HMJ Pincészet, Villány - siller, és mások

Hogy mit igyon egy vörösbor kedvelő személy ilyen nagy melegben? - aktuálisan ez a kérdés merülhet fel bennünk, és a válasz ilyenkor lehet az is, hogy "sillert". Én legalábbis szívesen adom ezt a választ, szívesebben, mint mondjuk azt, hogy "pinot noirt", mivel a sillerbor jobban hozzánk nőtt tünemény, valahogy "magyarabb". Ami a legjobb benne ilyen melegben: a sillerbort nem vörösbor-hőmérsékleten isszuk, hanem sokkal hűvösebben. Mégis, ha jó, megadja a vörösbor élményét, persze ne a Château Pétrus érzetét keressük itt.  A sillerbor ráadásul nem Szekszárd kiváltsága (bár a Fuxli promóció ezt sugallná), mi sem bizonyítja ezt jobban, mint Köpcös évről-évre szenzációs sillere (cikket ld. itt: Köpcös Tímea Siller 2015 - és a 2016-os is hasonlóan élvezetes volt, meg a Sauska sillerek), de legújabban a HMJ pincészet sillerébe bolondultam bele (HMJ = Horváth Milán és János, Villányból) és erről számolnék be szívesen.

 

HMJ Siller 2016

Egy kiállításon találkoztunk, ez a bor, meg én, mondhatni ideális körülmények között. Fehér asztal, hűtött ital, kedvesen kínálgató hostess. (A HMJ borok a Vitis Hotel Villánynál a ház borai) A HMJ 2016-os sillere szép világos rubinszínnel csábít, de ha igazán telitalálat hasonlatot kell írnom, hát lingonberry színe van. A lingonberry nekünk magyaroknak az IKEA-ból lehet ismerős, nem más ez, mint azok a szép piros kis északi bogyók, amiket mi egyszerűen vörösáfonyának fordítunk, és dobozos üdítőként a rettenetes fűrészpor ízű svéd húsgolyó mellé ezt kapjuk, ha az áruházban étkezünk, de a svédek azonnal tiltakoznak, hogy ez nem cranberry, hanem lingon, összetéveszteni tilos. Szóval nem tőzegáfonya, hanem vörös áfonya, fogadjuk el, hogy a különbségtétel nekünk magas, vagyis túl északi. De színe szép élénkpiros, akár a HMJ silleré.

Ez a bor remek zamatkavalkádjával győz meg arról, hogy jó, és hogy még egy pohárkával kérjünk. Igazán szépen rétegzett, izgalmas illatában szamóca, gránátalma, sok meggy és vörösáfonya fedezhető fel. Meggyességében egy kis kesernye, mondjuk, mintha meggymagot szagolnánk. Vörösborosan összetett, mély illat, minden szippantásra újat nyújt, miközben testben könnyedebb tud maradni. Szájban kiemelkedő is könnyedsége, lendülete, frissessége, megtartva a felsorolt gyümölcsösséget, amire még szépen ráfejel egy cseppnyi meleg fűszeresség. Nem túl koncentrált, nem válik nehézzé, könnyű inni, mégis igazán tartalmas. Csudára eltalált és nem eltúlzott savak hátán lovagolnak az említett gyümölcsök, méghozzá szépen sorjában, elsőként a meggy, aztán az áfonya kellemes fanyarsága, utána gránátalma, szamóca. Itt már a látvány miatt is asszociálok a lingonberryre. Igazi frissítő, élvezetes korty. Most olvasom, hogy portugízerből készült ez a bor. Elmondhatom, hogy nagyot nőtt a szememben ez a fajta, hiszen az utóbbi időkben második szuper portugízer-élményemmé vált. Az előzőről itt olvashatni: Günzer Tamás - Portugieser 2016

Ha már ilyen jól indult  kóstolás, szólnék pár szót a kóstolt vörösökről is, hiszen egy cabernet franc és egy cabernet sauvignon is poharamba került ez alkalommal. Így, egymás után, s nem együtt.

HMJ Cabernet Franc 2013

Sötétebb rubinszín, fekete mag nélkül, nagyobb koncentrációt előrevetítő templomablakokkal. Illata jó egyensúlyról tanúskodik, bársonyos, melegséget sugároz. Szépen hozza a franctól elvárt gyümölcsöket: meggy, cseresznye, szilva. Elég gyorsan nyílik, fűszerek jelennek meg, sokszorosan rétegzetté válik az illata, és továbbra is átfogja az értő hordóhasználatból eredő bársonyosság. Ez a bor 14 hónapot töltött barrik hordóban, ez az érlelés nyilván jót tett neki, hozzátesz a fajtából eredő fűszerességhez.

Szájban fantasztikus koncentráltság jellemzi, árad belőle a melegség. Csodásan jól iható, megközelíthető, mégis értően rétegzett ital, és tele van energiával, lendülettel, ami meg is lep, mivel korábbi tapasztalataim a 2013-as évjáratról azt mutatták, hogy a 2012-eshez képest gyorsabban fárad, öregszik. Ez a bor azonban csak nemrég hagyta el a hordót, így a palackos érlelés még csak most indult, és kiváló anyag, van hová fejlődnie, ha ugyan meg bírjuk állni, hogy ne fogyasszuk el rövidesen.

HMJ Cabernet Sauvignon 2013

Színe, melegsége, koncentráltsága ugyanaz, mint a francé. Fajtajellege visszafogottabb, bár biztosan hozza, de a feketeribizli nem uralja el, hanem hamarosan nyit és markáns zöldpaprikásság tűnik fel, persze ez is fajtajelleg. Fűszeressége kicsit más,  mélyebb, fásabb, fanyarabb. Alkoholédességével azonban kerekké válik az egész, intenzitása remek, még a kicsit húzós tannin sem áll neki rosszul, mert hozzáad a nagy bor érzetéhez. Csersava azonban csak pont annyira szárító, ami még hagyja érvényesülni a gyümölcsöt és a fűszerességet. Értően összerakott bor, élvezetes tétel.

Ezek a fiatalok érződik, hogy lelkesek, dolgoznak, értenek hozzá, és céljuk van, méghozzá igazán jó borokat mutatni. Ez érződik ki számomra a kóstolt borokból, bár ha kicsit csodálkozom is, hogy nem házasításban, hanem külön-külön hozták ki ezt a két tételt.

Szép kezdet (vagy már folytatás?), és az érmek sem maradnak el, hiszen szépen sorjáznak a pincészet facebook-oldalának tanúsága szerint az aranyak és ezüstök. Csak így tovább.

.

Újdonságok

Tokaji Március Nagykóstoló - 2016.03.19.

Ha jól érzékelem, én vagyok az első, aki a Tokaji Március rendezvényről beszámol. Nem titkolt szándékom is, hogy így legyen. Nagyszabású, kiváló rendezvény volt a Tokaji Március a Corinthia Szállóban. Széles, bár nem átfogó képet adott Tokaj-Hegyalja borairól, termelőiről, erőfeszítéseikről és...
Teljes cikk

Füleky Pincészet Tokaji késői szüret 2013

Szeretem a királylányos meséket. Nem a Disney-mázas verziókra gondolok, ahol piacbefolyásolás céljából dupla méretűre rajzolják a királylányok bájos-gödröcskés pofiján a szemeket, kivétel nélkül Barbie-baba alkatúak és úgy rebegtetik a szempilláikat a csodásan kigyúrt testalkatú, szögletes arcú...
Teljes cikk

L. Simon - Tramini 2015, zöld veltelini 2015

"Kecsteljesen: Ön nagy barátja, lám, / A madaraknak. Póznát tart nekik, / Hol magukat jól kipihenhetik." - Az L. Simon borászat esetében találóbb lenne palackot mondani pózna helyett. Még alliterál is. Minden bor egy-egy velencei tó környéki őshonos madárfajról kapta a nevét, és e madarak igényesen...
Teljes cikk

Petrény Kékfrankos Superior 2011

Az egri borvidék nyugat felől Verpelétnél válik el a mátraaljai borvidék debrői körzetétől. Utóbbit vályogos talajok, homok jellemzi, előbbit a várostól északkeletre fekvő magasabb, kötöttebb, agyagosabb talajú domboldalakra telepített D, DK, DNY irányú termőterületek. Innen gyönyörű a kilátás a...
Teljes cikk

Kovács Nimród Winery – NJK Nagy Eged 2009

Ha már Egerrel kezdtem a VinCE kiállításon kóstolt borok bemutatásának sorát, akkor maradnék is itt. Az egy hektárra eső borász doktorok aránya itt igen magas, nem tudom, más borvidékeken is így van-e. Egerben rögtön említhető Pók Tamás, de itt van dr. Gál Lajos is, akinek 2006-os disszertációját...
Teljes cikk

Tóth Ferenc pincészete, Eger - bikavér classic és superior 2013

Hamvas írta, hogy az egri borban hősiesség van, egész pontosan: „ha egrit iszom, azonnal nagy és heroikus tettekről kezdek álmodozni”. Csakhogy én nem szeretek Hamvasra hivatkozni, nem azért, mintha nem kedvelném, vagy nem érteném az igazságát, esetleg ne érezném szükségét, hogy főhajtással adózzak...
Teljes cikk

VinCE 2016 - átfogó kép a magyar borkínálatról

Bármennyire igyekeztem, több kiállító standját hagytam ki, mint ahányhoz eljutottam kóstolni. Valójában elmondhatom, hogy esélyem sem volt jelentősebb lefedettséget produkálni. Ez a VinCE tényleg nagy boros esemény, tényleg átfogó, és ráadásul eléggé jól pozícionált, jól szervezett. Nem túl...
Teljes cikk

Petrény Winery Verpelét - Cabernet Sauvignon 2013

Ezt a bort tényleg tisztességesen dekantáltam. Már előző este kibontottam, és kitöltöttem egy másfél decit, hogy szellőzzön a pohárban is, és a palackban is. Hűvösön tartottam, mármint a vörösborok számára "ajánlott" szobahőmérsékleten. Ez nem a mai szobahőmérsékletet jelenti, pláne nem a...
Teljes cikk

Marlborough again - Auntsfield Estate Chardonnay 2009

You know - there are the plus size models. The ones that look like normal women, they aren't utterly slim (not to say skeleton) and don't need to do plastic surgery in order to have something round shaped in their body. And if you think about it, they are nicely dressed in cloths that are taylor...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk