Évértékelő 2017

Így az év utolsó napjaiban egyre több internetes újság hasábjain jelennek meg évértékelő, összefoglaló, visszatekintő írások. Nem akarom kivonni magam e trend diktálta kötelesség alól.

Mozgalmas, izgalmas, sok új ismeretséget hozó év volt 2017, számos igazán tartalmas, mi több egynéhány felejthetetlen borral. Kezdődött az év a Dubicz pincészet kiváló Irsai Olivérével, és őszinte lehetek, a Dubicz borokat ezután folyamatosan figyelemmel kísértem. Ott volt azután egy nagyszabású VinCE kiállítás, amely alkalmat adott arra, hogy megismerkedjek Hangyál Balázzsal - a pannonhalmi hegybíróval - és remekül étteremre hangolt boraival. Tavasszal együtt örültem a Pannon Tokajjal, aki páratlan muscat lunel aszújával gyémánt érmes lett Japánban. Azután megismertem és megszerettem a St. Andrea pincészet Magyarországon talán egyedülállóan elegáns Szeretettel rozéját.

Eljött a nyár, amikor a Sziget borait kóstoltam végig, és a Sziget Fehér annyira meggyőzött, hogy a róla írt cikkemet több ezren olvasták a honlapomon és a Borháló Facebook oldalán.

Aztán a furmintok felé fordultam és cseppet sem meglepő módon Szepsy 2015-ös birtok furmintjában találtam meg az idei év általam kóstolt legnagyobb borát. A cikket érdemes újraolvasni itt: Szepsy furmint 2015

A 2017-es szüretről azt mondják, hogy kiváló évjáratot ígér, talán az évtized évjárata lesz? Kiváncsian várom az év borait, a 2017-ből kóstolt (szinte kötelező) Vylyan Bogyólé valóban ígéretes volt, de igén nem írtam újborról, mert azt vettem észre, hogy egyre jobban megy ki a divatból.

Az év vége hajrája nem engedte meg, hogy részletesen írjak a Bordói Novemberen tapasztaltakról, de remélem, erre alkalmam lesz 2018 év elején. Olyan pincészetekről - és csodás vöröseikről - fogok írni, mint Stier, Jammertal Borbirtok, Jackfall, Lantos (Soltvadkert), Mikóczi, Cseri (Pannonhalma).

Van tehát miért visszanézni (lehet válogatni is a kiváló borokból) és van miért előre tekinteni is. Boldog új esztendőt kívánok!

- Borbecsüs

A kitartó olvasónak, aki még a kép alá is benéz, szívesen írom meg, hogy 2017-ben weboldalam rekordszámú, összesen 70.062 kattintást regisztrált, ami átlagosan napi 192 látogatásnak számít. Köszönöm a kitüntető figyelmet!

 

Újdonságok

Évértékelő 2017

Így az év utolsó napjaiban egyre több internetes újság hasábjain jelennek meg évértékelő, összefoglaló, visszatekintő írások. Nem akarom kivonni magam e trend diktálta kötelesség alól. Mozgalmas, izgalmas, sok új ismeretséget hozó év volt 2017, számos igazán tartalmas, mi több egynéhány...
Teljes cikk

Malatinszky Primavera 2014

Tudják a Bordói November szervezői is nagyon jól, hogy minél hidegebb van, az ember annál inkább a tartalmasabb, komolyabb vörösborok felé fordul. Én ott voltam ezen a rendezvényen, és vagy harminc tételt végigkóstoltam, szebbnél-szebb 2011-2012-2013-as évjáratokat. Nem ért meglepetésként, de...
Teljes cikk

Malatinszky - Liliomfi 2011

Szokták mondani, hogy a türelem rózsát terem, de egy bor esetében nem rózsát várunk, talán inkább azt, hogy a türelem hozza meg a gyümölcsét, nos éppen ezt kaptam a Malatinszky Liliomfi esetében: a türelem tökéletes bort terem, amiben gyönyörűen előjön a gyümölcs. Íme a recept:...
Teljes cikk

Sauska siller 2016

Hosszú ideje szemeztünk, a Sauska siller és én. Ott álltak a palackok a polcokon, és mert a színe csodás, meg a csomagolás annyira hozzá illik színben és dizájnban, egyszerűen mindig vonzotta a szememet. Eljött a pillanat, hogy ismeretséget kössünk. A sillereket valahogy a rozéborokhoz soroljuk...
Teljes cikk

Szepsy furmint 2015

Nem tudom, mi történhetett, de hetek óta csak tokaji furmintokat kóstolok. Talán a hűvösebb idő beköszöntével esik egyre jobban a komolyabb, ásványosabb fehérbor. Feltettem már két cikket, azonban nem tárgyaltam két másikat, de bevezetésnek pár szóban jók lesznek a Szepsy elé. Grand Tokaj furmint...
Teljes cikk

Sauska furmint 2016

Őrület, mekkora a különbség az előző cikk tokaji furmintja és a 2016-os Sauska tokaji furmint között! Ez most egy hipermarketben 1700 ft-os áron érhető el, míg a Patriciust 1500-ért vettem. Ha ott az ár-érték arány 85% volt, itt 140%. Sötétebb szalmasárga ital. Kiváló kontúrokkal bíró, friss és...
Teljes cikk

Patricius Furmint 2016

Alapbor, nyilván, hiszen 1500 ft, de azért kíváncsi voltam, ugyanis a Patrícius nagyon sok szép eredményt, érmet kapott az utóbbi időben. 2016-ban az év borászata lett, a pályázat fent van az interneten itt: patricius.hu/downloads/palyazat_2016.pdf Ma már nem is komolyan vehető tokaji...
Teljes cikk

Új arculatot kaptak a Bujdosó borok

Facelift - így hívják az autók nyelvén azt, ami történt a dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Matróz sorozatával, melynek címkecsaládja megújult idén ősszel. A téma maradt a Balaton és a vitorlázás, a letisztult grafikai elemekkel és új színvilággal rendelkező címkéket ismét...
Teljes cikk

Várszegi Chardonnay 2016

„Nincs édesebb, mint a méz” – szól a népdal, és folytatódik is: „Ki mit szeret, arra néz” – nos, én a bort szeretem, és remélem a T. Olvasó is – miért olvasná máskülönben ezt a cikket –  ezért most „arra nézek”, és néhány gondolatot megosztok a borban fellelhető mézességről. Ennek elsődleges...
Teljes cikk

HMJ Pincészet, Villány - siller, és mások

Hogy mit igyon egy vörösbor kedvelő személy ilyen nagy melegben? - aktuálisan ez a kérdés merülhet fel bennünk, és a válasz ilyenkor lehet az is, hogy "sillert". Én legalábbis szívesen adom ezt a választ, szívesebben, mint mondjuk azt, hogy "pinot noirt", mivel a sillerbor jobban hozzánk nőtt...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk