A meggyeskert, a skóciai gyümölcsös és a szarvasvér (Vojtek vörösök, Villány)

Vojtek Csaba villányi borász végtelenül arányos vöröseit kóstolva így állt össze bennem a cím: a meggyeskert (kékfrankos '15), a skóciai gyümölcsös (kékfrankos '17) és a szarvasvér (franc '12). S ezek után még jött egy izgalmas ráadás is (franc '11). Ezt már ki-ki nevezze el saját maga, amikor megkóstolta.

Kékfrankos 2015

Áttetsző bíbor lilás reflexekkel. Meggy, de olyan tisztaságban, hogy a fajtajelleg zászlóshajójának mondanám. Fekete cseresznye és hordófűszer követi, de háttérben, és csak támasztékul. A pohárból úgy ugrik elő, és emel kalapot Villány összetéveszthetetlen terroirja, mint a régi reklámban a kopasz pösze fickó, amint csettintett és azt mondta: Müszi. Egyszerűen felejthetetlen. Valahogy így: Villány! Illatában selyemkóró-virág teája jön még, az illat édesnek mutatja. Annyira friss még, négy év után is, annyira természetes! Virágok, parfüm, viasz. Kifejezett vidámság és optimizmus ád belőle. (Már-már leírtam, hogy felhőtlen ég, de ez közhely és giccs lenne). Alacsony tanninja jól áll neki, mert csak annyi van, amitől bornak érzi az ember. A többit meg uralja ízben is a meggy.

Kékfrankos 2017

Lilába hajló áttetsző rubin. Mesterien középúton eltalált bor a frissesség, a tartalom, a komplexitás és a könnyedség között. Nagyon élvezetes inni, édes és gyümölcsös, fiatalos, mégis derűsen komoly. Illata és íze egyöntetű: kékáfonya és málna. Tisztasága kiemelkedő. Ha megkérnének, hogy tanítsam a kékáfonya ízjegyeket, ezt a bort választanám bemutató darabnak. Emellett valahogy újbor-jelleget is őriz - talán a technológia teszi -, felmutat egy beaujolais-szerű intenzív és mély "tintakék", hűvös, cseppnyit csípős gyümölcsösséget. Őrületesen itatja magát, nagyon kívánós bor. Úgy látszik a terroir-jelleg az érleléssel jön meg, legalábbis erre következtetek a '15-öshöz hasonlításból.

Szerintem Magyarországon a primőrt kékfrankosból kellene készíteni portugieser helyett, még ha pár héttel tovább is kell rá várni a későbbi szüret miatt. (ld. a fajta miatti korábbi dohogásaimat itt: Vylyan Bogyólé 2016).

Visszatérve a gyümölcsökre, a málna aromatika leginkább a skótok sötétbordó, hosszúszemű málnájára hajaz, s párosulva az áfonyával igazán északi gyümölcsöst idézett fel számomra. A skótok nagyon büszkék a málnájukra, hát ezért jutott eszembe erről a borról a skót gyümölcsöskert. Itt érdemes megnézni, mit gondolnak magukról a skót bogyótermesztők: www.angusgrowers.co.uk/about/raspberries/. Idézem: „Scottish raspberries are among the best, if not THE BEST, in the world.”

Cabernet franc 2012

Vitán felül áll szememben, hogy ’12 az évtized legnagyobb vörösboros évjárata volt. Itt egy újabb példa, ami megerősít ebben. Sötét vörös színe mint a szarvas vére, illata töretlenül fejlődő, cseppet sem fáradt, áradó és meleg. Meglepően szép arcát mutatta közvetlenül bontás után, nem volt szükség hosszas dekantálásra. Rubinszín, feketés maggal, igazán a kibuggyanó vér színére emlékeztet. Lendületes és tiszta piros és fekete bogyósok illata érkezik hordófűszerekkel körülvéve. A szabvány kóstolópohárból zárkózottabb volt, végül Riedel sommeliers black tie Bordeaux grand cru pohárba töltöttem, és itt robbanásszerűen megnyílt, bár magasabb alkoholtartalma is jobban kiérződött. Áradó, melengető és édes korty, határozott, csodásan integrált tannin és megfelelő rétegzettség jellemzi. Sötétre érett meggy, érintésnyi feketeribiszke, medvecukor. Meleg, édes fűszerek mellett dohány. Közepes, arányos test, de hosszabb lecsengés. Egy csipetnyi puncsos fűszeresség, konyakmeggyes érleltség. Úgy nagy bor, hogy nem nehezül el. Még legalább 3 évig a csúcsán lesz.

Cabernet franc 2011

Áttetsző rubinszín, de érthető módon már gránátosodik. Illatában zeller, hús, pörkölt mogyoró, mellette a megfelelő piros bogyósok (meggy), pirospaprika. Cédrus. Szájban is megfelelően telt és élénk még 8 év után is. A pörkölt jegyek felerősödnek a lecsengésben (kicsit oloroso-s sósság is jelentkezik, ez már nyilván ásványosság). A tannin szájban először markáns, azután átadja a helyet a többi palackérlelési zamatnak – pl. cikóriakávé. Enyhén már túl van a csúcson, de nagyon szépen öregszik. Fekete csokoládé mellé gyönyörű kíséretet jelenthet.

 

Tűnödöm, miért is csak a Pécs környékieknek jut ezekből a remek borokból? Pedig a bordói novemberen már 2016-ban megmutatták magukat itt Budapesten is. Itt az ideje, hogy vigyem a hírét.

Újdonságok

Szöllősi Pincészet, Neszmély - Rozé 2015

Az én nagyapám az a típusú régi vágású úriember volt, aki mindennap, még 94 évesen is nyakkendőt kötött, még az otthon tartózkodáshoz is, és az volt számára a rend, ha a vasárnapi ebédet délben, fehér abrosszal terítve tálalja fel a nagyanyám. Szöllősi rozéjáról a nagyapám jutott eszembe, mert...
Teljes cikk

Kékfrankos Április tanulságai II. - Mi lett veled, 2013-as évjárat?

Pótolnom kell néhány elmaradásomat. Jaj, de még milyen sokat kellene! Hiszen a Tokaji Március legjobbjaival is adós vagyok még ("iMÁDlak", "Édesem" - a Mádi Borház Manufaktúrától, aztán Tállya Wines késői szüret), de rögtön a nyakamon volt a kékfrankos rendezvény is. Most talán megpróbálom...
Teljes cikk

Nyakas Sauvignon Blanc 2015

Ma van a nemzetközi sauvignon blanc nap, ld. előző cikkemet Május 6. a Sauvignon Blanc napja lesz (International Sauvignon Blanc Day), ezért mindenképpen sauvignon blanc-t akartam kóstolni. Nyakas borban még soha nem csalódtam, ezért tőlük választottam. Ez is mintapéldány.Szalmaszín, zöldes...
Teljes cikk

Basilicus – Egyszervolt furmint birtokbor 2012

Az utóbbi időben a Kékfrankos Április miatt annyi vörösbort kóstoltam, hogy szinte lila maradt tőle a fogsorom. Úgy érzem, ideje visszatérnem a fehérek világába, annál is inkább, mivel a Tokaji Márciuson megismert borok közül sokat még be sem sikerült mutatnom. Éppen a "száraz furmint" programomat...
Teljes cikk

Köpcös Tímea Siller 2015

Siller wine is, without any doubt, very particularly Hungarian, and thus, lesser known wine style. Even within the country. It is red wine, and yet it's not; it isn't a rosé -  still it's light and fruity, light in tannins and should be enjoyed young. There have been a lot of efforts lately,...
Teljes cikk

Köpcös Pince - Kékfrankos 2012

Elismerem, hogy nem mindenki csinálná meg azt, amit én megtettem ezzel a borral. Harmadik napja dekantálom, és - munkaidőn kívül - folyamatosan kóstolgatom. De ez valami egészen különleges, amit itt tapasztaltam. És nem először: 2008 óta rajongója vagyok a Köpcös boroknak. Deep Purple - vagyishogy...
Teljes cikk

Kékfrankos Április - a kékfrankos 1000 arca

Nagy örömmel számolok be arról, hogy szombaton részt vettem a Kékfrankos Április rendezvényen a Corinthia szállóban - kiállítóként. Igaz, hogy idegen tollakkal ékeskedtem, hiszen nem a saját boromat mutattam be, azonban büszkeség számomra, hogy - szerintem - a Kunsági borvidék legjobb...
Teljes cikk

Lajvér Rosé Cuvée 2015

Egy kellemes esti beszélgetőbort akartam venni. Járt utat járatlanért el nem hagytam: Lajvér bort már kóstoltam, írtam is róla, így a fehér házasítás helyett - amelynek 2014-es évjáratát megdícsértem itt Lajvér Cuvée Blanc 2014, 2015-öset a VinCE-n kóstoltam és a "megszokott" sikert aratta...
Teljes cikk

Szivek Pincészet, Neszmélyi borvidék

Budapesttől csak 39 kilométer Kesztölc, ami már a neszmélyi borvidék része. Etyek meg ráadásul még egy kilométerrel messzebb is van. Mégis Etyekre jár piknikezni a fél város, Kesztölcre pedig nem, és ez nem azért van, mert a borok ne volnának jók. Tulajdonképpen a neszmélyi és az etyeki borvidék a...
Teljes cikk

Gere Kopar 2011

Ki nem állhatom azt, amikor egy borszakíró vagy blogger valamely bevett, nagy márkát leszól, hosszasan és részletesen elemzi és bizonyítja, hogy mennyivel gyengébb, mint az X, Y vagy Z évjárat. Olybá tűnik, mintha ezáltal igyekezne bizonyítani, hogy ő mennyire rátermett és ügyes, mennyire hozzáértő...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk