Egri Csillag 2016 - Egri Eszterházy Károly Egyetem

E hasábokon korábban több Egri Csillagot voltam kénytelen savanykás hangvételben jellemezni. (Gál Tibor Egri Csillag 2016, Kovács Nimród Winery - Egri Csillag 2016)) ) Nagy nevektől technológiailag pontos, de nem kellő koncepcióval rendelkező borokat ismertem meg bennük. Valahogy egyik sem volt azonos az Egri Csillaggal. Szerencsésnek mondhatom magamat, mert egy esküvőn olyan Egri Csillagot kóstolhattam, amelynek a termelőjét korábban nem ismertem. Ez a legizgalmasabb: találni valami újat, addig ismeretlent. Az egri Eszterházy Károly Egyetem boráról van szó.

 

Új identitás az Egri Csillag házasítás, még születőben van. A korábbi borok tanulsága lényegében az volt számomra, hogy az identitás nem teremthető meg mesterségesen, hanem abból ered, ha szembe merünk nézni azzal, mik vagyunk, és nem akarunk többet mutatni annál. Erre figyelmeztet a Nemzeti Színházban 2016 óta színen lévő szenzációs Cyrano de Bergerac előadás is. Immár harmadszor láttam. A rendező koncepciója újszerűnek hat (nincs benne semmi romantikus vagy „klasszikus”), mégis felismerjük, hogy ennek a modern Cyranónak minden szava benne van az eredeti darabban, csak ezúttal új szemüvegen keresztül olvassuk. A ma oly divatos lélekbúvár szemüvegen keresztül. Ez a modern Cyrano Roxane-tól valójában viszonzott szerelmet kap, de ezt elhinni és elfogadni gyáva (valójában saját magát gyáva elfogadni a képzelt csúnyasága miatt, ezért mindenáron tökéletesnek akarna látszani), így a boldogság kapujában megtorpanva kicsinyhitűségével végül halálra gyötri szép „dublőrét”, a dologban ártatlan Christiant, továbbá saját magát. Közben egy életre boldogtalanná teszi Roxane-t is.

Az Eszterházy Egyetem Egri Csillagáról azért jutott eszembe ez a Cyrano, mert mesterien elkerüli a romantikus hős csapdáját. Tisztességes, egyenes, nyílt, őszinte stílusával megnyer és tiszteletet parancsol. Nem akar más lenni, mint ami, felvállalja magát esetleges gyengeségeivel, és ezzel megnyerőbbé válik, mint a plasztikázott társai.

A hallgatói önkormányzat nagy büszkeséggel mutatta be ezt az Egri Csillagot a tavaszi fesztiválon, az Egyetem első saját borát. A cikk elérhető itt: hok.uni-eszterhazy.hu/hu/HOK/hirek-/c/az-elso-egri-csillag-az-eszterhazy-karoly-egyetemen

Kóstolás alapján már sejtettem, de a cikk erősített meg abban, hogy leányka és szürkebarát is gazdagítja a küvét. Természetesen olaszrizling alapra épül, ez adja meg a karakterének lényegét. Világos szalmaszín, sok zöldes reflexszel. Akár világoszöld bornak is mondhatnám, még ennyire zöldes csillogású bort nem láttam.

Az olaszrizlinget gyakran nem a fergeteges aromatikájáért, gyümölcsösségéért szeretjük, hanem a jó tartású és zamatos, karakteres savai miatt. Ez a bor éppen ebben erős, félreismerhetetlenül közvetíti a klasszikus olaszos savérzetet, miközben a többi összetevő nem engedi elnehezedni, hanem légiesebbé teszi az italt. Megtréfált az összetétele, hárslevelűt kerestem volna az alapborok között, egy cseppnyi kedves mézesség megjelenése miatt. De látom, hogy tramini, chardonnay. A tökéletesen beérett szőlő karakterét kapjuk, és a tramini kedvessége hozza a mézes érzetet.

Édeskés, cukorkás a háttérben, virágos az előtérben. Virágossága kellemesen fanyar - például rezedás, ahogy az olasz virágosságát jellemezni szokták - szerintem leginkább krizantémot idéz. Nem elsősorban az illatra, inkább az ízérzetre megy rá ez a bor. Gyümölcsössége citrusos - főként grapefruit - némiképpen almás, biztosan a chardonnaytól. Lendülete jó, de nem túlzott, fiatalosnak nem mondanám, azt hiszem, ez inkább az idősebb korosztály bora, a mai 60-70-es korosztály klasszikus olasza, kis fiatalos aláfestéssel. Elég jó összetettségét egy kevés hordós illatvilág egészíti ki még, bár ez talán egy kicsit elszaladt az érlelés ideje alatt. Meghálálja, ha hosszabban szellőztetjük, letisztul, átszellőzik, és élvezetes, jó emléket hagyó bort ad egy kis türelem.

Mert a bor nem hazudik. Lám, mennyit tud adni az őszinteség, és a valóság felvállalása! Szabályoknak megfelelően összeöntött Egri Csillag helyett (Gál Tibor, Kovács Nimród) tartással és karakterrel rendelkező házasítást élvezhetünk. Cyrano, beléptél a „kitárt kapun”.

 

Újdonságok

Már megint Marlborough - Auntsfield Estate Chardonnay 2009

Tudják - vannak a plus size modellek. Szóval akik úgy néznek ki, mint egy normális nő, tehát nem csontsoványak és nem szilikon ciciket biggyesztetnek magukra, hogy kerek idomok is legyenek rajtuk, hanem mindenük olyan, ahogyan magától egy nő teste alakul. És ha meggondoljuk, szépen felöltöznek,...
Teljes cikk

Tesco's finest Marlborough Sauvignon Blanc 2014

Nem szeretem az álszenteskedést. Természetesen veszek bort hipermarketben is, és nem én vagyok az egyetlen, ahogy elnézem a pénztáraknál. Ezért is fontos, hogy valaki az olyan borokról is írjon, amelyeket a tömegeknek szántak.Angliában élni a bor szempontjából egyszerűen Kánaán. Szó szerint minden...
Teljes cikk

Haraszthy Pinot Noir Rosé 2015

Igen! Pont így! Telitalálat! Ez kell!- Talán ritka, hogy ilyen lelkes szavakat olvas tőlem, aki a korábbi cikkekbe belelapoz. Pedig szívesen adom a dícséretet, ha a bor arra érdemes.Kétkedve olvastam évek óta a Haraszthy-Vallejo pincészetet felmagasztaló cikkeket a magyarországi Decanter (később és...
Teljes cikk

Januári munkák

"Eppuletre ha kel, ez Holnapban vagj fátA' Gyümölcs-fáknakis mesd-le száraz ágát.Ganéjozd szölödet, s' szántó földeidet,Egy helyből másikban most vidd méheidet."(1686. évi csíki klastrombeli kalendárium versei)A szőlő trágyázását a magyar bortörvény nem tiltja, de pl. a somlói borvidék rendtartása...
Teljes cikk

Újévkor - Apapezsgő

A világ legifjabb bloggerének értékelését teszem közzé az Apa által készített kölyökpezsgőről. Kérem fogadják szeretettel. Mondanom sem kell, az alkoholtartalom 0,0% alatt maradt.Boldog Új Évet kívánok!- Borbecsüs.
Teljes cikk

Beaujolais pezsgő

Hamarosan itt a Beaujolais Nouveau ideje (november harmadik csütörtöke, idén november 19.), amit mindenképpen kóstolni fogok - és persze írok is majd róla - addig is azonban hadd beszéljünk még egy meglepő hírről, amit a borvidékről hallani lehetett:-- Beaujolais a...
Teljes cikk

Pannónia borkultúrája

Kiváló rendezvény volt az Aquincum Múzeumban másfél hete, csak sajnos alig jött el valaki a szemerkélő eső miatt. Délelőtt Havas Zoltán régész "Aquincum szőlői" címmel tartott előadást a pannoniai szőlészet-borászat ismert emlékeiről.Nem változott nagyot a világ a Kr. u. I. század óta, állapítottam...
Teljes cikk

Köszöntő

Tisztelt Olvasó! Elindítottam borbecsüs honlapomat, amelyen saját kóstolási jegyzeteimet publikálom több-kevesebb rendszerességgel. Célom, hogy szakértő borfogyasztóként az érdeklődő és laikus közönségnek segítsek a választásban, hogy ízlésüknek megfelelő, kimagasló minőségű borokat tudjanak...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk