Jackfall Grand 2007

Úgy dukál, hogy a világhírű zenekar előtt fellépjen egy (vagy több) minőségi előzenekar is. Jackfallék tudják ezt, biztosan ezért kóstoltatta velem Burger Ottília kereskedelmi igazgató először a 2012-es cabernet franc-t, aztán ugyanebből az évjáratból a cabernet sauvignont végül - koronaként - a 2007-es Jackfall Grand-ot.

Előre bocsátom, hogy a 2012-es évjárat a szívem csücske. Olyan időjárási konstelláció volt Egerben is, Villányban is, ami kedvezett a legjobban érlelhető vörösborok készítéséhez. A '12-eseknek gyönyörű tartása van, nem öregszenek, harmonikusan érlelődnek. Erről itt: Kékfrankos Április tanulságai II. - Mi lett veled, 2013-as évjárat? írtam sokat.

A Jackfall Cabernet Franc 2012 felvezetésnek tökéletes volt, és rögtön mindent elmondott a pincészet tanninnal kapcsolatos stratégiájáról. A húzós, de szépen beérett, eléggé szemcsés tanninok erőteljesek, fanyarak, de nem keserűek, kiváló tartást adnak. Érdekesen sötét tónusú bor. Ízvilága, bár gyümölcsössége nagyon kellemes, nem feltétlenül a fajtajelleg kidomborításáról szól, inkább az ízek egységének, az összeérettségnek megteremtését célozza. Megfelelő lecsengése jó emléket hagy.

A 2012-es Cabernet Sauvignon jobban megragadott. Indulásnak szép mentásságot kapok az illatban. Gyümölcsei jók, kerekek, arányosak, bár ismét nem elsődlegesen a fajtajelleg kidomborításáról szólnak. Teste közepes. Az egész borból árad a hűvösség a menta miatt, és érdekesen nehezen nyílik. Ez persze nem baj, szeretek vallatni egy-egy bort. Türelmesnek kell lenni vele. Tanninja ugyanazon koncepció mellett érlelődik, mint a franc-é, láthatóan fontos szerepet tölt be a bor megtámasztásában, szemcsés, de nem kesernyés, viszont az egész szájat betölti, kemény és kicsit szárító. Ízben azután már a fajtajelleg is nagyon intenzíven érezhető, különös, radírgumis jelleg adódik hozzá, de a fő csapásirány a feketeribizke, fekete cseresznye. Szép egyensúlyt mutat. Étkezések mellé való, tudatosan összerakott bor: közepes test, magas alkohol, lecsengése is közepes, kellemes az alkoholédesség, tulajdonképpen minden a helyén van.

 

És most a Jackfall Grand. 2007-es, de még mindig nagyon dinamikus bor. 2007 irtó száraz év volt, nagyon kellett vigyázni a savakra, hogy ne égjenek el, s az alkohol az egekbe szökött. Ez a bor a maga 14,5% alkoholával szintén elég magas, de szerencsére van, ami egyensúlyba hozza. Téglás szín, igazán bordói illat jellemzi, nagyon erőteljesen szantálos-fás – nyilván sokat ült a hordóban - s ez a fásság viszont hibátlanul tiszta és erőteljes, nemes. Elsőre talán megterhelő, de hiszen most ugrott ki a palackból, ennyi év után levegőre van szüksége. Bűn lenne, ha dekantálás nélkül kezdenénk hozzá! Bő öt perc, mire a fásság után megjelenik az első gyümölcskarakter. De milyen! Friss és zamatos, gyönyörű tartású, semmi lekvárosság, semmi túlérettség. Vaníliával keretezett cseresznye, sötét bogyósok, kékáfonya, precízen és kontúrosan érződik, mintha frissen szedtük volna.

Szájban már sokkal gördülékenyebb bor. Talán még nem is találkoztam villányi borral, ami ennyire hűen leköveti a nagy bordóiak illat- és ízvilágát. Összetétele klasszikus bordói (sauvignon, franc, merlot, bár a bal parton a franc sokszor elmarad). A Jackfall Grand semmilyen tekintetben nem hazudtolja meg a nevét, a magas alkohol, tannin és savak mellett is arányai kiválóak, teste közepesnél nagyobb, lecsengése is közepesnél hosszabb, zamatos és tekintélyes. Másodlagos érlelési jegyei kávé, s azon felül fekete csokoládé, gumi (de annál valamivel édeskésebb, esetleg kaucsuk?). Összetett, izgalmas, méltóságteljes, de nem elnehezült bor. Kifinomult étkezés mellé való.

Az én mosolyom hasonlóan széles, mint az alkotóé.

 

Újdonságok

Pannónia borkultúrája

Kiváló rendezvény volt az Aquincum Múzeumban másfél hete, csak sajnos alig jött el valaki a szemerkélő eső miatt. Délelőtt Havas Zoltán régész "Aquincum szőlői" címmel tartott előadást a pannoniai szőlészet-borászat ismert emlékeiről.Nem változott nagyot a világ a Kr. u. I. század óta, állapítottam...
Teljes cikk

Köszöntő

Tisztelt Olvasó! Elindítottam borbecsüs honlapomat, amelyen saját kóstolási jegyzeteimet publikálom több-kevesebb rendszerességgel. Célom, hogy szakértő borfogyasztóként az érdeklődő és laikus közönségnek segítsek a választásban, hogy ízlésüknek megfelelő, kimagasló minőségű borokat tudjanak...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk