Olaszrizling Október: sok dícséret, kis dohogás

Most szombaton "történt" az Olaszrizling Október nagykóstoló a Corinthiában. Nagy szabású rendezvény volt, nem tudom, a szervezők számítottak-e ekkora látogatottságra. Amikor 20:05-kor beléptem a nagyterembe, gyakorlatilag moccanni sem lehetett. A standok előtt tömegek álltak, az érdeklődők szenvedélyesen beszélgettek egymással, vagy a borászokkal. Őrült jó hangulat uralkodott és még 22:05-kor, amikor távoztam, sem látszott úgy, hogy a cseppet sem megcsappant tömeg valaha is távozni óhajtana a helyszínről. Voltam már olyan feszviálon, ahol fél tízkor a kiállítók már lassan csomagolni kezdtek. Itt erről szó sem lehetett, egyszerűen olyan lendületben volt a közönség, hogy az mindenkit magával ragadott. Pedig délután kettő óta ott álldogálni kiállítóként, nem csekély munka. A lelkesedés azonban a borászatokat is magával ragadta, akik még zárás után is mosolyogva kínálták a borukat és hozzá a számtalan kérdésre válaszaikat.

Szóval kiemelkedően sikeres kóstoló volt, és úgy tapasztaltam, hogy ez a hozott anyag minőségének köszönhető. Egyszerűen a borok átlagos színvonala jó volt, vagy jónál is jobb. Úgy látszik, Magyarország az olaszrizlingben tényleg otthon van.

Meg kell még jegyeznem azt is, hogy fehér bort inni könnyebb. Talán a tannin hiánya miatt, egyértelműen az a meglátásom, hogy a fehér borokat nagyobb mennyiségben képes az ember kóstolni, míg a vörösöktől hamarabb elfárad az ízlelőbimbó - megtelik a száj - megterhelődik a gyomor. Lehet, hogy részint ez is az oka a látogatók fáradhatatlanságának az olaszrizling kóstolón.

Nem meglepő, hogy a 82 kiállító mindegyikét nem sikerült meglátogatnom. Összesen 16 pincészethez jutottam el, és 25 tételt kóstoltam meg. Összbenyomásom az, hogy a felhozatal minősége elégedettségre ad okot. Mindössze 1 hibás tétel volt (rossz hordó miatt), és a borok legtöbbje a 20-as skálán nálam 15 feletti pontot kapott volna. Sokkal jobb arány, mint például a tokaji kóstolón volt, márciusban (részletekért katt ide: Tokaji Március Nagykóstoló - 2016.03.19.).

Babarczi, Bajnóczy, Belward, Bezerics, Büttner, Fáncsi Hegyi, Folly, Gál Lajos, Gilvesy, Hertzka, Kamocsay, Kreinbacher, Kristinus, Lídia, Skizo, Szászi - ők voltak a letesztelt pincészetek.

Ahol egyértelműen a legjobb bort kóstoltam, az Gál Lajos, akinek a Kántor-tag olaszrizlingje kiemelkedően fölé magasodott a mezőnynek. Nem csoda, dűlőszelektált, prémium tételt kevesen hoztak a bemutatóra. Bővebben is írok róla majd, most csak annyit, hogy 20-as skálán 19-et adnék neki, és világviszonylatban is jelentős értékekkel bíró tételnek találom.

Voltak meglepetések, így például a Büttner borászat, Badacsonyból. Ők az olaszuk mellett egy vulcanust is hoztak, és jól tették. Ígéretes, kristálytiszta tétel volt, felüdítő különlegesség a sok olaszrizling között. Feltörekvő, "első évjáratos" pincészettől pláne figyelemre méltó.

Az olaszrizling fajtát - amint már korábban sokszor írtam - mint fogyasztó, nem különösebben kedvelem, de a kóstoló most rá irányítja a figyelmemet. Ennyi élvezetesen elkészített fajtabort ritkán kóstoltam belőle, és a legtöbből szerencsésen hiányzott az a lapos zsírosság-érzet ami miatt a fajtát nemigen kedveltem. Persze másként kóstol az ember saját élvezetére, és másként borbecsüs szemüveggel. Több, mint egy évtizedes összehasonlításban kimondhatom: nagyot fejlődött az olaszrizling-kínálat, ma már a piacképes, szépen elkészített, átgondolt tételek dominálnak.

Most jön a dohogás része a cikkemnek. A kóstolón megjelentek a rajnai rizlingek is. De miért???? A csapból is az folyik, hogy a két fajtának a közös "rizling" szón kívül semmi más köze egymáshoz. Akkor miért is kellett lekóstoltatni egy rajnai sort is?? Arról olvasunk lépten-nyomon, hogy az olaszrizling külföldi megjelenésének gátja a rajnaihoz hasonló név, és folyamatban van egy új név választása. Értetlenül állok az előtt, hogy miért kellett ezek után külön szekcióba szedve rajnait is bemutatni. Egyedül a miatt nem bánom, mert a méltán keresett fajtának néhány szép arcát láthattam meg a kóstolt tételekben. Viszont fekete pontot adok a szervezőnek: ez szerintem illogikus lépés volt, és hiba.

Végezetül, hogy ne kritikával zárjam a cikkemet, pár szót a borvidékekről. Feltűnt nekem, hogy az Alföld egyáltalán nem képviseltette magát, pedig az olaszrizling mindenhol ott van (na jó, egyedül Tokajban nem) és alapvető fajtának tekinthető. Ami még jobban meglepett, hogy Szekszárd szintén nem képviseltette magát, pedig nem egy szépnek nevezhető bort ismerünk onnan (pl. Lajvér olaszrizling). Mi lehet ennek az oka? - tűnödtem. Azt a megoldást találtam, hogy valószínűleg az olaszrizling hívószó a borászok számára ezeken a vidékeken (különösen az Alföldön) egyet jelenthet a "zöm" borral. Míg a legjobb borokat felvonultató területek erősen ásványosak, addig éppen az Alföldön, (és a lösz miatt talán Szekszárdon is) ez a fajta valószínűleg kevésbé izgalmas borokat ad. Az ottaniak pedig talán épp ezért inkább másra koncentrálnak.

Ezzel ki is mondtam az olaszrizling fajta egyik lényegi tulajdonságát. Kiváló, százarcú bor. Szépen és élvezetesen tudja felvenni a terroirt, ami a mai borászat egyik alapfogalma. Zárásként be is mutatom az egyik leggyönyörűbb helyszínt:


Újdonságok

Párhuzamok, nem ellentétek

Szeretem az összehasonlításokat. Nem azért, hogy keményen szembesítsem az összehasonlított tételeket: melyik jobb, miért jobb, és hasonlók. A borok is megsértődhetnénk, de ők nem teszik; csak szépen, hallgatagon és odaadóan fekszenek a palackban összehasonlítás után. Mégis, nem volna velük szemben...
Teljes cikk

Crémant de Luxembourg

Ki ne hallott volna a luxemburgi borokról?   – Na jó, kezdem előlről. Luxemburg borászati hagyományai világszerte ismertek...   – Rendben, látom, hogy más megközelítést kell választanom. Luxemburg, ez a kicsiny nyugat-európai ország – hiszik, vagy sem – jelentős borkészítési...
Teljes cikk

Nem minden arany, ami fénylik

Ez egy poszt, összesen 5 tanulsággal. Nyár van, ilyenkor könnyű bort kíván az ember, gyakran szódával feldobva, mindenesetre hidegen. Sokan a rozéra esküsznek és van is benne valami: légies tud lenni, aromatikája általában gyümölcsös, és magas savtartalma miatt rendkívül jó szomjoló. Ez lenne a...
Teljes cikk

Geszler Zenit 2022

Nem tudom, a kedves olvasó számára mond-e valamit az az étel, hogy  salátafőzelék. Igen, friss fejes salátából, egy kevés húsos szalonnán megfuttatva, fokhagymával és tejföllel. Általában véve is nehéz kérdés, hogy a magyar asztalok tipikus hétköznapi fogásához milyen bort lehet inni....
Teljes cikk

Maróti Attila Pinot Noir 2021

Pinot Noir mátrai módra és főként Maróti Attila lendületével. Igen, ő az, aki magáról úgy fogalmazott, hogy "a saját rabszolgám vagyok. minden nap hajnali ötkor kelek" és ezt a lendületet viszi bele a boraiba. A többi itt...
Teljes cikk

Thummerer Egri Bikavér Superior 2017

Végre egy jó bor. Mély rubinszín, feketés maggal, padlizsánlila villanásokkal. Telt testre utaló, szép glicerines templomablakok futnak le a pohár oldalán.  Illatában először cassis. Érdemes sokat hagyni gyűlni a pohárban az illatot. Én Riedel bordeaux-i pohárból kóstoltam. Megérte elővenni a...
Teljes cikk

Halasi Gergely - Villány, "Phoenix" 2014

A vélemény szabad. A szakértői vélemény ezzel szemben nem szabad. Nagyon is kötött.  A büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény szerint: 188. § (1) Ha a bizonyítandó tény megállapításához vagy megítéléséhez különleges szakértelem szükséges, szakértőt kell alkalmazni. 191. § (1)...
Teljes cikk

Beconcini Chianti Riserva 2017

A toscanamania.hu holnap 41 olyan filmet sorol fel, amelyikben Toszkánáé a főszerep, de azt gyanítom, hogy ennél sokkal több hollywoodi bóvli film létezhet még, amelyek a "szerelem Toszkánában" és hasonló sztereotíp témák körül forognak. Kíváncsian várom, hogy mikor készül az első ilyen film...
Teljes cikk

Vylyan Bogyólé 2022

Az idei Bogyólé! Igazi meglepetésként ért, hogy már ilyen korán a polcokra került. Riválisa, a Beaujolais Nouveau en Primeur csak november 17-én folyik hivatalosan a poharakba. Ilyenkor szoktam megemlékezni arról, hogy régebben a portugieser vitte a prímet ebben a borban, és milyen jó döntés volt...
Teljes cikk

Kékfrankos hangjai (Sopron)

Tegye fel a kezét, aki már hallott a soproni Horváth Imi borászatról, vagy kóstolta a kékfrankosukat, syrah-jukat, netán cabernet franc-jukat. Vagy aki már járt a Bruckner borászatnál. És azt tudta valaki, hogy az Etyeki Kúria vörösborai Sopronból származnak és hamarosan Soproni Kúria néven is...
Teljes cikk

Blog

Mire való a borbecsüs?

Ért egy rossz élmény nemrégiben, a Váci utcában, egy magyar üzletlánc kiemelt boltjának borospincéjében. Azazhogy nagyon jó élmény volt, és mégis rossz. Megmagyarázom.Betévedtem, és a földszinti választék szegénysége arra sarkallt, hogy lenézzek a pincébe. Ez a pince egyszerűen...
Teljes cikk

Helyünk a világ bor-térképén

Aligha kérdőjelezhető meg, hogy amilyen képet a londoni WSET (Wine and Spirits Education Trust) közvetít egy országnak a borokvilágában elfoglalt helyéről, az erősen hat az adott ország megítélésére, legalábbis a szakértő(bb) nemzetközi fogyasztók körében.A minap belelapoztam a WSET...
Teljes cikk

Ár-érték arány

Most kaptam a hírt, hogy a Tamellini Soave 2013-as évjáratát leárazták és jelenleg 8,49 angol font áron lehet hozzájutni London egyik menő borkereskedésében. Gyors fejszámolást követően rádöbbentem, hogy ez a "fantasztikus" ajánlat 3500 Ft-ot takar, az eredeti 4800 Ft körüli összeg helyett. Valaha...
Teljes cikk