Kovács Nimród Winery - Monopole NOIR 2011

Van egy olyan közkeletű nézet, hogy férfinak nehéz olyan ajándékot találni, aminek igazán örül. Szerintem viszont pofon egyszerű: elég hozzá egy palack igazán jó bor, mondjuk egy Kovács Nimród "Noir" a Monopole sorozatból. Akitől kaptam a bort nem is tudta, hogy bennem már eleve él egy pozitív elfogultság a Kovács Nimród borok iránt, amit ez Kovács Nimród Winery – NJK Nagy Eged 2009 és ez Egri Bikavér ünnep 2016 és a Kovács Nimród Winery a korábbi két cikkem, illetve a hozzájuk kötődő borok alakítottak ki. Utóbbiért a "köszönöm az intelligens és korrekt értelmezést!" elismerő szavakat kaptam a tulajdonostól, aminek - megvallom - nagyon örültem.

Szóban forgó boromhoz csinos kis ismertető füzetke is járt a borásztról és termékeiről, amelyben azonban épp a most tárgyalt bor nem szerepelt, de sebaj. A hátcímke annál bőbeszédűbben és rendkívüli pontossággal mutatja be a bor főbb erényeit, azonban e leíráshoz én még hozzátennék. "Borunk színe rubin, szép savgerincen alapuló íze és illata gazdag, mely piros bogyós gyümölcsökre, meggyes likőrre, valamint füstölt kék szilvára emlékeztet. Kis szellőztetés után dohány illatjegyek is megjelennek borunkban. Közepestől nagyobb teste és harmóniája páratlan borélményt ad a fogyasztónak." - Eddig az idézet, amihez hozzá kell tennem, hogy minden szava igaz, de kifelejt pár dolgot.

Például nem szól a hordózás csodásan puha és szépen integrált vaníliásságáról, no meg a meleg fűszerek garmadát sem említi, amivel a gyümölcsösséget e bor illatban-ízben egyaránt megtetézi. Igazán nagy élmény cseppenként szürcsölgetni és ízlelgetni a remek savgerinc hátán érkező ánizsos, szegfűszeges, fahéjas, szerecsendiós jegyeket. Ahogy a pinot noirtól (mint fő összetevőtől) várjuk, tanninja alacsony, de ettől még éppen hogy nem üres, hanem a fajtára jellemzően helyet ad az édeskés, érett, elegánsan gömbölyű gyümölcsösségnek. Fejlődése elején áll még mindig ez a bor (6 éve termett!), lendületes és a palackos érés jegyeit épp csak elkezdte mutatni. Lecsengése hosszú és lédús, tartalmas, zamatos. Az üres palackból még egy hét elteltével is árad a late bottled vintage portóikra emlékeztető édes, fekete meggyes illatfelhő!

Nem azért, de ha választani kellene egy Beaune Premier Cru meg a Monopole Noir között, habozás nélkül bármikor az utóbbit választanám, gömbölyű gyümölcsösségéért, a bőrös-nehézkes (legalábbis számomra) földes ízvilágú érlelt burgundi vörösök helyett!

Ezután, hogy érdekesebb legyen a kóstolás, a bort két külön pohárból is kóstoltam. Az egyik egy gömb alakú, fehér burgundis pohár (általában jól passzol a chardonnay-khoz és az illatos fehérborokhoz), a másik egy kiforduló peremű, vörösboros burgundi pohár. Kíváncsi voltam, melyikben mit mutat magából a bor.

A meglepetés nem volt nagy, hiszen számítottam rá, hogy a vörösboros burgundis (jobbról) szebben kihozza a fajtajelleget. Arra azonban nem, hogy ennyivel mélyebb illatvilágot enged felszabadulni! A fűszeresség java a gömbölyű pohárban nem is volt érezhető, az inkább az ízletes savakat emelte ki, és a gyümölcsök közül a meggyet. A jobb oldali pohárban viszont egyértelműen teltebbnek, édeskésebbnek, gazdagabbnak éreztem a bort. Íme, mit tud az üvegművesség! "It's pure chemistry" - mondta erre sejtelmesen mosolyogva Mr. Riedel 2008-ban, amikor pohár-kóstolóján vettem részt. Igaz, a Riedel sommelier burgundis pohara az enyémnél kb. ötször nagyobb - valószínűleg abban még talányosabb a kémia. Íme, így néz ki. Hát... egyszer megkóstolnám a Kovács Nimród Noir-t abból is.

(Riedel Sommeliers pinot noir/Burgundy)

Újdonságok

Szó szerint: Jammertal Borbirtok - Koh-I-Noor CS

Ez a mostani nagy meleg nem az állócsillag-minőségű vörösborokhoz megfelelő időjárás - szoktuk mondani, hogy nagy melegben könnyebb bort kell választani - de ellenvetek: mindig az állócsillag minőségű vörösborok ideje van, amikor fontos, hogy megtapasztaljuk az élet mélységes szépségét és van...
Teljes cikk

Etyeki Kúria "Pláne" frizzante white

A gyöngyözőbor egyre divatosabb kategória, gondolom a gasztróban, meg a fiatalok körében népszerű elsősorban. Nagyjából öt éve figyeltem fel rá, ma már minden magára valamit adó borászat számára obligát termék. Régen elrugaszkodtunk már az egyszerű és édes lambruscók világától, nincs...
Teljes cikk

Pannonhalmi Apátság - Tricollis 2017

Zöldbe hajló szalmaszín. Fiatal és friss illat, amiben elsősorban a tramini dominál, pedig az összetételben mindössze 15%. Mindamellett az az érzésem, hogy jót tenne neki egy kis érleltség, izgalmasabb lenne mondjuk két év múlva. Csakhogy addigra nem fog maradni. Az Apátsági borok divatosak is, jók...
Teljes cikk

7. röpcikk: Kősziklás borászat - királyleányka 2017

Két éve volt, hogy a neszmélyi Kősziklás borászattól egy csodálatos sauvignon blanc-t kóstoltam. Forró nyár volt éppen, pontosabban nyárutó, és a frissítő savak mellett a tökéletes arányokat dicsértem akkor, a gazdag aromatikát és a test arányosságát. Most a VinCE-n beszéltem is...
Teljes cikk

6. röpcikk: Pálffy Szőlőbirtok - tramini 2016

Aranyba hajló sötét szalmaszín ital. Kirobbanó és bódító rózsaillattal fogad. Mint egy méhecske, úgy szagolgatom. Mély és édes, elandalít. Ahogy az lenni szokott, tudatban máris felkészülök a kontrasztra, amit a csodás virágos illat és a száraz bor közötti illat-ízbeli érzékszervi különbség okozni...
Teljes cikk

5. röpcikk: Borbély Családi Pincészet - Kéknyelű selection 2015

A kéknyelűről fogok írni, de mert bevezetésként a muskotályt is megkóstoltam, egy pár szót arról is szólnom kell. "Gabriella" muscat ottonel 2017. Nagyon világos szalmaszínű ital. Csodás precizitás az illatban: roppanós, ízig-vérig modern ottonel. Erősen ásványos, köves...
Teljes cikk

4. röpcikk: Kovács és Lánya - "Kisfrancia" Viognier 2017

A viognier hazánkban fehér holló ritkaságú tünet, talán még a nevét sem tudjuk jól kiejteni (vionyié). Francia fajta, az Észak-Rhône völgyéből származik. Gazdag, krémes textúrájú borokat ad. Ez a bor teljesen reduktív. Nagyon világos, bodzaszörpre emlékeztető szalmaszín. Üde, diszkrét,...
Teljes cikk

3. röpcikk: Villa Sandahl

"Maguk tényleg nagyon értenek a rajnai rizlinghez" - ezekkel a szavakkal búcsúztam el a VinCE-n a Villa Sandahl stand mögött álló hölgytől. Impresszív sort kóstoltatott végig. 2016-es évjárattól indult a "countdown", vagyis visszaszámlálás, egészen 2013-ig, és a sor egyre mélyült, egyre...
Teljes cikk

2. röpcikk: Geszler pinot noir rozé 2017

A 2018-as VinCE legnyugalmasabb pontja a "for professionals only" feliratú üvegajtón túl helyezkedett el, ahol a pince körülményeket idéző nyers téglából rakott boltívek alatt hosszában elhelyezett fehér asztalokon legalább 25 rozébor sorakozott egymás mellett. A gyorskóstolás e szentélye...
Teljes cikk

Gróf Grassalkovich (Nagygombos): Gamay Noir rozé 2016

Aki olvasta korábbi cikkeimet, tudja, hogy egyik vesszőparipám a gamay kontra portugízer újbor jelenség. Néhány korábbi cikkemben le is írtam (Vylyan Bogyólé 2016, Vylyan Bogyólé 2015), hogy Magyarországon is ki kellene próbálni a gamay szőlőfajtát, annyira más ugyanis, annyira ismeretlen aromákat...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk