Vesztergombi Pinot Noir 2013
2000 Ft körüli áron láttam meg a polcon a Vesztergombi pincészet 2013-as kékburgundiját . Elegáns, vonzó, kifinomult design jellemzi a csomagolást, amúgy is vágytam egy könnyebb vörösborra, elhoztam.
A pinot noir (PN) Burgudnia fő kékszőlő fajtája. Nálunk úgy mondják, az egri borvidéken mutatja a legszebb arcát, merthogy ez lenne a magyar Burgundia, ugyebár. Champagne-ban már fehérbornak erjesztik, de világszerte elterjedt, és éppen a picit hűvösebb területeken honol: Németországban Baden, azután ott van Új-Zéland, remek jó PN-okat termelnek. Jut eszembe, a cseh borászok (igen, kérem, ilyen is van) szintén a PN termesztésében gondolkodnak. Taklerék honlapján kóborolva, most, utólag látom, hogy ők rozéba szánják elsősorban. Ezt a tételt azonban lepalackozták vörös fajtabornak. Szokták mondani, hogy a PN nehéz műfaj. Én nem szeretek ilyeneket mondani, mert nem vagyok borász, esetünkben a termelő pedig egy igazi nagyágyú, akinek a hírét már húsz évvel ezelőtt, zöldfülű, koca borozóként is ismertem. Vagyis megvan bennem iránta a bizalom. Ha nehéz, hát azt is megoldja. Na lássuk.
Csillogó, tükrös, élénk rubinszín, hangyányit már gránátba hajló. Fejlődő, közepesen intenzív, nagyon alkoholhangsúlyos illat. Ha az alkoholt félretesszük, szépen hozza a PN meggy-meggylikőrös jegyeit. Meleg fűszerek egészítik ki, elsősorban szegfűszeg. Közepes test, aromaképlete leképezi az illatot. Most poharat váltok, mert a normál kóstolópohárban szegénynek érzem, és az alkoholt tolakodónak. És valóban: burgundis pohárban szebben kinyílik, gazdagabb. De valami még így sem harmonizál számomra. És ez a valami: a tannin. Alacsony ugyan, ahogy egy PN-tól várom, de szárító, kicsit zöld, éretlen. Picit hűvösebben kezdtem kóstolni (a kisebb test miatt a PN-t 14-16 fokon isszák), és megbántam: tanninja kifejezetten keserű volt így, és az utóízre rátelepedett. Normál szobahőmérsékleten már élvezhetőbb, de a zöld-nyers érzet megmarad. Közepesnél hosszabb lecsengés. Az üres pohárban vonzó bonbonmeggyes illatok. Érdekes azonban, hogy a bor nem képez filmet a pohár oldalán, hanem különálló cseppekké áll össze.
Motoszkált bennem valami összehasonlítás végig, ahogy kóstolgattam, és a végére állt össze a kép. Szép, kimunkált bor, de a tannin lehúzza. Így sajnos nem ad több élményt, mint egy egyszerű portugieser. Márpedig az éppen fele áron lett volna... Talán, ha fejlődik még egy évet, jobban összecsiszolódhat a bor meg a csersav. Csak vigyázzunk, hogy jó körülmények között érleljük.
(Írta: borbecsüs)