Beaujolais pezsgő

Hamarosan itt a Beaujolais Nouveau ideje (november harmadik csütörtöke, idén november 19.), amit mindenképpen kóstolni fogok - és persze írok is majd róla - addig is azonban hadd beszéljünk még egy meglepő hírről, amit a borvidékről hallani lehetett:

-- Beaujolais a pezsgő felé nyit. --

Ezt jelentette be Jean Bourjade, a borvidék "hegyközségi" elnöke az idén. Persze nem úgy pezsgő, mint a chapmagne, a crémant, vagy akár a cava és prosecco. Épp tegnap írtam a Lambrusco, meg a vörös pezsgő közötti különbségről (ld. borbecsus.hu => borleírások => Törley Charmant Rouge), ami a technológia és a borélmény között egyaránt különbséget jelent. Beaujolais a könnyebb kategóriát célozza meg: alacsony alkoholtartalom, részleges kierjesztés, gyümölcsös, buborékos, vidám és főleg: édes tankpezsgőben kíván utazni. Azazhogy tulajdonképpen nem is a jövő időről beszélünk, hanem a jelenről, csak éppen ma még "Vin de France" eredetmegjelöléssel kerül forgalomba az a kb. éves szinten 6-800.000 palack, amit a bejelentés szerint saját eredetmegjelölést kap majd, az adminisztráció átfutási idejétől függően előreláthatóan öt év múlva. Ezzel egyidejűleg pedig a mennyiséget is jócskán, több millió palackra kívánják emelni. Jó, tehát mégis nagyon jövő időben beszélünk. Lássuk, miből maradtunk ki eddig?

A gamay szőlőfajta kékszőlő, valamikor Burgundia fő fajtája volt. Aztán jött egy merész ember, Merész Fülöp herceg (1342-1404), aki a mindig bőven termő, és elég igénytelen gamayt úgy találta, hogy "vil et déloyal plant", vagyis gonosz és hűtlen növény, ezért egy rendeletével Macon településig kivágatta. Így maradt meg végül Beaujolais, vagyis Burgundia déli része számára, és vette át teljesen a helyét Burgundiában az amúgy már jelenlévő pinot noir. Miért volt gonosz és hűtlen ez a fajta? Azért, mert a pinot noir "konkurrense" volt, jóval nagyobb termésátlagokkal, nyilvánvalóan silányabb minőséggel. És mivel már akkoriban is sokszor győzött a mennyiség igénye a minőség felett, egyre inkább ezt telepítették a pinot noir helyett a gazdák.

Visszatérve a borunkra, ebből a kék szőlőből állítanak elő fehér alapbort, ami egyébként a pezsgők világában mindennapos. A gamay alap ízvilága a málna, hogy ebből a héjon áztatás és erjesztés nélkül mit tart meg, azt sajnos nem tudom. (A jelenlegi termelés teljes egészében a hazai piacon fogy el, még a tekintélyes angol beszerzőknél sem akadtam Beaujolais pezsgő kóstolójegyzetre.) Minden bizonnyal valami olyasmit kell elképzelnünk, mint az Asti DOCG. Az északolasz Asti város környéki tankpezsőt szintén csak részben erjesztik ki (igaz, ez muskotályból készül), így gyümölcsös, könnyű, és édes marad, amit aztán a másodlagos erjesztés finom, apró buborékú habzással dúsít fel, és már kész is. Csak palackozás előtt eresztik ki a hűtött acéltartályokból, és megrendelés függvényében palackozzák, vagyis mindig friss, és üde. A német piacon hatalmas népszerűségnek örvend.

Hogy mindezzel mi a cél Beaujolais-ban? Az új termékkel egyrészt egy meglévő piaci rést akarnak kitölteni, a  buliban-igyunk-valami-finomat-de-ne-ártson-meg  gondolkodású fogyasztó igényét kielégíteni, másrészt azonban el akarják terelni a figyelmet a Beaujolais Nouveau-ról, mert van az a szint, amikor a hírnév már árt. Beaujolais-ról automatikusan a nouveau jut mindenkinek az eszébe, és ez már kicsit kellemetlen, hiszen mindenki elfeledkezik az amúgy magas minőséget produkáló 10 faluról (Cru Beaujolais), amelyek érlelhető, komplex vörösborokat állítanak elő.

Egy kicsit hasonlóan a mi Kunsági borvidékünkhöz, ahol néhány termelőnek nagyon sokat kell(ett) tennie azért, hogy változzon az általános (elég rossz) megítélésen. Még egy magyar példa: az egri csillag "kitalálása". Hasonló koncepcióra felfűzve, azt hiszem, elég jó eredményt ért el, már ami a hazai piacot illeti. Gratulálok, Magyarország, ezúttal mi léptünk hamarabb.


(Írta: borbecsüs)


Újdonságok

Évértékelő 2017

Így az év utolsó napjaiban egyre több internetes újság hasábjain jelennek meg évértékelő, összefoglaló, visszatekintő írások. Nem akarom kivonni magam e trend diktálta kötelesség alól. Mozgalmas, izgalmas, sok új ismeretséget hozó év volt 2017, számos igazán tartalmas, mi több egynéhány...
Teljes cikk

Malatinszky Primavera 2014

Tudják a Bordói November szervezői is nagyon jól, hogy minél hidegebb van, az ember annál inkább a tartalmasabb, komolyabb vörösborok felé fordul. Én ott voltam ezen a rendezvényen, és vagy harminc tételt végigkóstoltam, szebbnél-szebb 2011-2012-2013-as évjáratokat. Nem ért meglepetésként, de...
Teljes cikk

Malatinszky - Liliomfi 2011

Szokták mondani, hogy a türelem rózsát terem, de egy bor esetében nem rózsát várunk, talán inkább azt, hogy a türelem hozza meg a gyümölcsét, nos éppen ezt kaptam a Malatinszky Liliomfi esetében: a türelem tökéletes bort terem, amiben gyönyörűen előjön a gyümölcs. Íme a recept:...
Teljes cikk

Sauska siller 2016

Hosszú ideje szemeztünk, a Sauska siller és én. Ott álltak a palackok a polcokon, és mert a színe csodás, meg a csomagolás annyira hozzá illik színben és dizájnban, egyszerűen mindig vonzotta a szememet. Eljött a pillanat, hogy ismeretséget kössünk. A sillereket valahogy a rozéborokhoz soroljuk...
Teljes cikk

Szepsy furmint 2015

Nem tudom, mi történhetett, de hetek óta csak tokaji furmintokat kóstolok. Talán a hűvösebb idő beköszöntével esik egyre jobban a komolyabb, ásványosabb fehérbor. Feltettem már két cikket, azonban nem tárgyaltam két másikat, de bevezetésnek pár szóban jók lesznek a Szepsy elé. Grand Tokaj furmint...
Teljes cikk

Sauska furmint 2016

Őrület, mekkora a különbség az előző cikk tokaji furmintja és a 2016-os Sauska tokaji furmint között! Ez most egy hipermarketben 1700 ft-os áron érhető el, míg a Patriciust 1500-ért vettem. Ha ott az ár-érték arány 85% volt, itt 140%. Sötétebb szalmasárga ital. Kiváló kontúrokkal bíró, friss és...
Teljes cikk

Patricius Furmint 2016

Alapbor, nyilván, hiszen 1500 ft, de azért kíváncsi voltam, ugyanis a Patrícius nagyon sok szép eredményt, érmet kapott az utóbbi időben. 2016-ban az év borászata lett, a pályázat fent van az interneten itt: patricius.hu/downloads/palyazat_2016.pdf Ma már nem is komolyan vehető tokaji...
Teljes cikk

Új arculatot kaptak a Bujdosó borok

Facelift - így hívják az autók nyelvén azt, ami történt a dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Matróz sorozatával, melynek címkecsaládja megújult idén ősszel. A téma maradt a Balaton és a vitorlázás, a letisztult grafikai elemekkel és új színvilággal rendelkező címkéket ismét...
Teljes cikk

Várszegi Chardonnay 2016

„Nincs édesebb, mint a méz” – szól a népdal, és folytatódik is: „Ki mit szeret, arra néz” – nos, én a bort szeretem, és remélem a T. Olvasó is – miért olvasná máskülönben ezt a cikket –  ezért most „arra nézek”, és néhány gondolatot megosztok a borban fellelhető mézességről. Ennek elsődleges...
Teljes cikk

HMJ Pincészet, Villány - siller, és mások

Hogy mit igyon egy vörösbor kedvelő személy ilyen nagy melegben? - aktuálisan ez a kérdés merülhet fel bennünk, és a válasz ilyenkor lehet az is, hogy "sillert". Én legalábbis szívesen adom ezt a választ, szívesebben, mint mondjuk azt, hogy "pinot noirt", mivel a sillerbor jobban hozzánk nőtt...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk