Etyek és a syrah

Mihez kezd a syrah az Etyek-budai borvidéken? Vagy másként: mit kezd az Etyek-budai borvidék a syrah fajtával? Ez a két kérdés villant át az agyamon, amikor leemeltem a polcról a György-villa 2014-es etyek-budai syrah rozéját.

Mert hát lássuk: a syrah Magyarországon hosszabb ideje megvetette a lábát, ráadásul már nem csak a mediterrán jellegű borvidékeinken van jelen (Villány, Szekszárd), hanem Egerben, Sopronban is, de Etyeken mégis meglepő kissé, ismerve az etyeki klimatikus- és talajviszonyokat: nem kevés szél, hűvös termőidény, meszes talajok. Éppen ezek miatt mondják - joggal - olyan jó pezsgő-alapanyag termő vidéknek, hiszen a pezsgő alapborhoz pont azok a savak szükségesek, amelyek ilyen körülmények között ki tudnak alakulni.

A György-villa fajtaválasztása tehát számomra meglepő, a syrah - még ha túléretten nem is a legszebb oldalát mutatja, tehát kell neki egy kis éretlenség ahhoz, hogy igazán szép bort adjon - alapvetően a nagyobb hőösszegű vidékek meghatározó szőlőfajtája. Van itt egy kis tankönyv az interneten, hát bizony az is azt támasztja alá, hogy a syrah-t 4500 C teljes hőösszegű területeken termelik, Magyarországon meg ez átlagban csak 3000 C. Ide teszem a táblázatot, meg a hivatkozást.

Nos, ugye a C II és C III zóna volna a Provence és Cote d'Azur, valamint a Dél-Rhone, ahol ez a fajta honos.

Hát ezek után nekiindulunk a kóstolásnak.

Világos rózsaszín bort látunk, lilás reflexekkel, ez tetszetős, szép. Közepesnél alacsonyabb intenzitású illata kerek, nem túl jellegzetes, elsősorban virágos. Most jön az ízlelés... Úgy látszik, ez a "közepesnél alacsonyabb" szakterminus bora lesz. Itt minden egy kicsit kevés: sav, intenzitás, gyümölcsösség, lecsengés (ez utóbbi egyenesen rövid). Ízben - jóindulattal - korai cseresznye, piros ribiszke, és egy kis cukorkás jelleg. Ez kedvessé teszi. De minden korty végén ott van valahogy egy zavaró zsíros érzet, hasonló, mint egy olaszrizlingben. A test: szintén közepesnél kisebb, sőt, megkockáztatom, vékony, kicsit vizes érzetű. Hát jó, ez a hétköznapok pihentető bora. Jól állna neki egy kis szénsav, ez feldobná, de sajnos nincs benne. Tegyünk! Fröccsbor. Végül mégsem próbálom ki így (nincs otthon szikvíz). A meglepetést aztán az üres pohár hozza. Ebben hecsedli, birsalmakompót, és kamillatea. De az üres pohárért inni igazán furcsa volna, jobban örültem volna, ha ezt az illatban, és a szájban mutatja meg. Összességében nem tudom dekódolni a hátcímke ezen szavait "A György Villa Collection borain keresztül az adott fajták tisztaságát, elsődleges jellegét kívánjuk megmutatni fogyasztójának", mert szerintem ezt nem sikerült.

Azon méginkább meg vagyok lepve, hogy Romsics László (aki a György-Villa főborásza) és kóstolótársai a VinCE magazin 2015. áprilisi számában 4*-os bornak hozzák ki, megelőzve a Szigetcsépi (Gálné Dignisz Éva) kékfrankos rozét (!), és olyan szavakkal méltatja, mint "jó arányú, telt", aztán "élénk savtartalmú", meg "tiszta, elegáns nyári rozé". Ne haragudjon meg rám, Romsics úr. Én nem így éreztem.


(Írta: borbecsüs)

Újdonságok

Már megint Marlborough - Auntsfield Estate Chardonnay 2009

Tudják - vannak a plus size modellek. Szóval akik úgy néznek ki, mint egy normális nő, tehát nem csontsoványak és nem szilikon ciciket biggyesztetnek magukra, hogy kerek idomok is legyenek rajtuk, hanem mindenük olyan, ahogyan magától egy nő teste alakul. És ha meggondoljuk, szépen felöltöznek,...
Teljes cikk

Tesco's finest Marlborough Sauvignon Blanc 2014

Nem szeretem az álszenteskedést. Természetesen veszek bort hipermarketben is, és nem én vagyok az egyetlen, ahogy elnézem a pénztáraknál. Ezért is fontos, hogy valaki az olyan borokról is írjon, amelyeket a tömegeknek szántak.Angliában élni a bor szempontjából egyszerűen Kánaán. Szó szerint minden...
Teljes cikk

Haraszthy Pinot Noir Rosé 2015

Igen! Pont így! Telitalálat! Ez kell!- Talán ritka, hogy ilyen lelkes szavakat olvas tőlem, aki a korábbi cikkekbe belelapoz. Pedig szívesen adom a dícséretet, ha a bor arra érdemes.Kétkedve olvastam évek óta a Haraszthy-Vallejo pincészetet felmagasztaló cikkeket a magyarországi Decanter (később és...
Teljes cikk

Januári munkák

"Eppuletre ha kel, ez Holnapban vagj fátA' Gyümölcs-fáknakis mesd-le száraz ágát.Ganéjozd szölödet, s' szántó földeidet,Egy helyből másikban most vidd méheidet."(1686. évi csíki klastrombeli kalendárium versei)A szőlő trágyázását a magyar bortörvény nem tiltja, de pl. a somlói borvidék rendtartása...
Teljes cikk

Újévkor - Apapezsgő

A világ legifjabb bloggerének értékelését teszem közzé az Apa által készített kölyökpezsgőről. Kérem fogadják szeretettel. Mondanom sem kell, az alkoholtartalom 0,0% alatt maradt.Boldog Új Évet kívánok!- Borbecsüs.
Teljes cikk

Beaujolais pezsgő

Hamarosan itt a Beaujolais Nouveau ideje (november harmadik csütörtöke, idén november 19.), amit mindenképpen kóstolni fogok - és persze írok is majd róla - addig is azonban hadd beszéljünk még egy meglepő hírről, amit a borvidékről hallani lehetett:-- Beaujolais a...
Teljes cikk

Pannónia borkultúrája

Kiváló rendezvény volt az Aquincum Múzeumban másfél hete, csak sajnos alig jött el valaki a szemerkélő eső miatt. Délelőtt Havas Zoltán régész "Aquincum szőlői" címmel tartott előadást a pannoniai szőlészet-borászat ismert emlékeiről.Nem változott nagyot a világ a Kr. u. I. század óta, állapítottam...
Teljes cikk

Köszöntő

Tisztelt Olvasó! Elindítottam borbecsüs honlapomat, amelyen saját kóstolási jegyzeteimet publikálom több-kevesebb rendszerességgel. Célom, hogy szakértő borfogyasztóként az érdeklődő és laikus közönségnek segítsek a választásban, hogy ízlésüknek megfelelő, kimagasló minőségű borokat tudjanak...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk