Kristinus Borbirtok

Régóta kerülgetjük egymást, a Kristinus, meg én. Ezt úgy értem, hogy évek óta folyvást összetalálkozunk kiállításokon, kóstolókon, és nem szaladok el az ismerkedés elől, hanem egyre másra derekasan kóstolom a szortimentet, jegyzetelek, és ki is alakult bennem egy átfogó kép, azonban írni még mostanáig nem írtam róla. Megtették mások: például a VinCE magazin, ahol a borászatról is, meg a birtokigazgatóról is olvashattunk egy-egy portrét az utóbbi évben. Azokon a hasábokon tudtam meg, hogy a Kristinus borbirtokon mozi is működik – és őszintén, amikor ezt olvastam, arra gondoltam, hogy döntsük el, borprofizmus, vagy borsznobizmus vezérel…

De nem kritizálni akarok, hanem élményekről beszámolni. Előre lelövöm a cikk velejét: a Kristinus borok azért nagyon jók és különlegesek, mert kifejezetten olaszos stílust képviselnek, már ami a vöröseket illeti. Kérdeztem erről a borászat képviselőjét, aki annyit mondott el, hogy „a stílus kialakulásához az vezetett, hogy az egyik borász kollégám sokat dolgozott Bordeaux-ban, a másik kollégám pedig, aki a Sas cuvéet megálmodta, Ausztráliában és Új-Zélandon”.

Igen, így nem meglepő, hogy jegyzeteim tanúsága szerint a Sas 15,5%-os alkoholtartalmához combos savak, erőteljes, összeérett tannin társul, amelyek hátán a cabernet-k fekete bogyós ízjegyei bontakoznak ki. Noha 60% merlot, és fahordóban csak a cabernet-k értek 18 hónapot, a merlot csendesen háttérben marad, teret engedve a sauvignonnak. A csersav feszesen egyben tartja a bort, ami így elsősorban vörös húsok, szerintem kifejezetten vadak mellé párosítható.

A 2011-es kékfrankos selectiont tavaly áprilisban kóstoltam. Világos rubinszín, enyhén téglásodó széllel. Meglepett benne, hogy mennyire selymes bor – ezt egyértelműen a Dél-Balaton vastag löszös talajának karaktereként azonosítom – már-már grafitos (bár félve mondom, hiszen syrah-k jellemzője szokott lenni a grafitosság). E bor kapcsán fogalmazódott meg bennem először, hogy a Kristinus kifejezetten olaszos borkészítési stílust visz. Erősek, szinte csípősek a tanninjai, mint egy szicíliai bornak, és mégis harmóniában van a testtel, a glicerines kerekséggel és a gyümölcsös ízjegyekkel. Kár, hogy kifutott tétel, biztosan élvezet lenne évről évre kibontani egyet és figyelni a palackos fejlődését.

Volt szerencsém a fedélzeti szortimentet is kóstolni. Zseniális megérzéssel adta neki a nevet a marketinges – ezek a borok tényleg amolyan fedélzetiek. (Bár nem vagyok vitorlázó, el tudom képzelni, hogy a hajón is hasonló alkoholtilalom él, mint egy gépjárműben, de nyilván aki iszik, az nem vezet, hanem csak élvezi a szelek szárnyán száguldás szédítő – vagy legyen megrészegítő ? – élményét.) Mindenesetre a fedélzeti borok nagyban építenek arra, hogy a napsütés, a Balaton látványának szépsége, a fiatalság, a gondtalanság, a nyár és a simogató levegő mind-mind hozzáadnak a bor élményéhez, egyszóval outdoor borok, társasági borok, és jó, hogy ilyen kategória is van.

Addig-addig kerülgettük tehát egymást a Kristinussal, amíg végül pár napja a birtok vörös került a kezembe, aztán a pohárba. Nem mondtam még, de kifejezetten becsülöm, hogy a vörösöket érlelten hozzák forgalomba. Ez a bor is 2012-es, volt már ideje összeállni, megindult a palackos fejlődése is, és árkategóriáját meghazudtolóan összetett, legalább kétszer akkora élményt adó ital lett. A 2012-es évjárat amúgy is a kedvenceim közé tartozik kiváló tartása és dinamizmusa, érlelhetősége miatt. Ez a bor ugyanúgy a fáradtság legcsekélyebb jelét sem mutatja, mint más 12-esek. Mély bíborszín, fekete maggal. Könnyed, de összetett, fecsegő illat, benne szilva, meggyek, piros bogyós gyümölcsök, és szantálos fűszeresség. Ez benne a legszebb: visszafogottan, de karakteresen húzódik meg a gyümölcsösség mögött és öltözteti, tartja, kiemeli. Ha már illóolaj, ízben az ylang-ylang is eszembe ötlik e borból, ami igazi kuriózum, nagyon ritkán érezni. Noha a test csak közepes, éppen ez teszi könnyen ihatóvá. Kifejezetten élvezetes a lédús korty, játékos a gyümölcsösség, elgondolkodtató a fűszerezettség, és ismét olaszos az összkép. Megint a tannin miatt mondom ezt, szépen integrált, kissé földes, púderos. Extraktédessége harmonikus, ízképe fogyasztóbarát, de emellett igényes. Tényleg ritkán mondok ilyet: árban éppen a dupláját lehetne elkérni érte.

Újdonságok

Hilandar szerb kolostor (Áthosz hegy) - "Savino Pole" 2010

Az Áthosz-hegyi (XI. században alapított, többször bővített) Hilandar szerb monostor 2004-ben leégett. Mivel a monostort a szerb lelkiség központjának tartják, a szerb kormány számos adománnyal igyekezett fellendíteni a monostor helyreállítását. Ezek egyike volt a monostor modern borászatának...
Teljes cikk

Rózsa György pincészete, Tállya - Együtt 2017 (furmint)

„A bor lényege az ember, aki termeszti a szőlőt, félti, gondozza, mint gyermekét” – vallja Rózsa György Péter, tállyai borász honlapja derekán. Hosszú évek alatt arra lettem figyelmes, hogy a borsznobok (khm, bocsánat: borértők) mindig arra a legkíváncsibbak, hogy hogyan készül az adott tétel....
Teljes cikk

Egyedülálló palack az Egri borvidéken

Az Egri borvidék idén nyártól már a saját palackjával büszkélkedhet, a borkedvelők pedig nemsokára találkozhatnak is vele. Egy helyi, tradicionális üveget terveztek újra, amibe a jövőben a magasabb presztízsű egri borok kerülhetnek. Nekem tetszik, bár azt nem tudom elképzelni, hogy a Kovács Nimród...
Teljes cikk

három bio bor - Gróf Degenfeld

Nem tudok zongorázni. Az én hangszerem a basszusgitár. Mégis, sok évvel ezelőtt egy – nem túl jelentős – szerelmem kedvéért megtanultam néhány taktust, hogy el tudjam játszani a lány nagy kedvencét, John Lennon Imagine c. számát egy soron következő házibulin. Nem mondhatom, hogy őrülten bonyolult...
Teljes cikk

Petrény Winery - Borgundi 2012 (bikavér)

Ajándékba kaptam, nagy ünnepre nyitottam ki. Ez a bor már túl van a csúcsán. Illata még viszonylag gyümölcsös, érlelt, de szájban már barnás ízek, földes jegyek jelentkeznek. Teste kicsit üres, valahogy hiányzik a közepe. Szilvás, meggyes, avaros ízei jelzik, hogy valamikor jobb lehetett ennél. Nem...
Teljes cikk

Kecze-Hady Kézműves Pincészet - Zsófia 2016

Jaj, nagyon szeretem a családi történeteket, amikből kiderül, hogy miként, miért lesz valakiből borász, hogyan tagozódik be a társadalom azon szűk szeletébe, akik a kemény munkát többre becsülik a gyors sikernél, és meglátják a szőlőben, ebben a sok gondoskodást igénylő növényben a szépséget...
Teljes cikk

Vojtek Pincészet (Villány) - #Flancos 2018

Visszavonhatatlanul eljött a tavasz, így jó lesz megnyitni a rozéborok kóstolásának sorát, hogy tudjuk, milyen palackról tekerjük le a csavarzárat, ha egy kellemes, laza estéhez akarunk bort párosítani. A villányi Vojtek pincészet #Flancos nevű rozé házasításával kezdődött...
Teljes cikk

Tokaji helyzetkép

Szombaton lezajlott a Tokaji Március kóstoló a Corinthiában, mint minden évben. A már-már reprezentatívnak tekinthető kóstolón ezúttal 59 borászat vett részt és a rendezvény népszerűségét mutatja, hogy 18 órakor már volt olyan pincészet, aki nem tudta valamennyi kiállított borát kóstoltatni, mert...
Teljes cikk

Ezt jólesik látni

Jancis Robinson egy élő legenda, kár lenne tagadni. Nagyjából egyfajta bor-origó, karöltve Hugh Johnsonnal. Ha valaki alaposan körülnéz Jancis Robinson honlapján mainapság, szívet melengető látványban lesz része. Breaking news... idemásolom. Ugye látják ott a jobb felső sarokban? Top scoring...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk