Egri Csillag 2016 - Egri Eszterházy Károly Egyetem

E hasábokon korábban több Egri Csillagot voltam kénytelen savanykás hangvételben jellemezni. (Gál Tibor Egri Csillag 2016, Kovács Nimród Winery - Egri Csillag 2016)) ) Nagy nevektől technológiailag pontos, de nem kellő koncepcióval rendelkező borokat ismertem meg bennük. Valahogy egyik sem volt azonos az Egri Csillaggal. Szerencsésnek mondhatom magamat, mert egy esküvőn olyan Egri Csillagot kóstolhattam, amelynek a termelőjét korábban nem ismertem. Ez a legizgalmasabb: találni valami újat, addig ismeretlent. Az egri Eszterházy Károly Egyetem boráról van szó.

 

Új identitás az Egri Csillag házasítás, még születőben van. A korábbi borok tanulsága lényegében az volt számomra, hogy az identitás nem teremthető meg mesterségesen, hanem abból ered, ha szembe merünk nézni azzal, mik vagyunk, és nem akarunk többet mutatni annál. Erre figyelmeztet a Nemzeti Színházban 2016 óta színen lévő szenzációs Cyrano de Bergerac előadás is. Immár harmadszor láttam. A rendező koncepciója újszerűnek hat (nincs benne semmi romantikus vagy „klasszikus”), mégis felismerjük, hogy ennek a modern Cyranónak minden szava benne van az eredeti darabban, csak ezúttal új szemüvegen keresztül olvassuk. A ma oly divatos lélekbúvár szemüvegen keresztül. Ez a modern Cyrano Roxane-tól valójában viszonzott szerelmet kap, de ezt elhinni és elfogadni gyáva (valójában saját magát gyáva elfogadni a képzelt csúnyasága miatt, ezért mindenáron tökéletesnek akarna látszani), így a boldogság kapujában megtorpanva kicsinyhitűségével végül halálra gyötri szép „dublőrét”, a dologban ártatlan Christiant, továbbá saját magát. Közben egy életre boldogtalanná teszi Roxane-t is.

Az Eszterházy Egyetem Egri Csillagáról azért jutott eszembe ez a Cyrano, mert mesterien elkerüli a romantikus hős csapdáját. Tisztességes, egyenes, nyílt, őszinte stílusával megnyer és tiszteletet parancsol. Nem akar más lenni, mint ami, felvállalja magát esetleges gyengeségeivel, és ezzel megnyerőbbé válik, mint a plasztikázott társai.

A hallgatói önkormányzat nagy büszkeséggel mutatta be ezt az Egri Csillagot a tavaszi fesztiválon, az Egyetem első saját borát. A cikk elérhető itt: hok.uni-eszterhazy.hu/hu/HOK/hirek-/c/az-elso-egri-csillag-az-eszterhazy-karoly-egyetemen

Kóstolás alapján már sejtettem, de a cikk erősített meg abban, hogy leányka és szürkebarát is gazdagítja a küvét. Természetesen olaszrizling alapra épül, ez adja meg a karakterének lényegét. Világos szalmaszín, sok zöldes reflexszel. Akár világoszöld bornak is mondhatnám, még ennyire zöldes csillogású bort nem láttam.

Az olaszrizlinget gyakran nem a fergeteges aromatikájáért, gyümölcsösségéért szeretjük, hanem a jó tartású és zamatos, karakteres savai miatt. Ez a bor éppen ebben erős, félreismerhetetlenül közvetíti a klasszikus olaszos savérzetet, miközben a többi összetevő nem engedi elnehezedni, hanem légiesebbé teszi az italt. Megtréfált az összetétele, hárslevelűt kerestem volna az alapborok között, egy cseppnyi kedves mézesség megjelenése miatt. De látom, hogy tramini, chardonnay. A tökéletesen beérett szőlő karakterét kapjuk, és a tramini kedvessége hozza a mézes érzetet.

Édeskés, cukorkás a háttérben, virágos az előtérben. Virágossága kellemesen fanyar - például rezedás, ahogy az olasz virágosságát jellemezni szokták - szerintem leginkább krizantémot idéz. Nem elsősorban az illatra, inkább az ízérzetre megy rá ez a bor. Gyümölcsössége citrusos - főként grapefruit - némiképpen almás, biztosan a chardonnaytól. Lendülete jó, de nem túlzott, fiatalosnak nem mondanám, azt hiszem, ez inkább az idősebb korosztály bora, a mai 60-70-es korosztály klasszikus olasza, kis fiatalos aláfestéssel. Elég jó összetettségét egy kevés hordós illatvilág egészíti ki még, bár ez talán egy kicsit elszaladt az érlelés ideje alatt. Meghálálja, ha hosszabban szellőztetjük, letisztul, átszellőzik, és élvezetes, jó emléket hagyó bort ad egy kis türelem.

Mert a bor nem hazudik. Lám, mennyit tud adni az őszinteség, és a valóság felvállalása! Szabályoknak megfelelően összeöntött Egri Csillag helyett (Gál Tibor, Kovács Nimród) tartással és karakterrel rendelkező házasítást élvezhetünk. Cyrano, beléptél a „kitárt kapun”.

 

Újdonságok

1. röpcikk: Kovács és lánya borászat (Gyöngyöstarján) - Syrah 2016

Syrah mintapéldány. Lilásba hajló, sötét bíbor színű bor, szép templomablakokkal. Nagyon gyümölcsre hangolt illata van. Úgy ugrik bele az orrunkba, mintha rugó dobná fel. Intenzív, izgalmas, összetett fekete bogyósokkal nyomul, főként fekete szeder - nyár végi, lédús, árokszélről szedett...
Teljes cikk

Mi az a "röpcikk"?

Nincs mese, annyira sok remek bort kóstoltam a VinCE-n április 6-án, hogy nem írhatok mindegyikről a megszokott méretű összefoglalót, mert egyszerűen nem érnék soha a végére. Elhatároztam tehát, hogy rövid bemutatásokat fogok írni, ezeket hívom "röpcikknek", a röpdolgozat analógiájára. Remélem,...
Teljes cikk

10. IWINETC - Budapest a borturizmus fővárosa négy napig

Magyarországon tartja idén az IWINETC a 10. konferenciáját. A borturizmus e kiemelten fontos szak-konferenciája számos olyan szakértőt vonz, akik nagyágyúnak számítanak. Előadást tartott például Elisabeth Gabay, MW (aki lassan már vádolható hungarofilséggel, hiszen minden nagyobb rendezvényünkön...
Teljes cikk

Jackfall Grand 2007

Úgy dukál, hogy a világhírű zenekar előtt fellépjen egy (vagy több) minőségi előzenekar is. Jackfallék tudják ezt, biztosan ezért kóstoltatta velem Burger Ottília kereskedelmi igazgató először a 2012-es cabernet franc-t, aztán ugyanebből az évjáratból a cabernet sauvignont végül -...
Teljes cikk

Jammertal Borbirtok: Cassiopeia 2011, Gloria 2011

Már megint itt a hideg idő, és ilyenkor az ember önkéntelenül is a testes vörösök felé nyúl, hogy melengesse a szívét-lelkét. Húsvét is közeleg, amikor az ünnep miatt megintcsak komolyabb borok kerülnek elő, esetleg nagy vörösök is. Hálásnak kell lennem a Jammertal Borbirtoknak, amiért annyira...
Teljes cikk

Egri Csillag 2016 - Egri Eszterházy Károly Egyetem

E hasábokon korábban több Egri Csillagot voltam kénytelen savanykás hangvételben jellemezni. (Gál Tibor Egri Csillag 2016, Kovács Nimród Winery - Egri Csillag 2016)) ) Nagy nevektől technológiailag pontos, de nem kellő koncepcióval rendelkező borokat ismertem meg bennük. Valahogy egyik sem...
Teljes cikk

Tesco Finest Sauvignon Blanc 2017

A britek kétségtelenül nagyon sokat adnak arra, hogy a bor, amit isznak, jó legyen. Talán ez az a termék, amelyet minden áruház a legnagyobb presztízsűnek ítél, szinte versenyeznek abban, hogy melyikük kínálja a jobb minőséget. Persze mindez az árakon is meglátszik. S emiatt volt bizalmam a...
Teljes cikk

Lelovits Olaszrizling 2017

Esti laza beszélgetéshez vettem. Kategóriájában kiművelt, jó összetettségű bor. Nagyon világos aranyszín, tartalmat ígérő templomablakokkal. Illata intenzív, friss, őszis, virágos. Kategóriájától (1800 ft) nem várunk nagy komplexitást, mégis érezhető a gondos odafigyelés, magasabb minőségre...
Teljes cikk

Gál Tibor Egri Csillag 2016

Kertelés nélkül kell a témának nekimennem. Nem az első csalódás Egri Csillagokban, és ez alatt nem a könyvet értem, mert az sosem volt csalódás. Gál Tibor 2016-os Egri Csillaga hasonlóan koncepciótlan és értelmezhetetlen alkotás, mint amilyen több másik volt ezen új műfajban. A csalódás fő eleme,...
Teljes cikk

Béres Tokaji Szamorodni (édes) 2013

Úgy alakult, hogy Karácsonykor megkóstoltam a Béres Tokaji Szamorodniját. Nagyapám szokta volt mondogatni a Karácsonyi ebédek után, hogy napi egy pohárka tokaji karbantartja az egészséget. Emlékszem, épp csak túl voltam a halászlé megrázó élményén (akkor még megrázónak számított, különösen, mert...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk