Arias - Pécselyi Chardonnay 2018
Mit is jelent pontosan a 'kézműves bor' kifejezés? Lépten-nyomon úgy használják, mintha a kis mennyiségű, prémium minőségű borok szinonimája lenne. Nincs egyenlőségjel a kettő között. Tény, hogy jellemzően a kis pincészetek gyűjtőfogalma. Magam kézműves bornak legfeljebb 8 hektár területtel rendelkező termelők italát tudom elfogadni fogalmilag. Nagyjából ez a felső határa annak a területméretnek, amelyet még képes egy család saját eszközeivel, saját erejéből művelni anélkül, hogy ipari művelési módokat alkalmazna. A kézművesség lényege a minőségre és a természetesség megőrzésére törekvés, és az emberközeli (pontosabban emberi kéz által létrehozott) termelési mód. Ennyiben a pécselyi Arias pince bora kézművesnek tekinthető. Ide tartozik továbbá a terroir figyelembe vétele, a kifejező borok készítésének igénye. A kézművesség jelenti továbbá a termék teljes életútjának szoros figyelemmel kísérését, irányítását, a gondosságot, a termék iránti szeretetet. És hogy mindez érezhető legyen a borban. Bizony, ha ezt összeadjuk, nagyon nagy elvárás!
Az igyekezet azonban nem elég. Nem szabad összetévesztenünk a jól elkészített amatőr bort a kézműves borral. A kettő megintcsak nem ugyanaz. Az Arias pince kóstolt tétele az előző kategóriába tartozik. Ha a tisztelt olvasó állt már meg "csak úgy" egy borvidéken, s betért bármely, találomra választott pincébe, amely lehetett akár egy hétvégi ház kicsi garázsa, kért egy pohár bort, s érezte, hogy ott és akkor jólesik és jó, mert szépen süt a nap, gyönyörű a vidék, jólesik a túra (kerékpárral, gyalog, bárhogy), szép az élet, hűvös a bor, mosolygós a gazda, de -
Nos, ez az élmény ért az Arias pince chardonnay tételével. Ez egy jól elkészített amatőr bor. Jól behűtve kellemes, enyhén zöldes, vegetális, azután almás illattal és ezt jól követő ízképlettel fogad, azután, ha tovább ízlelgetjük, a második kortynál már érezni fogjuk a kissé csiszolatlan savakat, a harmadik korty után a gyomorszáj környékén érezzük ugyanezt. Azután villanásokra valami maradék élesztő érzete is fel-felbukkan. Lelkesen kortyoltam, szellőztettem, de értékelésem két nap alatt sem tudott változni. Van fajtajelleg, van termőterület-érzet (tényleg kifejezetten Balaton-felvidéki kisugárzása van), mégis olyan hétvégi házas jellegű.
Az a szép hermelin, meg a dizájnos weboldal nem elég. A borászat egy szakma - szokott figyelmeztetni a feleségem. Én is csinálok bort, de eszembe nem jutna palackozni. Az már nem játék.