Olaszrizling Október: sok dícséret, kis dohogás

Most szombaton "történt" az Olaszrizling Október nagykóstoló a Corinthiában. Nagy szabású rendezvény volt, nem tudom, a szervezők számítottak-e ekkora látogatottságra. Amikor 20:05-kor beléptem a nagyterembe, gyakorlatilag moccanni sem lehetett. A standok előtt tömegek álltak, az érdeklődők szenvedélyesen beszélgettek egymással, vagy a borászokkal. Őrült jó hangulat uralkodott és még 22:05-kor, amikor távoztam, sem látszott úgy, hogy a cseppet sem megcsappant tömeg valaha is távozni óhajtana a helyszínről. Voltam már olyan feszviálon, ahol fél tízkor a kiállítók már lassan csomagolni kezdtek. Itt erről szó sem lehetett, egyszerűen olyan lendületben volt a közönség, hogy az mindenkit magával ragadott. Pedig délután kettő óta ott álldogálni kiállítóként, nem csekély munka. A lelkesedés azonban a borászatokat is magával ragadta, akik még zárás után is mosolyogva kínálták a borukat és hozzá a számtalan kérdésre válaszaikat.

Szóval kiemelkedően sikeres kóstoló volt, és úgy tapasztaltam, hogy ez a hozott anyag minőségének köszönhető. Egyszerűen a borok átlagos színvonala jó volt, vagy jónál is jobb. Úgy látszik, Magyarország az olaszrizlingben tényleg otthon van.

Meg kell még jegyeznem azt is, hogy fehér bort inni könnyebb. Talán a tannin hiánya miatt, egyértelműen az a meglátásom, hogy a fehér borokat nagyobb mennyiségben képes az ember kóstolni, míg a vörösöktől hamarabb elfárad az ízlelőbimbó - megtelik a száj - megterhelődik a gyomor. Lehet, hogy részint ez is az oka a látogatók fáradhatatlanságának az olaszrizling kóstolón.

Nem meglepő, hogy a 82 kiállító mindegyikét nem sikerült meglátogatnom. Összesen 16 pincészethez jutottam el, és 25 tételt kóstoltam meg. Összbenyomásom az, hogy a felhozatal minősége elégedettségre ad okot. Mindössze 1 hibás tétel volt (rossz hordó miatt), és a borok legtöbbje a 20-as skálán nálam 15 feletti pontot kapott volna. Sokkal jobb arány, mint például a tokaji kóstolón volt, márciusban (részletekért katt ide: Tokaji Március Nagykóstoló - 2016.03.19.).

Babarczi, Bajnóczy, Belward, Bezerics, Büttner, Fáncsi Hegyi, Folly, Gál Lajos, Gilvesy, Hertzka, Kamocsay, Kreinbacher, Kristinus, Lídia, Skizo, Szászi - ők voltak a letesztelt pincészetek.

Ahol egyértelműen a legjobb bort kóstoltam, az Gál Lajos, akinek a Kántor-tag olaszrizlingje kiemelkedően fölé magasodott a mezőnynek. Nem csoda, dűlőszelektált, prémium tételt kevesen hoztak a bemutatóra. Bővebben is írok róla majd, most csak annyit, hogy 20-as skálán 19-et adnék neki, és világviszonylatban is jelentős értékekkel bíró tételnek találom.

Voltak meglepetések, így például a Büttner borászat, Badacsonyból. Ők az olaszuk mellett egy vulcanust is hoztak, és jól tették. Ígéretes, kristálytiszta tétel volt, felüdítő különlegesség a sok olaszrizling között. Feltörekvő, "első évjáratos" pincészettől pláne figyelemre méltó.

Az olaszrizling fajtát - amint már korábban sokszor írtam - mint fogyasztó, nem különösebben kedvelem, de a kóstoló most rá irányítja a figyelmemet. Ennyi élvezetesen elkészített fajtabort ritkán kóstoltam belőle, és a legtöbből szerencsésen hiányzott az a lapos zsírosság-érzet ami miatt a fajtát nemigen kedveltem. Persze másként kóstol az ember saját élvezetére, és másként borbecsüs szemüveggel. Több, mint egy évtizedes összehasonlításban kimondhatom: nagyot fejlődött az olaszrizling-kínálat, ma már a piacképes, szépen elkészített, átgondolt tételek dominálnak.

Most jön a dohogás része a cikkemnek. A kóstolón megjelentek a rajnai rizlingek is. De miért???? A csapból is az folyik, hogy a két fajtának a közös "rizling" szón kívül semmi más köze egymáshoz. Akkor miért is kellett lekóstoltatni egy rajnai sort is?? Arról olvasunk lépten-nyomon, hogy az olaszrizling külföldi megjelenésének gátja a rajnaihoz hasonló név, és folyamatban van egy új név választása. Értetlenül állok az előtt, hogy miért kellett ezek után külön szekcióba szedve rajnait is bemutatni. Egyedül a miatt nem bánom, mert a méltán keresett fajtának néhány szép arcát láthattam meg a kóstolt tételekben. Viszont fekete pontot adok a szervezőnek: ez szerintem illogikus lépés volt, és hiba.

Végezetül, hogy ne kritikával zárjam a cikkemet, pár szót a borvidékekről. Feltűnt nekem, hogy az Alföld egyáltalán nem képviseltette magát, pedig az olaszrizling mindenhol ott van (na jó, egyedül Tokajban nem) és alapvető fajtának tekinthető. Ami még jobban meglepett, hogy Szekszárd szintén nem képviseltette magát, pedig nem egy szépnek nevezhető bort ismerünk onnan (pl. Lajvér olaszrizling). Mi lehet ennek az oka? - tűnödtem. Azt a megoldást találtam, hogy valószínűleg az olaszrizling hívószó a borászok számára ezeken a vidékeken (különösen az Alföldön) egyet jelenthet a "zöm" borral. Míg a legjobb borokat felvonultató területek erősen ásványosak, addig éppen az Alföldön, (és a lösz miatt talán Szekszárdon is) ez a fajta valószínűleg kevésbé izgalmas borokat ad. Az ottaniak pedig talán épp ezért inkább másra koncentrálnak.

Ezzel ki is mondtam az olaszrizling fajta egyik lényegi tulajdonságát. Kiváló, százarcú bor. Szépen és élvezetesen tudja felvenni a terroirt, ami a mai borászat egyik alapfogalma. Zárásként be is mutatom az egyik leggyönyörűbb helyszínt:


Újdonságok

Akriotou Microwinery - Savatiano 2021

Azt hiszem, mi magyarok épp annyira borsznobok vagyunk, mint mondjuk a franciák. A szónak abban az értelmében, legalábbis, hogy a legnagyobbra saját borainkat tartjuk. Talán nem olyan nagy bűn ez, hiszen a magyar borok valóban kiválóak és jellegzetesek, érdemes azonban észben tartani, hogy más...
Teljes cikk

Espák 5 puttonyos aszú 2018

Espák Pál pincéje a Hercegkúti Kőporos pincesoron található. Területei Sárospatak fürdő-körzetében találhatók, aszúja főként hárslevelűből készül. Ennek ellenére elég kemény, határozott aszú, de életútja elején, s még sokat fog fejlődni. Csillogó, fiatal aranysárga színű jelentős koncentrációt...
Teljes cikk

Espák - Furmint Supreme 2018

Alcím: a pohár, avagy mennyire vesszük magunkat komolyan. Komolyan. Hallottam olyan hangokat az utóbbi időben, hogy "nem a díványtól lesz kívánatos a menyasszony". Na, de ilyet! Hát kezdjünk elemzésbe, hogy egy menyasszony vonzerejének hány %-át teszi ki a csipkebugyi, hányat a hófehér ruha, és...
Teljes cikk

Geszler Családi Pincészet (Mór) Zenit gyöngyözőbor 2021

A tavaszban az a jó, hogy előbb-utóbb mindig meghozza a bájos virágillatokat a kertekbe, utcákra, terekre. A nők azonnal szoknyát húznak ilyenkor, lehetőleg igen rövidet, mintha csak lubickolni kívánnának a szabadságban, amit a - mainapság groteszkül - szűk nadrágok után a libegő szoknyák...
Teljes cikk

Stobi Winery (Macedonia) - Rkatsiteli 2020

Aki Észak-Macedónián keresztül utazott, bizonyára jól emlékszik a kopár hegyoldalak alatti keskeny völgyek apróbb lankáin, a vágtató Vardar folyó két partján, az aszálytól sárgálló mezők ölelésében fekvő szőlősorokra. Csaknem az egész országot végigkíséri az ültetvények sora, ahol egy talpalattnyi...
Teljes cikk

Fteri Vinum - Moschofilero 2020

Lépjünk túl a xirósz, imiglikosz és retsina háromszögön, amelyben hazai görög éttermeink borkínálata mozog. Görögország sokkal többről szól ennél, csak valahogy kimarad a látószögünkből. Persze, délnyugatra (Olaszország), nyugatra (Franciaország) gyakran nézünk, de dél felé valahogy nemigen....
Teljes cikk

Wine52 Hungary tasting pack

Igazán büszke vagyok, hogy szakmailag irányíthattam az edinburghi székhelyű Wine52 cég számára összeállított Magyarország kóstolócsomag létrejöttét. Mindösszesen 186.000 palack magyar bor került a skót fogyasztók poharába. A csomagban a következő tételek szerepelnek: - Pannon Tokaj száraz furmint...
Teljes cikk

Bogyólé - Beaujolais: 1-0 !

BREAKING!... A BOGYÓLÉ ÉLVEZETESEBB, MINT A BEAUJOLAIS NOUVEAU! Talán nem vonja kétségbe senki, hogy hazánkban a legjobb beaujolais nouveau típusú bort a Vylyan készíti. Egyben a legismertebbet is: sorozatban a 17-ik évjárat már a Bogyóléből, ami a poharainkba kerül. Tavalyi posztomban azon...
Teljes cikk

Luka Enikő - Soproni Turán 2017

Őszinte leszek, hype-nak, legjobb esetben is marketing fogásnak tartom a női borászok körül kialakult hírverést. Annyi mindent olvasunk, hogy lágyabbak, nőiesebbek a boraik, hogy kifejezőbbek, meg hasonlók. Valóban? Tény, hogy a nők szaglása általában kifinomultabb, például száz közül is megismerik...
Teljes cikk

Szentpéteri - Generáció cuvée 2019

Ritkán találkozunk érleltebb borokkal a Kunság vidékéről, pedig ott sem kizárólag tartályban érlelt, friss évjáratú borokat értékesítenek. Mai tételünk 2019-es, a VinAgora 2021-es versenyén ezüstérmes helyezett fehérbor. Szép, aranyba hajló csillanású bor. Nagyon szokatlan, chardonnay -...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk