljunk csak a kabócákra, amik gyakorlatilag kiszorították a tücsköket az éjszakai zenészek sorából. (Sic transit gloria mundi.) És igen, kóstoltunk már díjnyertes rozé borokat shiraz alapanyagból Feindéktől, nem is oly régen. Minden rendben volna tehát, csak -

Ezt a szőlőt túl éretlen állapotban szüretelték. Értem én, hogy miért: az érettség nem tesz jót a rozénak és a pezsgőnek sem, hiszen mindkettő magasabb savakat kíván, ami viszont az érettség állapotában csökken. Ezért szokták a rozé alapanyagokat éretlenül szüretelni. No, de a shiraz kényes gyermek, itt pár nap is számít. Szerintem mindössze 3 nap kellett volna még. A bor fő aromatikája így a piros ribizlire épül, savai lendületesek, de sajnos nem elég érettek. A másodlagos erjesztés hatása az illatban frenetikus volt, de az ízképletet nem tudta maradéktalanul pozitívba fordítani. Az ital pezsgése is kissé nyers, buborékai majdhogynem agresszívak, mindenesetre markánsak és nagyok. Ez nem igazán elegáns.

Félreértés ne essék, ez egy nagyon jó rozé pezsgő. Az ár-érték aránnyal már nem vagyok ennyire elégedett, de halvány, narancsba haljó rózsaszirom színével, kellemes ribizlis, hangyányit somos illatával és ízjegyeivel, komplex és édeskés, szuper jó kekszességével mindent összevéve egy tisztességesen elkészített, vonzó ünnepi ital. Én csupán azt sajnálom, amivé lehetett volna egy icipicit több érettséggel, néhány nap extra tőkén lógással. A Dél-Balaton, úgy hiszem, meghozta volna azt a teltséget, ami hiányzik ahhoz, hogy tökéletes magyar rozé pezsgő lehessen. Jelenleg azonban a Sauska extra brut rosé pezsgője kenterbe veri.

Újdonságok

4. röpcikk: Kovács és Lánya - "Kisfrancia" Viognier 2017

A viognier hazánkban fehér holló ritkaságú tünet, talán még a nevét sem tudjuk jól kiejteni (vionyié). Francia fajta, az Észak-Rhône völgyéből származik. Gazdag, krémes textúrájú borokat ad. Ez a bor teljesen reduktív. Nagyon világos, bodzaszörpre emlékeztető szalmaszín. Üde, diszkrét,...
Teljes cikk

3. röpcikk: Villa Sandahl

"Maguk tényleg nagyon értenek a rajnai rizlinghez" - ezekkel a szavakkal búcsúztam el a VinCE-n a Villa Sandahl stand mögött álló hölgytől. Impresszív sort kóstoltatott végig. 2016-es évjárattól indult a "countdown", vagyis visszaszámlálás, egészen 2013-ig, és a sor egyre mélyült, egyre...
Teljes cikk

2. röpcikk: Geszler pinot noir rozé 2017

A 2018-as VinCE legnyugalmasabb pontja a "for professionals only" feliratú üvegajtón túl helyezkedett el, ahol a pince körülményeket idéző nyers téglából rakott boltívek alatt hosszában elhelyezett fehér asztalokon legalább 25 rozébor sorakozott egymás mellett. A gyorskóstolás e szentélye...
Teljes cikk

Gróf Grassalkovich (Nagygombos): Gamay Noir rozé 2016

Aki olvasta korábbi cikkeimet, tudja, hogy egyik vesszőparipám a gamay kontra portugízer újbor jelenség. Néhány korábbi cikkemben le is írtam (Vylyan Bogyólé 2016, Vylyan Bogyólé 2015), hogy Magyarországon is ki kellene próbálni a gamay szőlőfajtát, annyira más ugyanis, annyira ismeretlen aromákat...
Teljes cikk

1. röpcikk: Kovács és lánya borászat (Gyöngyöstarján) - Syrah 2016

Syrah mintapéldány. Lilásba hajló, sötét bíbor színű bor, szép templomablakokkal. Nagyon gyümölcsre hangolt illata van. Úgy ugrik bele az orrunkba, mintha rugó dobná fel. Intenzív, izgalmas, összetett fekete bogyósokkal nyomul, főként fekete szeder - nyár végi, lédús, árokszélről szedett...
Teljes cikk

Mi az a "röpcikk"?

Nincs mese, annyira sok remek bort kóstoltam a VinCE-n április 6-án, hogy nem írhatok mindegyikről a megszokott méretű összefoglalót, mert egyszerűen nem érnék soha a végére. Elhatároztam tehát, hogy rövid bemutatásokat fogok írni, ezeket hívom "röpcikknek", a röpdolgozat analógiájára. Remélem,...
Teljes cikk

10. IWINETC - Budapest a borturizmus fővárosa négy napig

Magyarországon tartja idén az IWINETC a 10. konferenciáját. A borturizmus e kiemelten fontos szak-konferenciája számos olyan szakértőt vonz, akik nagyágyúnak számítanak. Előadást tartott például Elisabeth Gabay, MW (aki lassan már vádolható hungarofilséggel, hiszen minden nagyobb rendezvényünkön...
Teljes cikk

Jackfall Grand 2007

Úgy dukál, hogy a világhírű zenekar előtt fellépjen egy (vagy több) minőségi előzenekar is. Jackfallék tudják ezt, biztosan ezért kóstoltatta velem Burger Ottília kereskedelmi igazgató először a 2012-es cabernet franc-t, aztán ugyanebből az évjáratból a cabernet sauvignont végül -...
Teljes cikk

Jammertal Borbirtok: Cassiopeia 2011, Gloria 2011

Már megint itt a hideg idő, és ilyenkor az ember önkéntelenül is a testes vörösök felé nyúl, hogy melengesse a szívét-lelkét. Húsvét is közeleg, amikor az ünnep miatt megintcsak komolyabb borok kerülnek elő, esetleg nagy vörösök is. Hálásnak kell lennem a Jammertal Borbirtoknak, amiért annyira...
Teljes cikk

Egri Csillag 2016 - Egri Eszterházy Károly Egyetem

E hasábokon korábban több Egri Csillagot voltam kénytelen savanykás hangvételben jellemezni. (Gál Tibor Egri Csillag 2016, Kovács Nimród Winery - Egri Csillag 2016)) ) Nagy nevektől technológiailag pontos, de nem kellő koncepcióval rendelkező borokat ismertem meg bennük. Valahogy egyik sem...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk
Készíts ingyenes honlapot Webnode