Mádi Borház Manufaktúra - f14
Nem kell különösebb magyarázat, olyan előzmények után, mint a 2015-ös iMÁDlak és az m15, ezt a tételt is nagy várakozásokkal kóstoltam a Mádi Borház Manufaktúrától. Még akkor is, ha a 2014-es évjárat - tudjuk - nagyon, de igazán nehéz év volt. Biztos voltam benne, hogy a megalkuvás-mentesség, ami a pincészetet jellemzi, itt is felülkerekedik majd a nehézségen. Nem csalódtam.
Tiszta furmint, aminek termőhelyei a rátkai Istenhegy és Hetény. Ezek közül kiemelkedik az Istenhegy vulkanikussága. Magyarország felszíni földtani atlasza szerint a Füzérkomlósi Tagozat található itt: riolittufa, szenesedett, kovásodott fatörzsekkel, gyakran horzsaköves, zeolitosodott. Kitettsége Kelet, Dél-kelet. Ideális feltételek a hosszan érlelhető bort adó, kemény savgerincű gyümölcshöz. A Hetényben riolit, riolittufa, a végeredmény tehát izgalmasan ásványos kell hogy legyen.
A bor világos aranyszín. Ez az első meglepetés. Érdekes fejlődési irány a gyorsabb érés, némi oxidáció. Szamorodni is lehetne, de annál jóval lágyabb. Fő gyümölcs-jegye szépen felismerhetően birsalma, ami esetünkben inkább kompót. További vallatás után őszibarack - mégpedig hasonlóan, mint egy szürkebarát. Korpulens bor. Nagy test, nagy konzisztencia. Ásványossága erősen kiütközik. Cél is ez - mondja Koska Tamás, értékesítő - a gasztro vonalban fontos szerepet kap a terroir. Ezt a bort én elsősorban aperitifnek tudom elképzelni, és annak nagyon elegáns. Fogadáson, ahol legalább egy nagykövet is jelen van. Illatban, ízben egyaránt összetéveszthetetlenül tokaji bor. Minden porcikája olyan jól integrálódott, hogy nehéz szétszedni.
Azért megpróbáljuk: birsalma és őszi után mezei virágok, vadvirágok (késő tavaszi szénás réten) illatoznak elő. Megjelenik egy jelentős mézesség is, de ez komolyabb, mélyebb mézes íz, valami vadvirágméz, nem annyira a "szokásos" akác. Ízben is nagyon karakteres az ásványosság. A magas savérzet ezt emeli ki jobban. A korty vége már picit sós. A lecsengésben azután határozott zöld-dió befőtt jön elő, (még karakteresebb illatban, a szárazpróbában). Ezt igazi exotikumnak tartom, ritka és élvezetes.
Savszerkezete talán több, mint lendületes, de érett, ízletesre érett. Kiváló arányban ellenpontozza a savakat az ízgazdagság és a test. Ízében van egy érintésnyi oxidáltság, és ez magyar ember számára érthető stílus, szeretjük. Nem kell feltétlenül és mindig kiszolgálni a nemzetközi divatot. Tokaj megengedheti magának - fogalmazhatok úgy is, hogy a megalkuvás-mentesség része lehet - az egyéni stílus kialakítását. Ettől kap egyébként annyira aperitifre hangolt jelleget.
Megkóstoltam egy 1 hete nyitott palackot is, ugyanaz az erőteljes birsalmás és őszibarackos illat köszönt belőle, mint a frissen nyitott palackból, de mélyült. Mintha koncentráltabbá vált volna, mélyebb tónust kapott. Ez is sokatmondó: egy hét levegőztetés után, nemhogy szétesett volna.
Különleges és nagyon szerethető tétel, nem kezdőknek.