Kékfrankos Április tanulságai II. - Mi lett veled, 2013-as évjárat?

Pótolnom kell néhány elmaradásomat. Jaj, de még milyen sokat kellene! Hiszen a Tokaji Március legjobbjaival is adós vagyok még ("iMÁDlak", "Édesem" - a Mádi Borház Manufaktúrától, aztán Tállya Wines késői szüret), de rögtön a nyakamon volt a kékfrankos rendezvény is. Most talán megpróbálom lefaragni a kékfrankos hátrányt.

2013-ban a tudósítások tele voltak optimizmussal, mindenki jó, jobb évjáratról beszélt, mint a 2012-es volt. Egyesek a mennyiséget, mások a minőséget, még többen pedig mindkettőt dícsérték, és nagyon jó borokat ígértek a 2013-as évjáratból. Csak néhány cikket linkelek be: vinoport.hu/aktualis/2013-fordulatot-hozott/2406, ujszo.com/online/gazdasag/2013/10/29/szep-evjarat-lesz-a-2013-as bor.mandiner.hu/tag/szuret_2013/ www.boraszportal.hu/hirszuret/parades-lehet-a-2013-as-evjarat-4207

A Kékfrankos Áprilison azután eljött az ideje, hogy sokan megmutassák a 2013-as boraikat, így most kiderült, mi lett az évjáratból. Nagyon érdekes volt más évjáratokhoz hasonlítani. Kóstoltam 2011-es, 2012-es bikavéreket és kékfrankosokat is, Villányból, Szekszárdról, Egerből egyaránt, és általános megfigyelésem volt, hogy mennyiség ide - minőség oda, a 2013-asok sokkal gyorsabban érnek, esetenként öregednek, mint a korábbi évjáratok. 2014-ről most nem nagyon érdemes szólni, bár volt, aki tudott értékelhető bort előállítani abban a katasztrofális évben is. A 2013-asok viszont mintha 2-3 évvel a tényleges koruknál érleltebbek lennének! Zömmel megjelentek a likőrös, lekváros jegyek az illatban és az ízben is, volt, ahol a frissesség helyett már a fáradtság érződött. Nem mondható rossznak a felhozatal, de a 2012-esekhez és 2011-esekhez képest, amelyek megőrizték dinamizmusukat, a 2013-as vörösek már vagy közel voltak a csúcshoz, vagy már esetleg túl is rajta.

Gyors értékelés egy pár konkrétummal:

  • Ruppert Kékfrankos 2013 (Villány) - tartalmas, telt, édeskés, szilvás illatok, mellette cigarbox; karakteresen férfias, magas csersavú bor, a Ruppertéktől megszokott magas minőségben; 89 pont
  • Schieber Kékfrankos 2013 (Szekszárd) - kellemes fajtajellegű, meleg fűszerekkel díszített (szegfűszeg, fahéj), cseresznyés, meggylikőrös ízvilágú, íz intenzitásban közepesnél kevesebb, enyhén alkoholhangsúlyos, még fiatalos, de már csúcsa felé közeledő, kellemes, szépen megszerkesztett bor; 86 pont
  • Eszterbauer Tanyamacska 2013 (Szekszárd) - meggyőző fajtajelleggel vonzó, jól megközelíthető, kicsit a végén tapadós, mindennapokra használható bor; 83 pont
  • Gróf Buttler Bikavér 2013 - rubinszínű bor téglás széllel, illatában kissé már idősödő. Megfelelő, kékfrankosos ízvilág főként fekete bogyós gyümölcsökkel, kicsit rövid lecsengéssel, enyhén (alig) érezhető, halvány pezsgéssel, talán utóerjedés következtében; 85 pont
  • Planina Borház (Pécs) Jenyei Kékfrankos 2013 - behízelgő, lágyabb, kerekebb stílus, piacosabb, de megjelenik egy izgalmas paprikás jegy. Mind a fentiek közül ez volt még a legfrissebb. Férfias, határozott bor, semmiképpen sem kezdőknek. 86 pont.

Ezzel szemben a korábbi évjáratok:

  • Köpcös Kékfrankos 2012 - tessék itt elolvasni: Köpcös Pince - Kékfrankos 2012; 95 pont
  • Maróti Pincészet (Sár-hegy, Abasár, Mátra) Kékfrankos 2012 - töretlen dinamizmus, tökéletes szerkezet, jó fajtajelleg, már szép palackos érlelési jegyek, és még 3+ év potenciál, 88 pont
  • Kristinus Borbirtok (D-Balaton) Kékfrankos Selection 2011 - rubinszín, enyhén téglás széllel. Elképesztő selymesség, már-már syrah-ra hajazó grafitos jelleg, telt, koncentrált. Erős, szinte csípős tannin, de ez a karakter része, amit kerekít az alkoholédesség, a glicerin. Igazi stílus-különlegesség (külön is kellene írnom róla majd) ez egy "olasz" bor a Balatonról, stílusbravúr, le a kalappal. 92 pont
  • Planina Borház (Pécs) 2011-es "mohácsi vörös" - friss, cseppet sem fáradt, a kékfrankos jegyei mellett enyhén mentás, édesköményes jellegeket felvillantó ital, 86 pont
  • Vincze Béla 2012-es bikavér - mély bíbor szín, fekete maggal. Ibolyás illatjegy repül az orrunkba rögtön, virágos - valami fehér virág - díszíti a kékfrankos megszokott illatvilágát. Szivardoboz, egy érintésnyi szalonna (!), férfias, rendkívül erős tannin, ami jól integrált, de szikárrá teszi a bor karakterét. Érezni a gondos művelést. Kemény bor, lecsengése mégis a gyümölcsösséget hozza előtérbe. 90 pont.

Azt tanácsolom tehát, hogy aki azonnali fogyasztásra vásárol, vegye és igya a 2013-as kékfrankosokat. De aki hosszabb távra, illetve ha igazán nagy élményre vágyva vág neki a borbeszerzésnek, amíg teheti, válassza 2011-2012-es évjáratok borait. Kifinomultabb, emlékezetesebb élményben lesz része.

Újdonságok

Évértékelő 2017

Így az év utolsó napjaiban egyre több internetes újság hasábjain jelennek meg évértékelő, összefoglaló, visszatekintő írások. Nem akarom kivonni magam e trend diktálta kötelesség alól. Mozgalmas, izgalmas, sok új ismeretséget hozó év volt 2017, számos igazán tartalmas, mi több egynéhány...
Teljes cikk

Malatinszky Primavera 2014

Tudják a Bordói November szervezői is nagyon jól, hogy minél hidegebb van, az ember annál inkább a tartalmasabb, komolyabb vörösborok felé fordul. Én ott voltam ezen a rendezvényen, és vagy harminc tételt végigkóstoltam, szebbnél-szebb 2011-2012-2013-as évjáratokat. Nem ért meglepetésként, de...
Teljes cikk

Malatinszky - Liliomfi 2011

Szokták mondani, hogy a türelem rózsát terem, de egy bor esetében nem rózsát várunk, talán inkább azt, hogy a türelem hozza meg a gyümölcsét, nos éppen ezt kaptam a Malatinszky Liliomfi esetében: a türelem tökéletes bort terem, amiben gyönyörűen előjön a gyümölcs. Íme a recept:...
Teljes cikk

Sauska siller 2016

Hosszú ideje szemeztünk, a Sauska siller és én. Ott álltak a palackok a polcokon, és mert a színe csodás, meg a csomagolás annyira hozzá illik színben és dizájnban, egyszerűen mindig vonzotta a szememet. Eljött a pillanat, hogy ismeretséget kössünk. A sillereket valahogy a rozéborokhoz soroljuk...
Teljes cikk

Szepsy furmint 2015

Nem tudom, mi történhetett, de hetek óta csak tokaji furmintokat kóstolok. Talán a hűvösebb idő beköszöntével esik egyre jobban a komolyabb, ásványosabb fehérbor. Feltettem már két cikket, azonban nem tárgyaltam két másikat, de bevezetésnek pár szóban jók lesznek a Szepsy elé. Grand Tokaj furmint...
Teljes cikk

Sauska furmint 2016

Őrület, mekkora a különbség az előző cikk tokaji furmintja és a 2016-os Sauska tokaji furmint között! Ez most egy hipermarketben 1700 ft-os áron érhető el, míg a Patriciust 1500-ért vettem. Ha ott az ár-érték arány 85% volt, itt 140%. Sötétebb szalmasárga ital. Kiváló kontúrokkal bíró, friss és...
Teljes cikk

Patricius Furmint 2016

Alapbor, nyilván, hiszen 1500 ft, de azért kíváncsi voltam, ugyanis a Patrícius nagyon sok szép eredményt, érmet kapott az utóbbi időben. 2016-ban az év borászata lett, a pályázat fent van az interneten itt: patricius.hu/downloads/palyazat_2016.pdf Ma már nem is komolyan vehető tokaji...
Teljes cikk

Új arculatot kaptak a Bujdosó borok

Facelift - így hívják az autók nyelvén azt, ami történt a dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Matróz sorozatával, melynek címkecsaládja megújult idén ősszel. A téma maradt a Balaton és a vitorlázás, a letisztult grafikai elemekkel és új színvilággal rendelkező címkéket ismét...
Teljes cikk

Várszegi Chardonnay 2016

„Nincs édesebb, mint a méz” – szól a népdal, és folytatódik is: „Ki mit szeret, arra néz” – nos, én a bort szeretem, és remélem a T. Olvasó is – miért olvasná máskülönben ezt a cikket –  ezért most „arra nézek”, és néhány gondolatot megosztok a borban fellelhető mézességről. Ennek elsődleges...
Teljes cikk

HMJ Pincészet, Villány - siller, és mások

Hogy mit igyon egy vörösbor kedvelő személy ilyen nagy melegben? - aktuálisan ez a kérdés merülhet fel bennünk, és a válasz ilyenkor lehet az is, hogy "sillert". Én legalábbis szívesen adom ezt a választ, szívesebben, mint mondjuk azt, hogy "pinot noirt", mivel a sillerbor jobban hozzánk nőtt...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk