Helyünk a világ bor-térképén

Aligha kérdőjelezhető meg, hogy amilyen képet a londoni WSET (Wine and Spirits Education Trust) közvetít egy országnak a borokvilágában elfoglalt helyéről, az erősen hat az adott ország megítélésére, legalábbis a szakértő(bb) nemzetközi fogyasztók körében.

A minap belelapoztam a WSET Diplomakurzusának tanmenetébe (számomra ez lenne a következő lépés, hát ismerkedek vele), és amit ott láttam, az cseppet sem érintett kedvezően.

A WSET diploma kurzusa során a jelöltek Magyarországról a következő borokat kóstolják, a következő borvidékekről: Tokaji aszú (1 db, bármilyen), 1 db fehér fajtabor, pl. chardonnay, szürkebarát, Irsai Olivér, vagy sauvignon blanc, itt nincs borvidék megjelölve, gondolom, bármely olyanról, amelyet a WSET diploma-kurzus 'ismer', tehát Eger, Észak- és Dél-Balaton, Villány-Siklós, Ászár-Neszmély, és az Alföld (ami alatt gondolom a Hajós-Bajai, a Csongrádi, a Kunsági borvidékeket egy kalap alatt kell értenünk). Slussz.

Hát jó, Villányt említik. De hol a szívünknek oly kedves Szekszárd, Heimannal - Barbárral - Vidával és a többiekkel? Hol marad Somló, amit ha más nem, de legalább a 'világ legkisebb borvidéke' címre gyanúsan esélyes volta miatt említeni kellene? Hol marad Sopron, ha Ausztria tárgyalásánál Burgenlandot három (!) részre osztva tárgyalja? Ennyit a WSET kritikájáról. Az angolok nyilván csak azt fogják oktatni, megjeleníteni, tudomásul venni, ami számukra fontos, jelentőséggel bír.

Most következik az, amit azonban nekünk kell véresen komoly üzenetnek vennünk: Magyarországról csak fehér bort kóstoltat a tanfolyam. És - Jancis Robinson jóslata ide, vagy oda - NEM furmintot. Hát ez már bizony tényleg elgondolkodtató. Vegyük tudomásul, hogy vörösbort még Németországból is kóstoltat a WSET, de tőlünk nem! Sehol egy említés a kadarkáról, sehol a számukra oly fontos bikavérről, tulajdonképpen Románia szintjén tart számon a kurzus, ahol a nemzetközi fajtaborokból (gondolom tengermelléki merlot-ból) kóstoltat egyet, tőlünk meg ugye - biztosan Kamocsay Ákos miatt - Ászár-Neszmélyből. Kamocsay valóban szuper üzleti és marketinges érzékkel tette a londoni polcokra a Woodcutter's White-ot, meg az Unpronouncable grape-t 3,99 fontért, ráadásul a bor valóban jó volt, sokkal jobb, mint ugyanezen az áron a bolgár, örmény, vagy román. Ezzel imidzset teremtett (tessék eldönteni, jót, vagy rosszat), Gere Attila meg hiába veri a Kopárral vakteszten a bordeaux-i Cru Classékat, a Chateau Pétrust, meg ilyenek; marad a nekünk kiosztott fehérboros ország sablon, és passz.

Mondjuk ez nem jelenti azt, hogy mostantól minden vörösbortermő vidéken irtsuk ki a tőkéket, és kezdjük fehér nemzetközi fajtákkal betelepíteni, mert ezt az irányt határozta meg nekünk a 'Nagy Irányadó': a 'Nemzetközi Fogyasztó'. Azt azonban mindenképpen jelenti, hogy vagy az országimázs-építő marketingeseinknek kell összeszedniük magukat, vagy pedig azt, hogy a szépen remekelő vörösboros termelőkön kívül még sokaknak kell megemberelniük magukat, hogy olyan vöröseket hozzanak fel, amelyek a sznob angolok Chateaux-khoz és domain-ekhez szokott sznob érzékszerveit is izgalomba hozzák. Ez még évtizedekig tarthat. Ami engem illet, e sorokon nem azért fogok gyakrabban bemutatni fehéret, mint vöröset, mert rosszul értelmezett ellen-patriotizmusból ragaszkodnék a WSET megítéléséhez. Sokkal inkább egyszerű egyéni, személyes vonzalom okán lesz így.

Ha valakit érdekel, a WSET Diplomakurzus programja itt olvasható: www.wsetglobal.com/documents/level_4_diplomaspecwinesspirits_20141030.pdf


(Írta: borbecsüs)

Újdonságok

St. Andrea - Szeretettel 2016 Pinot Noir Rosé

Sokan gondolják újabban, hogy amit csinálnak, az egy misszió. Tanárok úgy beszélnek a tanításról, mint misszió. Informatikusok arról beszélnek, hogy az informatikai biztonságtudatosság megteremtése egy misszió. A modern minőségi borágazat megteremtése is egy misszió Magyarországon. De hogy ezen...
Teljes cikk

Mikóczi Pincészet - Cabernet Sauvignon 2011

Szűztermés, de hogy két éves tőkékről szüretelték, az igazán meglepett, mert úgy tudtam, hogy a szőlő legkorábban 3-4 évesen fordul termőre. Ha egy bor öreg tőkékről származik, azt azért szoktuk kiemelni, mert az idős szőlő már nem törekszik annyi termést hozni, a természetes hozamkorlátozás...
Teljes cikk

Dubicz Borászat - 1014 Mátrai Szürkebarát (2016)

In medias res kezdem, mert ez a legfontosabb ahhoz, hogy méltó helyén tudjuk értékelni: ez a bor a fehérboroktól megszokottnál magasabb hőmérsékletet kíván. Meglátásom szerint 14-15°C fokon fogyasztandó, mert ekkor mutatkozik meg a legszebben az aromavilága.Világos szalmaszín. Nem tolakodó,...
Teljes cikk

Kovács Nimród Winery - Monopole NOIR 2011

Van egy olyan közkeletű nézet, hogy férfinak nehéz olyan ajándékot találni, aminek igazán örül. Szerintem viszont pofon egyszerű: elég hozzá egy palack igazán jó bor, mondjuk egy Kovács Nimród "Noir" a Monopole sorozatból. Akitől kaptam a bort nem is tudta, hogy bennem már eleve él egy pozitív...
Teljes cikk

L. Simon Borászat - Rozsdás csuk 2016

Valentin nap közeleg, és elárasztotta a médiát a Valentin-napi értékesítési láz. Többek között azt harsogják mindenfelé a fülembe és a szemembe, hogy Valentin-napkor rózsa helyett valami más rózsaszínűvel is meg lehet lepni a Kedvesünket. Miért is ne épp egy rozé borral?Nem átallok helyeselni, bár...
Teljes cikk

Dubicz Irsai Olivér 2016 - English

When you get what you’ve expected, it can go two ways. Should you be expecting something bad – than it’s bad, but at least you cannot complain, being prepared for it. When you expect something good and it happens – it is just pure pleasure. I felt the latter tasting Dubicz’s Irsai Olivér 2016....
Teljes cikk

Dubicz Irsai Olivér 2016

Amikor az ember azt kapja, amire számít, az kétféle lehet. Ha rosszra számít, akkor kellemetlen, de legalább nem panaszkodhat, hiszen felkészülten éri az élmény. Ha jóra számít, akkor viszont valódi öröm. Utóbbi ért a Dubicz pincészet 2016-os Irsai Olivérével.Először is dohognom kell amiatt, mert a...
Teljes cikk

Egy iható műemlék - Tokaji szamorodni 1983

Az utóbbi időben többen kerestek meg azzal, hogy mondanám meg, mennyit ér a múzeális tokaji aszújuk. Látom a Vaterán, hogy a régi tokajiknak magánemberek között is van egyfajta másodpiaca. Akár több tízezer forintért is kínálnak egyes palackokat, a vélt értékétől, régiségétől függően.Nem egyszerű...
Teljes cikk

Műemlék

Az alábbi gyönyörű szimbolikájú köztéri kőkeresztet Kőbányán fényképeztem, a Kada utcai postánál. A Megfeszített kezéből érett szőlőfürtök csüngenek alá, hiszen Krisztus a szőlőtő, és áldozata megtermi gyümölcsét. Vére egyben az utolsó vacsora bora (ami az ókeresztény idők óta vörösbor, az ortodox...
Teljes cikk

Németh János - Sygno Szekszárdi Bikavér 2013

Jaj, nagyon szeretem a céges karácsonyi ajándékozás szokását! Mivel férfi vagyok, így az üzleti partnerektől ilyenkor általában egy-egy üveg bort szoktam kapni. Idén a WSH Kft. jóvoltából ismerkedtem meg a szekszárdi Németh János nevével és borával.Ez a bor - a Sygno - nem is csupán egy rövid...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk