Kristinus Borbirtok

Régóta kerülgetjük egymást, a Kristinus, meg én. Ezt úgy értem, hogy évek óta folyvást összetalálkozunk kiállításokon, kóstolókon, és nem szaladok el az ismerkedés elől, hanem egyre másra derekasan kóstolom a szortimentet, jegyzetelek, és ki is alakult bennem egy átfogó kép, azonban írni még mostanáig nem írtam róla. Megtették mások: például a VinCE magazin, ahol a borászatról is, meg a birtokigazgatóról is olvashattunk egy-egy portrét az utóbbi évben. Azokon a hasábokon tudtam meg, hogy a Kristinus borbirtokon mozi is működik – és őszintén, amikor ezt olvastam, arra gondoltam, hogy döntsük el, borprofizmus, vagy borsznobizmus vezérel…

De nem kritizálni akarok, hanem élményekről beszámolni. Előre lelövöm a cikk velejét: a Kristinus borok azért nagyon jók és különlegesek, mert kifejezetten olaszos stílust képviselnek, már ami a vöröseket illeti. Kérdeztem erről a borászat képviselőjét, aki annyit mondott el, hogy „a stílus kialakulásához az vezetett, hogy az egyik borász kollégám sokat dolgozott Bordeaux-ban, a másik kollégám pedig, aki a Sas cuvéet megálmodta, Ausztráliában és Új-Zélandon”.

Igen, így nem meglepő, hogy jegyzeteim tanúsága szerint a Sas 15,5%-os alkoholtartalmához combos savak, erőteljes, összeérett tannin társul, amelyek hátán a cabernet-k fekete bogyós ízjegyei bontakoznak ki. Noha 60% merlot, és fahordóban csak a cabernet-k értek 18 hónapot, a merlot csendesen háttérben marad, teret engedve a sauvignonnak. A csersav feszesen egyben tartja a bort, ami így elsősorban vörös húsok, szerintem kifejezetten vadak mellé párosítható.

A 2011-es kékfrankos selectiont tavaly áprilisban kóstoltam. Világos rubinszín, enyhén téglásodó széllel. Meglepett benne, hogy mennyire selymes bor – ezt egyértelműen a Dél-Balaton vastag löszös talajának karaktereként azonosítom – már-már grafitos (bár félve mondom, hiszen syrah-k jellemzője szokott lenni a grafitosság). E bor kapcsán fogalmazódott meg bennem először, hogy a Kristinus kifejezetten olaszos borkészítési stílust visz. Erősek, szinte csípősek a tanninjai, mint egy szicíliai bornak, és mégis harmóniában van a testtel, a glicerines kerekséggel és a gyümölcsös ízjegyekkel. Kár, hogy kifutott tétel, biztosan élvezet lenne évről évre kibontani egyet és figyelni a palackos fejlődését.

Volt szerencsém a fedélzeti szortimentet is kóstolni. Zseniális megérzéssel adta neki a nevet a marketinges – ezek a borok tényleg amolyan fedélzetiek. (Bár nem vagyok vitorlázó, el tudom képzelni, hogy a hajón is hasonló alkoholtilalom él, mint egy gépjárműben, de nyilván aki iszik, az nem vezet, hanem csak élvezi a szelek szárnyán száguldás szédítő – vagy legyen megrészegítő ? – élményét.) Mindenesetre a fedélzeti borok nagyban építenek arra, hogy a napsütés, a Balaton látványának szépsége, a fiatalság, a gondtalanság, a nyár és a simogató levegő mind-mind hozzáadnak a bor élményéhez, egyszóval outdoor borok, társasági borok, és jó, hogy ilyen kategória is van.

Addig-addig kerülgettük tehát egymást a Kristinussal, amíg végül pár napja a birtok vörös került a kezembe, aztán a pohárba. Nem mondtam még, de kifejezetten becsülöm, hogy a vörösöket érlelten hozzák forgalomba. Ez a bor is 2012-es, volt már ideje összeállni, megindult a palackos fejlődése is, és árkategóriáját meghazudtolóan összetett, legalább kétszer akkora élményt adó ital lett. A 2012-es évjárat amúgy is a kedvenceim közé tartozik kiváló tartása és dinamizmusa, érlelhetősége miatt. Ez a bor ugyanúgy a fáradtság legcsekélyebb jelét sem mutatja, mint más 12-esek. Mély bíborszín, fekete maggal. Könnyed, de összetett, fecsegő illat, benne szilva, meggyek, piros bogyós gyümölcsök, és szantálos fűszeresség. Ez benne a legszebb: visszafogottan, de karakteresen húzódik meg a gyümölcsösség mögött és öltözteti, tartja, kiemeli. Ha már illóolaj, ízben az ylang-ylang is eszembe ötlik e borból, ami igazi kuriózum, nagyon ritkán érezni. Noha a test csak közepes, éppen ez teszi könnyen ihatóvá. Kifejezetten élvezetes a lédús korty, játékos a gyümölcsösség, elgondolkodtató a fűszerezettség, és ismét olaszos az összkép. Megint a tannin miatt mondom ezt, szépen integrált, kissé földes, púderos. Extraktédessége harmonikus, ízképe fogyasztóbarát, de emellett igényes. Tényleg ritkán mondok ilyet: árban éppen a dupláját lehetne elkérni érte.

Újdonságok

Medveálom - Maczkó Rozé 2018

Annyira cuki ez a bor - mondta a feleségem, és tényleg, megragadó a sapkás jeges, de őrült jó ötlet a pohár-orrú, kicsit szomorkásan-néző-mackós csavarzár is, a kisfiam meg rögtön le akarta áztatni a címkét. Persze alighogy felmerült az ötlet, a többieknek is azonnal kellett, úgyhogy most...
Teljes cikk

Kortárs festmények az új Soltész borokon

Az egri Ostoros Családi Pincészet Soltész borcsaládja három prémium vörösborral lepi meg ősszel a borkedvelőket. A palackok nemcsak a tartalmuk miatt izgalmasak, a címkékre a Munkácsy-díjas, elismert képzőművész, Bukta Imre egy-egy alkotása került. A második generációs családi borászat már több...
Teljes cikk

A magnumpalack titka

Alcím: avagy hogyan lett ilyen népszerű a Borháló, és miért szerettem meg (Szubjektív piacértékelés az üzletben értékesített fine wine piacán Magyarországon.) Immár közel 6 éve élünk együtt és borozunk együtt a Kathona Krisztián fémjelezte Borhálóval, akik meredek ívben törtek be a hazai...
Teljes cikk

Vylyan Kakas 2018

Nyár van, ilyenkor természetes, hogy könnyű rozéhoz nyúl az ember. Rozékultúránk fejlődését nem csak a mennyiségi kínálat folyamatosan növekvő mértéke jelzi, hanem a tartalmi fejlődés is, s a szamóca-málna-cseresznye-gumicukor tengelyre felhúzott borok mellett egyre-másra felbukkannak...
Teljes cikk

Hilandar szerb kolostor (Áthosz hegy) - "Savino Pole" 2010

Az Áthosz-hegyi (XI. században alapított, többször bővített) Hilandar szerb monostor 2004-ben leégett. Mivel a monostort a szerb lelkiség központjának tartják, a szerb kormány számos adománnyal igyekezett fellendíteni a monostor helyreállítását. Ezek egyike volt a monostor modern borászatának...
Teljes cikk

Rózsa György pincészete, Tállya - Együtt 2017 (furmint)

„A bor lényege az ember, aki termeszti a szőlőt, félti, gondozza, mint gyermekét” – vallja Rózsa György Péter, tállyai borász honlapja derekán. Hosszú évek alatt arra lettem figyelmes, hogy a borsznobok (khm, bocsánat: borértők) mindig arra a legkíváncsibbak, hogy hogyan készül az adott tétel....
Teljes cikk

Egyedülálló palack az Egri borvidéken

Az Egri borvidék idén nyártól már a saját palackjával büszkélkedhet, a borkedvelők pedig nemsokára találkozhatnak is vele. Egy helyi, tradicionális üveget terveztek újra, amibe a jövőben a magasabb presztízsű egri borok kerülhetnek. Nekem tetszik, bár azt nem tudom elképzelni, hogy a Kovács Nimród...
Teljes cikk

három bio bor - Gróf Degenfeld

Nem tudok zongorázni. Az én hangszerem a basszusgitár. Mégis, sok évvel ezelőtt egy – nem túl jelentős – szerelmem kedvéért megtanultam néhány taktust, hogy el tudjam játszani a lány nagy kedvencét, John Lennon Imagine c. számát egy soron következő házibulin. Nem mondhatom, hogy őrülten bonyolult...
Teljes cikk

Petrény Winery - Borgundi 2012 (bikavér)

Ajándékba kaptam, nagy ünnepre nyitottam ki. Ez a bor már túl van a csúcsán. Illata még viszonylag gyümölcsös, érlelt, de szájban már barnás ízek, földes jegyek jelentkeznek. Teste kicsit üres, valahogy hiányzik a közepe. Szilvás, meggyes, avaros ízei jelzik, hogy valamikor jobb lehetett ennél. Nem...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk