10. IWINETC - Budapest a borturizmus fővárosa négy napig

Magyarországon tartja idén az IWINETC a 10. konferenciáját. A borturizmus e kiemelten fontos szak-konferenciája számos olyan szakértőt vonz, akik nagyágyúnak számítanak. Előadást tartott például Elisabeth Gabay, MW (aki lassan már vádolható hungarofilséggel, hiszen minden nagyobb rendezvényünkön ott van, pl. a VinCE-n is, ezúttal pedig a magyar borfesztiválok fontosságáról beszélt), s a szervezők meghívták ifj. Szepsy Istvánt is. Nem csoda, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség nagyon örült a sikeres pályázatnak és főszponzorként vett részt a rendezvényen.

Hogy szakmailag milyen előadások követték egymást, azt a Borászportál részletesen leírta itt: https://www.boraszportal.hu/beszamolo/a-vilag-legnagyobb-borturisztikai-konferenciaja-budapesten---elo-7358 https://www.boraszportal.hu/beszamolo/a-vilag-legnagyobb-borturisztikai-konferenciaja-budapesten---2-nap-7362, így ezt szükségtelennek tartanám ismételni. Sokkal fontosabb, hogy a nemzetközi résztvevők (ukrán, szlovén, cseh, amerikai, indiai, görög, brit, hogy csak egy párat említsek) valamennyien a legnagyobb elismeréssel nyilatkoztak a magyar borokról, a magyar vendéglátás színvonaláról és a vendégszeretetről.

Nem utolsósorban pedig a következő pincészetek standjánál kóstolt borok emelték a rendezvény színvonalát: Folly Arborétum és Borászat (Badacsonyörs), Kovács Nimród Winery (Eger), Grand Tokaj, Kristinus (Balatonboglár), Disznókő (Tokaj), Tokaj Hétszőlő, Vylyan (Villány), Haraszthy (Etyek), Szent Tamás (Tokaj), Garamvári (Boglár).

Kovács Nimródot semmi pénzért nem mulasztanám el megkóstolni. Három 2015-ös tétellel érkezett a Monopole sorozatból. A Soul syrah olyan csodásan egyben van már most, jól megközelíthető, gyümölcsös és kellően kerek, és annyira jó érlelési potenciált mutatott fel, hogy elkápráztatott.

Hasonlóan sziporkázó tapasztalatot szereztem a Folly Arborétumnál, ahol a gigantikus méretű óriástobozú fenyő toboza mellett sorakozott a Budai Zöld, az olaszrizling, a Cédrus küvé és az ottonel muskotály. A muskotály intenzitása és aromatikája a ma oly divatos parfümös-virágos vonalba illik, de a Ruppert Ákos és a Skizo által kijelölt vonaltól eltérően finomabb, kevésbé harsány, diszkrétebb, savai kerekebbek, mindeközben mégsem veszít frissességéből. A Budai Zöld, amiből fajtaborként igen keveset lehet a piacon látni (a kéknyelű porzó szőlője), semlegességével, jó értelemben vett zöldes, citrusos zamataival hódított, spárgához, salátákhoz, bármilyen csírával készített ételhez komolyan jó kísérő lehet. Személyes kedvencem a Cédrus volt, ami szürkebarát és olasz házasítása. 2017-es bor, a friss palackozást még érezni lehetett egy lehelletnyivel magasabb kénérzet formájában, de hamarosan kipiheni majd. Ez az a szürkebarát alapú házasítás, ahol a másik fajta hozzátesz, nem csupán szaporít, ha érthető, amit mondani akarok. Az olasz sava és citrusossága mellé simul a szürkebarát barackos kereksége, összességében nagyon szerethető és jó karakterisztikájú, emlékezetes bort adva.

Kristinusnál a hordózott olaszrizlinget tartottam igazi különlegességnek, mivel sokakkal ellentétben zempléni magyar hordót használtak, nem franciát, ettől az olasz izgalmasan tokaji furmintos jelleget kapott, ami ugyanakkor csak illatban érződött igazán intenzíven, szájban szelíd és integrált volt. Egy különleges húzás a borásztól.

Lezárásként a Grand Tokaj „késői arany” édesbora alacsonyabb savtartalma ellenére kellemes élményt hagyott elegánsan visszafogott őszibarackra és zöld teára épülő, virágokkal tarkított illatával és zamataival.

Nagy lehetőség volt számunkra, nyilván, hogy ezt a rangos rendezvényt Magyarország láthatta vendégül idén. Azt sajnálom, hogy nem volt több borász kiállító, akik testközelből megismertették volna a résztvevőket hazai boraink színvonalával.

 

Újdonságok

Már megint Marlborough - Auntsfield Estate Chardonnay 2009

Tudják - vannak a plus size modellek. Szóval akik úgy néznek ki, mint egy normális nő, tehát nem csontsoványak és nem szilikon ciciket biggyesztetnek magukra, hogy kerek idomok is legyenek rajtuk, hanem mindenük olyan, ahogyan magától egy nő teste alakul. És ha meggondoljuk, szépen felöltöznek,...
Teljes cikk

Tesco's finest Marlborough Sauvignon Blanc 2014

Nem szeretem az álszenteskedést. Természetesen veszek bort hipermarketben is, és nem én vagyok az egyetlen, ahogy elnézem a pénztáraknál. Ezért is fontos, hogy valaki az olyan borokról is írjon, amelyeket a tömegeknek szántak.Angliában élni a bor szempontjából egyszerűen Kánaán. Szó szerint minden...
Teljes cikk

Haraszthy Pinot Noir Rosé 2015

Igen! Pont így! Telitalálat! Ez kell!- Talán ritka, hogy ilyen lelkes szavakat olvas tőlem, aki a korábbi cikkekbe belelapoz. Pedig szívesen adom a dícséretet, ha a bor arra érdemes.Kétkedve olvastam évek óta a Haraszthy-Vallejo pincészetet felmagasztaló cikkeket a magyarországi Decanter (később és...
Teljes cikk

Januári munkák

"Eppuletre ha kel, ez Holnapban vagj fátA' Gyümölcs-fáknakis mesd-le száraz ágát.Ganéjozd szölödet, s' szántó földeidet,Egy helyből másikban most vidd méheidet."(1686. évi csíki klastrombeli kalendárium versei)A szőlő trágyázását a magyar bortörvény nem tiltja, de pl. a somlói borvidék rendtartása...
Teljes cikk

Újévkor - Apapezsgő

A világ legifjabb bloggerének értékelését teszem közzé az Apa által készített kölyökpezsgőről. Kérem fogadják szeretettel. Mondanom sem kell, az alkoholtartalom 0,0% alatt maradt.Boldog Új Évet kívánok!- Borbecsüs.
Teljes cikk

Beaujolais pezsgő

Hamarosan itt a Beaujolais Nouveau ideje (november harmadik csütörtöke, idén november 19.), amit mindenképpen kóstolni fogok - és persze írok is majd róla - addig is azonban hadd beszéljünk még egy meglepő hírről, amit a borvidékről hallani lehetett:-- Beaujolais a...
Teljes cikk

Pannónia borkultúrája

Kiváló rendezvény volt az Aquincum Múzeumban másfél hete, csak sajnos alig jött el valaki a szemerkélő eső miatt. Délelőtt Havas Zoltán régész "Aquincum szőlői" címmel tartott előadást a pannoniai szőlészet-borászat ismert emlékeiről.Nem változott nagyot a világ a Kr. u. I. század óta, állapítottam...
Teljes cikk

Köszöntő

Tisztelt Olvasó! Elindítottam borbecsüs honlapomat, amelyen saját kóstolási jegyzeteimet publikálom több-kevesebb rendszerességgel. Célom, hogy szakértő borfogyasztóként az érdeklődő és laikus közönségnek segítsek a választásban, hogy ízlésüknek megfelelő, kimagasló minőségű borokat tudjanak...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk