Gere Kopar 2011

Ki nem állhatom azt, amikor egy borszakíró vagy blogger valamely bevett, nagy márkát leszól, hosszasan és részletesen elemzi és bizonyítja, hogy mennyivel gyengébb, mint az X, Y vagy Z évjárat. Olybá tűnik, mintha ezáltal igyekezne bizonyítani, hogy ő mennyire rátermett és ügyes, mennyire hozzáértő és kifinomult. Még egy ilyen ikonikus boron is talál kifogásolni valót. A Gere Kopar 2011-gyel kapcsolatban több ilyen cikket is találtam a neten. Szerintem ez romboló és igazságtalan.

Vezettem egyszer régen egy kóstolót - nagyjából 6 éve -, amolyan "nagy vörösök" kóstolója volt. Ezen az volt a kritérium, hogy a benevezett bor magyar vörös legyen, és legalább 5000 Ft kiskereskedelmi értékhatár feletti vételárért lehessen hozzájutni. A vakkóstoló társasággal tulajdonképpen tesztelni akartuk, hogy valóban olyan nagyok-e a nagy vörösök, "tudják-e" mindazt, amit a fogyasztó elvár tőlük. Ugyanis éppen abban az időben cikkeztek sokat főként a villányi bordói típusú küvék és a nagy bordóiak egymáshoz viszonyított ár-érték arányáról a magyar borok javára, sőt, épp a Gere Solusról lehetett tudni, hogy Amerikában vakteszten jobbnak bizonyult a Chateau Pétrusnél. Erről itt olvashatni: pinceszet.gere.hu/2013/05/solus-vs-petrus-sokadszor/
Ezen a kóstolón szerepelt a Gere Kopár (akkor még ékezettel, mert 2006-os volt), mellette olyan borok is, mint a Heimann Barbár, Dúzsi Görögszó, és még vagy tíz hasonló. A kóstolón szépen kialakult a sorrend, visszakóstoltuk immár a címkék ismeretében, és a Kopár valahogy elöl helyezkedett el, a pontos rangsort már nem találtam meg. Tulajdonképpen nem is ez az izgalmas, hanem az, hogy a társaság éjszakába nyúló beszélgetésbe kezdett, és ehhez ki kellett nyitni valami mást, hiszen a nagy borok a vakteszt alatt elfogytak. Amit kinyitottunk, a társaság akkori nagy kedvence volt, egy 2500 Ft-os árkategóriájú villányi vörös. Ekkor jött a döbbenet.

A különbség ég és föld volt a két árkategória között, a nagy borok javára. Mondom, azt a másik bort is mindegyikünk ismerte és kedvelte, a termelő pedig azóta is szép és élvezetes tételeket készít, és nagyra becsülöm. De a borok kidolgozottsága, minősége között olyan hatalmas, és szembeszökő különbség volt megállapítható a drágább tételek irányában, ami ott és akkor mindegyikünk előtt a legmesszebb menőkig igazolta a Kopárok, Görögszók, Barbárok árfekvését a "hétköznapi" jó borokkal szemben. Mint azt a nemzetközi vakteszt is bizonyítja, az ár-érték arány még ennél is messzebb megy, ha belegondolunk, hogy a Gere Kopar 10.000 Ft, a Chateau Pétrus meg 880.000 (ld. a cikkben, a fenti linken).

Ennyi bevetezés után igyuk.

Mély rubinszín, téglás éllel. Kibontás után az újhordós érlelés jellegzetes és nagyon vonzó vaníliássága árad, és sokáig megmarad. Már ekkor érezni, hogy precízen kidolgozott tétellel van dolgunk. Meglepően gyorsan nyílik, de egyelőre az újhordó dominál.

Pár óra múlva a fűszeres, kerek feketeribiszke aromák mellett megjelennek az illat- és íz kiegészítők. Szantálfa, majd cédrus. Az egész borra jellemző egy krémes jelleg. De félreértés ne essék, ez nem valamiféle túlérett szőlőből származó, lekváros édesség, mert ilyesmi nincs benne. És nem is likőrös krémesség, hanem olyan, mint egy fúziós konyhában készült, modern ribiszke-hab, mintha egy Michelin csillagos séf keze alól jött volna elő. A gyümölcsök tökéletes, optimális érettségéről árulkodik az íz. Az egészet összefogja valami, amit nem tudok másként meghatározni, csak így: melegség van benne. További díszei: kávé, cikória, fekete csokoládé, és a pohár aljában, az utolsó kortyocskában rendre megjelenik a mézesség. Lehetne folytatni, mert minden korttyal, minden egyes moccantásnál, amikor a pohárban mozgásba jönnek a molekulák, újabb és újabb illatok kerülnek elő. Érett meggy, szegfűszeg, meg amit még csak találni akarunk.

Mindezeknél tulajdonképpen fontosabb maga a bor szerkezete. Ez a gondosan megkomponált szerkezet az, ami igazán naggyá teszi. 14%-os alkohol, ami egyáltalán nem lóg ki. Emellett a test érzete csak közepes, és ez pont így jó. Könnyű bor, ha lehet ilyet mondani egy ennyire tartalmas tételre. Mindenesetre nem nehéz inni, ha értik mire gondolok. Annak ellenére, hogy nem mindennapi ital, nem nem megterhelő, hanem igazi élvezet a tökéletes arányok miatt. Harmónia van az egyes tényezők között: sav, tannin, test, gyümölcsösség, fa. Olyan a szövete, mint egy csodás nyári kosztüm. Könnyű, szellős, tartalmas és széppé tesz.

Én egyetlen apró hibácskát találtam, de ez a bor ki fogja heverni ezt is. A tannin most még egy cseppet kesernyés. Nem keserű, hanem egészen halványan, egészen kicsikét "zöldes". De ez a tétel még legalább 5 évig fejlődik, azután még legalább 5-ig csúcsán lesz. Túl lesz rajta. És nem ezt fogjuk megjegyezni róla, hanem a feljebb írt három bekezdést.

Érdemes ránézni a Kopar történetére is: pinceszet.gere.hu/en/2016/03/history-kopar/

Végezetül pedig mutassuk meg a Kopár dűlőt. Közel olyan, mintha valahol Nyugat-Krétán járnánk.

Újdonságok

Vylyan Bogyólé 2022

Az idei Bogyólé! Igazi meglepetésként ért, hogy már ilyen korán a polcokra került. Riválisa, a Beaujolais Nouveau en Primeur csak november 17-én folyik hivatalosan a poharakba. Ilyenkor szoktam megemlékezni arról, hogy régebben a portugieser vitte a prímet ebben a borban, és milyen jó döntés volt...
Teljes cikk

Kékfrankos hangjai (Sopron)

Tegye fel a kezét, aki már hallott a soproni Horváth Imi borászatról, vagy kóstolta a kékfrankosukat, syrah-jukat, netán cabernet franc-jukat. Vagy aki már járt a Bruckner borászatnál. És azt tudta valaki, hogy az Etyeki Kúria vörösborai Sopronból származnak és hamarosan Soproni Kúria néven is...
Teljes cikk

Kaiken Ultra Cabernet Sauvignon 2018

James Suckling és a marketing, avagy mennyit ér 93 pont? Kaiken és Montes Alpha, nagy nevek. James Suckling nagy név. Bortársaság (aki forgalmazza), nagy név. És akkor a magyar fogyasztó leveszi a pocról és kifizet érte 6850 forintot. A jamessuckling.com-on pedig prémium előfizetéssel...
Teljes cikk

Pannon Tokaj Kincsem furmint 2019

Ahogy a 37-es főútról Tolcsva felé elfordulunk, egy kisebb emelkedő után bontakoznak ki a templomtornyok, aztán a falu házai a völgyben, bal kéz felől a hegyoldalra enyhén felfutóan. Igazán bájos látvány sok fehér ház a szőlők ölelésében. Ahogy beérünk a faluba, a görögkatolikus templom fogad...
Teljes cikk

Kir-Yanni (Naoussa) - Akakies Xinomavro rosé extra dry

Amikor a szokatlant azonnal megszeretjük... Nyáron különösképpen jól esik a szénsavas ital, s a habzóboroknak egyébként is soha nem látott reneszánsza van. Igazi proletár reneszánsz ez (Hankiss Elemér hasonló című könyvére utalva), amióta minden árkategóriában mindenféle stílusban és bármely...
Teljes cikk

Akriotou Microwinery - Savatiano 2021

Azt hiszem, mi magyarok épp annyira borsznobok vagyunk, mint mondjuk a franciák. A szónak abban az értelmében, legalábbis, hogy a legnagyobbra saját borainkat tartjuk. Talán nem olyan nagy bűn ez, hiszen a magyar borok valóban kiválóak és jellegzetesek, érdemes azonban észben tartani, hogy más...
Teljes cikk

Espák 5 puttonyos aszú 2018

Espák Pál pincéje a Hercegkúti Kőporos pincesoron található. Területei Sárospatak fürdő-körzetében találhatók, aszúja főként hárslevelűből készül. Ennek ellenére elég kemény, határozott aszú, de életútja elején, s még sokat fog fejlődni. Csillogó, fiatal aranysárga színű jelentős koncentrációt...
Teljes cikk

Espák - Furmint Supreme 2018

Alcím: a pohár, avagy mennyire vesszük magunkat komolyan. Komolyan. Hallottam olyan hangokat az utóbbi időben, hogy "nem a díványtól lesz kívánatos a menyasszony". Na, de ilyet! Hát kezdjünk elemzésbe, hogy egy menyasszony vonzerejének hány %-át teszi ki a csipkebugyi, hányat a hófehér ruha, és...
Teljes cikk

Geszler Családi Pincészet (Mór) Zenit gyöngyözőbor 2021

A tavaszban az a jó, hogy előbb-utóbb mindig meghozza a bájos virágillatokat a kertekbe, utcákra, terekre. A nők azonnal szoknyát húznak ilyenkor, lehetőleg igen rövidet, mintha csak lubickolni kívánnának a szabadságban, amit a - mainapság groteszkül - szűk nadrágok után a libegő szoknyák...
Teljes cikk

Stobi Winery (Macedonia) - Rkatsiteli 2020

Aki Észak-Macedónián keresztül utazott, bizonyára jól emlékszik a kopár hegyoldalak alatti keskeny völgyek apróbb lankáin, a vágtató Vardar folyó két partján, az aszálytól sárgálló mezők ölelésében fekvő szőlősorokra. Csaknem az egész országot végigkíséri az ültetvények sora, ahol egy talpalattnyi...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk