DR. Dula Bence - Gőzmalmos kékfrankos 2009

Az egri vöröseket nagyon szeretem. Talán ki merem jelenteni, hogy az egri termőterületekről érkezik az általam legmagasabbra becsült, legelegánsabbnak tartott borok többsége. Elbűvöl, mint táj és környezet - balra a Mátra csodás vonulatai, jobbra a Nagy Eged, mögötte a Bükk mindig havasnak tűnő lefejtett mészkőszirtjei. Elbűvöl termőhelyi adottságaival; a számos amfiteátrum, kiváló, D-DK-DNY-i irányultságú domboldalak minden dűlőben. És elbűvöl mindig, mint kisváros, a gazdagságával. Csodás uszoda van itt, remek bábszínház, történelmi vár (benne lelkesítő hangulatú várjátékok), kulturált sétálóutcák, jó kis piac, gyönyörű egyetem, széles választékú csempebolt, és még sorolhatnám.

       (Eger, talán épp a Gőzmalmos dűlő felől nézve.)

Legutóbb Dr. Dula Bence 2009-es Gőzmalmos kékfrankosa bűvölt el.

Fajtabor, egy küvé komplexitásával. Mintapéldája annak, hogy a kevesebb mindig több. Kilenc évesen is fiatalos, de már jól összeérett szerkezetet ígérő megjelenés. Rubinszín, semmi téglásság. Közepesen intenzív illatában pedáns sorrendben sorakoznak a gyümölcsök, azután a fűszeresség. Kökény, meggy, kevéske szilva, de semmi lekvárosság. Hecsedli is érkezik. Felsejlenek a fűszerek, mézeskalács-díszek: fahéj, szegfűszeg. Érintésnyi dohány. Minden pörgetésnél újra indulunk: legszebb a kökény (ez a gyengém, ld. egy korábbi cikkemben: Köpcös Pince - Kékfrankos 2012)

Közepes testű kortya tökéletesen arányos, könnyű inni, de tartalmas. Híven ismétli az illatban megismerteket. Remek savszerkezete egymás után hozza az ízeket, nem tud unalmassá válni. Szájban egy csekély avar jelentkezik a domináns gyümölcsökön és fűszereken túl, és még egy egészen halovány animális íz. Olyan bor ez, amelyik önmagában is teljes értékű élményt ad, közepes szintű csersava gyönyörűen belesimul, és megtámasztja a felépítményt. Végtelen elegancia rejlik ebben az alázatos, egyszerűségre törekvő kiműveltségben.

Mintaszerű a hordóhasználat, ahogy a borász írja: "rövid barrique majd hosszan tartó nagyhordós érlelés", aminek eredményeként a bor valóban bársonyos és kerek. (Ehhez persze a tökéletes hordó és pince is kellett - Egerben sajnos többeknél elszaladt a brett - Dula Bencénél erről szó sincs). Ha így is lehet, miért nem csinálja mindenki így??

Ár-érték arányban is szerény, jó 25%-kal alulárazottnak érzem (pinceáron 1.900). Gőzmalmos gyorsasággal kellene bekészletezni belőle a hideg téli estékre.

           (A Gőzmalmos palackja a borász kezében.)

 

 

Újdonságok

Szó szerint: Jammertal Borbirtok - Koh-I-Noor CS

Ez a mostani nagy meleg nem az állócsillag-minőségű vörösborokhoz megfelelő időjárás - szoktuk mondani, hogy nagy melegben könnyebb bort kell választani - de ellenvetek: mindig az állócsillag minőségű vörösborok ideje van, amikor fontos, hogy megtapasztaljuk az élet mélységes szépségét és van...
Teljes cikk

Etyeki Kúria "Pláne" frizzante white

A gyöngyözőbor egyre divatosabb kategória, gondolom a gasztróban, meg a fiatalok körében népszerű elsősorban. Nagyjából öt éve figyeltem fel rá, ma már minden magára valamit adó borászat számára obligát termék. Régen elrugaszkodtunk már az egyszerű és édes lambruscók világától, nincs...
Teljes cikk

Pannonhalmi Apátság - Tricollis 2017

Zöldbe hajló szalmaszín. Fiatal és friss illat, amiben elsősorban a tramini dominál, pedig az összetételben mindössze 15%. Mindamellett az az érzésem, hogy jót tenne neki egy kis érleltség, izgalmasabb lenne mondjuk két év múlva. Csakhogy addigra nem fog maradni. Az Apátsági borok divatosak is, jók...
Teljes cikk

7. röpcikk: Kősziklás borászat - királyleányka 2017

Két éve volt, hogy a neszmélyi Kősziklás borászattól egy csodálatos sauvignon blanc-t kóstoltam. Forró nyár volt éppen, pontosabban nyárutó, és a frissítő savak mellett a tökéletes arányokat dicsértem akkor, a gazdag aromatikát és a test arányosságát. Most a VinCE-n beszéltem is...
Teljes cikk

6. röpcikk: Pálffy Szőlőbirtok - tramini 2016

Aranyba hajló sötét szalmaszín ital. Kirobbanó és bódító rózsaillattal fogad. Mint egy méhecske, úgy szagolgatom. Mély és édes, elandalít. Ahogy az lenni szokott, tudatban máris felkészülök a kontrasztra, amit a csodás virágos illat és a száraz bor közötti illat-ízbeli érzékszervi különbség okozni...
Teljes cikk

5. röpcikk: Borbély Családi Pincészet - Kéknyelű selection 2015

A kéknyelűről fogok írni, de mert bevezetésként a muskotályt is megkóstoltam, egy pár szót arról is szólnom kell. "Gabriella" muscat ottonel 2017. Nagyon világos szalmaszínű ital. Csodás precizitás az illatban: roppanós, ízig-vérig modern ottonel. Erősen ásványos, köves...
Teljes cikk

4. röpcikk: Kovács és Lánya - "Kisfrancia" Viognier 2017

A viognier hazánkban fehér holló ritkaságú tünet, talán még a nevét sem tudjuk jól kiejteni (vionyié). Francia fajta, az Észak-Rhône völgyéből származik. Gazdag, krémes textúrájú borokat ad. Ez a bor teljesen reduktív. Nagyon világos, bodzaszörpre emlékeztető szalmaszín. Üde, diszkrét,...
Teljes cikk

3. röpcikk: Villa Sandahl

"Maguk tényleg nagyon értenek a rajnai rizlinghez" - ezekkel a szavakkal búcsúztam el a VinCE-n a Villa Sandahl stand mögött álló hölgytől. Impresszív sort kóstoltatott végig. 2016-es évjárattól indult a "countdown", vagyis visszaszámlálás, egészen 2013-ig, és a sor egyre mélyült, egyre...
Teljes cikk

2. röpcikk: Geszler pinot noir rozé 2017

A 2018-as VinCE legnyugalmasabb pontja a "for professionals only" feliratú üvegajtón túl helyezkedett el, ahol a pince körülményeket idéző nyers téglából rakott boltívek alatt hosszában elhelyezett fehér asztalokon legalább 25 rozébor sorakozott egymás mellett. A gyorskóstolás e szentélye...
Teljes cikk

Gróf Grassalkovich (Nagygombos): Gamay Noir rozé 2016

Aki olvasta korábbi cikkeimet, tudja, hogy egyik vesszőparipám a gamay kontra portugízer újbor jelenség. Néhány korábbi cikkemben le is írtam (Vylyan Bogyólé 2016, Vylyan Bogyólé 2015), hogy Magyarországon is ki kellene próbálni a gamay szőlőfajtát, annyira más ugyanis, annyira ismeretlen aromákat...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk