Kristinus Borbirtok

Régóta kerülgetjük egymást, a Kristinus, meg én. Ezt úgy értem, hogy évek óta folyvást összetalálkozunk kiállításokon, kóstolókon, és nem szaladok el az ismerkedés elől, hanem egyre másra derekasan kóstolom a szortimentet, jegyzetelek, és ki is alakult bennem egy átfogó kép, azonban írni még mostanáig nem írtam róla. Megtették mások: például a VinCE magazin, ahol a borászatról is, meg a birtokigazgatóról is olvashattunk egy-egy portrét az utóbbi évben. Azokon a hasábokon tudtam meg, hogy a Kristinus borbirtokon mozi is működik – és őszintén, amikor ezt olvastam, arra gondoltam, hogy döntsük el, borprofizmus, vagy borsznobizmus vezérel…

De nem kritizálni akarok, hanem élményekről beszámolni. Előre lelövöm a cikk velejét: a Kristinus borok azért nagyon jók és különlegesek, mert kifejezetten olaszos stílust képviselnek, már ami a vöröseket illeti. Kérdeztem erről a borászat képviselőjét, aki annyit mondott el, hogy „a stílus kialakulásához az vezetett, hogy az egyik borász kollégám sokat dolgozott Bordeaux-ban, a másik kollégám pedig, aki a Sas cuvéet megálmodta, Ausztráliában és Új-Zélandon”.

Igen, így nem meglepő, hogy jegyzeteim tanúsága szerint a Sas 15,5%-os alkoholtartalmához combos savak, erőteljes, összeérett tannin társul, amelyek hátán a cabernet-k fekete bogyós ízjegyei bontakoznak ki. Noha 60% merlot, és fahordóban csak a cabernet-k értek 18 hónapot, a merlot csendesen háttérben marad, teret engedve a sauvignonnak. A csersav feszesen egyben tartja a bort, ami így elsősorban vörös húsok, szerintem kifejezetten vadak mellé párosítható.

A 2011-es kékfrankos selectiont tavaly áprilisban kóstoltam. Világos rubinszín, enyhén téglásodó széllel. Meglepett benne, hogy mennyire selymes bor – ezt egyértelműen a Dél-Balaton vastag löszös talajának karaktereként azonosítom – már-már grafitos (bár félve mondom, hiszen syrah-k jellemzője szokott lenni a grafitosság). E bor kapcsán fogalmazódott meg bennem először, hogy a Kristinus kifejezetten olaszos borkészítési stílust visz. Erősek, szinte csípősek a tanninjai, mint egy szicíliai bornak, és mégis harmóniában van a testtel, a glicerines kerekséggel és a gyümölcsös ízjegyekkel. Kár, hogy kifutott tétel, biztosan élvezet lenne évről évre kibontani egyet és figyelni a palackos fejlődését.

Volt szerencsém a fedélzeti szortimentet is kóstolni. Zseniális megérzéssel adta neki a nevet a marketinges – ezek a borok tényleg amolyan fedélzetiek. (Bár nem vagyok vitorlázó, el tudom képzelni, hogy a hajón is hasonló alkoholtilalom él, mint egy gépjárműben, de nyilván aki iszik, az nem vezet, hanem csak élvezi a szelek szárnyán száguldás szédítő – vagy legyen megrészegítő ? – élményét.) Mindenesetre a fedélzeti borok nagyban építenek arra, hogy a napsütés, a Balaton látványának szépsége, a fiatalság, a gondtalanság, a nyár és a simogató levegő mind-mind hozzáadnak a bor élményéhez, egyszóval outdoor borok, társasági borok, és jó, hogy ilyen kategória is van.

Addig-addig kerülgettük tehát egymást a Kristinussal, amíg végül pár napja a birtok vörös került a kezembe, aztán a pohárba. Nem mondtam még, de kifejezetten becsülöm, hogy a vörösöket érlelten hozzák forgalomba. Ez a bor is 2012-es, volt már ideje összeállni, megindult a palackos fejlődése is, és árkategóriáját meghazudtolóan összetett, legalább kétszer akkora élményt adó ital lett. A 2012-es évjárat amúgy is a kedvenceim közé tartozik kiváló tartása és dinamizmusa, érlelhetősége miatt. Ez a bor ugyanúgy a fáradtság legcsekélyebb jelét sem mutatja, mint más 12-esek. Mély bíborszín, fekete maggal. Könnyed, de összetett, fecsegő illat, benne szilva, meggyek, piros bogyós gyümölcsök, és szantálos fűszeresség. Ez benne a legszebb: visszafogottan, de karakteresen húzódik meg a gyümölcsösség mögött és öltözteti, tartja, kiemeli. Ha már illóolaj, ízben az ylang-ylang is eszembe ötlik e borból, ami igazi kuriózum, nagyon ritkán érezni. Noha a test csak közepes, éppen ez teszi könnyen ihatóvá. Kifejezetten élvezetes a lédús korty, játékos a gyümölcsösség, elgondolkodtató a fűszerezettség, és ismét olaszos az összkép. Megint a tannin miatt mondom ezt, szépen integrált, kissé földes, púderos. Extraktédessége harmonikus, ízképe fogyasztóbarát, de emellett igényes. Tényleg ritkán mondok ilyet: árban éppen a dupláját lehetne elkérni érte.

Újdonságok

Káli Kövek - Kavics 2019

Hogy egyszerű bor-e a Kavics, ahogy a neve sugallja (kavics = csak valami kis apróság, mi ez a kőhöz képest, pláne egy sziklához képest...), ezt latolgattam hosszan, aztán belevágtam ebbe a cikkbe, mert kezdettől fogva tudom a választ. A borász túl szerény. A Kavics a köveskáli Káli Kövek (Szabó...
Teljes cikk

Vesztergombi Turul 2016

Találomra választottam egy tételt az elmúlt hónapokban tartott online kóstolóim tételei közül. A Vesztergombi Turul egyike volt a közönségkedvenceknek.  Napfényben vizsgálva már téglásodó szélű, csillogó, áttetsző rubinszínű bor. Illata áradó vaníliássággal indít, ami azonban magában felér egy...
Teljes cikk

Haraszthy Sauvignon Blanc 2019

Etyek Budapest szőlőskertje. Ez a beidegződés a rendszerváltás óta fokozatosan épült ki, csúcsát talán az etyeki Kezes-lábossal és a Piknikkel érte el, jól épített az amúgy is zajló/zajlott szuburbanizációra, ami Budapestnek ezt a NY-DNY-i részét elérte a '90-es évektől kezdődően. Errefelé már...
Teljes cikk

Vida prémium és a Lösz

A Vida borok egyértelmű sajátja a derű. Nem túlzás állítani, hogy a Vida borok kivétel nélkül bájosak és napsütéses optimizmust hordoznak. Faggattam róla ifj. Vida Pétert, hogy mi a titka ennek a félreismerhetetlen karakternek, és több mindent is megnevezett. Elsősorban a kíméletes növényvédelmet,...
Teljes cikk

Ortonese - Sangiovese-Merlot IGT 2019 Daunia Canosa, Puglia

Alapvetően azt nem értem, hogy minek importálunk borokat kicsiny országunkba, ha nálunk is bőven megterem a kiváló, s még annál kiválóbb is. Ez a tétel például egy céges karácsonyi ajándék volt, s aki kapta, sokkal jobban járt volna hasonló árfekvésben akár egy Lelovits cabernet sauvignonnal, akár...
Teljes cikk

Arias - Pécselyi Chardonnay 2018

Mit is jelent pontosan a 'kézműves bor' kifejezés? Lépten-nyomon úgy használják, mintha a kis mennyiségű, prémium minőségű borok szinonimája lenne. Nincs egyenlőségjel a kettő között. Tény, hogy jellemzően a kis pincészetek gyűjtőfogalma. Magam kézműves bornak legfeljebb 8 hektár területtel...
Teljes cikk

Két bikavér Szekszárdról

Lehet, hogy nem is tisztességes dolog két különböző évjárat bikavéreit összehasonlítani. Ilyenkor mintha egy többismeretlenes egyenletet akarnánk megoldani. Mennyiben vezethető vissza a különbség az évjáratra, mennyiben a borász filozófiájára, mennyiben a termőhelyre?... Hetényi János "Blue Bull"...
Teljes cikk

Cseri pincészet - Tramini 2019

Első pillantásra majdnem a polcon hagytam ezt a bort. Hátrahőköltem. A címkétől! Nem elsősorban Rubens iránti viszolygásom, vagy a barokk iránti általános ellenszenvem miatt, hanem mert annyira valószerűtlen a kagylóhéj-melltartós sellő, egyszerűen oda nem illő, majdhogynem azt mondom: perverz. Mi...
Teljes cikk

Sandeman fino sherry

Nem csodálom, ha keveseket szólít meg Magyarországon a sherry stílusa, bár kétségtelen, hogy ismertségre tesz szert, már csak azért is, mert szinte nincs olyan angolszász irodalmi mű, amelyben ne szerepelne. Gondoljunk csak E.A. Poe Egy hordó amontillado című novellájára (ez is sherry, bár nem...
Teljes cikk

Hetényi pince - Motoros róka (motor riding fox) siller

There is much of a debate on the internet about the origin of 'siller' wine. Some say it is of Serbian origin, but anyone who has ever tasted the typical light red wines of Baden and Württemberg will certainly recognise the identical style. 'Schiller' means glittering in German then why would...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk