HMJ Pincészet, Villány - siller, és mások

Hogy mit igyon egy vörösbor kedvelő személy ilyen nagy melegben? - aktuálisan ez a kérdés merülhet fel bennünk, és a válasz ilyenkor lehet az is, hogy "sillert". Én legalábbis szívesen adom ezt a választ, szívesebben, mint mondjuk azt, hogy "pinot noirt", mivel a sillerbor jobban hozzánk nőtt tünemény, valahogy "magyarabb". Ami a legjobb benne ilyen melegben: a sillerbort nem vörösbor-hőmérsékleten isszuk, hanem sokkal hűvösebben. Mégis, ha jó, megadja a vörösbor élményét, persze ne a Château Pétrus érzetét keressük itt.  A sillerbor ráadásul nem Szekszárd kiváltsága (bár a Fuxli promóció ezt sugallná), mi sem bizonyítja ezt jobban, mint Köpcös évről-évre szenzációs sillere (cikket ld. itt: Köpcös Tímea Siller 2015 - és a 2016-os is hasonlóan élvezetes volt, meg a Sauska sillerek), de legújabban a HMJ pincészet sillerébe bolondultam bele (HMJ = Horváth Milán és János, Villányból) és erről számolnék be szívesen.

 

HMJ Siller 2016

Egy kiállításon találkoztunk, ez a bor, meg én, mondhatni ideális körülmények között. Fehér asztal, hűtött ital, kedvesen kínálgató hostess. (A HMJ borok a Vitis Hotel Villánynál a ház borai) A HMJ 2016-os sillere szép világos rubinszínnel csábít, de ha igazán telitalálat hasonlatot kell írnom, hát lingonberry színe van. A lingonberry nekünk magyaroknak az IKEA-ból lehet ismerős, nem más ez, mint azok a szép piros kis északi bogyók, amiket mi egyszerűen vörösáfonyának fordítunk, és dobozos üdítőként a rettenetes fűrészpor ízű svéd húsgolyó mellé ezt kapjuk, ha az áruházban étkezünk, de a svédek azonnal tiltakoznak, hogy ez nem cranberry, hanem lingon, összetéveszteni tilos. Szóval nem tőzegáfonya, hanem vörös áfonya, fogadjuk el, hogy a különbségtétel nekünk magas, vagyis túl északi. De színe szép élénkpiros, akár a HMJ silleré.

Ez a bor remek zamatkavalkádjával győz meg arról, hogy jó, és hogy még egy pohárkával kérjünk. Igazán szépen rétegzett, izgalmas illatában szamóca, gránátalma, sok meggy és vörösáfonya fedezhető fel. Meggyességében egy kis kesernye, mondjuk, mintha meggymagot szagolnánk. Vörösborosan összetett, mély illat, minden szippantásra újat nyújt, miközben testben könnyedebb tud maradni. Szájban kiemelkedő is könnyedsége, lendülete, frissessége, megtartva a felsorolt gyümölcsösséget, amire még szépen ráfejel egy cseppnyi meleg fűszeresség. Nem túl koncentrált, nem válik nehézzé, könnyű inni, mégis igazán tartalmas. Csudára eltalált és nem eltúlzott savak hátán lovagolnak az említett gyümölcsök, méghozzá szépen sorjában, elsőként a meggy, aztán az áfonya kellemes fanyarsága, utána gránátalma, szamóca. Itt már a látvány miatt is asszociálok a lingonberryre. Igazi frissítő, élvezetes korty. Most olvasom, hogy portugízerből készült ez a bor. Elmondhatom, hogy nagyot nőtt a szememben ez a fajta, hiszen az utóbbi időkben második szuper portugízer-élményemmé vált. Az előzőről itt olvashatni: Günzer Tamás - Portugieser 2016

Ha már ilyen jól indult  kóstolás, szólnék pár szót a kóstolt vörösökről is, hiszen egy cabernet franc és egy cabernet sauvignon is poharamba került ez alkalommal. Így, egymás után, s nem együtt.

HMJ Cabernet Franc 2013

Sötétebb rubinszín, fekete mag nélkül, nagyobb koncentrációt előrevetítő templomablakokkal. Illata jó egyensúlyról tanúskodik, bársonyos, melegséget sugároz. Szépen hozza a franctól elvárt gyümölcsöket: meggy, cseresznye, szilva. Elég gyorsan nyílik, fűszerek jelennek meg, sokszorosan rétegzetté válik az illata, és továbbra is átfogja az értő hordóhasználatból eredő bársonyosság. Ez a bor 14 hónapot töltött barrik hordóban, ez az érlelés nyilván jót tett neki, hozzátesz a fajtából eredő fűszerességhez.

Szájban fantasztikus koncentráltság jellemzi, árad belőle a melegség. Csodásan jól iható, megközelíthető, mégis értően rétegzett ital, és tele van energiával, lendülettel, ami meg is lep, mivel korábbi tapasztalataim a 2013-as évjáratról azt mutatták, hogy a 2012-eshez képest gyorsabban fárad, öregszik. Ez a bor azonban csak nemrég hagyta el a hordót, így a palackos érlelés még csak most indult, és kiváló anyag, van hová fejlődnie, ha ugyan meg bírjuk állni, hogy ne fogyasszuk el rövidesen.

HMJ Cabernet Sauvignon 2013

Színe, melegsége, koncentráltsága ugyanaz, mint a francé. Fajtajellege visszafogottabb, bár biztosan hozza, de a feketeribizli nem uralja el, hanem hamarosan nyit és markáns zöldpaprikásság tűnik fel, persze ez is fajtajelleg. Fűszeressége kicsit más,  mélyebb, fásabb, fanyarabb. Alkoholédességével azonban kerekké válik az egész, intenzitása remek, még a kicsit húzós tannin sem áll neki rosszul, mert hozzáad a nagy bor érzetéhez. Csersava azonban csak pont annyira szárító, ami még hagyja érvényesülni a gyümölcsöt és a fűszerességet. Értően összerakott bor, élvezetes tétel.

Ezek a fiatalok érződik, hogy lelkesek, dolgoznak, értenek hozzá, és céljuk van, méghozzá igazán jó borokat mutatni. Ez érződik ki számomra a kóstolt borokból, bár ha kicsit csodálkozom is, hogy nem házasításban, hanem külön-külön hozták ki ezt a két tételt.

Szép kezdet (vagy már folytatás?), és az érmek sem maradnak el, hiszen szépen sorjáznak a pincészet facebook-oldalának tanúsága szerint az aranyak és ezüstök. Csak így tovább.

.

Újdonságok

Szó szerint: Jammertal Borbirtok - Koh-I-Noor CS

Ez a mostani nagy meleg nem az állócsillag-minőségű vörösborokhoz megfelelő időjárás - szoktuk mondani, hogy nagy melegben könnyebb bort kell választani - de ellenvetek: mindig az állócsillag minőségű vörösborok ideje van, amikor fontos, hogy megtapasztaljuk az élet mélységes szépségét és van...
Teljes cikk

Etyeki Kúria "Pláne" frizzante white

A gyöngyözőbor egyre divatosabb kategória, gondolom a gasztróban, meg a fiatalok körében népszerű elsősorban. Nagyjából öt éve figyeltem fel rá, ma már minden magára valamit adó borászat számára obligát termék. Régen elrugaszkodtunk már az egyszerű és édes lambruscók világától, nincs...
Teljes cikk

Pannonhalmi Apátság - Tricollis 2017

Zöldbe hajló szalmaszín. Fiatal és friss illat, amiben elsősorban a tramini dominál, pedig az összetételben mindössze 15%. Mindamellett az az érzésem, hogy jót tenne neki egy kis érleltség, izgalmasabb lenne mondjuk két év múlva. Csakhogy addigra nem fog maradni. Az Apátsági borok divatosak is, jók...
Teljes cikk

7. röpcikk: Kősziklás borászat - királyleányka 2017

Két éve volt, hogy a neszmélyi Kősziklás borászattól egy csodálatos sauvignon blanc-t kóstoltam. Forró nyár volt éppen, pontosabban nyárutó, és a frissítő savak mellett a tökéletes arányokat dicsértem akkor, a gazdag aromatikát és a test arányosságát. Most a VinCE-n beszéltem is...
Teljes cikk

6. röpcikk: Pálffy Szőlőbirtok - tramini 2016

Aranyba hajló sötét szalmaszín ital. Kirobbanó és bódító rózsaillattal fogad. Mint egy méhecske, úgy szagolgatom. Mély és édes, elandalít. Ahogy az lenni szokott, tudatban máris felkészülök a kontrasztra, amit a csodás virágos illat és a száraz bor közötti illat-ízbeli érzékszervi különbség okozni...
Teljes cikk

5. röpcikk: Borbély Családi Pincészet - Kéknyelű selection 2015

A kéknyelűről fogok írni, de mert bevezetésként a muskotályt is megkóstoltam, egy pár szót arról is szólnom kell. "Gabriella" muscat ottonel 2017. Nagyon világos szalmaszínű ital. Csodás precizitás az illatban: roppanós, ízig-vérig modern ottonel. Erősen ásványos, köves...
Teljes cikk

4. röpcikk: Kovács és Lánya - "Kisfrancia" Viognier 2017

A viognier hazánkban fehér holló ritkaságú tünet, talán még a nevét sem tudjuk jól kiejteni (vionyié). Francia fajta, az Észak-Rhône völgyéből származik. Gazdag, krémes textúrájú borokat ad. Ez a bor teljesen reduktív. Nagyon világos, bodzaszörpre emlékeztető szalmaszín. Üde, diszkrét,...
Teljes cikk

3. röpcikk: Villa Sandahl

"Maguk tényleg nagyon értenek a rajnai rizlinghez" - ezekkel a szavakkal búcsúztam el a VinCE-n a Villa Sandahl stand mögött álló hölgytől. Impresszív sort kóstoltatott végig. 2016-es évjárattól indult a "countdown", vagyis visszaszámlálás, egészen 2013-ig, és a sor egyre mélyült, egyre...
Teljes cikk

2. röpcikk: Geszler pinot noir rozé 2017

A 2018-as VinCE legnyugalmasabb pontja a "for professionals only" feliratú üvegajtón túl helyezkedett el, ahol a pince körülményeket idéző nyers téglából rakott boltívek alatt hosszában elhelyezett fehér asztalokon legalább 25 rozébor sorakozott egymás mellett. A gyorskóstolás e szentélye...
Teljes cikk

Gróf Grassalkovich (Nagygombos): Gamay Noir rozé 2016

Aki olvasta korábbi cikkeimet, tudja, hogy egyik vesszőparipám a gamay kontra portugízer újbor jelenség. Néhány korábbi cikkemben le is írtam (Vylyan Bogyólé 2016, Vylyan Bogyólé 2015), hogy Magyarországon is ki kellene próbálni a gamay szőlőfajtát, annyira más ugyanis, annyira ismeretlen aromákat...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk