HMJ Pincészet, Villány - siller, és mások

Hogy mit igyon egy vörösbor kedvelő személy ilyen nagy melegben? - aktuálisan ez a kérdés merülhet fel bennünk, és a válasz ilyenkor lehet az is, hogy "sillert". Én legalábbis szívesen adom ezt a választ, szívesebben, mint mondjuk azt, hogy "pinot noirt", mivel a sillerbor jobban hozzánk nőtt tünemény, valahogy "magyarabb". Ami a legjobb benne ilyen melegben: a sillerbort nem vörösbor-hőmérsékleten isszuk, hanem sokkal hűvösebben. Mégis, ha jó, megadja a vörösbor élményét, persze ne a Château Pétrus érzetét keressük itt.  A sillerbor ráadásul nem Szekszárd kiváltsága (bár a Fuxli promóció ezt sugallná), mi sem bizonyítja ezt jobban, mint Köpcös évről-évre szenzációs sillere (cikket ld. itt: Köpcös Tímea Siller 2015 - és a 2016-os is hasonlóan élvezetes volt, meg a Sauska sillerek), de legújabban a HMJ pincészet sillerébe bolondultam bele (HMJ = Horváth Milán és János, Villányból) és erről számolnék be szívesen.

 

HMJ Siller 2016

Egy kiállításon találkoztunk, ez a bor, meg én, mondhatni ideális körülmények között. Fehér asztal, hűtött ital, kedvesen kínálgató hostess. (A HMJ borok a Vitis Hotel Villánynál a ház borai) A HMJ 2016-os sillere szép világos rubinszínnel csábít, de ha igazán telitalálat hasonlatot kell írnom, hát lingonberry színe van. A lingonberry nekünk magyaroknak az IKEA-ból lehet ismerős, nem más ez, mint azok a szép piros kis északi bogyók, amiket mi egyszerűen vörösáfonyának fordítunk, és dobozos üdítőként a rettenetes fűrészpor ízű svéd húsgolyó mellé ezt kapjuk, ha az áruházban étkezünk, de a svédek azonnal tiltakoznak, hogy ez nem cranberry, hanem lingon, összetéveszteni tilos. Szóval nem tőzegáfonya, hanem vörös áfonya, fogadjuk el, hogy a különbségtétel nekünk magas, vagyis túl északi. De színe szép élénkpiros, akár a HMJ silleré.

Ez a bor remek zamatkavalkádjával győz meg arról, hogy jó, és hogy még egy pohárkával kérjünk. Igazán szépen rétegzett, izgalmas illatában szamóca, gránátalma, sok meggy és vörösáfonya fedezhető fel. Meggyességében egy kis kesernye, mondjuk, mintha meggymagot szagolnánk. Vörösborosan összetett, mély illat, minden szippantásra újat nyújt, miközben testben könnyedebb tud maradni. Szájban kiemelkedő is könnyedsége, lendülete, frissessége, megtartva a felsorolt gyümölcsösséget, amire még szépen ráfejel egy cseppnyi meleg fűszeresség. Nem túl koncentrált, nem válik nehézzé, könnyű inni, mégis igazán tartalmas. Csudára eltalált és nem eltúlzott savak hátán lovagolnak az említett gyümölcsök, méghozzá szépen sorjában, elsőként a meggy, aztán az áfonya kellemes fanyarsága, utána gránátalma, szamóca. Itt már a látvány miatt is asszociálok a lingonberryre. Igazi frissítő, élvezetes korty. Most olvasom, hogy portugízerből készült ez a bor. Elmondhatom, hogy nagyot nőtt a szememben ez a fajta, hiszen az utóbbi időkben második szuper portugízer-élményemmé vált. Az előzőről itt olvashatni: Günzer Tamás - Portugieser 2016

Ha már ilyen jól indult  kóstolás, szólnék pár szót a kóstolt vörösökről is, hiszen egy cabernet franc és egy cabernet sauvignon is poharamba került ez alkalommal. Így, egymás után, s nem együtt.

HMJ Cabernet Franc 2013

Sötétebb rubinszín, fekete mag nélkül, nagyobb koncentrációt előrevetítő templomablakokkal. Illata jó egyensúlyról tanúskodik, bársonyos, melegséget sugároz. Szépen hozza a franctól elvárt gyümölcsöket: meggy, cseresznye, szilva. Elég gyorsan nyílik, fűszerek jelennek meg, sokszorosan rétegzetté válik az illata, és továbbra is átfogja az értő hordóhasználatból eredő bársonyosság. Ez a bor 14 hónapot töltött barrik hordóban, ez az érlelés nyilván jót tett neki, hozzátesz a fajtából eredő fűszerességhez.

Szájban fantasztikus koncentráltság jellemzi, árad belőle a melegség. Csodásan jól iható, megközelíthető, mégis értően rétegzett ital, és tele van energiával, lendülettel, ami meg is lep, mivel korábbi tapasztalataim a 2013-as évjáratról azt mutatták, hogy a 2012-eshez képest gyorsabban fárad, öregszik. Ez a bor azonban csak nemrég hagyta el a hordót, így a palackos érlelés még csak most indult, és kiváló anyag, van hová fejlődnie, ha ugyan meg bírjuk állni, hogy ne fogyasszuk el rövidesen.

HMJ Cabernet Sauvignon 2013

Színe, melegsége, koncentráltsága ugyanaz, mint a francé. Fajtajellege visszafogottabb, bár biztosan hozza, de a feketeribizli nem uralja el, hanem hamarosan nyit és markáns zöldpaprikásság tűnik fel, persze ez is fajtajelleg. Fűszeressége kicsit más,  mélyebb, fásabb, fanyarabb. Alkoholédességével azonban kerekké válik az egész, intenzitása remek, még a kicsit húzós tannin sem áll neki rosszul, mert hozzáad a nagy bor érzetéhez. Csersava azonban csak pont annyira szárító, ami még hagyja érvényesülni a gyümölcsöt és a fűszerességet. Értően összerakott bor, élvezetes tétel.

Ezek a fiatalok érződik, hogy lelkesek, dolgoznak, értenek hozzá, és céljuk van, méghozzá igazán jó borokat mutatni. Ez érződik ki számomra a kóstolt borokból, bár ha kicsit csodálkozom is, hogy nem házasításban, hanem külön-külön hozták ki ezt a két tételt.

Szép kezdet (vagy már folytatás?), és az érmek sem maradnak el, hiszen szépen sorjáznak a pincészet facebook-oldalának tanúsága szerint az aranyak és ezüstök. Csak így tovább.

.

Újdonságok

St. Andrea - Szeretettel 2016 Pinot Noir Rosé

Sokan gondolják újabban, hogy amit csinálnak, az egy misszió. Tanárok úgy beszélnek a tanításról, mint misszió. Informatikusok arról beszélnek, hogy az informatikai biztonságtudatosság megteremtése egy misszió. A modern minőségi borágazat megteremtése is egy misszió Magyarországon. De hogy ezen...
Teljes cikk

Mikóczi Pincészet - Cabernet Sauvignon 2011

Szűztermés, de hogy két éves tőkékről szüretelték, az igazán meglepett, mert úgy tudtam, hogy a szőlő legkorábban 3-4 évesen fordul termőre. Ha egy bor öreg tőkékről származik, azt azért szoktuk kiemelni, mert az idős szőlő már nem törekszik annyi termést hozni, a természetes hozamkorlátozás...
Teljes cikk

Dubicz Borászat - 1014 Mátrai Szürkebarát (2016)

In medias res kezdem, mert ez a legfontosabb ahhoz, hogy méltó helyén tudjuk értékelni: ez a bor a fehérboroktól megszokottnál magasabb hőmérsékletet kíván. Meglátásom szerint 14-15°C fokon fogyasztandó, mert ekkor mutatkozik meg a legszebben az aromavilága.Világos szalmaszín. Nem tolakodó,...
Teljes cikk

Kovács Nimród Winery - Monopole NOIR 2011

Van egy olyan közkeletű nézet, hogy férfinak nehéz olyan ajándékot találni, aminek igazán örül. Szerintem viszont pofon egyszerű: elég hozzá egy palack igazán jó bor, mondjuk egy Kovács Nimród "Noir" a Monopole sorozatból. Akitől kaptam a bort nem is tudta, hogy bennem már eleve él egy pozitív...
Teljes cikk

L. Simon Borászat - Rozsdás csuk 2016

Valentin nap közeleg, és elárasztotta a médiát a Valentin-napi értékesítési láz. Többek között azt harsogják mindenfelé a fülembe és a szemembe, hogy Valentin-napkor rózsa helyett valami más rózsaszínűvel is meg lehet lepni a Kedvesünket. Miért is ne épp egy rozé borral?Nem átallok helyeselni, bár...
Teljes cikk

Dubicz Irsai Olivér 2016 - English

When you get what you’ve expected, it can go two ways. Should you be expecting something bad – than it’s bad, but at least you cannot complain, being prepared for it. When you expect something good and it happens – it is just pure pleasure. I felt the latter tasting Dubicz’s Irsai Olivér 2016....
Teljes cikk

Dubicz Irsai Olivér 2016

Amikor az ember azt kapja, amire számít, az kétféle lehet. Ha rosszra számít, akkor kellemetlen, de legalább nem panaszkodhat, hiszen felkészülten éri az élmény. Ha jóra számít, akkor viszont valódi öröm. Utóbbi ért a Dubicz pincészet 2016-os Irsai Olivérével.Először is dohognom kell amiatt, mert a...
Teljes cikk

Egy iható műemlék - Tokaji szamorodni 1983

Az utóbbi időben többen kerestek meg azzal, hogy mondanám meg, mennyit ér a múzeális tokaji aszújuk. Látom a Vaterán, hogy a régi tokajiknak magánemberek között is van egyfajta másodpiaca. Akár több tízezer forintért is kínálnak egyes palackokat, a vélt értékétől, régiségétől függően.Nem egyszerű...
Teljes cikk

Műemlék

Az alábbi gyönyörű szimbolikájú köztéri kőkeresztet Kőbányán fényképeztem, a Kada utcai postánál. A Megfeszített kezéből érett szőlőfürtök csüngenek alá, hiszen Krisztus a szőlőtő, és áldozata megtermi gyümölcsét. Vére egyben az utolsó vacsora bora (ami az ókeresztény idők óta vörösbor, az ortodox...
Teljes cikk

Németh János - Sygno Szekszárdi Bikavér 2013

Jaj, nagyon szeretem a céges karácsonyi ajándékozás szokását! Mivel férfi vagyok, így az üzleti partnerektől ilyenkor általában egy-egy üveg bort szoktam kapni. Idén a WSH Kft. jóvoltából ismerkedtem meg a szekszárdi Németh János nevével és borával.Ez a bor - a Sygno - nem is csupán egy rövid...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk