10. IWINETC - Budapest a borturizmus fővárosa négy napig

Magyarországon tartja idén az IWINETC a 10. konferenciáját. A borturizmus e kiemelten fontos szak-konferenciája számos olyan szakértőt vonz, akik nagyágyúnak számítanak. Előadást tartott például Elisabeth Gabay, MW (aki lassan már vádolható hungarofilséggel, hiszen minden nagyobb rendezvényünkön ott van, pl. a VinCE-n is, ezúttal pedig a magyar borfesztiválok fontosságáról beszélt), s a szervezők meghívták ifj. Szepsy Istvánt is. Nem csoda, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség nagyon örült a sikeres pályázatnak és főszponzorként vett részt a rendezvényen.

Hogy szakmailag milyen előadások követték egymást, azt a Borászportál részletesen leírta itt: https://www.boraszportal.hu/beszamolo/a-vilag-legnagyobb-borturisztikai-konferenciaja-budapesten---elo-7358 https://www.boraszportal.hu/beszamolo/a-vilag-legnagyobb-borturisztikai-konferenciaja-budapesten---2-nap-7362, így ezt szükségtelennek tartanám ismételni. Sokkal fontosabb, hogy a nemzetközi résztvevők (ukrán, szlovén, cseh, amerikai, indiai, görög, brit, hogy csak egy párat említsek) valamennyien a legnagyobb elismeréssel nyilatkoztak a magyar borokról, a magyar vendéglátás színvonaláról és a vendégszeretetről.

Nem utolsósorban pedig a következő pincészetek standjánál kóstolt borok emelték a rendezvény színvonalát: Folly Arborétum és Borászat (Badacsonyörs), Kovács Nimród Winery (Eger), Grand Tokaj, Kristinus (Balatonboglár), Disznókő (Tokaj), Tokaj Hétszőlő, Vylyan (Villány), Haraszthy (Etyek), Szent Tamás (Tokaj), Garamvári (Boglár).

Kovács Nimródot semmi pénzért nem mulasztanám el megkóstolni. Három 2015-ös tétellel érkezett a Monopole sorozatból. A Soul syrah olyan csodásan egyben van már most, jól megközelíthető, gyümölcsös és kellően kerek, és annyira jó érlelési potenciált mutatott fel, hogy elkápráztatott.

Hasonlóan sziporkázó tapasztalatot szereztem a Folly Arborétumnál, ahol a gigantikus méretű óriástobozú fenyő toboza mellett sorakozott a Budai Zöld, az olaszrizling, a Cédrus küvé és az ottonel muskotály. A muskotály intenzitása és aromatikája a ma oly divatos parfümös-virágos vonalba illik, de a Ruppert Ákos és a Skizo által kijelölt vonaltól eltérően finomabb, kevésbé harsány, diszkrétebb, savai kerekebbek, mindeközben mégsem veszít frissességéből. A Budai Zöld, amiből fajtaborként igen keveset lehet a piacon látni (a kéknyelű porzó szőlője), semlegességével, jó értelemben vett zöldes, citrusos zamataival hódított, spárgához, salátákhoz, bármilyen csírával készített ételhez komolyan jó kísérő lehet. Személyes kedvencem a Cédrus volt, ami szürkebarát és olasz házasítása. 2017-es bor, a friss palackozást még érezni lehetett egy lehelletnyivel magasabb kénérzet formájában, de hamarosan kipiheni majd. Ez az a szürkebarát alapú házasítás, ahol a másik fajta hozzátesz, nem csupán szaporít, ha érthető, amit mondani akarok. Az olasz sava és citrusossága mellé simul a szürkebarát barackos kereksége, összességében nagyon szerethető és jó karakterisztikájú, emlékezetes bort adva.

Kristinusnál a hordózott olaszrizlinget tartottam igazi különlegességnek, mivel sokakkal ellentétben zempléni magyar hordót használtak, nem franciát, ettől az olasz izgalmasan tokaji furmintos jelleget kapott, ami ugyanakkor csak illatban érződött igazán intenzíven, szájban szelíd és integrált volt. Egy különleges húzás a borásztól.

Lezárásként a Grand Tokaj „késői arany” édesbora alacsonyabb savtartalma ellenére kellemes élményt hagyott elegánsan visszafogott őszibarackra és zöld teára épülő, virágokkal tarkított illatával és zamataival.

Nagy lehetőség volt számunkra, nyilván, hogy ezt a rangos rendezvényt Magyarország láthatta vendégül idén. Azt sajnálom, hogy nem volt több borász kiállító, akik testközelből megismertették volna a résztvevőket hazai boraink színvonalával.

 

Újdonságok

Káli Kövek - Kavics 2019

Hogy egyszerű bor-e a Kavics, ahogy a neve sugallja (kavics = csak valami kis apróság, mi ez a kőhöz képest, pláne egy sziklához képest...), ezt latolgattam hosszan, aztán belevágtam ebbe a cikkbe, mert kezdettől fogva tudom a választ. A borász túl szerény. A Kavics a köveskáli Káli Kövek (Szabó...
Teljes cikk

Vesztergombi Turul 2016

Találomra választottam egy tételt az elmúlt hónapokban tartott online kóstolóim tételei közül. A Vesztergombi Turul egyike volt a közönségkedvenceknek.  Napfényben vizsgálva már téglásodó szélű, csillogó, áttetsző rubinszínű bor. Illata áradó vaníliássággal indít, ami azonban magában felér egy...
Teljes cikk

Haraszthy Sauvignon Blanc 2019

Etyek Budapest szőlőskertje. Ez a beidegződés a rendszerváltás óta fokozatosan épült ki, csúcsát talán az etyeki Kezes-lábossal és a Piknikkel érte el, jól épített az amúgy is zajló/zajlott szuburbanizációra, ami Budapestnek ezt a NY-DNY-i részét elérte a '90-es évektől kezdődően. Errefelé már...
Teljes cikk

Vida prémium és a Lösz

A Vida borok egyértelmű sajátja a derű. Nem túlzás állítani, hogy a Vida borok kivétel nélkül bájosak és napsütéses optimizmust hordoznak. Faggattam róla ifj. Vida Pétert, hogy mi a titka ennek a félreismerhetetlen karakternek, és több mindent is megnevezett. Elsősorban a kíméletes növényvédelmet,...
Teljes cikk

Ortonese - Sangiovese-Merlot IGT 2019 Daunia Canosa, Puglia

Alapvetően azt nem értem, hogy minek importálunk borokat kicsiny országunkba, ha nálunk is bőven megterem a kiváló, s még annál kiválóbb is. Ez a tétel például egy céges karácsonyi ajándék volt, s aki kapta, sokkal jobban járt volna hasonló árfekvésben akár egy Lelovits cabernet sauvignonnal, akár...
Teljes cikk

Arias - Pécselyi Chardonnay 2018

Mit is jelent pontosan a 'kézműves bor' kifejezés? Lépten-nyomon úgy használják, mintha a kis mennyiségű, prémium minőségű borok szinonimája lenne. Nincs egyenlőségjel a kettő között. Tény, hogy jellemzően a kis pincészetek gyűjtőfogalma. Magam kézműves bornak legfeljebb 8 hektár területtel...
Teljes cikk

Két bikavér Szekszárdról

Lehet, hogy nem is tisztességes dolog két különböző évjárat bikavéreit összehasonlítani. Ilyenkor mintha egy többismeretlenes egyenletet akarnánk megoldani. Mennyiben vezethető vissza a különbség az évjáratra, mennyiben a borász filozófiájára, mennyiben a termőhelyre?... Hetényi János "Blue Bull"...
Teljes cikk

Cseri pincészet - Tramini 2019

Első pillantásra majdnem a polcon hagytam ezt a bort. Hátrahőköltem. A címkétől! Nem elsősorban Rubens iránti viszolygásom, vagy a barokk iránti általános ellenszenvem miatt, hanem mert annyira valószerűtlen a kagylóhéj-melltartós sellő, egyszerűen oda nem illő, majdhogynem azt mondom: perverz. Mi...
Teljes cikk

Sandeman fino sherry

Nem csodálom, ha keveseket szólít meg Magyarországon a sherry stílusa, bár kétségtelen, hogy ismertségre tesz szert, már csak azért is, mert szinte nincs olyan angolszász irodalmi mű, amelyben ne szerepelne. Gondoljunk csak E.A. Poe Egy hordó amontillado című novellájára (ez is sherry, bár nem...
Teljes cikk

Hetényi pince - Motoros róka (motor riding fox) siller

There is much of a debate on the internet about the origin of 'siller' wine. Some say it is of Serbian origin, but anyone who has ever tasted the typical light red wines of Baden and Württemberg will certainly recognise the identical style. 'Schiller' means glittering in German then why would...
Teljes cikk

Blog

Vörösbor és sajt párosítás - egy mítosz vége

Kedves Olvasó, biztosan vett már részt olyan kóstoláson, ahol borokat és sajtokat párosítottak, ha más nem, saját kezdeményezésre, a saját konyhájában, kíváncsiságból. Elterjedt nézet, hogy a sajtokhoz - különösen a keménysajtokhoz - vörösbort kell inni, mert - ööö, miért is? Erről szól a...
Teljes cikk

Egy jó forralt bor

Megjött a hideg. Ilyenkor, például szánkózás után, jól esik egy forralt borral megmelegíteni hideg orrunkat.Készítettem egy prototípust, és szívesen ajánlom, mert jó lett, nagyon.Abban talán egyetértünk, hogy a forralt borhoz nem a legmagasabb minőségű bort szokás venni. Persze nem is a...
Teljes cikk

Mit igyunk Karácsonykor? (6. rész - sültek)

Karácsonyelső és másnapja. Hagyományosan a vendégjárás, a rokonok fogadásának ideje. Ilyenkor szoktak előkerülni a sültek, talán amerikai mintára egyre inkább a pulyka, de hallottam olyat is, aki pecsenyekacsát süt ilyenkor. Remek lehet, persze csak egyik a több fogás közül (a töltött káposzta...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (5. rész - a desszert)

Mi magyarok a desszertborban igazán nagyok vagyunk. Van néhány vidék, ahol a nemesrothadás hasonló mértékben, rendszerességgel és minőségben jelentkezik, de kétségtelenül Tokaj legalább annyira ismert a világban, mint Sauternes és Barsac Bordeaux vidékén, csak talán mivel magyar, még mindig nem...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (4. rész - a töltött káposzta)

Az elmaradhatatlan. Persze hagyományosan ez már első napi étel, hiszen Szenteste még böjt van.A töltött káposzta ismét csak rengeteg féle lehet, akár a többi, amiről eddig írtam. Ki savanyított káposztból csinálja, ki édes káposztából, ki vegyesen, aztán van, aki kelkáposztába csavarja a...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (3. rész - borleves)

Sokak asztalán szerepel a borleves, és az valóban nagyon finom. Hagyomány.A borleves fő szabályának azt tartom, hogy NEM ugyanazt a bort adjuk mellé, mint amiből készült.Hogy miért? A borleves alapborát fűszerekkel, cukorral ízesítjük, így sokkal édesebb lesz. Az alapbor pedig ezután savanyúnak...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (2. rész - halászlé)

Semmi kétség, ezzel nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis ahány ház, annyi halászlé.Magyarországon pedig statisztikai adatok szerint 4.105.708 háztartás volt (2011-es adat). Sajnos, ennyi cikket nem tudok írni...Azután ott van az a további bökkenő, hogy a halászlé sokféleképpen készülhet. Lehet...
Teljes cikk

Mit igyunk a karácsonyi vacsorához? (1. rész - rántott ponty)

Cikksorozatot szeretnék indítani, így Karácsony előtt, megkönnyítendő a magyar ember által legkedveltebb karácsonyi ételek mellé megfelelő borok választását. Remélem, tudok vele ötletet adni és segíteni, sőt, remélem, hogy sikerül végigvinnem a cikksorozatot, mert jó pár "klasszikus" karácsonyi...
Teljes cikk

Új módszer a borhamisítás felismerésére

Mi is a borhamisítás? Ez a szó több, nagyon eltérő fogalmat takar, és ezzel most szembesültem, amikor a felismerését megkönnyítő legfrissebb tudományos eredményről és az ehhez kapcsolódó új honlapról akartam beszámolni.A borhamisítás fogalmára sorrendben a következőket találtam a magyar...
Teljes cikk

Hogyan kóstolok?

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassam a Tisztelt Olvasót arról, hogy a "Borleírások" szekcióban szereplő cikkek milyen kóstolási folyamat eredményeként íródtak, mert végül is nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy megbízhat-e a leírások pontosságában, vagy sem. Én magam nagyon helyeslem, hogy a...
Teljes cikk