Sauska Siller 2014
Én nem szeretem, ha ugyanannak a bornak két évjáratát egymás mellé teszik az üzletben. Ezzel tulajdonképpen hülyének nézik a fogyasztót. Egyáltalán nem mindegy, hogy egy borból melyik évjáratot vesszük, de a csomagolás hasonlít (ugyanaz), csak az a fránya négy szám különbözik egymástól. A figyelmetlen fogyasztó viszi a rosszabbat (rozé esetében pl. a régebbit), a figyelmes fogyasztónak meg fel van adva a lecke: vajon emlékszik-e, melyik évjárat volt a jobb? Magára valamit adó boltnak ezt nem volna szabad csinálni. Ha kifutott a régi, akkor tegye ki az újat. Ha jobb az új, akkor árazza le a régit, amíg el nem fogy, aztán tegye ki az újat. Ha jobb a régi... hát akkor kérdés, hogy kell-e beszerezni attól a termelőtől abban az évben.
A Sauska sillernek a 2013-as és 2014-es évjáratát tette egymás mellé a polcra az üzlet, és én a 2014-est hoztam el. Nehéz döntés volt. Hogyan érik egy sillerbor? Van-e annyi gerince, hogy a korábbi évjárat élvezetes marad? Nem mertem az idősebbel próbálkozni. Rozéban 2014 erős volt, és bár a siller nem rozé eljárással készül, valamiért mégis arra szavaztam, hogy a fiatalabbhoz több a bizalmam.
Tükrös, világos bíborszín, vizes széllel. Szép, vonzó szín, a gránátalma ugrik be róla. Kicsit behűtve kezdtem kóstolni, a pohárból azonnal finom, vonzó gránátalma illat ugrott elő. Jó kezdés. Tovább faggatva a bort, érkezik a közepesnél intenzívebb eper illata is, aztán málna-málna-málna. Vidám és fiatalos.
Elképzeltem, ahogy egy angol kereskedő ezt a bort a szájába veszi. Szerintem azonmód kiköpi. A siller tényleg nem felel meg a nemzetközi ízlésnek. Vörösbor, de mégsem. Egész más, mint a pinot noir-ok, amik a fajtából adódóan karcsúak, tanninban szegények. Itt a rövid héjon áztatás miatt azok. Nincs benne komolyság, egy angol nem tudná dekódolni ezt az üzenetet. Nekünk meg mégis milyen jó! A paprikás ételekhez valónak mondják, és tényleg el tudom képzelni egy nokedlis csirkepörtölt mellé. Ha ittak már Piroska márkájú málnaszörpöt, na pont olyan, csak van benne alkohol, meg egy pici csersav. Összességében egy érintésnyivel lendületesebb savszerkezettel még jobb lenne, de így is élvezetes, vidám, gördülékeny, lányos bor. Egy pici CO2 is jól állna neki. Talán nem szentségtörés tenni bele egy keveset (siller fröccs - ilyenről még nem hallottam, de csak amolyan Krúdy-fröccs arányban ajánlanám).
Felüdítő, jó bor volt. Ilyet máskor is veszek.